| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 24/03/22

 

 

Όλο και περισσότεροι το προβλέπουνε

 

Ανακοινώσεις – εντυπωσιασμού για έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες …. Έκτακτες στηρίξεις … Τέλος στο πρόστιμο για τους μη – εμβολιασμένους …. Πρόθεση για το τέλος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ….. Και άλλα έκτακτα επιδόματα …. Αυτό το σκηνικό περιγράφει τις τελευταίες ημέρες τις κινήσεις της κυβέρνησης …. Δικαιολογημένα λοιπόν όλο και περισσότεροι ισχυρίζονται πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία για πρόωρες εκλογές. Όπως έχουμε σχολιάσει, δε μπορούμε να αντικρούσουμε αυτά τα σενάρια …. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, δίνουμε κάποιες πιθανότητες το Σεπτέμβριο να έχουμε εκλογές. Θα λέγαμε 50-50% οι πιθανότητες μεταξύ εκλογών το φθινόπωρο ή εξάντληση της 4ετίας με εκλογές του χρόνου ...

 
 

 

Τόσο νωρίς δεν το βλέπουμε….

 

Βέβαια κάποιοι επιμένουνε πως οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσανε να γίνουνε αρκετά πιο πριν το φθινόπωρο που εμείς δεν αποκλείουμε. Μιλάνε για εκλογές μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Εννοείται πως δεν αποκλείουμε τίποτα. Αλλά τόσο γρήγορα και με δεδομένο πως υπάρχει και η αβεβαιότητα του εκλογικού νόμου, προσωπικά δεν το βλέπουμε για να μην πούμε πως σχεδόν το αποκλείουμε. Με δεδομένη και την αβεβαιότητα που πρόκειται να δημιουργήσει ο εκλογικός νόμος, δεν πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές πριν το καλοκαίρι και την καρδιά της τουριστικής περιόδου. Δεν κρύβουμε πως αυτό θα μας έκανε πολύ αρνητική  εντύπωση.

 
 

 

Covid-19: Ενδιαφέρον στατιστικό

 

Στα του Covid-19, μπορεί να έχουμε γράψει για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Κίνα και το lockdown σε μια σειρά μεγάλων πόλεων (με 9 και 10εκ πολίτες). Ωστόσο βλέποντας τα επίσημα στατιστικά από τις ΗΠΑ, μόνο ικανοποίηση μπορεί να νιώθει κανείς πως τα χειρότερα έχουνε περάσει. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως τα κρούσματα στις ΗΠΑ είναι 97% χαμηλότερα της κορύφωσης της πανδημίας τον Ιανουάριο και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. Μια θετική εξέλιξη όπως και αν τη δει κανείς!!

 

 
 

 

Σοβαρό νούμερο

 

Πάμε τώρα στα της οικονομίας. Μπορεί εμείς να θέλουμε να πιστεύουμε πως ο πόλεμος θα τελειώσει σχετικά σύντομα και οι πιο σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία θα αποφευχθούνε. Η αλήθεια πάντως είναι πως μόνο αυτό δε φαίνεται, την ώρα που έστω και για λόγους εντυπωσιασμού ο Πούτιν προειδοποιεί για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέχρι και για πυρηνικό πόλεμο!! Βρήκαμε λοιπόν πολύ σοβαρό και ανησυχητικό το νούμερα που αναφέρει η Εθνική Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση, όσον αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στην ελληνική οικονομία.

 

Ειδικότερα, πτώση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με εκτόξευση του πληθωρισμού «βλέπει» η Εθνική τράπεζα, ως αποτέλεσμα των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία για την ελληνική οικονομία.

 

Αυξανόμενη αβεβαιότητα και υψηλό κόστος ενέργειας και βασικών πρώτων υλών, επιβραδύνουν προσωρινά το ρυθμό ανάπτυξης στο 3,0% το 2022 και οδηγούν τον πληθωρισμό σε υψηλό 25 ετών, με προοπτική ανάκτησης, ωστόσο, των απωλειώνστο ΑΕΠ έως το 2023.

 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα σχετικής έκθεσης της Εθνικής τράπεζας.

 

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, πέραν των τραγικών συνεπειών της, αποτελεί μία νέα εστία οξείας οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία επιτείνει τις πληθωριστικές προκλήσεις – οδηγώντας τις τιμές ενέργειας και βασικών πρώτων υλών σε νέα ιστορικά υψηλά – και αναπόφευκτα επιβαρύνει τις οικονομικές επιδόσεις του 2022.

 
 

 

Προβληματίζει

 

Τέλος, ανησυχητικά βρήκαμε και τα όσα έγραψε σε άρθρο του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο Θανάσης Παπάδης, σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

 

Φόβους για την πορεία της ανεργίας αμέσως μετά την ύφεση της πανδημίας και την άρση των μέτρων προστασίας της απασχόλησης εξέφραζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέσω των εκθέσεων αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

 

Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα, καθώς τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ και της ΕΛΣΤΑΤ για τους δύο πρώτους μήνες του έτους (Ιανουάριο – Φεβρουάριο) καταγράφουν έκρηξη απολύσεων και «αντίσταση» της ανεργίας στα ποσοστά που διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2021.

 

Η αντίδραση της αγοράς εργασίας μετά την έναρξη της άρσης των περιοριστικών – προστατευτικών μέτρων, ήταν το μεγάλο ερώτημα όλων των οικονομικών Οργανισμών εντός και εκτός της χώρας.

 

Την πρώτη απάντηση δίνουν οι καταγραφές των δύο πρώτων μηνών του έτους πρώτη απάντηση. Έκρηξη απολύσεων και αποχωρήσεων. Από 165.725 απολύσεις – αποχωρήσεις το πρώτο δίμηνο του 2021 φθάσαμε σε 302.366 τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Δηλαδή 136.641 περισσότερες απολύσεις, αύξηση 82,45% !!!

 

Και το υπουργείο Εργασίας σχολιάζοντας τα στοιχεία των ροών απασχόλησης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τον Ιανουάριο 2022 παρατηρήθηκαν περισσότερες αποχωρήσεις – απολύσεις από τις προσλήψεις, εξαιτίας κυρίως της άρσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη χρονιά για την προστασία της δημόσιας υγείας».

 

Και βεβαίως υπάρχουν φόβοι ότι η έξαρση των απολύσεων θα συνεχιστεί έως ότου η αγορά εργασίας ισορροπήσει στην «νέα πραγματικότητα», όταν πλέον θα αρθούν – πλήρως – τα μέτρα προστασίας.

 

Η κατάσταση αυτή απεικονίζεται και στα ποσοστά της ανεργίας που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς τον Ιανουάριο ανακόπηκε η πτωτική πορεία του ποσοστού της ανεργίας με το ποσοστό να παραμένει στο 12,8% (όπως και τον Δεκέμβριο). Οι άνεργοι έφθασαν τα 587.152 άτομα, μόλις 7.100 άτομα λιγότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 (ποσοστό μείωσης 1,2%)

 

 

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – τον Σεπτέμβριο 2021 – διατύπωνε τον προβληματισμό για τις εξελίξεις που θα συμβούν στην αγορά εργασίας με την άρση των μέτρων προστασίας, όπως είναι οι αναστολές συμβάσεων και άλλα περιοριστικά μέτρα που κρίθηκαν αναγκαία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Το σύνολο των οικονομικών Οργανισμών – εντός και εκτός της χώρας – εξέφραζαν ερωτηματικά για την αντίδραση της αγοράς μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων. Ενδεικτική ήταν η «προσέγγιση» του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που διατύπωνε φόβους για την εξέλιξη των στοιχείων της αγοράς εργασίας όταν θα εκλείψει ο «παραμορφωτικός φακός» των μέτρων. Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος αύξησης της ανεργίας και προτείνει παρεμβάσεις που να στοχεύουν στην προστασία της απασχόλησης. 

 

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum