| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 24/03/23

 

Έχει πέσει η αγορά …

Αν και οι πάντες περιμένουμε πως ενόψει Πάσχα και με τα δώρα του ιδιωτικού τομέα … κάπως θα ζεσταθεί η αγορά …. Μας έχει προβληματίσει πως σχεδόν όλοι τις τελευταίες εβδομάδας μας λένε πως η αγορά έχει πέσει …. Μας το λένε μέχρι και προμηθευτές – έμποροι τροφίμων, που σπάνια τους έχουμε ακούσει να γκρινιάζουνε … Ξέρουμε πως κάποιοι θα σχολιάσουνε πως οι άνθρωποι της αγοράς (έμποροι κτλ) πάντα γκρινιάζουνε … Αλλά δεν είναι τυχαίο πως μέχρι περίπου τον Δεκέμβριο οι πάντες μίλαγαν για μια καλή αγορά, κάτι που μας έκανε θετική εντύπωση. Τώρα τα ίδια πρόσωπα λένε πως εβδομάδα με την εβδομάδα η αγορά πέφτει όλο και περισσότερο, με τον κόσμο να είναι φανερό πως δυσκολεύεται πάρα πολύ, έχοντας κάψει αρκετό λίπος κατά τους προηγούμενους μήνες …. Και τώρα να αντιμετωπίζουνε όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στο όλο και μεγαλύτερο κόστος ζωής.

 

 

Μεγάλο πρόβλημα

Έχουμε αρκετές φορές αναφερθεί. Με αφορμή ωστόσο κάποια τελευταία δημοσιεύματα που είχαμε στο GFF, θα σταθούμε και πάλι σήμερα στο πρόβλημα της επιβάρυνσης των νοικοκυριών από την αύξηση των δόσεων των δανείων, κυρίως των στεγαστικών. Πέραν των όσων αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα, με συγκεκριμένα παραδείγματα. Έχουμε πει πως όλο και περισσότεροι γνωστοί και φίλοι, μας λένε πως αρχίζουνε να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, βλέποντας το ετήσιο κόστος του στεγαστικού δανείου, αυξημένο κατά 2.000, 2.500 και 3.000 ευρώ (ανάλογα φυσικά με την περίπτωση). Και με δεδομένο πως τα περισσότερα νοικοκυριά είναι στα όρια, 150, 200 και 250 ευρώ το μήνα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, πέραν του πληθωρισμού που έτσι και αλλιώς στοιχειώνει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ξεκάθαρα η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. Αλλά όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, εύκολα το ένα φέρνει το άλλο ….

 

 

 

Εκλογές

Και λέμε εύκολα το ένα φέρνει το άλλο …. Λαμβάνοντας υπόψη πως έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο που είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει. Ξέρουμε όλοι πως παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις πάντα κάνουνε ζημία σε αυτή τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Ίσως αυτή τη φορά μικρότερη από άλλες φορές, σίγουρα σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης. Αλλά έστω μια μικρή ζημία την κάνουνε. Και αυτό είναι το τελευταίο που θέλουμε ως χώρα.

 

 

Τουρισμός

Πάμε τώρα σε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που περιγράφουνε την κατάσταση στην αγορά εργασίας της τουριστικής βιομηχανίας και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Ακάλυπτη λοιπόν παραμένει μία στις πέντε κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2022. Καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23%, ενώ ήταν παρόμοιο σε όλα σχεδόν τα τμήματα και κυμαινόταν από 21% έως 24%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την επικαιροποιημένη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2022». Η μελέτη εκπονήθηκε με την αξιοποίηση πρωτογενούς έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στα ξενοδοχεία – μέλη του ΞΕΕ.

Σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη για την αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, το 2022 καταγράφηκε αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό των ελλείψεων παρέμεινε ίδιο.

Οι ελλείψεις ανά ειδικότητα

Οι ειδικότητες Καμαριέρα, Σερβιτόρος, Receptionist,  Βοηθός σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη, αντιστοιχούν συνολικά στο 52% του συνόλου των θέσεων εργασίας, βάσει οργανογράμματος, στο 54% του συνόλου των θέσεων εργασίας που καλύφθηκαν και στο 46% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν.

Αριθμητικά, οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάστηκαν σε Καμαριέρες (7.360 κενές θέσεις ή 12% του συνόλου των ελλείψεων και 18% επί του συνόλου των θέσεων που προβλέπονται στα οργανογράμματα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα), σε Σερβιτόρους (5.164 ή 9% των ελλείψεων και 22% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων), σε Βοηθούς Σερβιτόρου (3.883 ή 6% των ελλείψεων και 21% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων) και σε Receptionist (3.460 ή 6% των ελλείψεων και 17% των προβλεπόμενων θέσεων). Ακολούθησαν οι Barista/Barman-Barwoman (2.729 ή 5% και 24% αντίστοιχα), Λαντζέρης (2.866 ή 5% και 24% αντίστοιχα) και Τεχνική Υποστήριξη (2.054 ή 3% και  21% αντίστοιχα).

Η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη σε σχέση με τις προβλεπόμενες θέσεις ήταν Sommelier (57% ή 361 άτομα), ακολουθούμενη από Στέλεχος Guest Relations (41% ή 1.083), Βοηθό Κηπουρού (37% ή 489) και Βοηθό Receptionist (35% ή 1.393).

Από πλευράς τμημάτων, οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφηκαν στο F&B (13.557 ή 23% του συνόλου των ελλείψεων και 23% των αντίστοιχων προβλεπομένων θέσεων) και Housekeeping (13.324 ή 22% και 22% αντίστοιχα) και ακολούθησαν Κουζίνα (10.150 ή 17% και 23% αντίστοιχα) και Front Office (9.320 ή 15% και 24% αντίστοιχα).  Το 45% των συνολικών ελλείψεων προσωπικού καταγράφηκε στα τμήματα F&B και Housekeeping.

Από το σύνολο των 10.133 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, το 40% (4.090 ξενοδοχεία) εμφάνισε έλλειψη σε τουλάχιστον μια θέση Kαμαριέρας, το 26% (2.681) σε Receptionist, το 26% (2.609) σε Σερβιτόρο και το 21% σε Λαντζέρη (2.101) και Barista (2.111).

Οι ανάγκες προσωπικού ανά κατηγορία ξενοδοχείου

Οι κατηγορίες 4 και 5 αστέρων αντιπροσωπεύουν το 58% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος – 73.462 και 78.333 αντίστοιχα.

Σε απόλυτα μεγέθη, οι περισσότερες ελλείψεις προσωπικού παρατηρήθηκαν στα ξενοδοχεία 4 αστέρων (16.381 ή 27% των συνολικών ελλείψεων) και στα ξενοδοχεία 3 αστέρων (15.361 ή 26%). Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων είναι αυτά που είχαν τις ποσοστιαία λιγότερες ελλείψεις (15%) σε σχέση με τις ανάγκες τους. Τα ξενοδοχεία 2 και 3 αστέρων είναι αυτά που είχαν τις ποσοστιαία περισσότερες ελλείψεις (31% και 28%) σε σχέση με τις ανάγκες τους.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά έλλειψης του 2022, με τα αντίστοιχα ποσοστά του 2021, καταγράφηκε μείωση του ποσοστού έλλειψης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, καθώς από 17% που ήταν το 2021, έπεσε σε 15% το 2022. Αντίθετη εικόνα παρουσίασαν όλες οι άλλες κατηγορίες με τα ποσοστά έλλειψης να αυξάνονται, ιδιαίτερα στις κατηγορίες 1 αστεριού και 2 αστέρων.

Οι ελλείψεις ανά γεωγραφική περιοχή

Από το σύνολο των θέσεων εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος, το 27% αντιστοιχεί σε θέσεις εργασίας σε  ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και ακολουθεί η Κρήτη με 20%, τα Ιόνια Νησιά με 12% και η Κεντρική Μακεδονία με 10%. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, αντιστοιχεί ποσοστό μικρότερο από 10% του συνόλου. Το 24% των συνολικών ελλείψεων (14.346 κενές θέσεις εργασίας) καταγράφηκε στο Νότιο  Αιγαίο, το 18% (10.808 θέσεις) στην Κρήτη, το 10% (5.891 θέσεις) στην Κεντρική Μακεδονία και το 14% (8.378 θέσεις) στα Ιόνια Νησιά.

 
 

Εκλογές

Όπως τώρα έγραφε ο “Βηματοδότης ” …. Σίγουρα θα έχετε προσέξει από τις έως τώρα δημοσκοπήσεις ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων («νεκρή ζώνη», την ονομάζουν μερικοί δημοσκόποι). Η δεξαμενή λοιπόν των αναποφάσιστων που έχει γεμίσει μετά την τραγωδία των Τεμπών και η κρίσιμη ψήφος των κεντρώων, που έτσι κι αλλιώς βγάζει κυβέρνηση ανάλογα με το που μετακινείται, είναι οι βασικοί στόχοι των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Η επιλογή όσων σήμερα είναι στο «δεν ξέρω – δεν απαντώ», των 17άρηδων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και εκείνων που αμφιταλαντεύονται μεταξύ της απογοήτευσής τους για τη ΝΔ αλλά και της μνήμης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα κρίνουν και το νικητή των εκλογών.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum