| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/05/22

 

 

Τους ρίχνουνε τους τόνους ..

 

Ξέρουμε πως οι περισσότεροι δε θα συμφωνήσετε,  επαναλαμβάνοντας πως αυτά μπορεί να ακούγονται ως «παρηγοριά στον άρρωστο». Ωστόσο ξεκινώντας την νέα εβδομάδα, θα επιμείνουμε πως από το προηγούμενο «ΣΚ» κάτι, έστω και δειλά – δειλά, κινείται για να βρεθεί μια λύση στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Ξέρουμε πως οι περισσότεροι δε θα συμφωνήσουνε. Αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει, επαναλαμβάνοντας πως τουλάχιστον κατά την άποψη μας, κάτι μικρό κινείται ….. επί της ουσίας για πρώτη φορά μετά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

 
 

 

Εκλογές

 

Και ξαφνικά κυκλοφόρησαν νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, χωρίς φυσικά κάποιος να μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Ωστόσο όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα σχόλια μας, με δεδομένο πως η επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία της Ε.Ε., πηγαίνει για το 2024, δεν θεωρούμε πως αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. Θα λέγαμε οι πιθανότητες είναι περίπου 20 με 30% για εκλογές το φθινόπωρο και 80 με 70% να πάμε κανονικά στην 4ετία του χρόνου περίπου τέτοια εποχή.

 

 

 

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα

 

Όσον αφορά το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, χαρακτηριστικό ήτανε το τελευταίο δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής. Συγκεκριμένα:  

 

Νέα δεδομένα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με τον χρόνο της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών προκάλεσε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ καθώς χθες διέρρευσαν πληροφορίες ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.

 

Σύμφωνα με την διαρροή ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε εισήγηση να προχωρήσει σε εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου και μάλιστα ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει μια τέτοια προοπτική. Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια, και με δεδομένο ότι δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (νόμος Θεοδωρικάκου).

 

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί εξάντλησης της τετραετίας, εδώ και αρκετούς μήνες διακινούνται σενάρια ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο. Όμως η νέα διαρροή δείχνει ότι η επιλογή του φθινοπώρου κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο χρονισμός της κυκλοφορίας των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών καταδεικνύει, ότι η συνολική εικόνα τροποποιήθηκε σημαντικά από τη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Αυτό ενδέχεται να σχετίζεται με δύο παράγοντες: Πρώτον με μετρήσεις εταιρειών δημοσκοπήσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες και δείχνουν ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ενίσχυσε την εικόνα της κυβέρνησης στο εκλογικό σώμα. Δεύτερον με πληροφορίες ή διαβεβαιώσεις που έλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από την Ουάσιγκτον σχετικά με τις προθέσεις της διακυβέρνησης Μπάιντεν για τις επικείμενες παρεμβάσεις της στα ελληνοτουρκικά αλλά και για το ζήτημα της προμήθειας αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία. 

 

Τα γαλάζια στελέχη που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών το φθινόπωρο επισείουν τον κίνδυνο να συνεχιστεί τον επόμενο χειμώνα η φθορά της κυβέρνησης από την ακρίβεια ή και από σοβαρές ελλείψεις στην αγορά.  Οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών τονίζουν επίσης ότι οι διαφαινόμενες καλές επιδόσεις του τουρισμού το καλοκαίρι μπορούν να περιορίσουν το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά και να δημιουργήσουν έτσι ευνοϊκές συνθήκες για μια θετική προεκλογική ατζέντα το φθινόπωρο με επίκεντρο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

 

Στον αντίποδα όσοι τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης σημειώνουν ότι η συνέχιση του κυβερνητικού έργου και η πιθανή κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 μπορούν να αυξήσουν την εκλογική επιρροή της ΝΔ η οποία τώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται μακριά από τον πήχη της αυτοδυναμίας. Προειδοποιούν επίσης ότι ο προγραμματισμός για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να ανατραπεί από την περίπτωση νέων δασικών πυρκαγιών οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο πιθανές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

 
 

 

Ένα ακόμη μεγάλο μπράβο

 

Και για πάμε σε αυτό το σημείο να πούμε και σήμερα ένα μεγάλο μπράβο στον τουρισμό και την παρακάτω  είδηση, επαναλαμβάνοντας πως όλα δείχνουνε πως πάμε για μια πολύ καλή χρονιά, με αυξημένες πιθανότητες να εκπλαγούμε θετικά.

 

Ειδικότερα, ο FTI, ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, προχωρά σε μια κίνηση ενδεικτική της πολύ μεγάλης ζήτησης για διακοπές αυτή τη χρονιά και αυξάνει το χαρτοφυλάκιο του για την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. 

 

Ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος με έδρα το Μόναχο βάζει αυτό το καλοκαίρι περισσότερες κλίνες σε τέσσερις από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς και πιο συγκεκριμένα σε Κρήτη, Κω, Κέρκυρα και Ρόδο, διαβλέποντας από τώρα πως τα νησιά αυτά θα είναι fully booked. Αύξηση των διαθέσιμων κλινών θα υπάρξει ακόμη σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Σκιάθο.

 

Από την ανάλυση των στοιχείων για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 φαίνεται ότι η φήμη της Αθήνας και της Ελλάδας στις διαδικτυακές συνομιλίες υπερείχε έναντι των ανταγωνιστών (Ισπανία Πορτογαλία, Ιταλία), στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα του ευρύτερου περιβάλλοντος, λόγω της πορείας της πανδημίας και των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 
 

 

Μάλιστα

 

Κλείνοντας και για όποιον δεν την έχει διαβάσει, δεν κρύβουμε πως τα συμπεράσματα της παρακάτω έκθεσης τα βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα, σε εποχές όπως όλα δείχνουνε ιστορικών αλλαγών στις ζωές των ανθρώπων και τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών και της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Είναι λοιπόν πολύ ενδιαφέρον πως η έρευνα Workmonitor της Randstad διαπιστώνει πως το κύμα της Μεγάλης Παραίτησης έχει επεκταθεί στον κόσμο και έχει φτάσει και στην Ελλάδα.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν το 1/3 των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα (28,4% της Gen Z και 28% των Millennials) αναζητούν ενεργά την επόμενη επαγγελματική τους ευκαιρία, ενώ το 74% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την εταιρεία που εργάζονται αυτό το διάστημα.

 

Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις να συμπεριλάβουν στη στρατηγική τους τη νέα δυναμική μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, η οποία επηρεάζεται από την έλλειψη ταλέντων στην αγορά.

Το θετικό στοιχείο για τις εταιρείες είναι ότι το 62% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στην εταιρεία τους και, εφόσον οι εργοδότες ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, εκείνοι θα παραμείνουν στην υπάρχουσα θέση εργασίας τους. Ωστόσο, το 47% θεωρεί ότι μπορεί να βρει γρήγορα μια νέα επαγγελματική θέση, σε περίπτωση απώλειας της εργασίας του, γεγονός που πιστοποιεί την εμπιστοσύνη συνολικά στην τρέχουσα αγορά εργασίας.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Workmonitor, μία αναδυόμενη τάση, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, συνδέει την προσωπική με την επαγγελματική ζωή, με το 59% του δείγματος να θέτει ως βασική του προτεραιότητα την προσωπική του ζωή έναντι της επαγγελματικής. Μάλιστα, το 40% θα επέλεγε να μην εργαστεί καθόλου σε περίπτωση που οι οικονομικές του αποδοχές δεν αποτελούσαν τροχοπέδη για την προσωπική του διαβίωση (48% παγκοσμίως). 

 

Η έρευνα της Randstad έγινε παγκοσμίως σε 35.000 εργαζομένους σε 34 αγορές, το διάστημα 21 Φεβρουαρίου – 13 Μαρτίου 2022, ενώ ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για την Ελλάδα, όπου η συμμετοχή ξεπέρασε τους 800. 

 

Το 95% δήλωσε ότι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πολύ σημαντική τόσο στην τρέχουσα όσο και στη μελλοντική του απασχόληση.

 

Το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από την εργασία του, αν αυτή τους εμπόδιζε να απολαύσουν τη ζωή τους και το 28% των εργαζομένων θα προτιμούσε να παραμείνει χωρίς εργασία παρά να είναι δυσαρεστημένο σε μια θέση εργασίας (έναντι 33% παγκοσμίως).

 

Το 37% των Gen Z και το 34% των Millennials δηλώνουν πρόθυμοι να αποχωρήσουν σε περίπτωση που η εργασία τους επηρέαζε αρνητικά την προσωπική τους ζωή, ενώ το 39% της Gen Z και το 42% των Millennials έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους στο παρελθόν, λόγω απώλειας της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

 

Η ευτυχία στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι προσωπικές τους αξίες θα ήθελαν να συμβαδίζουν με την αποστολή και την κουλτούρα του εργοδότη τους.

 

Συνολικά, καταγράφεται μια σημαντική μεταβολή της νοοτροπίας των εργαζομένων, με τις νεότερες γενιές να θέτουν ως προτεραιότητα την αναζήτηση μεγαλύτερης ικανοποίησης και ευτυχίας στον εργασιακό τους χώρο, ενώ δείχνουν σαφή προτίμηση στα ευέλικτα μοντέλα εργασίας, τη στιγμή που ένα σημαντικό μέρος νέων εργαζόμενων δεν έχει εργαστεί ποτέ από το γραφείο. Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, θα πρέπει να καθορίσουν πώς θα αναπτύξουν την εταιρική τους κουλτούρα αλλά και τη στρατηγική ανθρωπίνων πόρων, προκειμένου να διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο.

 

Oι εργοδότες έχουν χαμηλή ανταπόκριση στις ανάγκες των ταλέντων

 

Είναι πλέον σαφές ότι ένα νέο μοντέλο εργασίας αναδύθηκε μέσα στην πανδημία για τους εργαζόμενους, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, δίνοντας ώθηση σε μεταβολές που μπορούν να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα και να αλλάξουν ριζικά το επαγγελματικό τοπίο.

 

Καθώς η αγορά εργασίας βρίσκεται ήδη σε μία περίοδο αναδιαμόρφωσης, τα πορίσματα της έρευνας Workmonitor της Randstad υπογραμμίζουν ότι η επιστροφή στον χώρο εργασίας δεν θα είναι ποτέ ίδια. Παρ’ όλα αυτά, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις αδυνατούν να προσελκύσουν νέα ταλέντα παρατηρείται ότι οι εργοδότες δεν προσανατολίζονται αντίστοιχα προς την ικανοποίηση των αναγκών τους.

 

Οι Έλληνες εργαζόμενοι δηλώνουν ως σημαντική προτεραιότητα το ευέλικτο ωράριο (85%) και την ευελιξία στον χώρο εργασίας (79%), εντούτοις μόνο το 35% των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι έχει ευελιξία ως προς τον χώρο και μόνο το 44% ως προς τον χρόνο εργασίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευέλικτες πολιτικές στον χώρο εργασίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων καριέρας, αφού το 28% των ερωτηθέντων εργαζομένων δήλωσαν ότι θα αρνούνταν μια θέση εργασίας που δεν θα τους παρείχε ευελιξία στον τόπο εργασίας, ενώ το 34% δεν θα δεχόταν μια θέση εργασίας χωρίς ευελιξία στο ωράριο εργασίας τους. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά είναι τα χαμηλότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

 

Τα βασικά στοιχεία των 12 τελευταίων μηνών, αναφορικά με τις αποδοχές και τις παροχές προς τους εργαζόμενους, διαμορφώνονται ως εξής:

 

Το 26% των εργαζομένων έχουν λάβει αύξηση στις οικονομικές τους αποδοχές.

 

Το 15% των εργαζομένων έχουν λάβει αυξημένες παροχές (χορήγηση ετήσιας άδειας, υγειονομική περίθαλψη, σύνταξη, κ.λπ.).

 

Το 12% των εργαζομένων έχουν λάβει αυξημένη στήριξη για τις οικογένειες και τα εξαρτώμενα μέλη (στήριξη για τη φροντίδα των παιδιών, γονική άδεια, άδεια φροντίδας).

 

Το 21% των εργαζομένων έχουν λάβει αυξημένες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης ή ανάπτυξης.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum