| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/11/22

 

 

Να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη

 

Θα ξεκινήσουμε με της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένες δηλώσεις:

 

Οι εκατομμύρια Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που παραπονιούνται για την τεράστια αύξηση του κόστους θέρμανσης των σπιτιών τους και της ηλεκτροδότησης των επιχειρήσεών τους κατά τη διάρκεια των μηνών με τσουχτερό κρύο θα πρέπει να προετοιμάζονται για ακόμη χειρότερες καταστάσεις – τον επόμενο χειμώνα.

 

«Στην Ευρώπη, αν είναι ένας κρύος χειμώνας φέτος, τα πράγματα θα είναι πολύπλοκα. Αλλά ανησυχούμε περισσότερο για την επόμενη χρονιά», λέει ο Álvaro Santos Pereira, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. «Ειδικά στις αγορές φυσικού αερίου, η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου θα αποτελέσει πρόκληση».

 

Ο Pereira, πρώην υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας, μιλούσε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων της Αγγλοαμερικανικής Ένωσης Τύπου στο Παρίσι, ενόψει της δημοσίευσης των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών (World Economic Outlook) του ΟΟΣΑ, της εμβληματικής έκθεσής του.

 

O Pereira προειδοποιεί ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα.

 

Μέχρι τότε, μπορεί να έχει αδειάσει τις δεξαμενές αποθήκευσης και το ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα ρέει πλέον προς την ήπειρο∙ μέχρι τώρα, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να πλέουν προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια, αλλά η χώρα έχει κόψει το αέριο που διοχετεύεται με αγωγούς, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η ΕΕ εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές προμήθειες της Ρωσίας, καθώς περίπου το 40% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη χώρα αυτή. Παρά την εκτεταμένη αγανάκτηση, δεν επέβαλλε κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο, και η απότομη μείωση των προμηθειών προς την Ευρώπη ήταν επιλογή του Πούτιν, όχι της Ευρώπης.

 

«Δεν θεσπίσαμε εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, διότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Γάλλος σύμβουλος ενέργειας Thierry Bros σε ενημέρωση νωρίτερα αυτό το μήνα με την Αγγλοαμερικανική Ένωση Τύπου. Ο ίδιος λέει ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται «μια ελάχιστη ποσότητα» περίπου 7% της κατανάλωσης φυσικού αερίου να προέρχεται από τη Ρωσία.

 

Τουλάχιστον μέχρι τώρα, η Ευρώπη έχει επίσης βοηθηθεί από την καθοδική οικονομική επίδοση της Κίνας και τα μακρά lockdown της, τα οποία έχουν οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. «Η Ευρώπη δεν είχε να ανταγωνιστεί για φυσικό αέριο με την Κίνα», λέει ο Pereira. Αυτό μπορεί να αλλάξει το επόμενο έτος, όταν η Ασία θα συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ. «Αν η Κίνα ανακάμψει, αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για LNG. Από πού θα το προμηθευτούν;» καταλήγει. «Το επόμενο έτος θα είναι μια πρόκληση».

 

---------

 

Και αν και προσωπικά θεωρούμε την πρόβλεψη του για την επόμενη χρονιά απαισιόδοξη και προσωπικά πιστεύουμε πως η αγορά θα είναι ακόμη πιο ομαλοποιημένη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τις προειδοποιήσεις του θα πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη, σε μια κρίση που δείχνει πως θα κρατήσει χρόνια, με ερώτημα πόσο πολύ ή όχι θα μας απασχολήσει.

 
 

 

Φυσικό αέριο

 

Και συνεχίζοντας με την ενεργειακή κρίση, ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας, την Πέμπτη. 

 

Και έχει προκαλέσει σχόλια αφού το επίπεδο αυτό του πλαφόν είναι πολύ υψηλότερο από το σημερινό επίπεδο των περίπου 120 ευρώ, αν και σίγουρα χαμηλότερο από τις τιμές – ρεκόρ του Αυγούστου.

 

Προσωπικά πάντως πιστεύουμε πως η σημαντικότερη τιμή του πλαφόν γίνεται κυρίως για να πέσουνε, όσο το δυνατόν περισσότεροι οι τόνοι, της αντιπαράθεσης με την Ρωσία. Παράλληλα όμως δείχνουνε και κάτι. Πως μέχρι εκείνες  τις τιμές, υπερδιπλάσιες της τρέχουσας τιμής, η κατάσταση στην Ευρώπη, δύσκολη, αλλά παραμένει ελεγχόμενη. Το κρατάμε αυτό, με την ευχή μας να είναι πως δε θα ξαναδούμε τόσο υψηλές τιμές.  

 

 

 

Ενδιαφέρον

 

Στα της οικονομίας τώρα και τον τελευταίο προϋπολογισμό. Όπως αναφέρονταν και σε σχετικά δημοσιεύματα και είδαμε και διαπιστώσαμε και εμείς βλέποντας τα σχετικά στοιχεία. Οι νέες επενδύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν το βασικό όπλο ώστε να διατηρηθεί η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και να μην περάσει την πόρτα της ύφεσης όπως άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα, που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση  μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς αβεβαιότητας που απειλούν να ανατρέψουν την πρόοδο των προηγούμενων ετών.

 

Ο νέος προϋπολογισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επενδυτικές δαπάνες, που διαμορφώνονται στα 15,3 δις ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται, η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

 

Οι επενδύσεις με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους θα είναι το δυνατό χαρτί στο οποίο ποντάρει το οικονομικό επιτελείο  για τη διατήρηση της ανάπτυξης του 2023 εν μέσω της κορύφωσης του πολέμου  στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η  προσήλωση στην υλοποίηση απορρόφησης των πόρων του ΤΑΑ προβλέπεται ότι θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό επενδύσεων του 2023, των οποίων ο όγκος προβλέπεται κατά 15,5% υψηλότερος έναντι του 2022, και τον σημαντικό παράγοντα στήριξης της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας που θα συντελέσει στη μείωση της ανεργίας κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα του εργατικού δυναμικού, σε ποσοστό 12,6%.

 
 

 

UAV MQ-9 Reaper

 

Διαφορετικά από τα συνηθισμένα και τα της οικονομίας που συνήθως εστιάζουμε την προσοχή μας. Ενδιαφέροντα ωστόσο βρήκαμε τα όσα έγραφε πριν από μερικές ημέρες ο «Βηματοδότης» ….

 

Μια νέα αμερικανική βάση δημιουργήθηκε στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για βάση των αμερικανικών εξελιγμένων UAV MQ-9 Reaper, ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η αμερικανική αεροπορία σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα MQ-9 Reaper, είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν στη Λάρισα, ήταν δύο και είχαν αποστολή επιτήρησης στη Βόρεια Αφρική. Αυτή τη φορά ήρθαν 8 με τις δικές τους πλατφόρμες λειτουργίας και με το δικό τους προσωπικό, αν και ο χειρισμός τους βρίσκεται εκτός Ελλάδος και ναι μεν δεν μεταφέρουν πυραύλους, αλλά κάλλιστα όταν απαιτηθεί μπορεί να φέρουν πυραύλους αέρος- εδάφους. Στόχος τους είναι η επιτήρηση στην περιοχή της Μεσογείου, με ακτίνα δράσης 1.850 χιλιομέτρων κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα με σκοπό βεβαίως, την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας. Θα επιχειρούν και στην περιοχή της Μεσογείου όπου βρίσκεται το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Μια νέα επιχείρηση από αμερικανικά drones, πραγματοποιείται μια νέα αμερικανική βάση δημιουργείται που προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα.

 

Οι Αμερικανοί, όπως έκαναν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έτσι και στη Λάρισα επένδυσαν σε υποδομές, στο πλαίσιο και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας (MDCA). Μαθαίνω μάλιστα ότι στην 110 Πτέρυγα Μάχης έχουν επενδύσει συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η βάση αυτή (που αποτελεί την καρδιά της ελληνικής αεραμύνης) να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά αναπτυγμένες πλατφόρμες και drones τώρα και στο μέλλον.

 

Τώρα πιθανόν να πείτε ποιο είναι το όφελος για την δική μας άμυνα. Οι πληροφορίες που μαζεύουν τα αμερικανικά MQ-9 Reaper, μπορεί εάν το ζητήσει η ελληνική πλευρά, να διοχετεύονται και στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και όταν έρθουν τα δικά μας τρία MQ-9 Reaper μαζί με τις πλατφόρμες τους θα υπάρξει και συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς.

 
 

 

Ούτε να το σκεφτόμαστε δε θέλουμε

 

Τώρα θα κλείσουμε με την παρακάτω είδηση και τα όσα αρχίζουνε και πάλι να συμβαίνουνε στην Κίνα με την πανδημία. Προσωπικά πιστεύουμε πως η Ευρώπη και γενικά ο πλανήτης έχει τελειώσει με την πανδημία και ότι η Κίνα είναι μια μοναδική περίπτωση (αν και γενικά αυτά τα lockdown μπορεί να προκαλέσουνε μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία). Αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει ..

 

Με βάση λοιπόν σχετικά δημοσιεύματα:

 

Το Πεκίνο ανακοίνωσε 1.438 κρούσματα σε ένα 24ωρο, ιστορικό υψηλό από την έναρξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα, κλεινοντας σχολεία, εστιατόρια, πάρκα και άλλους χώρους, ενώ οι εργαζόμενοι στρέφονται στην τηλεργασία.

 

Η πρωτεύουσα της Κίνας, των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε την Κυριακή 621 νέα εγχώρια κρούσματα.

 

Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των κρουσμάτων –εγχώριων και εισαγόμενων— ξεπέρασε τις 28.000, με την επαρχία Γκουανγκντόνγκ και την πόλη Τσονγκίνγκ να είναι οι πλέον πληγείσες.

 

Τρεις ηλικιωμένοι κάτοικοι του Πεκίνου, με υποκείμενα νοσήματα, πέθαναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από covid, οι πρώτοι θάνατοι που έχουν καταγραφεί από τον Μάιο.

 

Αυστηρά μέτρα, αλλά προσπάθεια αποφυγής ολικού lockdown

 

Οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας προειδοποίησαν ότι είναι αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη δοκιμασία από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται να επιθυμούν να αποφύγουν ένα αυστηρό lockdown, όπως αυτό που επιβλήθηκε την άνοιξη στη Σαγκάη, αν και τις τελευταίες ημέρες έχουν ενισχύσει τα υγειονομικά μέτρα.

 

Όσοι φτάνουν στο Πεκίνο από άλλες περιοχές της Κίνας πρέπει να υποβάλλονται επί τρεις ημέρες σε τεστ και μόνο αν έχουν αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να φύγουν από τον χώρο που διαμένουν.

 

Σχεδόν 600 ζώνες της πρωτεύουσας, κυρίως κτίρια κατοικιών, θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοί τους πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους ή να μεταφερθούν σε κέντρα καραντίνας.

 

Στους δρόμους οι ουρές έξω από τα σημεία όπου διενεργούνται τεστ για την covid μεγαλώνουν, καθώς για την είσοδο στους περισσότερους δημόσιους χώρους απαιτείται πλέον η επίδειξη αρνητικού τεστ λιγότερων από 24 ωρών προκειμένου να επιτρέψουν την είσοδο.

 

Το προάστιο Τιανζίν, κοντά στο Πεκίνο, ζήτησε από το σύνολο των κατοίκων να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ, ακολουθώντας το παράδειγμα των αρχών του Σιζιαζουάνγκ την Κυριακή.

 

Εξάλλου στην πόλη Γουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του 2019, οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να μετακινούνται μόνο μεταξύ της δουλειάς και του σπιτιού τους.

 

Στις 11 Νοεμβρίου οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν μια χαλάρωση της λεγόμενης πολιτικής μηδενικής covid, περιορίζοντας κυρίως τις καραντίνες, κυρίως για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

 

Ωστόσο η στρατηγική αυτή, που ήταν αρχικά αποτελεσματική, φαίνεται να μην αποδίδει μπροστά στην εμφάνιση νέων στελεχών του κορωνοϊού, ενώ επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της Κίνας, απομονώνοντάς την από τον υπόλοιπο κόσμο, και προκαλεί αγανάκτηση στους Κινέζους.

 

Πολλές πόλεις σταμάτησαν την προηγούμενη εβδομάδα τη διενέργεια τεστ σε μεγάλη κλίμακα, αλλά κάποιες από αυτές επανέφεραν το μέτρο, μια ένδειξη ότι δυσκολεύονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον που είναι πιο μεταδοτικό.

 

Το Πεκίνο υπογραμμίζει ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της covid σώζει ζωές και είναι απαραίτητη προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.

 

Ειδικοί προειδοποιούν εξάλλου ότι το πλήρες άνοιγμα απαιτεί μια μαζική εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού των πολιτών και αλλαγή στο μήνυμα της κυβέρνησης, σε μια χώρα που οι πολίτες εξακολουθούν να φοβούνται πολύ την covid. Οι αρχές επεσήμαναν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τη χωρητικότητα των νοσοκομείων και των κλινικών, αλλά και να ξεκινήσουν μια εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum