| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/10/23

 

Ελληνική Οικονομία

Πολύ σημαντική εξέλιξη η τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στο δρόμο της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα. Και πάμε να δούμε λίγο πιο προσεκτικά τα όσα λέει ο οίκος αξιολόγησης, αναφορές που τις βρήκαμε πολύ θετικές. Κυρίως μένουμε στο ότι η S&P επικεντρώνεται στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ σημειώνει ότι από την κρίση χρέους της περιόδου 2009-2015 έγινε σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας.

«Αναμένουμε ότι οι πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τους μεγάλους πόρους από την ΕΕ, θα στηρίξουν μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2023-2026 και θα εμπεδώσουν τη συνεχιζόμενη μείωση του δημόσιου χρέους», σημειώνει ο οίκος.

Οι σταθερές προοπτικές, σύμφωνα με τον S&P αντανακλούν την ισορροπία μεταξύ των κινδύνων από το εξωτερικό περιβάλλον που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανοικτή ελληνική οικονομία, με τις προσδοκίες του οίκου ότι οι στόχοι για μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τη μείωση του δημόσιου χρέους. 

Η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, σημειώνει ο S&P, έθεσε τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας σε μία ισχυρά βελτιωμένη τροχιά. Ενισχυμένη από την πολύ ταχεία οικονομική ανάκαμψη, η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε θέση να υπεραποδίδει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους παρά τη σταδιακή αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων. Και μένουμε πάρα πολύ στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και τις αναφορές της S&P, αφού πάρα πολλές φορές στα σχόλια μας έχουμε πει πως αυτή είναι η αρχή και το τέλος, να αποφύγει η χώρα μια νέα κρίση, οικονομική, πολιτική κτλ ….

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της S&P: 

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, ξεπερνώντας τον στόχο της για 0,7% παρά το σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που συνδέεται με τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές. Προβλέπουμε μέσο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ την περίοδο 2024-2026. Κατά τη γνώμη μας, οι πολιτικές πιέσεις πιθανόν να περιπλέκουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρεί μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα μεσο-μακροπρόθεσμα και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη μείωση του χρέους στα τελευταία χρόνια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων μας και μετά», σημειώνει ο οίκος.

 
 

Αρκετή καλή επίδοση

Και συνεχίζοντας με τα της οικονομίας. Αρκετά καλές θα χαρακτηρίζαμε τις τελευταίες επιδόσεις γύρω από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κυρίως τις επιδόσεις του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, συρρικνώθηκε κατά 4,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα του του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο οκτάμηνο, ενώ οι τουριστικές αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 18,4% εκτινάσσοντας τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στα 14,66 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε σε 6,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 5,7% σε τρέχουσες τιμές (-1,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 10,1% σε τρέχουσες τιμές (-3,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 1,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μείωση κατά 2,1% (‑3,3% και -4,1% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

«Άλμα» 15,3% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 8μηνο

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 18,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε έναντ της αντίστοιχης περιόδου του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, που αντισταθμίστηκε ως ένα βαθμό από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων κυρίως στον τομέα της γενικής κυβέρνησης και, σε μικρότερο βαθμό, των λοιπών, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομέων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Αύγουστο

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 497,7 εκατ. ευρώ.

Η μικρή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, σε απόλυτους όρους. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 24,5% σε τρέχουσες τιμές (‑18,0% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15,1% σε τρέχουσες τιμές (-2,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 12,7% σε τρέχουσες τιμές (-14,3% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 1,6% σε τρέχουσες τιμές (1,4% σε σταθερές τιμές).

 
 

Τουρισμός

Συνεχίζοντας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, ενώ τo ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 10,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, αλλά και της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των καθαρών πληρωμών στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας. 

 

 

Είναι κουραστικό για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου

Χωρίς φυσικά να διαβάζουμε τις ειδήσεις. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε ειδήσεις με τίτλους όπως:

“Η πρώτη εμφάνιση του Στέφανου Κασσσελάκη με τον σύζυγό του Τάιλερ, μετά τον γάμο στο Μπρούκλιν”

Που πήγε ο Σ. Κασσελάκης ….. Τι έφαγε ο κ. Κασελάκης κτλ …..

Εμείς το μόνο που έχουμε να συστήσουμε στο Σύριζα, για να μη φτάσει σύντομα σε μονοψήφια ποσοστά είναι να αλλάξει άμεσα ρότα και να σοβαρευτεί. Είναι κουραστικό για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου – ψηφοφόρους όλη αυτή η ιστορία μιας, τουλάχιστον κατά την άποψη μας, παρωχημένης επικοινωνιακής στρατηγικής. Όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει. Για ένα μικρό κόμμα που θέλει να μπει στη βουλή, να πιάσει δηλαδή 3% θα ήτανε ίσως καλή, αφού υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας που μπορεί να ενθουσιάζεται με τέτοιες επικοινωνιακές χαζομάρες …. Για ένα θεωρητικά κόμμα εξουσίας, όλη αυτή η ιστορία μόνο κακό κάνει και αυτό θα αποδειχθεί …..

 
 

Οι Αμερικανοί και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας

Τώρα όπως έγραψε ο Βηματοδότης. Το βράδυ της Παρασκευής ένα επείγον αίτημα έφθασε στο ΓΕΕΘΑ. Οι Αμερικανοί ζήτησαν το αεροδρόμιο Ελευσίνας για προσωρινή στάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών C-130. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί τα αμερικανικά μεταγωγικά δεν χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο τη Σούδας και ζήτησαν ως προσωρινή βάση των C-130 το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας στο οποίο σταθμεύουν και τα ελληνικά μεταγωγικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο της Σούδας σταθμεύουν ήδη αρκετά αμερικανικά αεροσκάφη, όπως RC-135, P-3, KC-135 και KC-45 (τα δύο τελευταία είναι ιπτάμενα τάνκερ). Προφανώς το αμερικανικό αίτημα και έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή οι Αμερικανοί έχουν αποστείλει το «Ford», το μεγαλύτερο και ισχυρότερο αεροπλανοφόρο, με τρομακτική δύναμη πυρός (που σήμερα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, νοτίως Καστελλορίζου και δυτικά της Κύπρου) με τα συνοδευτικά του πλοία, ενώ ανακοίνωσαν πως θα στείλουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο, την ώρα που η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικινδύνως.. Το αμερικανικό εγκρίθηκε και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας τα αμερικανικά C-130.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum