| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 24/06/22

 

 

Εκλογές

 

Μπορεί να φαίνεται πως επαναλαμβανόμαστε, ωστόσο θα ξεκινήσουμε και σήμερα με το ζήτημα των εκλογών. Το κάνουμε επειδή καθημερινά έρχονται πληροφορίες. Ημέρα με την ημέρα λοιπόν, σταθερά οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές αυξάνονται. Για την ακρίβεια, φαντάζει πλέον το επικρατέστερο σενάριο (όχι φυσικά σίγουρο), με χαρακτηριστικό πως πια και ο ίδιος πρωθυπουργός το αφήνει ανοιχτό. Η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος ακόμη δεν ξέρει. Αλλά για πρώτη φορά το σκέφτεται. Και όταν τέτοια ζητήματα αρχίζεις να τα σκέφτεται και να τα συζητάς ανοιχτά …. Στο τέλος αποφασίζεις πρόωρες εκλογές…

 
 

 

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα

 

Παράλληλα με τα όσα αναφέρουμε παραπάνω και όπως το είχαμε ξανακάνει τις τελευταίες ημέρες, σας παραθέτουμε και ένα τελευταίο, σχετικό δημοσίευμα, αυτή τη φορά της Ναυτεμπορικής:

 

Το «παράθυρο» για τις πρόωρες κάλπες έχει ανοίξει διάπλατα και τα κομματικά επιτελεία ανεβάζουν ταχύτητες και ετοιμάζονται για μια φθινοπωρινή αναμέτρηση. Τα … στοιχήματα διαδέχονται  το ένα το άλλο για το αν οι κάλπες θα στηθούν το Σεπτέμβριο (στις 18 ή 25 του μήνα) ή το αργότερο στις 2 Οκτωβρίου. Στα στρατηγεία των κομμάτων κλείνουν με πυρετώδεις ρυθμούς τα ψηφοδέλτια και ήδη βάζουν μπροστά τα διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές. 

 

Η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται,  ήταν αυτή που πυροδότησε τη συζήτηση για το momentum της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Η αντιπολίτευση …βλέπει φθινοπωρινές κάλπες, με τον πρόεδρο  του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, να σημειώνει μεταξύ άλλων πως πρέπει να ανακοινωθεί από τώρα η ημερομηνία για εκλογές μέσα στο  Σεπτέμβριο. 

 

Ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, ενώ να σημειωθεί πως η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση. Σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση η μεθεπόμενη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και προβλέπει ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία (ανάλογα και με την δυναμική των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής).

 

 

 

Παπαχελάς

 

Μάλιστα κάποιος εύστοχα παρατήρησε και κάτι άλλο. Αφού μέχρι και ο κ. Παπαχελάς της Καθημερινής λέει τελευταία πως οι πρόωρες εκλογές είναι το πιθανότερο σενάριο!! Οι εκλογές το φθινόπωρο σχεδόν έχουνε κλειδώσει. Και η αλήθεια είναι πως ο σοβαρός κ. Παπαχελάς πάντα έχει μια καλύτερη πληροφόρηση, έστω μια άποψη που έχει τη σημασία της, επαναλαμβάνουμε χωρίς τίποτα να θεωρείται δεδομένο.

 
 

 

Αρκετά ενδιαφέρον

 

Σε αυτό το σημείο και έχοντας χαρακτηριστικά σχολιάσει αρκετές φορές από αυτήν την στήλη. Πως ελάχιστα έχουνε αλλάξει σε αυτή τη χώρα στα χρόνια της κρίσης (όσον αφορά κυρίως τη δομή του οικονομικού-παραγωγικού μοντέλου της χώρας), έχοντας αρκετές φορές επικεντρωθεί στον ζήτημα των εμπορικών ελλειμμάτων της χώρας. Χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα έγραψε σε ένα τελευταίο του δημοσίευμα στην Ημερησία ο Θανάσης Παπάδης, παρουσιάζοντας με αρκετά εύστοχες επισημάνσεις την όλη κατάσταση.

 

«Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Και μπορεί να βλέμματα όλων να συγκεντρώνονται στην ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισμού, αλλά η μεγάλη «μαύρη τρύπα» που τείνει να διαμορφωθεί σημαίνει μία ακόμη νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: Ο ένας έχει να κάνει με την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων που επηρεάζουν το έλλειμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι το πρώτο 4μηνο του έτους ήταν στο 1,2 δισ. και φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα εκτοξεύθηκε στα 3,5 δισ., ποσό που κάθε άλλο παρά μπορεί κανείς να προσπεράσει.

 

Ακόμη, όμως, και αν αφαιρεθούν τα καύσιμα και πάλι το έλλειμμα παραμένει μεγάλο. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται σε 8,2 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο 4μηνο του 2022.

 

Συγκυριακά και δομικά προβλήματα 

 

Και μπορεί το ισοζύγιο των καυσίμων να έχει ένα συγκυριακό χαρακτήρα, το εμπορικό έλλειμμα (χωρίς να υπολογίζονται τα καύσιμα), δημιουργεί ένα μεγάλο δομικό πρόβλημα και φέρνει ξανά στην επιφάνεια το γεγονός ότι στην χώρα υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

 

Μέσα στο καλοκαίρι, η εικόνα του ελλείμματος στο ισοζύγιο θα βελτιωθεί ως τάση και αυτό διότι θα δημιουργούνται υψηλά πλεονάσματα από τον τουρισμό, που θα ισορροπούν εν μέρει την όλη κατάσταση. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα και δεν ξεπερνούν τη ναρκοθέτηση της επόμενης ημέρας για την ελληνική οικονομία.

 

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειώσει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στα 8,1 δισ. ευρώ από 4,7 δισ. ευρώ πέρυσι.

 

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, παρουσιάζεται στο εμπορικό ισοζύγιο, είτε μαζί με τα καύσιμα, είτε χωρίς αυτά. Ετσι, λοιπόν, το φετινό 4μηνο διαμορφώνεται σε 9,8 δισ. ευρώ από 5,9 δισ.

 

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία:

 

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε σημαντική αύξηση κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 8,1 δισ. ευρώ.

 

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 31,4% σε τρέχουσες τιμές (2,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 45,1% σε τρέχουσες τιμές (20,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 22,9% και 30,6% αντίστοιχα (8,0% και 22,0% σε σταθερές τιμές).

 

Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει η τάση το επόμενο διάστημα, τότε η ελληνική οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε μία εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, η οποία δύσκολα αναστρέφεται».

 
 

 

Χρέη

 

Κλείνοντας, αρκετά ενδιαφέροντα είναι και τα παρακάτω στοιχεία, που δείχνουνε το πρόβλημα του χρέους ….

 

Το 53,4% των φορολογουμένων έχει χρέη στην εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και ως εκ τούτου η εφορία δεν μπορεί να λάβει μέτρα για αυτούς, όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

 

Ωστόσο, κάθε μήνα το χρέος τους τοκίζεται και το οφειλόμενο ποσό αυξάνεται. Σήμερα, χρωστούν το ποσό των 326 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Πηγές της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι η κατηγορία αυτή των οφειλετών σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζει ότι έχει χρέη και όταν ενημερώνεται προχωράει στην αποπληρωμή τους.

 

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Καθημερινή:

 

Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών ή διαφορετικά 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγκεκριμένα 90 δισ. Το χρέος των ανωτέρω ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ για τον καθένα και όπως γίνεται αντιληπτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εισπραχθεί.

 

Στην κατηγορία αυτή, σημαντική είναι η συνεισφορά στη δημιουργία του χρέους των νομικών προσώπων, καθώς οι οφειλές τους αγγίζουν τα 66 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης:

 

• Χρέη έως 50 ευρώ έχουν 689.697 φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστούν 12,3 εκατ. ευρώ.

• Από 50 έως 500 ευρώ χρωστούν 1.497.308 άτομα και συγκεκριμένα οφείλουν το ποσό των 313,7 εκατ. ευρώ.

• Από 500 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 1.535.140 άτομα και συνολικά οφείλουν 3,67 δισ. ευρώ.

• Από 10.000 έως 100.000 ευρώ οφείλουν 287.740 φορολογούμενοι. Συνολικά τα χρέη τους φτάνουν τα 7,77 δισ. ευρώ.

• Από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ οφείλουν 40.203 φορολογούμενοι και συνολικά το ποσό που πρέπει να πληρώσουν στην εφορία ανέρχεται στα 10,88 δισ. ευρώ.

• Πάνω από 1.000.000 ευρώ οφείλουν 8.825 φορολογούμενοι. Συγκεκριμένα οφείλουν 90,3 δισ. ευρώ.

Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 112,5 δισ. ευρώ, μόλις 27 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 23,8% του συνόλου, θεωρείται σίγουρο ότι μπορούν να εισπραχθούν και αποτελούν τη δεξαμενή από την οποία αντλεί έσοδα ο κρατικός προϋπολογισμός. 

 

Από τα υπόλοιπα 85,5 δισ. ευρώ, τα 25 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 22,2% του συνόλου έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης» (αφορούν περιπτώσεις στις οποίες ο οφειλέτης και οι συνυπόχρεοί του δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων και απαιτήσεων του οφειλέτη και έπαυσαν οι εργασίες πτώχευσης αν πρόκειται για πτωχό).

 

Επίσης και τα υπόλοιπα 60,5 δισ. ευρώ έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εισπραξιμότητας (σ’ αυτά περιλαμβάνονται 8,9 δισ. ευρώ που πηγάζουν από οφειλές αφερέγγυων οφειλετών, κυρίως πτωχών και υπό εκκαθάριση, 9,2 δισ. ευρώ που αφορούν οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και πρόστιμα ύψους 24,8 δισ. ευρώ για φορολογικές και άλλες παραβάσεις). Επίσης καταγράφεται σημαντικά αυξημένος αριθμός καταπτώσεων εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου.

 

Νέα χρέη 3,7 δισ.

 

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΑΑΔΕ, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε το πρώτο τετράμηνο του έτους ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 προέρχονται από τη μη καταβολή φόρων.

 

Η μικρή αύξηση των οφειλών τον Απρίλιο (1.278 εκατ. ευρώ) δείχνει τάσεις σταθεροποίησης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

 

Σε σύγκριση με τα χρέη του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους, προκύπτει αύξηση 50%, καθώς τότε τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία ανέρχονταν σε 2,332 δισ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, φέτος το πρώτο τετράμηνο προστέθηκε οφειλή ύψους 800 εκατ. ευρώ η οποία προέρχεται από έναν μόνο οφειλέτη. 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum