| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/09/24

 

Χρέος

Θα ξεκινήσουμε με μια είδηση η οποία μπορεί να πέρασε σε γενικές γραμμές στα ψιλά, ωστόσο έχει αρκετή σημασία, χωρίς φυσικά να υπάρχει ο παραμικρό λόγος να κινδυνολογούμε.

Αναθεωρείται προς τα πάνω και μάλιστα αναδρομικά το ύψος του ελληνικού χρέους.

Η Eurostat, κατ’ εφαρμογή του νέου πλαισίου κανόνων, επιβάλλει την ενσωμάτωση αναβαλλόμενων τόκων, το ύψος των οποίων εκτιμάται περίπου στα 12 με 12,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς.

H αλλαγή αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 5 με 6 μονάδες στην αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ, με αποτέλεσμα αυτό να βρεθεί κοντά στο 167,5% (από 161,9% που είναι τώρα) για τη χρήση του 2023, με ανάλογη επίπτωση και για τα επόμενη έτη.

Όπως έγραψε και ο Θάνος Τσίρος στην Ναυτεμπορική, το πιθανότερο είναι ότι η αλλαγή θα αποτυπωθεί στις 17 Οκτωβρίου, με τη δημοσίευση των τελικών εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ και του χρέους της περυσινής χρονιάς. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο -αν και με μικρότερες πιθανότητες- η ενσωμάτωση να μετατεθεί για τον Μάρτιο του 2024, αν και η εγγραφή θεωρείται δεδομένη απόφαση. Η βασική επίπτωση θα είναι η επιδείνωση του δείκτη της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ.

Καθοριστικής σημασίας για το ύψος της επιβάρυνσης θα είναι μια ακόμη αλλαγή που έχει δρομολογηθεί: Στις ανακοινώσεις του Οκτωβρίου θα γίνει επανυπολογισμός του ΑΕΠ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., καθώς συμπληρώνεται πενταετία και αλλάζει το έτος βάσης (αντί να είναι το 2015 θα είναι το 2020). Αυτό ενδεχομένως να έχει θετικό αντίκτυπο όσον αφορά το απόλυτο ύψος του ΑΕΠ (μεταξύ άλλων και λόγω πληθωρισμού) και αν αυτό επιβεβαιωθεί θα «απορροφηθεί» στον δείκτη της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ ένα κομμάτι της «ζημιάς» από την αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης σε ονομαστικούς όρους.

 
 

Αναδρομικά από το 2012

Η επίπτωση από την εγγραφή των τόκων στο χρέος ουσιαστικά περιορίζεται στην επιδείνωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, η οποία θα υπολογιστεί αναδρομικά από το 2012. Σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία αλλαγή, καθώς τα ποσά έχουν εγγραφεί κανονικά σε όλες τις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι θα αποτυπωθεί εξαιτίας αυτής της αλλαγής επιβάρυνση σε επίπεδο ελλείμματος γενικής κυβέρνησης. Όσον αφορά το ταμειακό επίπεδο (δηλαδή το πότε θα ξεκινήσει η χώρα να αποπληρώνει αυτούς τους τόκους), αυτό που προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές της Ελλάδας (είναι δάνεια του επίσημου τομέα, δηλαδή του EFSF) είναι η καταβολή να ξεκινήσει από το 2032 και μετά, με ρυθμό περίπου 1 με 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Καμία επίπτωση δεν θα υπάρξει ούτε όσον αφορά τον στόχο που «επιβάλλει» το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας για αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον μία μονάδα για όσες χώρες εμφανίζουν ποσοστό άνω του 90%. Αυτό οφείλεται στο ότι η αλλαγή γίνεται αναδρομικά από το 2012 μέχρι το 2023.

Έτσι, η μείωση του δείκτη κατά το 2024 αλλά και κατά το 2025 θα εξακολουθήσει να είναι πολλαπλάσια της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Η διαφορά είναι ότι η μείωση θα γίνεται επί διαφορετικής βάσης.

Αν προχωρήσει τελικώς η αποτύπωση των νέων δεδομένων (και όσον αφορά το χρέος και όσον αφορά το ΑΕΠ) στις 17 Οκτωβρίου, τα δεδομένα θα έχουν ως εξής:

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης του 2023 αναμένεται να αναμορφωθεί από τα 356,7 δισ. ευρώ περίπου στα 369,1 δισ. ευρώ με την πρόσθετη επιπλέον 12,4 δισ. ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, το χρέος του 2022 θα αυξηθεί από τα 356,8 δισ. ευρώ περίπου στα 368,2 δισ. ευρώ (δηλαδή κατά περίπου 11,4 δισ. ευρώ), το χρέος του 2021 από τα 353,9 δισ. ευρώ στα 364 δισ. ευρώ κ.ο.κ. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αναβολής στην καταβολή των τόκων διαρκεί μέχρι και το 2032, οπότε ξεκινά η αποπληρωμή. Αυτό σημαίνει ότι και στο χρέος του 2024 θα εγγραφεί επιπλέον ποσό ένα δισ. ευρώ, ενώ και σε καθεμιά από τις επόμενες χρήσεις θα εγγράφεται και επιπλέον ένα δισ. ευρώ ώστε μέχρι το 2032 η συνολική επιβάρυνση του χρέους να φτάσει περίπου στα 25 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στο ποιο θα είναι το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους λόγω της αλλαγής του έτους βάσης από το 2015 στο 2020. Το χρέος του 2023 είχε εκτιμηθεί στα 220 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές (αυτό είναι και το ποσό που λαμβάνεται υπόψη για τον δείκτη του χρέους). Έτσι, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ για το 2023 είχε υπολογιστεί στο 161,9% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση που και μετά τον υπολογισμό το ΑΕΠ παραμείνει αμετάβλητο στα 220 δισ. ευρώ, τότε η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 5,5 μονάδες, από το 161,9% περίπου στο 167,5%. Αν το ΑΕΠ υπολογιστεί σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της νέας μεθοδολογίας, η επίπτωση θα είναι μικρότερη, καθώς θα υπάρξει αύξηση του παρονομαστή του κλάσματος.

Λογικό επακόλουθο είναι, είτε η προσθήκη των αναβαλλόμενων τόκων γίνει τον Οκτώβριο είτε γίνει τον Μάρτιο, να επηρεαστούν οι δείκτες ΑΕΠ και χρέους τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την κατάθεση του πολυετούς προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.

Είναι ένα ερώτημα αν οι δρομολογούμενες αλλαγές θα αποτυπωθούν σε αυτά τα δύο κείμενα, καθώς για να λάβει υπόψη του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα νέα μεγέθη θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι επίσημες ανακοινώσεις από τη Eurostat.

 

 

Καλές επιδόσεις αν και το κρατάμε

Όπως από τις αρχές του 2024, θετικά ήτανε τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, αν και είναι αλήθεια πως οι ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις του Ιουλίου, ενός από τους πιο καυτούς μήνες, κάπως προβληματίζει και θα πρέπει να μας προβληματίσει, όσο και αν είναι φανερό πως λόγω πληθωρισμού, αρκετοί τουρίστες επέλεξαν τον Ιούνιο ή και τον Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο πιστεύουμε πως θα δούμε στα επόμενα στοιχεία, περιμένοντας παράλληλα να δούμε και τις επιδόσεις του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, μειωμένες κατά 4,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιούλιο, παρότι οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,1%. Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στα 4,031 δισ. ευρώ, έναντι 4,208 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2023. 

Πάντως,  τα τουριστικά έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ήταν κατά 5,6% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καθώς ανήλθαν σε 10,95 δισ. ευρώ (από 10,37 δισ. ευρώ πέρυσι), με τις αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών να αυξάνονται κατά 11,2%. 

 
 

2025

Αν και αρκετά νωρίς, αν θα ρισκάραμε μια πρόβλεψη για την πορεία του τουρισμού την επόμενη χρονιά. Πιστεύουμε πως τα πράγματα θα πάνε αρκετά καλά, ωστόσο βλέπουμε πως δεν είναι εύκολο από εδώ και πέρα να πάμε σε αύξηση των επιδόσεων, με το βασικό στόχο να είναι η διατήρηση των φετινών επιδόσεων. Δε θα ήτανε αποτυχία κάτι τέτοιο. Ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε όμως πως η ελληνική τουριστική βιομηχανία κάνει περισσότερα λάθη από ότι θα έπρεπε. Πιστεύουμε πως λίγο προσεκτικοί αν ήμασταν, θα είχαμε περίπου 10 με 20% καλύτερες επιδόσεις. Ακούγονται αυθαίρετοι οι αριθμοί που αναφέρουμε. Όπως όμως έχουμε γράψει σε προηγούμενα σχόλια, είναι αριθμοί που προκύπτουν βλέποντας τις επιδόσεις άλλων ανταγωνιστικών χωρών, παράλληλα με διάφορες έρευνες που έχουνε δημοσιευτεί.

 
 

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ΔΕΝ παραδέχθηκε πως η πανδημία COVID-19 ήταν πείραμα κοινωνικής συμμόρφωσης

Πάμε τώρα σε ένα διαφορετικό θέμα, με μια θερμή παράκληση να μην τρώει ο κόσμος αμάσητα τα όσα ακούει και διαβάζει εδώ και εκεί.

Διάδοση γνώρισε τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δήλωσε ότι η πανδημία COVID-19 ήταν κοινωνικό πείραμα συμμόρφωσης. Στην πραγματικότητα, όμως, η δήλωση αυτή δεν έγινε ποτέ.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: karditsastakra.comgegonotstomikroskpio.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

 

 

 

Τι ισχύει

Όπως έγραψαν και τα ellinikahoaxes.gr, η δήθεν είδηση ξεκίνησε από δημοσίευμα της ιστοσελίδας συστηματικής διασποράς ψευδών ειδήσεων The People’s Voice, στο οποίο ο ισχυρισμός αναπτύσσεται σε μεγαλύτερο κείμενο, το οποίο βρίσκεται μεταφρασμένο σε κομμάτι των ελληνικών αναπαραγωγών.

Το άρθρο αναφέρεται σε δήθεν ρεπορτάζ έτερης ιστοσελίδας παραγωγής ψευδών ειδήσεων, της The Gateway Pundit. Αυτή, με τη σειρά της, διαστρεβλώνει άρθρο από τη σελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τίτλο: “‘Ο άνθρακας μου’: Μια προσέγγιση για συμπεριληπτικές και βιώσιμες πόλεις”. Σε αυτό διερευνάται η ατομική ευθύνη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η σκοπιμότητα των προσωπικών προγραμμάτων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Στο άρθρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η πανδημία της COVID-19 αναφέρεται μόνο στην αρχή, στο πλαίσιο των πρόσφατων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να βοηθήσουν στην υλοποίηση μεμονωμένων προγραμμάτων άνθρακα στο μέλλον. Συγκεκριμένα:

1. Η COVID-19 ήταν η δοκιμασία της κοινωνικής ευθύνης – Ένας τεράστιος αριθμός αδιανόητων περιορισμών για τη δημόσια υγεία υιοθετήθηκε από δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο. Υπήρξαν πολυάριθμα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο διατήρησης κοινωνικών αποστάσεων, χρήσης μάσκας, μαζικών εμβολιασμών και αποδοχής εφαρμογών εντοπισμού επαφών για τη δημόσια υγεία, τα οποία κατέδειξαν τον πυρήνα της ατομικής κοινωνικής ευθύνης.

Γίνεται σαφές πως το θεματικό περιεχόμενο της αναφοράς της πανδημίας, στο άρθρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζεται από τις ιστοσελίδες συνωμοσιολογικού περιεχομένου. Η αναφορά στην πανδημία, στο συγκεκριμένο σημείο, γίνεται εμφανώς υπό σκοπιά κοινωνικών προεκτάσεων που είχε η αντιμετώπισή της, αναφορικά με το επίπεδο της συνεργασίας του κόσμου με τα μέτρα ασφαλείας της δημόσιας υγείας που έθεσαν οι κατά τόπον Αρχές, ως δείκτης της κοινωνικής ευθύνης των πολιτών απέναντι σε μια κοινή υγειονομική απειλή, χωρίς ευθεία ή έμμεση αναφορά στη πιθανότητα αυτά τα μέτρα να θεσπίστηκαν επίτηδες και συνωμοτικά ως κάποιου είδους τεστ συμμόρφωσης του πληθυσμού. Καθίσταται πρόδηλο, επίσης, από τις λέξεις “τεράστιος” και “αδιανόητος”, στην αρχή της παραγράφου του άρθρου του ΠΟΦ, πως οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν δεν εκλαμβάνονται από τον αρθρογράφο ως μία θετική εξέλιξη, για την οποία αξίζει να χαρεί κάποιος, αλλά ως ένα αναγκαίο κακό, σε πλήρη αντίθεση με την περίπτωση στην οποία υποτίθεται πως θα μετέδιδε τα “χαρμόσυνα”, για αυτόν, νέα της υποταγής των ανθρώπων. Παρότι το τμήμα αυτό του άρθρου του ΠΟΦ μεταφέρεται και στο δημοσίευμα του συνωμοσιολογικού The People’s Voice, το τελευταίο καταλήγει – σκοπίμως – σε αρκετά διαφορετικό συμπέρασμα, διαστρεβλώνοντας το νόημα του και παρουσιάζοντάς το ως δήθεν “παραδοχή συνωμοσίας” εκ μέρους του ΠΟΦ.

Αναζήτηση στο διαδίκτυο για άλλη αναφορά της δήθεν είδησης δεν επέστρεψε αποτελέσματα. Αξίζει ιδίως να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός πως η δήθεν είδηση ξεκίνησε από την ιστοσελίδα ψευδών ειδήσεων The People’s Voice, δημοσιεύματα της οποίας έχουμε καταρρίψει αρκετές φορές στο παρελθόν (εδώ, εδώ και εδώ μερικά παραδείγματα). Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει βεβαρημένο ιστορικό παραγωγής ψευδών ειδήσεων και τίτλοι που προέρχονται από αυτή χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με αυξημένη επιφύλαξη.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία παραδοχή εκ μέρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πως η πανδημία επρόκειτο για τεστ κοινωνικής συμμόρφωσης. Η ιστορία ξεκίνησε από ιστοσελίδα συστηματικής διασποράς ψευδών ειδήσεων που διαστρέβλωσε άρθρο του ΠΟΦ.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum