| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/06/22

 

 

Όλα δυστυχώς αυτό δείχνουνε …..

 

Θα ξεκινήσουμε δυστυχώς και σήμερα με τον πληθωρισμό και τη μεγάλη κρίση με τις τιμές των τροφίμων. Και αν και θέλουμε να ελπίζουμε πως τα πράγματα δε θα πάνε τόσο άσχημα. Δυστυχώς όλα δείχνουνε πως τα όσα είπε η ΕΚΤ σε μια από τις τελευταίες της εκθέσεις θα επιβεβαιωθούνε. Και δυστυχώς, θα εκφράσουμε και πάλι την ανησυχία μας πως από το φθινόπωρο τα πράγματα θα μπορούσανε να γίνουνε πολύ πιο άσχημα.

 

Αναφορικά τώρα με την έκθεση της ΕΚΤ και για όποιον δεν την έχει διαβάσει. Τα χειρότερα έπονται αναφορικά με τις τιμές των τροφίμων προειδοποιεί σε μηνιαίο σημείωμα της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχολιάζοντας πως θα συνεχίσουν να καλπάζουν σε ρυθμό ρεκόρ για τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο, παρά τον σημαντικό αγροτικό τομέα που διαθέτει η Ευρώπη.

 

Όπως γράφει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από όσακαταναλώνει. Ωστόσο, αυτό δυστυχώς δεν την θωράκισε από το ράλι των διεθνών τιμών που συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινότητα, εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους των καυσίμων και των λιπασμάτων σαν αποτέλεσμα του πολέμου και της διαταραχής που προκάλεσε σε βασικά προϊόντα.

 

Καλπάζει ο πληθωρισμός των τροφίμων 

 

Οι τιμές των τροφίμων στα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 7,5% τον Μάιο, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο τους από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, το 1999. Ο πληθωρισμός των τροφίμων σε ετήσια βάση ξεπερνά τον αντίστοιχο δείκτη σε ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς οι τιμές αυξάνονται συνεχώς το τελευταίο τρίμηνο.

 

Παράλληλα, η εκτίναξη των τιμών χονδρικής στον κλάδο των τροφίμων κατά πάνω από 40% θα κρατήσει ζωντανές τις πιέσεις στο επίπεδο των καταναλωτικών τιμών, για αρκετούς μήνες ακόμη.

 

Η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός των τροφίμων θα παραμείνει ψηλά τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά, παρά την ύπαρξη κάποιων ευνοϊκών αντισταθμιστικών παραγόντων, όπως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

 

Σημείο κλειδί για την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των τροφίμων και την επόμενη χρονιά είναι η εκτόξευση του κόστους των λιπασμάτων.

 

Τον Απρίλιο η αύξηση έφτασε το 151% σε ετήσια βάση.

 

Το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους των λιπασμάτων θα απασχολήσει και τους ηγέτες των κρατών μελών, κατά την επικείμενη διήμερη Σύνοδο Κορυφής.

 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, υπό φυσιολογικές συνθήκες, κοιτάζουν πέρα από τις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και την επίδραση που μπορεί να έχουν στα επίπεδα του πληθωρισμού. Όμως, αν οι τιμές των τροφίμων συνεχίσουν να αυξάνονται, θα επηρεάσουν το κλίμα και τα επίπεδα προσδοκιών στους καταναλωτές, ενώ το ίδιο το συμβούλιο «δεν θα έχει πια την πολυτέλεια να αγνοεί τον πληθωρισμό των τροφίμων», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά και η οικονομολόγος της Capital Economics, Τζένιφερ ΜακΚάουν.

 

Σύμφωνα με την ίδια, αν οι τιμές των αγροτικών commodities συνεχίσουν να ανεβαίνουν, όπως είναι και το πιο πιθανό, τότε θα «ροκανίσουν» τα επίπεδα καταναλωτικών δαπανών κατά 0,7% στις ανεπτυγμένες χώρες.

 

Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει ήδη ξεπεράσει το 8%, ήτοι πάνω από τέσσερις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε το συμβούλιο να αλλάξει ρότα και να στείλει ήδη σήμα για αύξηση των ευρωεπιτοκίων μέσα στον Ιούλιο, αλλά και πάλι τον Σεπτέμβριο.

 
 

 

Για να μην γκρινιάζουμε μόνο εμείς

 

Τώρα για να μη λέμε πως γκρινιάζουμε μόνο εμείς, όταν για παράδειγμα προειδοποιούμε για πιθανές, πολύ δύσκολες καταστάσεις από το φθινόπωρο. Αξίζει κανείς να διαβάσει προσεκτικά τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της Intrum….

 

Φρένο στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στις προσλήψεις από τις επιχειρήσεις βάζει το ξέφρενο ράλι των τιμών, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία για τη συσσώρευση οφειλών. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά τις πληρωμές που αναμένουν από τους πελάτες τους, υπό την έννοια ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή αυτών. Επίσης ένα 58% ανησυχούν για τις επιπτώσεις στις πληρωμές από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το 65% έναντι 61% το 2021 ανησυχεί περισσότερο από ποτέ για την ικανότητα των οφειλετών τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση Πληρωμών (European Payment Report) που διενήργησε η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum σε 11.000 επιχειρήσεις σε 29 χώρες. 

 

Το 68% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ποσοστό υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο στην Ευρώπη, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι ικανότητες εντός της επιχείρησης για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει εξάλλου ο ανασταλτικός χαρακτήρας του πληθωρισμού σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις. Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum το 46% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει ότι ο πληθωρισμός παρεμποδίζει την ανάπτυξή τους καθώς και την ικανότητά τους να εκμεταλλευθούν νέες ευκαιρίες. 

 

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα στοιχεία δεν δείχνουν επιδείνωση του προβλήματος σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών. Η απόκλιση μεταξύ του συμφωνηθέντος χρόνου πληρωμών και του πραγματικού παραμένει στα επίπεδα του 2021 για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (13 ημέρες διαφορά με τον συμβατικό χρόνο να είναι 37 ημέρες και τον πραγματικό 50 ημέρες), ενώ έχει αυξηθεί κατά μία ημέρα στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών λιανικής και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου. Στην πρώτη περίπτωση η απόκλιση αυξήθηκε από τις 8 ημέρες το 2021 σε 9 ημέρες φέτος (24 ημέρες συμβατικός χρόνος και 32 πραγματικός) και στη δεύτερη από τις 12 πέρυσι σε 13 φέτος (49 ημέρες συμβατικός χρόνος και 62 ημέρες πραγματικός). 

 

Η συνέπεια στις πληρωμές ή ακόμη και η επιτάχυνση των χρόνων ολοκλήρωσης των συναλλαγών θεωρείται ότι έχει αλυσιδωτές θετικές συνέπειες. Σύμφωνα με το 75% των επιχειρήσεων κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα και οι ίδιοι να πληρώνουν γρηγορότερα τους δικούς τους προμηθευτές, το 70% θα βελτίωνε τις επιδόσεις του σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, το 68% θα διεύρυνε την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, το 44% θα προχωρούσε σε περισσότερες προσλήψεις. 

 

Ανάλογοι είναι οι προβληματισμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Έξι στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι το φαινόμενο της καθυστέρησης πληρωμών θα επιδεινωθεί φέτος λόγω πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων. Επιπλέον, το 51% δηλώνει ότι ο πληθωρισμός εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχείρησης, το 55% ότι δυσχεραίνει την ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων και το 58% ότι δυσκολεύει την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών. 

 

 

 

Ένα τεράστιο μπράβο

 

Για να μην λέμε μόνο τα δυσάρεστα, να πούμε ένα μεγάλο μπράβο για τα τελευταία στοιχεία από την πορεία του τουρισμού, με σχεδόν τα πάντα να συνηγορούνε πως πάμε για εξαιρετικές επιδόσεις, με νούμερα αρκετά καλύτερα των έτσι και αλλιώς αισιόδοξων προβλέψεων οι οποίες υπήρχαν για τη φετινή χρονιά….

 

Περισσότεροι από 1 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με την κίνηση να έχει αυξηθεί κατά 884,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και κατά 7,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Ειδικότερα, ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε σε 1,056 εκατ.. Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση 1.000,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, και διαμορφώθηκαν στα 647 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2022 εμφάνισε πλεόνασμα 432,1 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ειδικότερα, αύξηση κατά 1.000,4% κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 647,0 εκατ. ευρώ, έναντι 58,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ αύξηση κατά 286,1% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2022: 214,8 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2021: 55,6 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 884,3%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 7,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 14,7% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 53,0% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 633,0 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 18,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αύξηση κατά 951,7 εκατ. ευρώ ή 576,7% παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.116,7 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 337,1 εκατ. ευρώ ή 230,0% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 483,7 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 462,7%, καθώς και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 17,1%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 5,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 33,3% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

 

Τον Απρίλιο του 2022, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 1.000,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 822,0% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 344,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 1.200,8% (Απρίλιος 2022: 278,3 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2021: 21,4 εκατ. ευρώ). Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 842,6% (Απρίλιος 2022: 310,4 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2021: 32,9 εκατ. ευρώ), καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 669,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 34,4 εκατ. ευρώ. 

 

Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 951,3% και διαμορφώθηκαν στα 111,7 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία κατά 1.530,6% στα 75,4 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 80,9 εκατ. ευρώ, καθώς και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ που διαμορφώθηκαν στα 33,0 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 77,4% και διαμορφώθηκαν στα 2,0 εκατ. ευρώ. 

 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 576,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 1.116,7 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 472,1%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 582,2 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 698,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 504,6 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 495,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 514,7%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 310,1% και διαμορφώθηκαν στα 86,9 εκατ. ευρώ.

 

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 533,7% και διαμορφώθηκαν στα 177,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1.113,4% και διαμορφώθηκαν στο 99,0 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 1.229,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 128,0 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2.098,1% και διαμορφώθηκαν στα 67,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 503,0% και διαμορφώθηκαν στα 7,8 εκατ. ευρώ.

 
 

 

Μπας και γίνει καμία έκπληξη…

 

Θέλουμε τώρα να κάνουμε και ένα σχόλιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Περισσότερο ευχή είναι  …. Αλλά όσο περνάει ο καιρός και συζητιέται όλο και λιγότερο τι γίνεται στο εσωτερικό της Ουκρανίας και έστω σε ένα βαθμό πέφτουνε οι τόνοι. Τόσο θέλουμε να ελπίζουμε πως κάτι μπορεί να γίνει και να βρεθούμε μπροστά σε μια μορφή συμφωνίας. Το έχουμε ξαναπεί πως δε φαίνεται κάτι τέτοιο, με όλα να δείχνουνε πως ο πόλεμος θα κρατήσει αρκετό καιρό. Αλλά μια κρυφή ελπίδα την έχουμε …. Με βάση και κάποιες μικρές ενδείξεις που υπάρχουνε …

 
 

 

Θετική εξέλιξη

 

Και να κλείσουμε με μια θετική είδηση από τη χθεσινή ημέρα. Αυτή ήτανε η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 5%, αν και ο λόγος της πτώσης, σηκώνει συζήτηση. Αυτό γιατί η πτώση αποδίδεται στις μεγάλες ανησυχίες που υπάρχουνε για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τον κίνδυνο ύφεσης. Βέβαια όπως έχουμε σχολιάσει, θα ήταν προτιμότερο οι μεγάλοι να τα έβρισκαν και να κρατούσαν τις τιμές σε πιο λογικές τιμές, αποτρέποντας, έστω σε ένα βαθμό, την ενεργειακή κρίση. Παρά να κρατάνε τις τιμές υψηλά, κάτι το οποίο οδηγεί σε κρίση, ύφεση και χαμηλότερες τιμές.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum