| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/02/22

 

 

Θα δούμε

 

Έχοντας αναφερθεί τον τελευταίο καιρό σε ένα ζήτημα που θεωρούμε πως θα το βρούμε μπροστά μας, όσο πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας  …. Χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα αναφέρονταν σε χθεσινό άρθρο … Ειδικότερα, έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, που αγγίζει τα 260 εκατομμύρια ευρώ, λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φοβάται το οικονομικό επιτελείο.

 

Ο εφιάλτης μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία έχει αρχίσει να «ζωντανεύει».  Η απόσυρση των μέτρων στήριξης μετά την άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας φέρνει φορολογούμενους και επιχειρήσεις αντιμέτωπους με την εξόφληση και τακτοποίηση των φορολογικών «λογαριασμών» τους.

 

Όπως αναφέρονταν στο δημοσίευμα, από το τέλος του μήνα «ξεπαγώνουν» τα χρέη της πανδημίας και αρχίζει να τρέχει η καταβολή των δόσεων (36 άτοκων ή 72 δόσεων με επιτόκιο 2,5%). Από τον Μάρτιο μετρά αντίστροφα ο χρόνος εξόφλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ τον Απρίλιο έρχεται το νέο ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση από τις 10 μηνιαίες δόσεις να καταβάλλεται έως τα τέλη Μαΐου. Τον Ιούλιο ξεκινά η πληρωμή σε 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

 
 

 

Το θυμίζουμε

 

Και θα θυμίσουμε πως οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έφθασαν κατά το 4ο τρίμηνο του 2021 στα 41,02δις ευρώ, αυξημένες κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 38,7 δισ. του Σεπτεμβρίου 2021. Τα 1,7 δισ. χρέη των μη μισθωτών για την περίοδο από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησαν σε αυτήν την τόσο δυσμενή εξέλιξη, ενώ προστέθηκαν και 486,8 εκατ. ευρώ που αφορούσαν πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

 

Όπως σχεδόν πάντα σχολιάζουμε, όλα αυτά τα νούμερα μας φαίνονται απλά και τα έχουμε συνηθίσει, αλλά μόνο έτσι δεν είναι. Για την ακρίβεια, για μια χώρα με τα νούμερα και το ΑΕΠ της Ελλάδας, είναι επί της ουσίας σοκαριστικά!!

 
 

 

Ενδιαφέροντα στατιστικά

 

Πάμε τώρα σε μερικά ενδιαφέρον στατιστικά, που τουλάχιστον καταγράφεται μια σχετική βελτίωση, αν και απέχουμε πολύ ακόμη από το να μιλήσουμε για ουσιαστικά καλύτερες ημέρες. Έτσι λοιπόν, αύξηση 12,27% στις μέσες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια του 2021 αποτύπωσαν τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας μέσω του ΕΡΓΑΝΗ. Αυτό σημαίνει ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι ετήσιες αποδοχές των μισθωτών, αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση άνω των 3,2 δισ. ευρώ ενώ αυτό το ποσό θα προέλθει μόνο από τους περίπου 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

 

Με βάση τα στοιχεία και όπως σχολιάζονταν και σε σχετικό δημοσίευμα:

 

1.      Λιγοστεύουν οι εργαζόμενοι που παίρνουν κάτω από 500 ευρώ τον μήνα και αυξάνονται οι εργαζόμενοι στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Έτσι, το 2020, οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 500 ευρώ ήταν 410 χιλιάδες και το 2021 μειώθηκαν σε 395 χιλιάδες. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εργαζόμενοι σε όλα τα υπόλοιπα κλιμάκια με υψηλότερες αποδοχές. Για παράδειγμα, αυτοί που έχουν αποδοχές από 1.000 έως 1.200 ευρώ αυξήθηκαν σε 237.700 από 223 χιλιάδες.

 

2.      Αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων λόγω της μείωσης της ανεργίας. Στο 2021, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ήταν 2,163 εκατομμύρια έναντι 2,051 εκατομμύρια στο τέλος του 2020.

 

3.      Οι μηνιαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, είναι πλέον 2,418 δισ. ευρώ έναντι 2,154 δισ. ευρώ το 2020. Έχουμε επομένως μια αύξηση 264 εκατ. ευρώ. Για το 2022, και λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της ανεργίας αλλά και λόγω της διπλής αύξησης στον κατώτατο μισθό, είναι βέβαιο ότι αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί.

 

Φυσικά, ρόλο στην στατιστική έχει παίξει και το γεγονός ότι το 2020 είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες αναστολές συμβάσεων εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του μηνιαίου ποσού των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς αποτυπώνεται σε μια περίοδο αύξησης του κόστους διαβίωσης λόγω της ενεργειακής κρίσης.

 
 

 

Για όποιον δεν το έχει προσέξει …. Σιγά – σιγά δεν ασχολούμαστε καθόλου

 

Δεν ξέρουμε αν το έχετε προσέξει …. Εμείς επί της ουσίας σήμερα το παρατηρήσαμε ….. Πως μετά από πάρα πολλούς μήνες, τα σχόλια μας για τον Covid είναι όλο και λιγότερα … Ειλικρινά δεν ξέρουμε μετά από πόσο καιρό, υπάρχουνε ημέρες που δεν έχουμε ούτε ένα σχόλιο …. Και νομίζουμε πως αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως αφήνουμε πίσω την πανδημία, έστω και αν όπως έχουμε γράψει αυτό που συμβαίνει είναι πως παρά τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, νεκρών κτλ, πλέον και καλά κάνουμε, μαθαίνουμε να ζούμε με την πανδημία ….

 
 

 

Σημαντική εξέλιξη

 

Και με αφορμή τα παραπάνω. Σημαντικές θα χαρακτηρίζαμε τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία, αφού επίσημα μιλάμε για το τέλος της καραντίνας. Δικαίως θα μπορούσε να πει κανείς, μια ιστορική στιγμή, μια εξέλιξη οδηγός και για τις υπόλοιπες χώρες ….

 

Συγκεκριμένα, την άρση όλων των περιορισμών για τον κορωνοϊό στην Αγγλία ανακοίνωσε και επίσημα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

 

Το «σχέδιο συμβίωσης με τον κορωνοϊό» το οποίο παρουσίασε ο Τζόνσον, ενώπιων της Βουλής των Κοινοτήτων, περιλαμβάνει την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας μετά από θετικό διαγνωστικό τεστ, από τις 24 Φεβρουαρίου.

 

«Μέχρι την 1η Απριλίου θα εξακολουθήσουμε να συστήνουμε στους πολίτες που βρίσκονται θετικοί σε τεστ για κορωνοϊό να παραμένουν στο σπίτι. Στη συνέχεια, όμως, θα ενθαρρύνουμε όσους εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 να επιδεικνύουν ατομική ευθύνη», είπε ο Τζόνσον.

 

Ακόμη, από 1η Απριλίου, καταργούνται τα δωρεάν τεστ για τον γενικό πληθυσμό, πλην των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων που παρουσιάζουν συμπτώματα. «Από την 1η Απριλίου, όταν θα έχει τελειώσει ο χειμώνας και ο ιός θα μεταδίδεται λιγότερο εύκολα, θα σταματήσουμε τα δωρεάν τεστ για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

 

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά περάσαμε την κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον» σημείωσε ο Τζόνσον, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση κάνει δεκτή την εισήγηση της επιτροπής εμβολιασμού για αναμνηστική δόση του εμβολίου την Άνοιξη, στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών και στους ανοσοκατασταλμένους άνω των 12 ετών.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum