| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 24/05/22

 

 

… Δηλαδή τα δυνατά ποιά είναι;

 

Διαβάσαμε την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και όπως σχολιάζονταν και σε σχετικά ρεπορτάζ, με βάση τα όσα αναφέρονται στην έκθεση τα αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας είναι τα ακόλουθα:

 

Υψηλό δημόσιο χρέος

Μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα

Υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 

Χαμηλή δυνητική ανάπτυξη 

Υψηλή ανεργία.

 

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση της για τις μακροοικονομικές ισορροπίες, αυτές είναι οι πέντε «πληγές» της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Κομισιόν επτά κράτη μέλη (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισορροπίες. Τρία κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες.

 

Αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Αν όλα τα παραπάνω είναι τα αδύνατα σημεία της χώρας μας – ελληνικής οικονομίας. Τα δυνατά μας σημεία ποιά είναι; Ο ήλιος και η Θάλασσα; Το λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου»…. που λέει και το λαϊκό άσμα.

 
 

 

Μετά από 10+ χρόνια …

 

Ας αφήσουμε όμως τις ειρωνείες …. Ας πούμε τα πράγματα όπως είναι. Το έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές. Πάνω από 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και ελάχιστα έχουνε αλλάξει. Το μόνο που βλέπουμε εμείς είναι να υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στο πρωτογενές αποτέλεσμα των προϋπολογισμών και για αυτό με σχετική ευκολία η χώρα μπορεί να επιστρέψει, έστω οριακά, σε πλεονάσματα (βέβαια για μεγαλύτερα πλεονάσματα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα). Δε λέμε πως αυτό είναι αμελητέο. Ωστόσο μετά από σχεδόν 12 χρόνια που ξέσπασε η ελληνική κρίση και τα όσα ζήσαμε. Είναι περιττό να πούμε πως θα περιμέναμε να έχουνε αλλάξει πολύ περισσότερα πράγματα. Το επαναλαμβάνουμε .. και ας ακούγεται υπερβολικό. Επί της ουσίας τίποτα δεν άλλαξε στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια χώρα – οικονομία χωρίς παραγωγικό μοντέλο που στο μόνο που ελπίζει είναι πως επειδή είναι μικρή και σε ένα εξαιρετικό γεωγραφικό σημείο, μπορεί με μερικά χρήματα από το εξωτερικό (με ώθηση από τον τουρισμό και το real estate – συνδέονται αυτά τα δύο…) να δει κάποια ανάπτυξη, που και αυτό είναι υπό συζήτηση.

 

 

 

Τα 3 «Α»

 

Τώρα σε μια διαφορετική ανάλυση. Ενδιαφέροντα βρήκαμε τα όσα ανάφερε η UBS, μιλώντας για τρεις καθοριστικές τάσεις στη νέα αυτή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον πλανήτη. 

 

Όπως ανέφερε η UBS, πρόκειται για τα τρία Ds ή τρία Α στα ελληνικά.

 

Απο- παγκοσμιοποίηση (Deglobalization): Εδώ και αρκετά χρόνια είναι εμφανής η επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης, αλλά και η τάση για αναστροφή της. Η εντεινόμενη καχυποψία μεταξύ μεγάλων δυνάμεων ή και οι ευθείες συγκρούσεις έχουν επαναφέρει μία σειρά από εμπορικά εμπόδια και «τείχη». Ο κόσμος μας γίνεται πια πιο κλειστός και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αγνοήσει. Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις εστιάζουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή τους στα θέματα επάρκειας και αυτονομίας, περιορισμού της εξάρτησης από τρίτους. Για τους επενδυτές ο κίνδυνος διεθνών κυρώσεων σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν το πού θα στραφούν και πώς θα διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους. 

 

Απανθρακοποίηση (Decarbonization): Πολύ πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία και πριν ακόμη ξεσπάει η ενεργειακή κρίση, μικρές και μεγάλες οικονομίες ανά τον πλανήτη είχαν αναγνωρίσει την ανάγκη να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο της μάχης κατά της κλιματικής κρίσης. Οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και θέματα ασφάλειας, θα συνεχίσουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της αγοράς ενέργειας τα επόμενα χρόνια. 

 

Άμυνα (Defence): Οι αμυντικές δαπάνες θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και μετά τη λήψη του πολέμου. Γενικά η UBS περιμένει να δοθεί περισσότερη έμφαση σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Η άμυνα ωστόσο δεν περιορίζεται στην αγορά στρατιωτικού υλικού και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να είναι προετοιμασμένες για συμβατικούς πολέμους. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί επίσης στην αντιμετώπιση των κυβερνοεπίθεσεων - αφού το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να πλήξει καίρια βασικές υποδομές (ρεύματος, ύδρευσης, μεταφορών κτλ).

 
 

 

Πληθωρισμός

 

Όχι πως δεν ξέρουμε πόσο άσχημα εξελίσσονται τα πράγματα στο μέτωπο του πληθωρισμού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά γενικά παγκοσμίως. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον το παρακάτω διάγραμμα στο οποίο αποτυπώνεται το πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές των τροφίμων στις ΗΠΑ τον τελευταίο αυτόν ένα χρόνο.

 

 
 

 

Η λίστα που δυστυχώς μπορεί να μεγαλώσει

 

Τέλος, ενδιαφέρουσα βρήκαμε τον παρακάτω πίνακα (του CNBC – πρώτη επεξεργασία Οικονομικός Ταχύδρομος). Και λαμβάνοντας υπόψη και τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για τον κίνδυνο ιστορικής επισιτιστικής κρίσης. Θα λέγαμε πως αν δεν γίνει σύντομα κάτι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Όλα δείχνουνε πως τους επόμενους μήνες η λίστα θα μπορούσε να μεγαλώσει, με ακόμη περισσότερες χώρες να προχωράνε σε περιορισμούς – απαγορεύσεις στην εξαγωγή βασικών αγαθών. Όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σήμαινε αυτό!!

 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum