| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 24/07/23

 

Έρχονται νέες αυξήσεις τιμών

Μας το είχανε μεταφέρει εδώ και κάποιες ημέρες, πριν μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις με τη συμφωνία για τα Σιτηρά, πως μετά από μια περίοδο περιορισμού των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και συγκρατημένης αισιοδοξίας πως έχουμε δει τα χειρότερα. Έρχεται μια σειρά νέων σημαντικών ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Ανατιμήσεις, τουλάχιστον όπως μας τις περιέγραψαν, οι οποίες φοβίζουνε, ειδικά όταν κάποιος σκέφτεται τις αυξήσεις που ήδη έχουνε καταγραφεί στις τιμές των τροφίμων. Πληροφορίες που αν επιβεβαιωθούνε, κάνουνε λόγο, τουλάχιστον για έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων, για νέες ανατιμήσεις 10 και 20% και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και επαναλαμβάνουμε όλα αυτά πριν συμβούνε και οι τελευταίες εξελίξεις με τα σιτηρά, που είναι η πρώτη ύλη ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων, με κίνδυνο πως οι προαναφερθείσες ανατιμήσεις δε θα είναι οι τελευταίες.

 

 

Δε δικαιολογούνται με βάση τα οικονομικά στοιχεία…

Αρκετές φορές το 2022 είχαμε πει πως παρακολουθώντας κάποιες λογιστικές καταστάσεις βιομηχανιών τροφίμων είχαμε διαπιστώσει μεγάλη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους. Μάλιστα είχαμε χαρακτηριστικά γράψει, πως περιμέναμε νέες ανατιμήσεις αφού ήτανε σίγουρο πως οι επιχειρήσεις θα ήθελαν να επιστρέψουνε στα περιθώρια κέρδους που είχανε πριν την κρίση πληθωρισμού, αφού κακά τα ψέματα έτσι είναι οι κανόνες της αγορές και κάπως έτσι λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία. Ωστόσο παρακολουθώντας τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του 2023 και βλέποντα και κάποια επιμέρους οικονομικά στοιχεία, διαπιστώνουμε πως όχι μόνο τα περιθώρια κέρδους προ κρίσης έχουνε ανακτηθεί. Αλλά και ότι ουσιαστικά οι εταιρείες πλέον βρίσκονται στην περιοχή των υπέρ-κερδών, με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, αποτέλεσμα φυσικά των αυξημένων τιμών και της ξαφνικής πτώσης του κόστους παραγωγής, εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση των περιθωρίων κέρδους.

Δε λέμε πως αυτό συμβαίνει σε όλες τις βιομηχανίες και σε όλους τους υπό-κλάδους των τροφίμων. Ωστόσο εμείς το είδαμε αυτό σχεδόν σε όλες τις εταιρείες. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί ξαφνικά μιλάμε για έναν νέο κύκλο ανατιμήσεων και γιατί για παράδειγμα το μήνα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αρκετές βιομηχανίες εκμεταλλεύτηκαν το timing και είδαμε νέες μεγάλες ανατιμήσεις, κάτι το οποίο πλέον δε δικαιολογείται, αφού επίσημα μιλάμε για κερδοσκοπία.  

 
 

Τρόφιμα – ΔΝΤ

Συνεχίζοντας με τον κλάδο των τροφίμων … Πάμε να δούμε και τα όσα ανέφερε σε μια τελευταία του ανάλυση το ΔΝΤ. Απειλή για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια και τα επίπεδα των τιμών των τροφίμων συνιστά η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε πως ο διεθνής οργανισμός θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και τις επιπτώσεις της ρωσικής απόφασης, καθώς απειλεί να ωθήσει ανοδικά τις τιμές των τροφίμων και να εκτινάξει την ανασφάλεια των τροφίμων κυρίως στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

«(Η ρωσική απόφαση) απειλεί να επιδεινώσει τις προοπτικές στην ασφάλεια των τροφίμων και αυξάνει το ρίσκο του παγκόσμιου πληθωρισμού των τροφίμων, κυρίως για τις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ταμείο επανέλαβε πως η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας ήταν κομβικής σημασίας για τη διευκόλυνση της ροής τροφίμων, σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία προς έτερες αγορές και μαζί με την άρση κάποιων απαγορεύσεων στην παραγωγή και τις εξαγωγές τροφίμων από έτερες εξαγωγικές χώρες, ήταν το κλειδί ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων.

Η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας έχει ήδη καταδικαστεί από δεκάδες χώρες-μέλη του G20 που ζητούν από τη Μόσχα να υπαναχωρήσει από την απόφαση της.

Οι Ρώσοι, μεταξύ άλλων, διαμαρτύρονται πως τα δικά τους πάγια αιτήματα αναφορικά με την παράλληλη χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν τις εξαγωγές δικών τους τροφίμων και λιπασμάτων δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο.

 

 

Μπράβο μας

Και μια που μιλήσαμε για κερδοσκοπία …. Ας πούμε και ένα μπράβο (φυσικά με ειρωνική διάθεση) στο ότι επίσημα η χώρας μα είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στο Airbnb. Συγκεκριμένα, στα 232 ευρώ την ημέρα διαμορφώνεται η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με βάση τις μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες κρατήσεις.

Ωστόσο οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 44% των συνολικά διαθέσιμων καταχωρίσεων για διαμονή σε τέτοιου τύπου καταλύματα στο Διαδίκτυο. Ακόμα και έτσι όμως, η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα και εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πληρότητα καταλυμάτων τύπου Airbnb σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Δηλαδή καταλύματα στις Βαλεαρίδες Νήσους, οι οποίες είναι πρώτες σε πληρότητα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Κύπρο και στην Τουρκία. Τα επίπεδα αυτά των τιμών στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν όχι μόνο ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος της αγοράς φιλοξενίας, αλλά και ότι μπορούν να τιμολογούν σε ευθέως ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τα ξενοδοχεία.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που διέθεσε στην «Καθημερινή» η Key Data, πλατφόρμα δεδομένων της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων για επαγγελματίες διαχειριστές, τουριστικούς οργανισμούς και επενδυτικά κεφάλαια, η οποία παρέχει στοιχεία και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση αυτών των δεδομένων.

Με βάση λοιπόν αυτή την πλατφόρμα, στην Ελλάδα η προσφορά διαμερισμάτων και κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης τον τρέχοντα μήνα Ιούλιο ανέρχεται σε 153.785 καταλύματα. Αριθμός αυξημένος κατά 7% από τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο πλήθος ανέρχεται σε 611.149 καταλύματα που αντιστοιχεί σε αύξηση 9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Ομως στις Βαλεαρίδες που έχουν αρχίσει να επιβάλλονται περιορισμοί στη συγκεκριμένη αγορά, ο αριθμός των καταχωρίσεων έχει μειωθεί κατά 3%. Εκτόξευση της προσφοράς καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ωστόσο λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, όπου από 81.000 καταχωρίσεις τον Ιούλιο του 2022 έφτασαν στις 115.000 σήμερα. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 42%, καθώς το φαινόμενο εξαπλώνεται στην Τουρκία.

Αλματωδώς αυξάνονται τα Airbnb στην Τουρκία. Από 81.000 καταλύματα τον Ιούλιο του 2022 φτάνουν σήμερα στις 115.000.

Οι ακριβότερες τιμές μεταξύ του μεσογειακού ανταγωνισμού, που συγκροτούν Κύπρος, Ελλάδα, Βαλεαρίδες, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία, καταγράφονται στις Βαλεαρίδες και είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης στο νησιωτικό σύμπλεγμα της δυτικής Μεσογείου βρίσκεται στα 430 ευρώ έναντι 232 ευρώ στην Ελλάδα. Στην ηπειρωτική Ισπανία η αντίστοιχη τιμή είναι 218 ευρώ, ενώ στην Ιταλία 191 ευρώ και στην Κύπρο 198 ευρώ. Τιμές έντονα αυξημένες από τις μέσες του πρώτου εξαμήνου.

Η Key Data με βάση αυτές τις πληρότητες, το πλήθος των προσφερόμενων καταλυμάτων και τις τιμές, υπολογίζει πως το μέσο έσοδο ανά διατιθέμενο δωμάτιο (RevPAR) στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 34 ευρώ, και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με βάση τις μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες κρατήσεις στα 101 ευρώ.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum