| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/01/23

 

Το κρατάμε

Θα ξεκινήσουμε με κάποια στοιχεία που είδαμε και προσωπικά μας έκαναν εντύπωση, αφού οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές που καταγράφονται, όσο και αν κάποιοι τις θεωρούνε φυσιολογικές, με δεδομένη και την ελληνική κουλτούρα πληρωμών. Πιστεύουμε πως κάτι λένε για την οικονομική κατάσταση που υπάρχει και κυρίως αυτό που θα μπορούσαμε να δούμε τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα λοιπόν, εκπρόθεσμα πληρώθηκε το 1 στα 2 τιμολόγια του 2022, με τις 7 στις 10 των καθυστερήσεων να προκαλούνται από την έλλειψη ρευστότητας των πελατών και τις 3 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι αυξήθηκαν οι ανεξόφλητες εισπράξεις τους. Αυτά προκύπτουν από το Βαρόμετρο Συναλλακτικής Συμπεριφοράς της Atradius το 2022, του ομίλου που ασχολείται με την ασφάλιση των πιστώσεων, και πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο τις πρακτικές Β2Β στην Ελλάδα για τους κλάδους των χημικών, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, των ηλεκτρονικών / ΤΠΕ και του χάλυβα - μετάλλων. Βάσει των σχετικών συμπερασμάτων, καταγράφηκαν μεγάλες αποκλίσεις ανά κλάδο σχετικά με τις προβλέψεις για την πορεία των επιχειρήσεων κατά το 2023, όπως και την εξέλιξη του θα έχουν φέτος οι καθυστερήσεις πληρωμών. 

Για την ιστορία και τους επιμέρους κλάδους

Κλάδος Χημικών

Στον κλάδο των χημικών το 52% των τιμολογίων πληρώθηκαν εμπρόθεσμα, από 46% το 2021, με καθυστέρηση καλύφθηκε το 43% από 48% ένα χρόνο πριν και τα επισφαλή χρέη διαμορφώθηκαν στο 6% του συνόλου των συναλλαγών από 5% αντίστοιχα.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι πελάτες του κλάδου εξόφλησαν με καθυστέρηση τα τιμολόγιά τους είχαν να κάνουν με προβλήματα ρευστότητας (60%), τη διαφωνία με τον πελάτη (25%), καθυστερήσεις διοικητικού χαρακτήρα (21%) και με πτωχεύσεις πελατών (20%).

Κατά το 2022 στο 33% του δείγματος αυξήθηκαν οι ανεξόφλητες εισπράξεις, στο 10% μειώθηκαν και στο 58% παρέμειναν σταθερές.

Οι ανησυχίες, όσων συμμετείχαν στην έρευνα, για την πορεία του 2023 επικεντρώθηκαν κυρίως στην παγκόσμια οικονομική κρίση ως συνεπακόλουθο της αύξησης των τιμών ενέργειας, του κόστους των πρώτων υλών, καθώς και του πληθωρισμού γενικότερα. Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν και για τις ελλείψεις ρευστότητας, όπως και για τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας, ενώ προβληματισμός διατυπώθηκε για την αργή βελτίωση της λειτουργίας αρκετών βιομηχανιών, όπως και για τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
 

Το 61% του δείγματος εξέφρασε την άποψη ότι το 2023 οι επιχειρήσεις τους θα εμφανίσουν ανάπτυξη, το 17% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή και το 22% ότι οι εταιρείες τους θα κινηθούν αρνητικά.
 

Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές πληρωμών, το 50% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα σημειωθούν κάποιου είδους μεταβολές, το 32% εξέφρασε την άποψη ότι θα επιδεινωθούν και το 18% ότι θα βελτιωθούν.

Διαρκή καταναλωτικά αγαθά

Από το Βαρόμετρο προκύπτει επίσης ότι, στον κλάδο των διαρκών καταναλωτικών αγαθών το 44% των τιμολογίων πληρώθηκαν εντός χρόνου από 61% το 2021, με καθυστέρηση καλύφθηκε το 50% από 33% το προηγούμενο δωδεκάμηνο και οι επισφαλείς συναλλαγές διαμορφώθηκαν στο 5% από 6% αντίστοιχα.

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι πελάτες του κλάδου εξοφλούν με καθυστέρηση τις υποχρεώσεις τους έχουν να κάνουν με προβλήματα ρευστότητας (77%), καθυστερήσεις διοικητικού χαρακτήρα (23%), σκόπιμη καθυστερημένη πληρωμή (10%) και διαφωνία με τον πελάτη (7%).

Σύμφωνα πάντα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι ανεξόφλητες εισπράξεις αυξήθηκαν για το 27% του δείγματος, για το 16% μειώθηκαν και για το 57% παρέμειναν σταθερές.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων σε ότι αφορά την πορεία του 2023 αφορούσε στην εξέλιξη της πανδημίας, ενώ σοβαροί ήταν και οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν για τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση συνεπεία των εξελίξεων στην Ουκρανία και ακολούθησαν οι ελλείψεις ρευστότητας, οι φόβοι για πιο αργή ή μηδενική ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το 47% του δείγματος εξέφρασε την άποψη ότι το 2023 οι επιχειρήσεις τους θα εμφανίσουν επιδείνωση, το 46% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή και το 7% ότι οι εταιρείες τους θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές πληρωμών, το 56% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κάποιου είδους μεταβολές, το 39% εξέφρασε την άποψη ότι θα επιδεινωθούν και το 5% ότι θα βελτιωθούν.

Κλάδος ηλεκτρονικών / ΤΠΕ

Για τον κλάδο των ηλεκτρονικών / ΤΠΕ, το Βαρόμετρο έδειξε ότι το 44% των τιμολογίων πληρώθηκαν εντός χρόνου από 61% το 2021, με καθυστέρηση καλύφθηκε το 50% από 33% το προηγούμενο δωδεκάμηνο και οι επισφαλείς συναλλαγές διαμορφώθηκαν στο 5% από 6% αντίστοιχα.

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι πελάτες του κλάδου εξοφλούν με καθυστέρηση τις υποχρεώσεις τους έχουν να κάνουν με προβλήματα ρευστότητας (68%), σκόπιμη καθυστερημένη πληρωμή (29%), διαφωνία με τον πελάτη (16%), καθώς και με καθυστερήσεις διοικητικού χαρακτήρα (13%),

Σύμφωνα πάντα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, για το 26% του δείγματος αυξήθηκαν οι ανεξόφλητες εισπράξεις, για το 16% μειώθηκε και για το 58% παρέμειναν σταθερές.

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία της αγοράς για την πορεία που θα έχει το 2023 και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την άποψη ότι μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η συνέχιση της πανδημίας, ενώ ως δεύτερη απειλή ανέφεραν τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση και ακολούθησαν οι ελλείψεις ρευστότητας, η ανησυχία για την πορεία της εγχώριας οικονομίας και οι ανατροπές που καταγράφονται στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προέκυψε επίσης ότι μόνο το 19% του δείγματος εξέφρασε την άποψη ότι το 2023 οι επιχειρήσεις τους θα εμφανίσουν επιδείνωση, το 23% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή και το 58% ότι οι εταιρείες τους θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές πληρωμών, το 32% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κάποιου είδους μεταβολές, το 39% εξέφρασε την άποψη ότι θα επιδεινωθούν και το 29% ότι θα βελτιωθούν.

Κλάδος χάλυβα / μετάλλων

Για τον κλάδο του χάλυβα και εν γένει των μετάλλων για τον οποίο «έτρεξε» το Βαρόμετρο 2022 της Atradius, προέκυψε ότι το 50% των τιμολογίων πληρώθηκαν εντός χρόνου, το 47% καταβλήθηκε με καθυστέρηση και το 3% χαρακτηρίστηκε επισφαλής συναλλαγή. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν σχολίασαν τις συναλλαγές του 2021.

Οι εκπρόθεσμες εξοφλήσεις υποχρεώσεων αποδόθηκαν σε καθυστερήσεις διοικητικού χαρακτήρα (38%), στη διαφωνία με τον πελάτη (28%), σε προβλήματα ρευστότητας (20%) και σε σκόπιμη καθυστερημένη πληρωμή (18%),

Σύμφωνα πάντα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, για το 42% του δείγματος αυξήθηκαν οι ανεξόφλητες εισπράξεις, για το 3% μειώθηκαν και για το 55% παρέμειναν σταθερές.

Σχετικά με τις παραμέτρους που ανησυχούν τα στελέχη της αγοράς για την πορεία του 2023, ως πρώτη απειλή επεσήμαναν την έλλειψη ρευστότητας, ως δεύτερη τη διαρκή παγκόσμια οικονομική ύφεση και ως τρίτη την αύξηση της αφερεγγυότητας, ενώ ακολούθησαν το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας και η συνέχιση της πανδημικής κρίσης.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προέκυψε επίσης ότι, μόνο το 5% του δείγματος εξέφρασε την άποψη ότι το 2023 οι επιχειρήσεις τους θα εμφανίσουν επιδείνωση, το 20% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή και το 75% ότι οι εταιρείες τους θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές πληρωμών, το 63% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κάποιου είδους μεταβολές, το 5% εξέφρασε την άποψη ότι θα επιδεινωθούν και το 32% ότι θα βελτιωθούν.

 

 

Δημογραφικό

Σε κάθε ευκαιρία αναφερόμαστε στο σοβαρό ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό και συνολικά την οικονομία. Ενδιαφέροντα λοιπόν ήτανε τα όσα ανέφερε σε ένα τελευταίο της δημοσίευμα η Καθημερινή, επαναλαμβάνοντας την άποψη μας, πως χωρίς πληθυσμό και με τόσο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, είναι αν όχι αδύνατο πολύ δύσκολο μια χώρα να επιτύχει μελλοντικά υψηλούς, βιώσιμους, ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως λοιπόν αναφέρονταν στο δημοσίευμα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μεταξύ 81 χωρών που εκτιμάται ότι έως το 2060 θα έχει μειώσει τις δαπάνες για τη γήρανση του πληθυσμού, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε στο πλαίσιο των μνημονίων θα αποδώσει καρπούς και μακροπρόθεσμα.

Από μόνη της, ωστόσο, δεν αρκεί, διότι τα στοιχεία κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι η μείωση των δαπανών για τη γήρανση του πληθυσμού σχετίζεται με αύξηση του πληθυσμού και επομένως αύξηση των ατόμων που θα ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός αναμένεται ότι μέχρι το 2060 θα έχει μειωθεί στα 9 εκατομμύρια άτομα από 10,43 εκατομμύρια άτομα το 2021, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, και ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων θα έχει εκτοξευθεί στο 67,3, όπερ σημαίνει ότι περισσότερο από ένας ενήλικος (1,48 για την ακρίβεια) σε ηλικία εργασίας 20-64 ετών θα αναλογεί σε έναν ηλικιωμένο, από 65 ετών και άνω, στη χώρα.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε μελέτη της S&P Global, η οποία τιτλοφορείται «Global Ageing 2023: Τhe Clock Ticks» (μτφρ. «Παγκόσμια Γήρανση 2023: Το Ρολόι Χτυπά») και περιλαμβάνει εκτιμήσεις για το ύψος των δαπανών σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού έως το 2060 και τις συνέπειες βεβαίως στο ΑΕΠ και στο δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την παραπάνω μελέτη, οι δαπάνες για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μέχρι το 2060 από 19,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2022 θα υποχωρήσουν σε 19,5% του ΑΕΠ έως το 2060. Πρόκειται μάλιστα για τη μοναδική χώρα μεταξύ των 81 που εξετάζονται στη μελέτη (σ.σ. ο πληθυσμός των χωρών αυτών αντιπροσωπεύει τα 4/5 του παγκόσμιου πληθυσμού) στην οποία προβλέπεται μείωση της εν λόγω κατηγορίας δαπανών, έστω και μόλις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή προέρχεται από τη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από 15% του ΑΕΠ σε 12% του ΑΕΠ, καθώς την ίδια ώρα προβλέπεται αύξηση των δαπανών για την υγεία από 4,6% σε 6,1% του ΑΕΠ έως το 2060, και για τη μακροχρόνια φροντίδα από 0,20% το 2022 σε 1,3% του ΑΕΠ το 2060.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Κατ’ αρχάς, παρά τη μείωση των δαπανών για συντάξεις, αυτές προβλέπεται ότι θα παραμείνουν πολύ μεγάλο ποσοστό των συνολικών δαπανών για τη γήρανση του πληθυσμού και συγκεκριμένα το 61,5%, ενώ οι δαπάνες για την υγεία το 32% περίπου και οι υπόλοιπες για τη μακροχρόνια φροντίδα. Σε συνδυασμό με τη ζοφερή εκτίμηση για τη γήρανση του πληθυσμού, τούτο σημαίνει χαμηλή ποιότητα ζωής για τους ηλικιωμένους και ακόμη πιο ασθενές κράτος πρόνοιας σε σύγκριση με σήμερα.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι τα προαναφερθέντα χαμηλά ποσοστά δαπανών δεν σημαίνουν απαραιτήτως λιγότερα χρήματα, σε απόλυτα μεγέθη, για τις συντάξεις και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει αύξηση του παρονομαστή, εν προκειμένω του ΑΕΠ. Η εξίσωση, ωστόσο, δεν βγαίνει, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, καθώς ο προβλεπόμενος υψηλός δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων υποδεικνύει μια χώρα που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι παραγωγική και επομένως να έχει μια ανταγωνιστική οικονομία. Ειδικά, μάλιστα, όταν στη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη προβλέπεται επίσης γήρανση του πληθυσμού, αλλά με μικρότερη ένταση από αυτήν στην Ελλάδα.

 

 

 

Η επόμενη μεγάλη κρίση

Εδώ και πολύ καιρό και κυρίως μετά την πανδημία, αν μας ρωτήσετε από που πιστεύουμε πως θα προέλθει η επόμενη μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση. Αν και δεν ξέρουμε πότε. Πιστεύουμε πως αυτή θα είναι μια μορφής κρίσης χρέους, χωρίς να αποκλείουμε να έχει παγκόσμια διάσταση, δηλαδή με μια μορφή γενικευμένης παγκόσμιας κρίσης χρέους.

Και πιστεύοντας αυτά τα πράγματα, εννοείται πως βρήκαμε πολύ ουσιαστικά αυτά που αναφέρονται σε μια τελευταία έκθεση. Ένας πλανήτης υπερχρεωμένος. Αυτή είναι η εικόνα που αναδύεται από την τελευταία έκθεση της S&P Global Ratings και των στοιχείων του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) καθώς φέρουν το παγκόσμιο χρέος να έχει φτάσει το 2022 στο ιλιγγιώδες ύψος των 300 τρισ. δολ. παραμένοντας σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των επιτοκίων σε ουσιαστικά παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει το βάρος του χρέους και δυσχεραίνει την αποπληρωμή του και όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος από την παρούσα κατάσταση.

Οπως τονίζει η S&P Global, το ποσό των 300 τρισ. αντιστοιχεί στο 349% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ισοδυναμεί με κατά μέσον όρο 37.500 δολ. για κάθε άνθρωπο επί της γης όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν είναι παρά 12.000 δολ. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συνέταξαν την εν λόγω έκθεση, το πρόβλημα είναι ότι η ζήτηση για χρέος θα εξακολουθήσει να αυξάνεται εξαιτίας ενός συνδυασμού ετερόκλητων παραγόντων όπως η ανάγκη για στήριξη των καταναλωτών έναντι του επιταχυνόμενου πληθωρισμού, η εξίσου επιτακτική ανάγκη για πολιτικές με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η ανάγκη για ανοικοδόμηση γερασμένων υποδομών. Και στο μεταξύ, είναι μειωμένα τα οφέλη που προσφέρει ο αυξανόμενος δανεισμός και η αύξηση του χρέους.

 

 

Ο Ερντογάν, ο Tayfun και οι Έλληνες στρατηγοί

Όπως τώρα έγραφε ο “Βηματοδότης” ….. Όσο πλησιάζει η 14η Μαΐου, που θα διεξαχθούν οι τουρκικές εκλογές τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως εκτιμούν οι Έλληνες επιτελείς, αναμένεται να εντείνει την προκλητική ρητορική του περί στρατιωτικοποίησης νησιών. Σε αυτήν την ρητορική τελευταίως κάνει αναφορά και στον πύραυλο Tayfun:«Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία», λέει και ξαναλέει, για να συμπληρώσει: «Η Τουρκία παρήγαγε έναν πύραυλο που ονομάζεται Tayfun. Κι αν αυτός χτυπήσει την Αθήνα; Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, να είσαι έξυπνος. Αν στρατιωτικοποιήσεις τα νησιά, θα μείνουμε ακίνητοι; Ο Μητσοτάκης ξέρει καλά ότι, αν προσπαθήσεις να κάνεις λάθος, οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν. Εάν συμπεριφέρεστε έξυπνα, δεν έχουμε καμία δουλειά μαζί σας» ανέφερε σε νέες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην Αθήνα (την οποία απειλεί ο Ερντογάν με πύραυλο), οι Έλληνες στρατηγοί κρατούν ψύχραιμη στάση, αλλά και αποφασιστικότητα: «Τα ελληνικά συστήματα αεραμύνης είναι ικανά να προστατεύουν την χώρα από όποια πυραυλική επίθεση», λένε με νόημα, χωρίς να δίνουν βεβαίως (για ευνόητους λόγους) λεπτομέρειες. Ανώτατη στρατιωτική πηγή, μου έλεγε πως «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την εξωτερική ασφάλεια της χώρας και είναι ικανές να συντρίψουν οποιαδήποτε απειλή»..

***

Βρισκόμαστε «εν εγρηγόρσει»

Για να ξέρετε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ακούνε τις απειλές των Τούρκων και τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Άλλωστε αυτή είναι αποστολή τους, δεν αφήνουν καμία απειλή να περάσει απαρατήρητη. Και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αρχηγοί, αυτές τις ημέρες, εκτός από τις συνεδριάσεις στο ΣΑΓΕ για τις κρίσεις που είναι σε εξέλιξη, ασχολούνται και με το θέμα αυτό. Βρίσκονται, όπως λένε, «εν εργηγόρσει» και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει τις κατευθύνσεις του ως προς την αντιμετώπιση αυτών των απειλών.

 
 

Κίνα – Πληθυσμός

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφέρει πως η είδηση της μείωσης του πληθυσμού της Κίνας, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίας, είναι μια από τις πιο σημαντικές αρνητικές ειδήσεις, όσο και αν πιστεύουμε πως είναι ένα ζήτημα που δε μας απασχολεί και πως η Κίνα είναι πολύ μακριά μας.

Διαβάσαμε λοιπόν ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο του CNN για το ζήτημα:

Η Κίνα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να χάσει τη θέση της ως της πιο πυκνοκατοικημένης χώρας στον κόσμο από την Ινδία, αφού ο πληθυσμός της συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960.

Ο πληθυσμός της χώρας, όπως μεταδίδει το CNN, μειώθηκε το 2022 σε 1,411 δισεκατομμύρια, μειωμένος κατά περίπου 850.000 άτομα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας (NBS) κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Τρίτη για τα ετήσια στοιχεία.

Η τελευταία φορά που ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε ήταν το 1961, κατά τη διάρκεια ενός λιμού που σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Αυτή τη φορά, ένας συνδυασμός παραγόντων βρίσκεται πίσω από την πτώση: οι εκτεταμένες συνέπειες της πολιτικής του ενός παιδιού που εισήγαγε η Κίνα τη δεκαετία του 1980 (αλλά έκτοτε εγκατέλειψε), η αλλαγή της στάσης απέναντι στον γάμο και την οικογένεια μεταξύ των Κινέζων νέων, καθώς και η εδραιωμένη ανισότητα των φύλων και οι δυσκολίες της ανατροφής παιδιών στις ακριβές πόλεις της Κίνας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, εάν διατηρηθεί, η τάση θα μπορούσε την ίδια στιγμή να δημιουργήσει πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο, με την Κίνα να παίζει βασικό ρόλο στην προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία.

Η μείωση του πληθυσμού είναι πιθανό να επιδεινώσει τα προβλήματα της Κίνας με το γηράσκον εργατικό δυναμικό και να καθυστερήσει την ανάπτυξη, προσθέτοντας στα δεινά της καθώς παλεύει να ανακάμψει από την πανδημία.

Τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο

Δεδομένου του ρόλου της στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομίας, οι προκλήσεις της Κίνας θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Η πανδημία έχει δείξει ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Κίνας μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του εμπορίου και των επενδύσεων, με τα lockdowns και τους συνοριακούς ελέγχους να διακόπτουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

H επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δεν θα επιβράδυνε μόνον την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά ενδέχεται να απειλήσει τις φιλοδοξίες της Κίνας να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Η περιορισμένη ικανότητα της Κίνας να αντιδρά σε αυτή τη δημογραφική αλλαγή θα οδηγήσει πιθανότατα σε πιο αργά αναπτυξιακά αποτελέσματα τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια και θα επηρεάσει την ικανότητά της να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η Κίνα φαίνεται επίσης πιθανό φέτος να χάσει τη θέση της ως του πολυπληθέστερου έθνους στον κόσμο από την Ινδία, της οποίας ο πληθυσμός και η οικονομία αναπτύσσονται ταυτόχρονα.

«Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος νικητής», έγραψε στο Twitter ο Γι Φουξιάν, ο οποίος μελετά τα κινεζικά δημογραφικά στοιχεία στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

Ωστόσο, ενώ ο Γι είπε ότι η οικονομία της Ινδίας θα μπορούσε κάποτε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχοντας ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, και ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχία για τη χώρα που δεν δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης για να συμβαδίσει με το διευρυνόμενο εργατικό δυναμικό της.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια θετική πλευρά με τα νέα από την Κίνα.

«Τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για το περιβάλλον, ένας μικρότερος πληθυσμός είναι όφελος και όχι κατάρα», έγραψε στο Twitter η Μέρι Γκάλαχερ, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ο Πίτερ Κάλμους, επιστήμονας του κλίματος στη NASA, υποστήριξε ότι η μείωση του πληθυσμού δεν πρέπει να θεωρείται «τρομερή», δείχνοντας αντίθετα την «εκθετική επιτάχυνση της παγκόσμιας θέρμανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας».

Πηγή: CNN

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum