| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 22/10/21

 

 

Περισσότερο συμφωνούμε με αυτό!!

 

Ξεκινώντας με τα της ελληνικής οικονομίας, με την οποία κυρίως θα ασχοληθούμε σήμερα. Θα επαναλάβουμε πως οι τελευταίες επιδόσεις είναι εξαιρετικές και αρκετά καλύτερες από ότι περιμέναμε, με μια ανάπτυξη που προσωπικά δεν περιμέναμε… Ωστόσο συνεχίζουμε να θεωρούμε πως το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να πιστεύει πως η χώρα μας έχει λύσει τα μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της …. Και πως μπορεί μακροπρόθεσμα να πετυχαίνει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως προβλέπουνε οι περισσότεροι. Μακάρι να συμβεί!! Ωστόσο προσωπικά μας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο …

 

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως συμφωνούμε πάρα πολύ με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΕΝΑ:

 

Ειδικότερα, εστίες κινδύνων για την ελληνική οικονομία, παρά την ανάκαμψη του β’ τριμήνου, διαπιστώνει μελέτη του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ. Όπως αναφέρετε στη μελέτη ….  «Σε σχήμα “Κ” και με ανισότητες η ανάκαμψη», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΝΑ, η έως τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι δυναμικές που φαίνεται να αναπτύσσονται παραπέμπουν σε ανάκαμψη όχι σχήματος «V» αλλά τύπου «Κ», με έντονες κλαδικές και ενδοκλαδικές αποκλίσεις και ανισορροπίες, καθώς και με σημαντικές δυνητικές επιπτώσεις στις κοινωνικές ανισότητες. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι «το εγχώριο μείγμα πολιτικής οδηγεί σε μια business-as-usual συνθήκη, παρά τις ενδείξεις που διεθνώς αναπτύσσονται σε μια κατεύθυνση που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αλλαγή παραδείγματος». Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι επαναφέρονται προσεγγίσεις «που συντείνουν στην εμβάθυνση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην επανεμφάνιση ανησυχητικών οικονομικών ανισορροπιών».

 
 

 

Επίσης …. πολύ ενδιαφέρουσες ….

 

Και σε σχέση με τα όσα έγκαιρα έχουμε γράψει για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα εισοδήματα των πολιτών …. Θα λέγαμε πως πολύ ενδιαφέρουσες ήτανε και οι ακόλουθες επισημάνσεις ….

 

Ειδικότερα,

 

Η μη σύνδεση των μισθών με την εξέλιξη του πληθωρισμού (και την κερδοφορία συνολικότερα) αναμένεται να πλήξει πρωτίστως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, εξανεμίζοντας την πολύ μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφασίστηκε για το 2022. Οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην αγοραστική δύναμη και στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών θέτουν συνολικότερα εν αμφιβόλω τη διατηρησιμότητα της τρέχουσας αναπτυξιακής δυναμικής. Η αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να έχει δυσανάλογη επίπτωση σε σύγκριση με το πραγματικό της μέγεθος, γεγονός που πρέπει να αποδοθεί στις συνθήκες υλικής αποστέρησης  και επισφάλειας που βιώνει ήδη ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Τυχόν παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων  αναμένεται να εξελιχθεί σε παράγοντα όξυνσης των ανισοτήτων στη βάση μιας διακριτής διαχωριστικής γραμμής που αφορά την ικανότητα των νοικοκυριών να ικανοποιήσουν -ή όχι- βασικές βιοτικές ανάγκες. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη των συνολικών αμοιβών εξαρτημένης εργασίας υπολείπεται αισθητά της δυναμικής που παρουσιάζει η εταιρική κερδοφορία. Οι αμοιβές εξαρτώμενης εργασίας παρουσιάζουν αύξηση μόλις 1,6% περίπου μεταξύ του 2ου τριμήνου 2020 και του αντίστοιχου τριμήνου του 2021, σε αντίθεση με το άθροισμα του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος και του μεικτού εισοδήματος, που αυξήθηκε κατά 23,5%.

 
 

 

Εισόδημα

 

Και για την ιστορία και όσον αφορά τα εισοδήματα …. Ας κρατήσουμε πως με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αύξηση κατά 257 ευρώ ή 2,45% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος, που υπολογίζεται για φέτος στα 10.495 ευρώ, εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα σημειωθεί το 2022, κυρίως λόγω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες και το «πρώτο ένσημο» για τους νέους.

 

Όπως αναφέραμε, τα παραπάνω προκύπτουν από το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο σχετικής υποχρέωσης των κρατών-μελών. Μάλιστα, στο σχέδιο αναφέρεται κατηγορητικά πως δε θα δοθεί και του χρόνου η διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που αναμένεται για φέτος τα Χριστούγεννα.

 

Βέβαια καταλαβαίνουμε όλοι, πως μέσα σε όλη αυτήν την ακρίβεια, με το πιθανότερο να είναι πως τα πράγματα τους επόμενους μήνες θα γίνουνε χειρότερα … Το τελικό – πραγματικά – εισόδημα των πολιτών θα είναι σημαντικό μειωμένο…

 
 

 

Έχουμε πει πως από το 2022 – 2023  …. ισοφαρίζουμε

 

Πάμε τώρα στις θετικές ειδήσεις της ελληνικής οικονομίας, με τον τουρισμό να είναι ενδεχομένως η μοναδική ελπίδα για να σωθεί αυτή η χώρα….

 

Όπως ανακοινώθηκε χθες, στο 75,8% των επιπέδων του 2019 διαμορφώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις τον Αύγουστο και πλέον για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου ανέρχονται στο μισό των επιπέδων του 2019. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 125%. Ειδικότερα, οι τουριστικές εισπράξεις του Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 3,1 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 (δηλαδή την τελευταία «κανονική» χρονιά πριν από την πανδημία) και 1,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2020.

 

Για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 79,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των εισπράξεων του 2019. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισ. ευρώ, έναντι 13,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και 2,7 δισ. ευρώ το 2020. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.

 

Σε κάθε περίπτωση …. Θα επαναλάβουμε ότι όπως όλα δείχνουνε ….. αν όχι του χρόνου … Το 2023 θα ισοφαρίσουμε τα ρεκόρ του 2019, με όλα δείχνουνε πως ο τουρισμός είναι η μοναδική μας ελπίδα για να σωθεί αυτή η χώρα….

 
 

 

Μας ξεπερνάει …

 

Τώρα όλη αυτή η ιστορία με τον Γιώργο Παπανδρέου … μας ξεπερνάει …. Κυρίως αναφερόμαστε στις φήμες που υπάρχουνε …. Πως πίσω από τον ΓΑΠ βρίσκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία τον προωθούνε στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Και, τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες, αυτό με σχέδια για μελλοντική συνεργασία με το Σύριζα ….. κάτι το οποίο πλέον λένε και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ…

 

Και επαναλαμβάνουμε πως όλα αυτά μας ξεπερνάνε … Ποιός τώρα πιστεύει πως στα 70του, ο ΓΑΠ θα γίνει πάλι πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ … και θα συνεργαστεί με το Σύριζα κτλ …. Δεν ξέρουμε … Αν και στην πολιτική και ειδικά σε αυτή τη χώρα, ποτέ κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τίποτα….

 

Προσωπικά δεν πιστεύουμε πως ο ΓΑΠ έχει τύχη για την ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα, πιστεύουμε πως υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες στο τέλος να αποσυρθεί από την υποψηφιότητα …

   

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum