| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/03/22

Αρνητική εξέλιξη … Εμείς συνεχίζουμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι

 

Θα ξεκινήσουμε με ένα δημοσίευμα το οποίο κακά τα ψέματα προβληματίζει. Ωστόσο εμείς θα επιμείνουμε πως μπορεί τα πράγματα να μην είναι τόσο μαύρα όσο φαίνονται. Πως ναι μεν θα υπάρξουνε κάποιες επιπτώσεις, ωστόσο υπάρχει ακόμη ο χρόνος και τελικά και φέτος τα πράγματα με τον τουρισμό θα πάνε καλά. Καλύτερα από ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή, φτάνοντας σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις του 2019, αν και είναι αλήθεια πως αυτή η συνεχής μη – κανονικότητα αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά εκνευριστική.

 

Όπως λοιπόν αναφέρονταν σε σχετικό δημοσίευμα, μείωση των προκρατήσεων τουριστικών καταλυμάτων από ξένους τουρίστες και υποχώρηση της επισκεψιμότητας και του τζίρου ακόμη και κατά 80% τις καθημερινές στα καταστήματα εστίασης είναι ήδη οι ορατές συνέπειες στον κλάδο του HORECA από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες προϋπήρχαν, αλλά αυξάνονται σε ένταση και σε διάρκεια.

 

«Εάν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δέκα προκρατήσεις, τώρα έχουμε μία. Και αυτή είναι συνήθως από τους Άγγλους οι οποίοι παραδοσιακά επηρεάζονται λιγότερο από όσα συμβαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA». Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι δύο μήνες κατά τους οποίους γίνονται οι προκρατήσεις, καθώς είναι πιο χαμηλές τιμές.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, οι Πολωνοί που πλέον συγκαταλέγονται στην πρώτη πεντάδα των ξένων τουριστών στην Ελλάδα, δεν πραγματοποιούν φέτος προκρατήσεις, καθώς φοβούνται για όσα συμβαίνουν στη γειτονική τους Ουκρανία και βεβαίως για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, όπως επίσης δεν γίνονται κρατήσεις ούτε από τους Ρουμάνους. Μειωμένες είναι οι προκρατήσεις και από τη Γερμανία, ενώ βεβαίως στους τουρίστες που θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα δεν υπολογίζονται πλέον οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί.

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτίμησε εξάλλου ότι στην ουσία θα ξεκινήσει αργότερα η τουριστική περίοδος, καθώς αυτοί που έρχονταν την άνοιξη στην Ελλάδα ήταν κυρίως οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες είναι και αυτές που ανησυχούν περισσότερο τώρα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. «Ενώ φαινόταν ότι ο τουρισμός στην Αθήνα θα πάει καλά από τον Απρίλιο, αυτό μάλλον μετατίθεται για αργότερα», υποστήριξε.

 

Μειωμένη την ίδια ώρα είναι και η επισκεψιμότητα στα καταστήματα εστίασης, με την επίδραση του πολέμου και των νέων πληθωριστικών πιέσεων να δίνουν τη χαριστική βολή σε έναν κλάδο που επλήγη σημαντικά από την πανδημία. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων), καταγράφεται μείωση τζίρου της τάξης του 40%-50% στην εστίαση τους τελευταίους μήνες με την αυξημένη κίνηση του Σαββατοκύριακου να μην μπορεί να αναπληρώσει τις μεγάλες απώλειες που υπάρχουν σε καθημερινή βάση.

 

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά από την έρευνα οικονομικού κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες προκύπτει ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα 8 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης είχαν διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις τιμές, τώρα μία στις δύο θα προχωρήσουν σε αυξήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις της εστίασης έχει διπλασιασθεί, ενώ το κόστος για αγορά πρώτων υλών έχει αυξηθεί κατά 44%.

 

Αυξήσεις σε ό,τι αφορά τις μεμονωμένες κυρίως κρατήσεις στα ξενοδοχεία και όχι αυτές που έχουν γίνει μέσω tour operators, καθώς εκεί έχουν εφαρμοστεί παλιές τιμές, προανήγγειλε και ο κ. Τάσιος. Όπως υποστήριξε, αν και το κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί κατά 30%, γίνεται προσπάθεια οι αυξήσεις στις χρεώσεις να είναι κάτω του 10%, προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός να παραμείνει ανταγωνιστικός. Σημειώνεται ότι η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, έχει καταστήσει εξαιρετικά ανταγωνιστικά τα τουριστικά καταλύματα στη γείτονα.

 

Οι προαναφερθείσες εξελίξεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών. Αν και σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) κ. Ισίδωρο Ρεβάχ οι πωλήσεις του κλάδου από τις αρχές του έτους έως σήμερα είναι αυξημένες κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 -όταν η εστίαση ήταν κλειστή- παραμένουν σε επίπεδα 40% κάτω από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

Η Συμμαχία «Στηρίζω HORECA» προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

–          Επαναφορά του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% ή εναρμόνισή του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

–          Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

–          Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ.

–          Παράταση στην εξόφληση των επιστρεπτέων προκαταβολών για ένα εξάμηνο και επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τα καταστήματα εστίασης  για το εξάμηνο 11-2021 έως 4-2022 με κλίμακα αναλόγως πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019-2020.

–          Άμεση έκδοση των προσκλήσεων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ήδη εξαγγελθεί (π.χ. «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις).

–          Εξυγίανση του ανταγωνισμού στη διαμονή.

 
 

Κάτι είναι και αυτό!!

 

Και πάμε τώρα σε μια διαφορετική είδηση, κάνοντας μας να πούμε πως κάτι είναι και αυτό. Γιατί ναι μεν μπορεί να απέχουμε από τις θέσεις που είχαμε προ κρίσης, είναι ωστόσο θετικό πως στο χάρτη παγκόσμιας ευτυχίας κερδίσαμε αρκετές θέσεις, κάνοντας μας να πούμε πως έστω κάτι λίγο αλλάζει.

 

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

 

Παγκόσμιος Χάρτης Ευτυχίας 2022

 

Τι πραγματικά κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Ενώ αμέτρητοι ακαδημαϊκοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να το ανακαλύψουν, η αλήθεια είναι ότι είναι μια περίπλοκη ερώτηση  να απαντηθεί.

 

Τα επίπεδα ευτυχίας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η οικονομική ασφάλεια, οι αντιλήψεις σε σχέση με την κοινωνική υποστήριξη, το αίσθημα προσωπικής ελευθερίας και πολλά άλλα.

 

Αυτός ο χάρτης που δημιούργησε το The Visual Capitalist αντλεί δεδομένα από την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για να αποκαλύψει τη μέση βαθμολογία ευτυχίας 146 χωρών*. Δείχνει τις μέσες βαθμολογίες από το 2019 έως το 2021 και υπογραμμίζει ποιες χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες —ή οι πιο δυστυχισμένες— και γιατί**.

 

Πώς μετριέται η Ευτυχία;

 

Ή τουλάχιστον, πώς μετρώνται τα επίπεδα ευτυχίας σε αυτήν την έκθεση.

 

Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τα δεδομένα της έρευνας με τη συμμετοχή χιλιάδων ερωτηθέντων για κάθε χώρα, οι οποίοι καλούνται να αξιολογήσουν την υποκειμενική ευημερία τους (βαθμολογία ευτυχίας) χρησιμοποιώντας την ερώτηση Cantril life ladder, η οποία ζητά από τους ερωτηθέντες να σκεφτούν μια σκάλα, με την καλύτερη δυνατή ζωή για αυτούς να είναι το 10 και τη χειρότερη δυνατή ζωή να είναι το 0. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τις τεχνικές σημειώσεις, μεταβείτε εδώ.

 

Η έκθεση κάνει επίσης μια ανάλυση παλινδρόμησης (regression analysis) για να εξετάσει πώς θα μπορούσαν να εξηγηθούν οι βαθμολογίες της ευτυχίας, μέσω υλικών και άυλων παραγόντων που θα μπορούσαν να την επηρεάσουν:

 

Κοινωνική υποστήριξη

 

Προσδόκιμο ζωής

 

Ελευθερία να κάνεις επιλογές ζωής

 

Γενναιοδωρία

 

κατά κεφαλήν ΑΕΠ

 

Αντιλήψεις περί διαφθοράς

 

Θετικές και αρνητικές επιδράσεις

 

Όπως και πέρυσι, η έκθεση παρακολουθεί και το πώς ο COVID-19 έχει επηρεάσει πτυχές της καθημερινής μας ζωής και κατά συνέπεια τα παγκόσμια επίπεδα ευτυχίας.

 

Περιφερειακά επίπεδα ευτυχίας

 

Η παγκόσμια ευτυχία έχει μέσο όρο βαθμολογίας 5,6, που είναι μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με την περσινή έκθεση. Παρακάτω, εξετάζουμε τα επίπεδα ευτυχίας κάθε περιοχής.

 

Βόρεια Αμερική

 

Τρέχουσα διάθεση: Ευτυχισμένη (6.3)

 

Όπως και πέρυσι, ο Καναδάς κατέχει την πρώτη θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, έχει χάσει κάποιο έδαφος στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας τη 15η θέση φέτος σε σύγκριση με τη 14η την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, οι ΗΠΑ ανέβηκαν τρεις θέσεις στη φετινή έκθεση και κατατάχθηκαν λίγο κάτω από τον Καναδά με βαθμολογία 6,97 (7,0 μετά τη στρογγυλοποίηση).

 

 

Η Δομινικανή Δημοκρατία έρχεται στην τελευταία θέση στην περιοχή. Ενώ γνώρισε εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία 25 χρόνια, η χώρα επλήγη σκληρά από την πανδημία – το 2020, περίπου 270.000 άνθρωποι έπεσαν σε καθεστώς φτώχειας και η οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται να φτάσει τα προπανδημικά επίπεδα.

 

Νότια Αμερική

 

Τρέχουσα διάθεση: Ευχαριστημένη (5.8)

 

Η Ουρουγουάη διατηρεί την πρώτη της θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στη Νότια Αμερική. Συνεχίζει να κατατάσσεται ψηλά στη λίστα λόγω του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματός της, των σχετικά χαμηλών επιπέδων φτώχειας και της ισχυρής μεσαίας τάξης.

 

Αν και φυσικά δεν είχε ανοσία στις επιπτώσεις του COVID-19, η χώρα μπόρεσε να μεταβεί ομαλά στη διαδικτυακή μάθηση και ήταν η πρώτη χώρα στην περιοχή που άνοιξε ξανά τα σχολεία.

 

 

Στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του περασμένου έτους, η Κολομβία ήταν η πιο βελτιωμένη χώρα στην περιοχή. Αλλά φέτος, έπεσε 14 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, καθιστώντας την τη λιγότερο βελτιωμένη χώρα στη φετινή έκθεση.

 

Ενώ η Κολομβία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας στη Λατινική Αμερική. Το 2020, το κορυφαίο 10% των εργαζομένων του είχε συνολικές απολαβές πάνω από το 50% του εθνικού εισοδήματος.

 

 

Ευρώπη

 

Τρέχουσα διάθεση: Χαρούμενη (6,5)

 

Η Φινλανδία δεν είναι μόνο η πιο ευτυχισμένη χώρα στην Ευρώπη, αλλά καταλαμβάνει και την πρώτη θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η Φινλανδία είναι μία από τις πέντε σκανδιναβικές χώρες που κατατάσσονται στο top 10. Η Δανία έρχεται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από την Ισλανδία στην τρίτη.

 

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από την 77η θέση στην οποία βρισκόταν.

 

Η Ρουμανία ήταν η πιο βελτιωμένη χώρα στην Ευρώπη, ανεβαίνοντας 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη από την περσινή έκθεση. Την τελευταία δεκαετία, η χώρα γνώρισε πολύ σημαντική οικονομική ανάπτυξη, από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μπόρεσε να ανακάμψει γρήγορα από την ύφεση που προκάλεσε ο COVID-19.

 

Η Ουκρανία κατατάσσεται στην τελευταία θέση, καθιστώντας την την πιο δυστυχισμένη χώρα στην Ευρώπη. Η Ουκρανία αντιμετώπισε συνεχείς προκλήσεις από τότε που κορυφώθηκε η Εξέγερση του Μαϊντάν το 2014, με αποκορύφωμα την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ως αποτέλεσμα του πολέμου, 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

 

Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία

 

Τρέχουσα διάθεση: Είναι περίπλοκο (5.2)

 

Το Τουρκμενιστάν είναι η πιο βελτιωμένη χώρα στην περιοχή, ανεβαίνοντας 19 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη από την περσινή έκθεση. Το «ανέβασμα» αυτό της χώρας θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ταχεία οικονομική της ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το 2021, το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 6,3%.

 

 

Στον αντίποδα βρίσκεται το Αφγανιστάν, που είναι όχι μόνο η λιγότερο ευτυχισμένη χώρα της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήταν ήδη το λιγότερο ευτυχισμένο έθνος και προτού οι Ταλιμπάν επανέλθουν στην εξουσία. Και οι υπεύθυνοι της έρευνας προειδοποιούν ότι η βαθμολογία της ευτυχίας του τα επόμενα χρόνια ενδέχεται να πέσει ακόμη περισσότερο από το 2,4 όπου βρίσκεται τώρα.

 

Στην προτελευταία θέση βρίσκεται ο Λίβανος, που τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσεις. Το 2020, ο COVID-19 πυροδότησε μια οικονομική κρίση που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 10 πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Και στις 4 Αυγούστου 2020, μια τεράστια έκρηξη νιτρικού αμμωνίου άφησε την πρωτεύουσα της χώρας, τη Βηρυτό, σε ερείπια

 

Ανατολική Ασία και Ωκεανία

 

Τρέχουσα διάθεση: Ουδέτερη (5,6)

 

Σημείωση: Καθώς η έκθεση καλύπτει μόνο 146 χώρες, η «Ωκεανία» αναφέρεται μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σε αυτήν την περίπτωση.

 

Στη φετινή έκθεση, η Κίνα ανέβηκε 12 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, καθιστώντας την την πιο βελτιωμένη χώρα στην Ανατολική Ασία και την Ωκεανία. Η κινεζική κυβέρνηση πρόσφατα προσδιόρισε την «κοινή ευημερία» ως κορυφαία προτεραιότητα και έχει κάνει πολλές αλλαγές πολιτικής σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την ανισότητα και να εξαλείψει τη φτώχεια.

 

Από την άλλη πλευρά, η Ταϊλάνδη είναι αυτή που σημείωσε τη μικρότερη βελτίωση στους δείκτες ευτυχίας στην περιοχή, πιθανότατα λόγω του σημαντικού κόστους που είχε ο COVID-19 στην οικονομία της χώρας. Το 2020, η οικονομική ανάπτυξη συρρικνώθηκε κατά 6,1% στην Ταϊλάνδη—η χειρότερη συρρίκνωση της χώρας ύστερα από την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997. Η οικονομία της Ταϊλάνδης δεν αναμένεται να ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2023.

 

 

Αφρική

 

Τρέχουσα διάθεση: Δυστυχισμένη (4,5)

 

Με περιφερειακή βαθμολογία 4,5, η Αφρική κατατάσσεται ως η πιο δυστυχισμένη περιοχή παγκοσμίως. Η Ζιμπάμπουε παραμένει η πιο δυστυχισμένη χώρα στην περιοχή, καθώς συνεχίζει να παλεύει με υψηλά επίπεδα φτώχειας. Το 2021, περίπου 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κάτω από το διεθνές όριο της φτώχειας.

 

 

Ο Μαυρίκιος παραμένει η πιο ευτυχισμένη χώρα στην περιοχή, πιθανότατα λόγω των σχετικά υψηλών επιπέδων εισοδήματός του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαυρίκιος έγινε χώρα υψηλού εισοδήματος τον Ιούλιο του 2020, αλλά επανήλθε στο ανώτερο-μεσαίο εισόδημά του το 2021 λόγω της πανδημίας.

 

Διανύουμε τον τρίτο χρόνο αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 και είναι σαφές ότι οι χώρες σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να ταράζονται από τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Δεν είναι σαφές πότε -και αν- τα πράγματα θα επανέλθουν πλήρως στο φυσιολογικό. Αλλά, όπως φαίνεται από την έρευνα αυτή, οι χώρες δείχνουν σιγά σιγά σημάδια ανάκαμψης – ή έστω ανάπτυξης μιας ψυχικής ανθεκτικότητας που τις βοηθά να αντιμετωπίζουν καλύτερα την κατάσταση.

 

*Υπάρχουν αρκετές χώρες που καλύπτονται στην περσινή έκθεση που δεν συμπεριλήφθηκαν στο σύνολο δεδομένων του τρέχοντος έτους, όπως η Αϊτή, οι Μαλδίβες και το Μπουρούντι.

 

**Ακριβώς επειδή τα στοιχεία συνελέγησαν πριν από το 2022, ο πόλεμος στην Ουκρανία προφανώς και δεν έχει προσμετρηθεί ως παράγοντας δυστυχίας στα αποτελέσματα.

 

ΠηγήThe Visual Capitalist

 
 

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σε ένα σύντομο σχόλιο τώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νιώθουμε πως βρισκόμαστε στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση με αυτήν που πιστεύουμε πως βρισκόμασταν την προηγούμενη εβδομάδα. Εκεί λοιπόν που νιώθαμε πως ημέρα με την ημέρα οι δύο πλευρές έρχονταν όλο και πιο κοντά. Τώρα νιώθουμε σχεδόν ακριβώς το ανάποδο, δηλαδή προς έκπληξη μας (σε σχέση με αυτά που βλέπαμε) πως οι δύο πλευρές απομακρύνονται όλο και πιο πολύ και πως αυτός ο πόλεμος υπάρχει πιθανότητα να κρατήσει αρκετό καιρό ακόμη. Βέβαια ας ελπίσουμε πως στο παρασκήνιο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πως η συμφωνία δεν απέχει τόσο όσο φαίνεται. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δε φαίνεται κάτι τέτοιο…

 
 

 

Θα έπρεπε να είναι η πιο σημαντική είδηση των ημερών

 

Σε ανύποπτο έχουμε γράψει και επαναλάβει αρκετές φορές πως τελικά ο πλανήτης δε θα την πάθει ούτε από πόλεμο, ούτε από οικονομική κρίση ούτε από οτιδήποτε άλλο. Αλλά θα την πάθει από την κλιματική αλλαγή. Η παρακάτω είδηση λοιπόν κανονικά θα έπρεπε να ήτανε μια από τις πρώτες ειδήσεις σε όλον τον πλανήτη. Ωστόσο δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος συνεχίζει να υποβαθμίζει το πρόβλημα …. Πιστεύοντας πως είναι κάτι που δεν τον αγγίζει….

 

Για όποιον λοιπόν δεν έχει διαβάσει την είδηση:

 

Οι τρομακτικοί καύσωνες και στους δύο πόλους της Γης προκαλούν ανησυχία στους κλιματικούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα «πρωτοφανή» γεγονότα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ταχύτερη και απότομη κλιματική κατάρρευση.

 

Οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το Σαββατοκύριακο, «αγγίζοντας» κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές.

 

Ταυτόχρονα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί κοντά στον Βόρειο Πόλο έδειξαν, επίσης, σημάδια τήξης, με ορισμένες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές. Τα επίπεδα αυτά, συνήθως σημειώνονται πολύ αργότερα μέσα στο έτος.

 

Όπως αναφέρει ο The Guardian, αυτή την εποχή του χρόνου, κανονικά η Ανταρκτική θα πρέπει να ψύχεται γρήγορα μετά το καλοκαίρι της και η Αρκτική να βγαίνει σιγά σιγά από τον χειμώνα της, καθώς οι μέρες μεγαλώνουν. Το να παρουσιάζουν και οι δύο πόλοι τέτοια επίπεδα θέρμανσης ταυτόχρονα, είναι ένα γεγονός άνευ προηγουμένου.

 

Η ταχεία άνοδος της θερμοκρασίας στους πόλους είναι μια προειδοποίηση για αποδιοργάνωση στα κλιματικά συστήματα της Γης. Πέρυσι, στο πρώτο κεφάλαιο μιας συνολικής ανασκόπησης της επιστήμης του κλίματος, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε για πρωτοφανή σήματα θέρμανσης που ήδη συμβαίνουν, με αποτέλεσμα ορισμένες αλλαγές – όπως το πολικό λιώσιμο – που θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα μη αναστρέψιμες.

 

Διπλός ο κίνδυνος για τον πλανήτη

 

Ο κίνδυνος είναι διπλός: οι καύσωνες στους πόλους είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ζημιάς που προκαλεί η ανθρωπότητα στο κλίμα και η τήξη θα μπορούσε, επίσης, να προκαλέσει περαιτέρω διαδοχικές αλλαγές που θα επιταχύνουν την καταστροφή του κλίματος.

 

Καθώς ο πολικός θαλάσσιος πάγος λιώνει, ιδιαίτερα στην Αρκτική, αποκαλύπτει μια σκοτεινή θάλασσα που απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ανακλαστικό πάγο, θερμαίνοντας περαιτέρω τον πλανήτη. Μεγάλο μέρος του πάγου της Ανταρκτικής καλύπτει τη Γη και η τήξη του ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

 

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα

 

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι «ιστορικά», «πρωτοφανή» και «δραματικά».

Ο Μάικλ Μαν, διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης Συστημάτων Γης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, είπε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται ξεπερνούν τις προβλέψεις σε ανησυχητικό βαθμό.

 

«Η θέρμανση της Αρκτικής και της Ανταρκτικής προκαλεί ανησυχία, όπως και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων – των οποίων αυτά αποτελούν παράδειγμα», είπε. «Τα μοντέλα έκαναν καλή δουλειά προβάλλοντας τη συνολική θέρμανση, αλλά έχουμε υποστηρίξει ότι τα ακραία φαινόμενα ξεπερνούν τις προβλέψεις του μοντέλου. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα».

 

Τα τελευταία άνευ προηγουμένου καιρικά μοτίβα ακολουθούν μια σειρά από ανησυχητικούς καύσωνες το 2021, κυρίως στον Ειρηνικό των ΗΠΑ, βορειοδυτικά, όπου τα προηγούμενα ρεκόρ καταρρίφθηκαν κατά αρκετούς βαθμούς, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου.

 

Ο Μαρκ Μάσλιν, καθηγητής της επιστήμης των Συστημάτων της Γης στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Εγώ και οι συνάδελφοί μου συγκλονιστήκαμε από τον αριθμό και τη σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων το 2021 – τα οποία ήταν απροσδόκητα, οδηγώντας σε αύξηση κατά 1,2 C. Τώρα έχουμε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αρκτική που, για μένα, δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα ακραία φάση κλιματικής αλλαγής πολύ νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε».

 

Το Associated Press ανέφερε ότι ένας μετεωρολογικός σταθμός στην Ανταρκτική ξεπέρασε το ρεκόρ όλων των εποχών κατά 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ ένας άλλος παράκτιος σταθμός που συνήθιζε να καταψύχεται αυτή την εποχή, ήταν 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν. Στην Αρκτική, εν τω μεταξύ, ορισμένα μέρη ήταν 50 C θερμότερα από τον μέσο όρο.

 

«Είναι αντίθετες εποχές. Δεν βλέπετε τον Βορρά και τον Νότο (πόλοι) να λιώνουν ταυτόχρονα», δήλωσε ο Γουόλτ Μέγιερ, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Μπούλντερ του Κολοράντο. «Είναι σίγουρα ένα ασυνήθιστο γεγονός. Είναι πολύ εντυπωσιακό», είπε στο AP.

 

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στην Ανταρκτική», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ο επιστήμονας πάγου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Τεντ Σκάμπος, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από μια αποστολή στην ήπειρο.

 
 

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ στο νησί τη Αφροδίτης

 

Τέλος, όπως σχολίαζε ο «Βηματοδότης» ….

 

Η πρόσκληση προς την Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφθεί την Κύπρο ανακοινώθηκε την 31η Ιανουαρίου 2022 από τον Κύπριο Κεντρικό Τραπεζίτη Κωνσταντίνο Ηροδότου. Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκληση και ορίστηκε μάλιστα από τότε και η ημερομηνία επίσκεψης, που δεν είναι άλλη από την 3Οή Μαρτίου. Δηλαδή η κυρία Λαγκάρντ αποφάσισε να επισκεφθεί την Κύπρο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προτού επιβληθούν κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, προτού κάποιοι Ρώσοι επιχειρηματίες κλείσουν άρον- άρον τις επιχειρήσεις τους και φύγουν από την Κύπρο. Η κυρία Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη και στο ΡΙΚ. Βεβαίως το κύριο θέμα των συζητήσεων στην Κύπρο θα είναι η ζημιά που προκλήθηκε στην κυπριακή οικονομία από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Να σκεφτείτε ότι το 25% του τουρισμού της προέρχεται από Ρωσία και Ουκρανία, συνολικά η εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από την Ρωσία ανέρχεται στο 7% επί του ΑΕΠ της. Στη Λεμεσό, είναι τόσες πολλές οι ρωσικές επιχειρήσεις και τόσοι πολλοί οι Ρώσοι που ζουν εκεί, που τα καταστήματα προσλαμβάνουν πλέον ρωσόφωνες πωλήτριες, ενώ οι ρωσικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες (ή ξένες τράπεζες με έδρα την Κύπρο) υπολογίζονται σε πολλά δισ. ευρώ, αν και από το 2013 (που έγινε το κούρεμα των καταθέσεων) είχαν μειωθεί.

 

Το φτερό του καρχαρία των Λευκορώσων

 

 

Θα σταθώ όμως σε μια μεγάλη επιχείρηση από Λευκορώσους στη Λευκωσία. Στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών (κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο) υπάρχει ένας παράξενος ουρανοξύστης. Μοιάζει με φτερό του καρχαρία, ή με σερφ και το βράδυ έτσι που φωτίζεται πραγματικά όταν το πρωτοδείς… σκιάζεσαι. Στο κτίριο αυτό λειτουργεί εταιρία από την Λευκορωσία η οποία παράγει… Videogames (με την ονομασία «War gaming»). Ίσως να είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο σε αυτό το είδος των «πολεμικών παιχνιδιών». Από τον φόρο που πληρώνει στις κυπριακές αρχές υπολογίζεται ότι ο τζίρος που κάνει είναι μεγάλος. Τα περισσότερα videogames (που γνωρίζουμε) πιθανότατα να κατασκευάζονται σε αυτό το κτίριο- καρχαρίας. Θα σταθώ επίσης σε μια ρωσική τράπεζα που λειτουργεί στην Κύπρο την RCB. Με την επιβολή κυρώσεων οι Ρώσοι πούλησαν, λέγεται, το μερίδιό τους και έφυγαν. Να σημειώσω ότι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες με περιουσία στην Κύπρο, τους έχουν ήδη κατασχεθεί οι καταθέσεις, αφού βρίσκονται στη λίστα της ΕΕ. Και κάτι ακόμα. Δεν είναι καθόλου μυστικό στην Κύπρο ότι Ρώσοι ολιγάρχες (που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν) έχουν δημιουργήσει offshore εταιρίες στην Μεγαλόνησο και με αυτές αγοράζουν διάφορες επιχειρήσεις είτε στη Ρωσία είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε σε άλλες χώρες της ΕΕ, με υποψίες ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτήν ακριβώς την διαδρομή του μαύρου χρήματος από ρωσικές εταιρίες που βρίσκονται στην Κύπρο προς χώρες της ΕΕ ερευνούν τώρα και οι κυπριακές αρχές.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum