| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/08/22

 

 

Ρεύμα

 

Αναγκαστικά θα ξεκινήσουμε με τα της ενεργειακής κρίσης, μετά και τις σοκαριστικές αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας. Με βάση λοιπόν και τα τελευταία ρεπορτάζ, οι εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών αναφέρουν πως το πακέτο των επιδοτήσεων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα στις 09:00 η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κινείται κοντά στην περιοχή των 600 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας μια αύξηση αντίστοιχη με το άλμα που κατέγραψαν οι ονομαστικές τιμές των παρόχων ενέργειας. Αρκεί να αναφερθεί πως αν η επιδότηση είναι στα 500 ευρώ η μεγαβατωρα, η μέση ονομαστική τιμή πέφτει στα 280 ευρώ (δηλ. 0,28 ευρώ η κιλοβατώρα), ενώ αν η επιδότηση αυξηθεί στα 600 ευρώ η μεγαβατώρα, τότε η μέση τιμή για τον καταναλωτή πέφτει στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα (δηλαδή 0,18 ευρώ η κιλοβατώρα)

 

Γι αυτό και αναλυτές εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι η τελική επιδότηση να κυμανθεί ανάμεσα στα 500 με 600 ευρώ η μεγαβατώρα και κοντά στην περιοχή των 600 ευρώ καταγράφοντας μια αύξηση που μπορεί να κυμαίνεται από 48% έως και 78%.

 
 

 

Ε!!!

 

Ε! τώρα θέλουμε να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Προσωπικά δεν πιστεύουμε πως είναι βιώσιμο και υγιές για την ελληνική οικονομία, το κράτος να στηρίζει με 1,5 και 2δις ευρώ το μήνα την αγορά. Δεν συμφωνούμε με την οριζόντια στήριξη. Ξέρουμε πως το σχόλιο μας δικαιολογημένα θα ενοχλήσει κάποιους. Αλλά πιστεύουμε πως είναι μονόδρομος να υπάρξουνε εισοδηματικά κριτήρια στη στήριξη των λογαριασμών. Δε μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη στήριξη ενός πλούσιου νοικοκυριού, με μεγάλη ακίνητη περιουσία και μεγάλες καταθέσεις. Ξέρουμε πως το σχόλιο μας σηκώνει συζήτηση. Και μακάρι τα οικονομικά της χώρας να το επέτρεπαν. Αλλά όσο και καλά να πηγαίνει η ελληνική οικονομία, τουλάχιστον για τη συγκυρία. Νομίζουμε πως οι στηρίξεις αρχίζουνε να γίνονται υπερβολικές και πως θα πρέπει να μπούνε κριτήρια. Υψηλά εισοδηματικά κριτήρια (για παράδειγμα οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ κτλ ή μέχρι ένα μεγάλο ύψος καταθέσεων)… Αλλά όχι οριζόντια στήριξη όπως γίνεται τώρα…

 

 

 

Χαρακτηριστικό σχόλιο

 

Και εκεί που μόλις είχαμε γράψει το παραπάνω σχόλιο, διαβάσαμε και το τελευταίο άρθρο της Μ. Ξαφά. Και αν και η προσωπική μας άποψη για τη συγκεκριμένη οικονομολόγο είναι τελείως ουδέτερη, με κάποια από αυτά που έγραψε συμφωνούμε:

 

Ειδικότερα η κα Μιράντα Ξαφά έγραψε ανάμεσα σε άλλα:

 

Τον Σεπτέμβριο του 2021, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που θα χρηματοδοτεί τις πολιτικές άμβλυνσης των επιπτώσεων του ενεργειακού μετασχηματισμού: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αμέσως συγκροτεί ένα Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές. Σε όλους τους καταναλωτές. Δεν μιλάμε συνεπώς μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Μιλάμε για το σύνολο του πληθυσμού». Αντίθετα με τις παραινέσεις των διεθνών οργανισμών για στοχευμένες επιδοτήσεις, η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα επιδόματα με χρηματοδότηση από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων, και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξειδικεύσει τον ερχόμενο μήνα στη ΔΕΘ τα νέα μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τους επόμενους μήνες.

 
 

 

Επιμένουνε πως αποκλείεται …

 

Σε αυτό το σημείο και όσον αφορά την πανδημία. Εν συντομία να γράψουμε πως ανώτατοι κυβερνητικού αξιωματούχοι, όταν συζητάμε τι θα γίνει το χειμώνα. Κατηγορικά λένε πως αποκλείεται να υπάρξουνε πολύ αυστηρά μέτρα, τύπου καραντίνας κτλ … Σε όλους τους τόνους λένε πως αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο και προσωπικά πιστεύουμε πως αυτή είναι η αλήθεια.

 
 

 

Μπράβο

 

Κλείνοντας να πούμε ένα ακόμη μεγάλο μπράβο στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, όπως σχεδόν ημέρα παρά ημέρα κάνουνε. Από τα τελευταία στοιχεία λοιπόν. Εκρηκτική άνοδο 360,8% κατέγραψε η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το α΄ εξάμηνο του έτους, περίοδο κατά την οποία η χώρα υποδέχθηκε 7.983.000 τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε 4.792.000 ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 305,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της Ε.Ε. κατέγραψε κατακόρυφη αύξηση 480,3% και διαμορφώθηκε σε 3.190.800 ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 345,3%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 221,6%.

 

Για την ιστορία, «στυλοβάτες» του ελληνικού τουρισμού αποδεικνύονται σταθερά οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι. Αναλυτικά ως προς τις χώρες προέλευσης, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 316,4% και διαμορφώθηκε σε 1.422.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 315,4% και διαμορφώθηκε σε 530.000 ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της Ε.Ε., η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 1.251,9% και διαμορφώθηκε σε 1.218.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 745,9% και διαμορφώθηκε σε 324.000 ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 318,4% και διαμορφώθηκε σε 16.000 ταξιδιώτες.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum