| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/09/22

 

 

Ρεύμα

 

Θα ξεκινήσουμε και πάλι με την ενεργειακή κρίση και τις τελευταίες ανακοινώσεις γύρω από τις τιμές ρεύματος. Μπορεί λοιπόν οι τιμές Οκτωβρίου που ανακοίνωσαν οι εταιρείες να είναι αισθητά μικρότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή και βλέποντας το μέγεθος της στήριξης, διαπιστώσαμε πως τελικά λόγω της μικρότερης κρατικής επιδότησης, οι καταναλωτές θα πληρώσουνε περισσότερο. Για να μην παρεξηγηθούμε και όπως είχαμε γράψει χθες. Δε θεωρούμε την κρατική στήριξη μικρή. Το ακριβώς αντίθετο. Ωστόσο σε απόλυτα νούμερα, στο σύνολο των εταιρειών και με βάση τις τελικές τιμές, οι καταναλωτές θα πληρώσουνε υψηλότερη κιλοβατώρα κατά περίπου 10 με 15%. Μάλιστα στην περίπτωση της μεγαλύτερης κατανάλωσης, βλέποντας πάντα τα νούμερα, η επιβάρυνση σε σχέση με το Σεπτέμβριο μπορεί να φτάσει, αν όχι να ξεπεράσει και το 25%.

 
 

 

Δύσκολα τα πράγματα τους επόμενους μήνες..

 

Θέλουμε να ελπίζουμε πως κατά τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, τουλάχιστον σε ένα σημαντικό βαθμό και πως οι τιμές ρεύματος δε θα παραμείνουνε σε τόσο υψηλές τιμές. Ωστόσο αν η κρίση συνεχιστεί … Με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουνε ….. Όλα δείχνουνε πως η κρατική στήριξη, σταδιακά, θα μειώνεται. Και κάπως έτσι από τα 0,15 και 0,16 ευρώ που είναι τώρα η κιλοβατώρα, βλέπουμε σε μερικούς μήνες να μιλάμε για τιμή κιλοβατώρας 0,20 και 0,22 ευρώ. Και όταν ακούς για κατανάλωση 1.500 κιλοβατώρες χρέωση τετραμηνίας περίπου 650-700 ευρώ. Καταλαβαίνουμε όλοι τι θα σήμαινε μια τόσο μεγάλη άνοδο της καθαρής τιμής της κιλοβατώρας.  

 

 

 

Τα γνωστά νούμερα που πάντα μας εντυπωσιάζουνε

 

Πάμε τώρα σε αυτά που χαρακτηριστικά λέμε, νούμερα που μας εντυπωσιάζουνε. Νούμερα που δείχνουνε μια κατά μέσο όρο πραγματικά πολύ μίζερη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, παρά την όποια αισιοδοξία για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.  Με βάση λοιπόν τα επίσημα στατιστικά, ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.230.900 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 1.966.599 βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, ενώ για 1.378.297 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα.

 

Και μπορεί, το 53,4% των φορολογούμενων να έχει χρέη στην εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και συνολικά χρωστούν 326 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών η 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν 90 δισ. ευρώ ή το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη κατά κεφαλήν οφειλή να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο όπως και αν το δει κανείς. Ότι 1.966.599 φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών είναι ένα εντυπωσιακό νούμερα όταν μιλάμε για μια χώρα 10εκ ευρώ… Θυμίζουμε σε μια χώρα που επίσημα, σχεδόν η μισή Ελλάδα (4,5εκ) εισπράττει κάποια σύνταξη.

 
 

 

Μάλιστα

 

Σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα τώρα. Οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μετά από τους άνεργους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurostat, το 2021, σχεδόν το ένα τέταρτο ή ποσοστό 23,6% όλων των αυτοαπασχολούμενων ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω στην ΕΕ διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή μάλιστα η κατηγορία όσον αφορά την κατάσταση δραστηριότητας ήταν η μόνη που σημείωσε αύξηση σε σύγκριση με το 2020 όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22,6%.

 

 

Στην Ελλάδα το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν στο φάσμα της φτώχειας ήταν το 2021 26,9%, πάνω, δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Το 2021 σε σύγκριση με το 2020, τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκαν για τους ανέργους κατά 1,6 ποσοστιαία μονάδα, για τους συνταξιούχους κατά 0,6 π.μ. και για τους μισθωτούς κατά 0,3 π.μ. .

 

Σε εθνικό επίπεδο, το 2021, η Ρουμανία, η Πορτογαλία και η Εσθονία κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοαπασχολούμενων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (70,8%, 32,4% και 32,2%). Η Ρουμανία, ειδικότερα, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2020 έως το 2021 (5,1 ποσοστιαίες μονάδες).

 

Αντίθετα, η κατάσταση βελτιώθηκε για τους αυτοαπασχολούμενους σε 11 χώρες, με την Ιρλανδία και την Ουγγαρία να αναφέρουν τη μεγαλύτερη μείωση (-3,2 και -3,7 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα).

 

Συνολικά το 2021, 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού που ισοδυναμεί με 21,7% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους πέντε ευρωπαίους πολίτες. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 27,3% ήτοι να κινδυνεύουν να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας.

 

 

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες (22,7 % έναντι 20,7 %) στην ΕΕ.

 

Πάνω από το ένα πέμπτο (22,5 %) των νοικοκυριών με παιδιά βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021.

 
 

 

Ενδιαφέρον

 

Στα του πολέμου στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις …. Αρκετά ενδιαφέρον βρήκαμε ένα τελευταίο άρθρο των New York Times:

 

Συγκεκριμένα, αρκετές εβδομάδες, ενδεχομένως ακόμη και μήνες: Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να περάσει έως ότου η Ρωσία κινητοποιήσει νέες ετοιμοπόλεμες δυνάμεις εφέδρων στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπως σημειώνουν αναλυτές μέσα από τις σελίδες των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

 

Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν, διευθυντή ρωσικών ερευνών στο ινστιτούτο CNA της Βιρτζίνια, το πρώτο βήμα του Κρεμλίνου θα είναι πιθανότατα να καλέσει εφέδρους αξιωματικούς και άλλους που έχουν πιο πρόσφατη στρατιωτική εμπειρία. Ο Κόφμαν μάλιστα υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη «εδώ και μήνες» ταυτοποιήσει αυτήν την πρώτη φουρνιά ατόμων που θα καλέσουν.

 

Πλέον, με φόντο το διάγγελμα Πούτιν, επεκτείνονται όμως παράλληλα επ’ αόριστον και οι συμβάσεις χιλιάδων στρατιωτών που όταν κατετάγησαν ενδεχομένως να θεωρούσαν πως αυτό θα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα ή ότι θα μπορούν ενδεχομένως να αρνηθούν τη μετακίνησή τους στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία 5.937 Ρώσοι στρατιώτες. Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ωστόσο ότι ο εν λόγω αριθμός είναι στην πραγματικότητα πολλαπλάσιος. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times, νεκροί και τραυματίες μπορεί μαζί να ξεπερνούν τους συνολικά 80.000 στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων.

 

«Θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να μπορέσουν να εξοπλιστούν, να εκπαιδευτούν, να οργανωθούν και να αναπτυχθούν στην Ουκρανία», δηλώνει, αναφερόμενος στις νέες ρωσικές δυνάμεις που θα επιστρατευθούν, ο Frederick B. Hodges, άλλοτε διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη. «Και χωρίς τεράστια υποστήριξη από το (σ.σ. ρωσικό) πυροβολικό, αυτοί οι νέοι στρατιώτες θα είναι βορά των κανονιών, θα κάθονται σε κρύα υγρά χαρακώματα τον χειμώνα ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίζουν να πιέζουν.»

 

Σύμφωνα με τον Yurii Sobolevskyi ο οποίος ζούσε στη Χερσώνα, μια από τις κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές της Ουκρανίας όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα τις προσεχείς ημέρες με ερώτημα την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, όλοι οι άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας που ζουν στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ουκρανίας και έχουν λάβει ρωσικό διαβατήριο ή έχουν δώσει τα προσωπικά τους στοιχεία στις δυνάμεις κατοχής κινδυνεύουν περισσότερο να επιστρατευθούν.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλιαα

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum