| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 24/08/22

 

 

Ακραίο νούμερο για μια χώρα με ΑΕΠ 190δις ευρώ….

 

Όπως αναμένονταν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για τη super στήριξη του κράτους, με τη συνολική στήριξη στα 1,9δις ευρώ!!! Δεν υπάρχει αμφιβολία πως νιώθουμε ανακούφιση για τη συγκεκριμένη στήριξη. Αλλά παραπέμποντας και στα όσα γράψαμε χθες, θα επιμείνουμε πως το μέγεθος της στήριξης μας φαίνεται σοκαριστικό για μια οικονομία όπως η ελληνική. Είναι σοκαριστικό μια χώρα με ΑΕΠ περίπου 190δις ευρώ να χρηματοδοτεί τους λογαριασμούς με 1,5 και 2δις ευρώ, δηλαδή περίπου 1% του ΑΕΠ μηνιαίως !!!

 

Είναι σίγουρο πως θα πρέπει να βρεθεί κάποια φόρμουλα για να μην έχει η Ελλάδα ένα από τα ακριβότερα ρεύματα στην Ευρώπη και να αναγκάζεται το κράτος σε τέτοιους μεγέθους στηρίξεις, όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό. Επίσης, λυπόμαστε αλλά είμαστε αναγκασμένοι να πούμε και πάλι σήμερα πως οι οριζόντιες στηρίξεις μας φαίνονται εσφαλμένες, όσο και αν αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

 
 

 

Τιμές αγροτικών προϊόντων

 

Τον τελευταίο καιρό, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στατιστικά και νούμερα έχουμε αναφερθεί στην αποκλιμάκωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Αρκετά ενδιαφέρον λοιπόν ήτανε ένα τελευταίο δημοσίευμα του Ο.Τ.. Συγκεκριμένα, σε επίπεδα προ πολέμου φαίνεται να επιστρέφουν οι τιμές αγροτικών προϊόντων,  οι οποίες έξι μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καταγράφουν πτωτική πορεία.

 

Ειδικότερα, το κόστος των σιτηρών, των δημητριακών και των ελαίων, βασικών συστατικών της διατροφής σε όλο τον κόσμο, έχει επιστρέψει σε επίπεδα, που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά πριν από την έναρξη του πολέμου.

 

Μπορεί οι τιμές να πέφτουν, όμως σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα αργήσουν να τις δουν στις αγορές τους.

 

Ο ρόλος της Ρωσίας και της Ουκρανίας

 

Ως μεγάλες αγροτικές δυνάμεις, η Ρωσία και η Ουκρανία, κατέχουν παγκοσμίως την πρώτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα στις εξαγωγές σιταριού, ενώ και οι δύο είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ηλιέλαιου. Επομένως, μπροστά στο φόβο ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και ότι τα αποθέματα σιτηρών θα αποδεκατιστούν αδειάζοντας τις αποθήκες, ήταν αναμενόμενο ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν. 

 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης για το σιτάρι στο χρηματιστήριο του Σικάγο, για παράδοση τον Δεκέμβριο, έπεσαν στα 7,70 δολάρια ανά μπούσελ, πολύ χαμηλότερα από τα 12,79 δολάρια που είχαν φθάσει τρεις μήνες νωρίτερα. Επίσης, και το καλαμπόκι έχει επιστρέψει στην προπολεμική του τιμή. Εν τω μεταξύ, το φοινικέλαιο, συστατικό που βρίσκεται σε χιλιάδες πιάτα, η τιμή του έχει πέσει όχι μόνο στα επίπεδα προ προλέμου, αλλά και κάτω από αυτήν.

 

Χωρίς …εγγυήσεις

 

Οι τιμές ήταν εξαιρετικά υψηλές, ακόμη και πριν από τον πόλεμο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα αυξηθούν ξανά, εκτιμά το «The Economist». Οι ξηρασίες σε μεγάλο μέρος του κόσμου αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

 

Παράλληλα, τα λιπάσματα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ακριβά. Η ουρία, μια ένωση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αζωτούχων προϊόντων, κοστίζει σήμερα 680 δολάρια ανά τόνο, από 955 δολάρια στα μέσα Απριλίου, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από τα 400 δολάρια που κόστιζε πριν από ένα χρόνο. Αυτό αντανακλά την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, συστατικό πολλών λιπασμάτων. Με τις τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη να συνεχίζουν να σημειώνουν ρεκόρ, μπορεί να υπάρξουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

«Τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού ήταν εξαιρετικά υψηλά», λέει εκπρόσωπος επενδυτικής τράπεζας «γεγονός που μας έλεγε είτε ότι η σχέση μεταξύ αποθεμάτων και τιμών είχε καταρρεύσει είτε. . . ότι η κερδοσκοπία είχε ξεφύγει». 

 

Σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο εξάμηνο, με την έναρξη του πολέμου, όπως εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, οι ρωσικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δεν έχουν διαταραχθεί καθόλου. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η Ρωσία, θα εξάγει 38 εκατ. τόνους το 2022-23, δηλαδή περίπου 2 εκατ. τόνους περισσότερους από ό,τι κατάφεραν το προηγούμενο έτος.

 

Πάντως, η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και κινείται ομαλά, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών νωρίτερα μέσα στο έτος, ενώ ήδη υπάρχει ισχυρή ζήτηση από τους παραδοσιακούς εισαγωγείς στη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

 

 

 

Ενδιαφέρουσα είδηση

 

Από τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της χθεσινής ημέρας ήτανε πως οι ευρωπαϊκές χώρες αγόρασαν την περισσότερη εβδομάδα τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου από τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Για την ιστορία, οι συνολικές εξαγωγές ρωσικού αργού μέσω πλοίων αυξήθηκαν σε 3,41 εκατ. βαρέλια την ημέρα στην εβδομάδα έως τις 19 Αυγούστου έναντι 3,24 εκατ. την προηγούμενη, χρησιμοποιώντας έναν κινούμενο μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων για την εξομάλυνση των διακυμάνσεων.

 

Το σύνολο της αύξησης αφορά στην Ευρώπη, με τις εξαγωγές να σημειώνουν άνοδο τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα.  

 

Η αύξηση αυτή σημειώθηκε, ενώ το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με πλοία θα ισχύσει από τον Δεκέμβριο.

 
 

 

Τουρισμός

 

Και λέγοντας το παραδοσιακό μπράβο, ας κλείσουμε με νεότερα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, όπου καταγράφεται μια εκρηκτική αύξηση του τζίρου, με στοιχεία πλέον παρόμοια και κάποιες φορές καλύτερα της χρονιάς ρεκόρ του 2019.

 

Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τκτόξευση σημείωσε ο τζίρος τόσο των καταλυμάτων όσο και της εστίασης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, δείγμα της πολύ καλής πορείας του τουρισμού.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Καταλυμάτων (κλάδος 55 της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2), ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 2.051.499.115 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 238,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 605.517.814 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021 μεγαλύτερη από 1,0%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2021 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κω (399,6%) και η μικρότερη αύξηση (125,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

 

 

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Υπηρεσιών Εστίασης (κλάδος 56 της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2), ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 1.931.545.816 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 70,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 1.134.960.057 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021 μεγαλύτερη από 1,0% (Πίνακας 1), η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2021 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (275,8%) και η μικρότερη αύξηση (32,3%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

 

 

Τα στοιχεία

 

Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων (κλάδος 55 της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2), με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2022 ανήλθε σε 1.007.709.216 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 174,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 367.247.183 ευρώ.

 

Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης (κλάδος 56 της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2), με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2022 ανήλθε σε 221.518.425 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 56,0% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 141.979.349 ευρώ.

 

 

Για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης (κλάδοι 55 και 56 της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2), με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2022 ανήλθε σε 1.229.227.641 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 141,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 509.226.532 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021 μεγαλύτερη από 1,0% (Πίνακας 1), η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2021 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κω (325,5%) και η μικρότερη αύξηση (58,0%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum