| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 24/10/23

 

Σοκαριστικό

Εν μέσω επισιτιστικής κρίσης, τρελού πληθωρισμού στα τρόφιμα και όλο και πιο έντονες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ξεκινάμε διαφορετικά και με μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, που κατά την άποψη θα πρέπει όλοι να διαβάσουμε προσεκτικά ….. Και να αντιληφθούμε τα νούμερα, με όλα να δείχνουνε πως τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα τα επόμενα χρόνια ….

Καλλιέργειες και κτηνοτροφική παραγωγή αξίας 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εκτιμάται ότι έχουν χαθεί τα τελευταία 30 χρόνια λόγω καταστροφών, που αντιστοιχεί σε μέση απώλεια 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ή 5% του ετήσιου παγκόσμιου αγροτικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Η νέα αυτή έκθεση του FAO με τίτλο «Ο αντίκτυπος των καταστροφών στη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια» φέρνει την πρώτη παγκόσμια εκτίμηση των επιπτώσεων των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή που επικεντρώνεται στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Σημειώνει επίσης ότι ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος εάν υπήρχαν διαθέσιμα συστηματικά στοιχεία για τις απώλειες στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της δασοκομίας. Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για επείγουσα βελτίωση των δεδομένων και των πληροφοριών σχετικά με τον αντίκτυπο των καταστροφών σε όλους τους κλάδους της γεωργίας.

Η πρώτη παγκόσμια εκτίμηση των επιπτώσεων των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή που επικεντρώνεται στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία

«Η γεωργία είναι ένας από τους πιο εκτεθειμένους και ευάλωτους τομείς στο πλαίσιο του κινδύνου καταστροφών, δεδομένης της βαθιάς εξάρτησής της από τις κλιματικές συνθήκες», τονίζει ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu στον πρόλογο της έκθεσης, σημειώνοντας: «Αξιοποιώντας την τεχνική τεχνογνωσία του FAO, αυτή η δημοσίευση παρουσιάζει ευκαιρίες για προληπτική αντιμετώπιση των κινδύνων στα συστήματα αγροδιατροφής, ενώ παράλληλα επιδεικνύει τρόπους για την ενσωμάτωση της διαχείρισης κινδύνου καταστροφών στις γεωργικές πρακτικές και πολιτικές».

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι καταστροφές – που ορίζονται ως σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία μιας κοινότητας ή κοινωνίας – προκάλεσαν τις υψηλότερες σχετικές απώλειες σε χώρες με χαμηλό και χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, οι οποίες φτάνουν έως και 15% του συνολικού αγροτικού τους ΑΕΠ. Οι καταστροφές είχαν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη (SIDS), με αποτέλεσμα να χάσουν σχεδόν το 7% του αγροτικού τους ΑΕΠ.

Απώλειες σε κύρια αγροτικά προϊόντα

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι απώλειες που σχετίζονται με τα κύρια αγροτικά προϊόντα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Έτσι, οι απώλειες στα σιτηρά ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 69 εκατομμύρια τόνους ετησίως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες – που αντιστοιχούν στη συνολική παραγωγή δημητριακών της Γαλλίας το 2021 – ακολουθούμενες από τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και ζάχαρης, με το καθένα να πλησιάζει τις μέσες απώλειες των 40 εκατομμυρίων τόνων ανά έτος. Για τα φρούτα και τα λαχανικά, οι απώλειες αντιστοιχούσαν στη συνολική παραγωγή φρούτων και λαχανικών στην Ιαπωνία και το Βιετνάμ το 2021.

Τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά παρουσίασαν μέση εκτιμώμενη απώλεια 16 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, που αντιστοιχεί στη συνολική παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών στο Μεξικό και την Ινδία το 2021.

Οι διαφορές και οι απώλειες

Οι παγκόσμιες απώλειες είναι διαφορετικές μεταξύ περιοχών, υποπεριφερειών και ομάδων χωρών. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ασία γνώρισε μακράν τις πιο υψηλές οικονομικές απώλειες. Η Αφρική, η Ευρώπη και η Αμερική παρουσίασαν επίσης παρόμοια τάξη μεγέθους.

Ωστόσο, οι απώλειες στην Ασία αντιστοιχούσαν μόνο στο 4% της γεωργικής προστιθέμενης αξίας, ενώ στην Αφρική αντιστοιχούσαν σε σχεδόν 8%. Η μεταβλητότητα ήταν ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των υποπεριφερειών.

Σε απόλυτες τιμές, οι απώλειες ήταν υψηλότερες σε χώρες υψηλού εισοδήματος, χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος και χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, αλλά οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, και ιδιαίτερα το SIDS, εμφάνισαν μεγαλύτερη συχνότητα απωλειών στη γεωργική προστιθέμενη αξία.

Οι επιπτώσεις

Τα συμβάντα καταστροφών έχουν αυξηθεί από 100 ετησίως τη δεκαετία του 1970 σε περίπου 400 συμβάντα ετησίως παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια. Όχι μόνο τα γεγονότα καταστροφών αυξάνονται σε συχνότητα, ένταση και πολυπλοκότητα, αλλά ο αντίκτυπός τους αναμένεται επίσης να επιδεινωθεί, καθώς οι καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα ενισχύουν τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικολογικές ευπάθειες.

Η έκθεση τονίζει ότι, όταν εκδηλώνονται κίνδυνοι, μπορούν να προκαλέσουν κλιμακωτές επιπτώσεις σε πολλαπλά συστήματα και τομείς. Οι υποκείμενοι παράγοντες κινδύνου καταστροφών περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια και την ανισότητα, την αύξηση του πληθυσμού, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία που προκαλούνται από πανδημίες, πρακτικές όπως η μη βιώσιμη χρήση και διαχείριση της γης, οι ένοπλες συγκρούσεις και η περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Το ποσό της απώλειας και της ζημίας που προκαλείται από μια καταστροφή εξαρτάται από την ταχύτητα και τη χωρική κλίμακα με την οποία ένας κίνδυνος αλληλεπιδρά με την ευπάθεια και άλλους προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι καταστροφές έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό και τη μετανάστευση προς τα έξω αγροτικών πληθυσμών. Οι τεράστιες πλημμύρες που προκλήθηκαν από ασυνήθιστες βροχοπτώσεις μουσώνων στη νότια επαρχία Sindh του Πακιστάν είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα του πώς ο κίνδυνος προκάλεσε εκτοπισμό, επηρεάζοντας αρνητικά τα συστήματα αγροδιατροφής και αυξάνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια.

Κίνδυνος για τους μικροκαλλιεργητές

Οι αγρότες, ιδιαίτερα οι μικροκαλλιεργητές, είναι οι πιο ευάλωτοι, οι οποίοι υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων των καταστροφών. Η υποστήριξη της υιοθέτησης καλών πρακτικών μείωσης του κινδύνου καταστροφών σε επίπεδο αγροκτήματος μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες μικρής κλίμακας να αποφύγουν τις απώλειες και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους. Οι επενδύσεις σε καλές πρακτικές μείωσης του κινδύνου καταστροφών σε επίπεδο αγροκτήματος μπορούν να αποδώσουν κατά μέσο όρο 2,2 φορές καλύτερα από ό,τι οι προηγούμενες πρακτικές.

Οι προληπτικές και έγκαιρες παρεμβάσεις ως απάντηση στους προβλεπόμενους κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των κινδύνων στη γεωργία. Για παράδειγμα, οι προληπτικές ενέργειες που αναλήφθηκαν σε αρκετές χώρες ωφέλησαν ως προς το κόστος για επενδύσεις στην πρόληψη καταστροφών και την ανθεκτικότητα. Η έκθεση δείχνει ότι, για κάθε $1 που επενδύεται σε προληπτικές ενέργειες, οι αγροτικές οικογένειες μπορούν να κερδίσουν έως και $7 σε οφέλη και να αποφύγουν τις γεωργικές απώλειες.

 
 

Αγορά ακινήτων

Σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση τώρα για την ελληνική αγορά ακινήτων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών από το 2010 έως σήμερα σημείωσαν άνοδο κατά 46%, ξεπερνώντας ακόμα και τα ενοίκια που αυξήθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα κατά 21%. Όπως αναφέρει η ανάλυση της Delfi Partners, από το 2015, έχει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή στην αγορά κατοικίας, με το κόστος ιδιοκατοίκησης να αυξάνεται ραγδαία σε σύγκριση με το κόστος ενοικίασης, δημιουργώντας ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ τιμών πώλησης και ενοικίων

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την ανάλυση της Delfi Partners, στην Ελλάδα τα πρωτεία της ακρίβειας στην αγορά κατοικίας κατέχουν τα Νότια Προάστια, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 3.611 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έχοντας ετήσια αύξηση 14%.Αντίθετα, τα προάστια του Πειραιά διατηρούν τη θέση τους ως η πιο προσιτή περιοχή της Αττικής, με μέση τιμή πώλησης στα 1.714 ανά τετραγωνικό μέτρο. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παρά τις χαμηλότερες τιμές, η περιοχή αυτή έχει βιώσει τη σημαντικότερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας εντυπωσιακή ετήσια αύξηση 23,2%.

Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 2.164 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας αύξηση 21,2%. Οι περιφερειακοί δήμοι παρουσίασαν επίσης αύξηση 18,9% αύξηση, με τις τιμές να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 1.560 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης παρατηρήθηκαν στο Μπότσαρη – Νέα Παραλία με αύξηση 18%, στην περιοχή της Νεάπολης με αύξηση 15% και στον Εύοσμο με αύξηση 14%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι Κυκλάδες έχουν τις υψηλότερες τιμές πώλησης με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 3,333 ευρώ ανά τ.μ., σημειώνοντας άνοδο 12,5%. Ακολουθεί, η Λευκάδα με 2,500 ευρώ ανά τ.μ. και μετά η Κεφαλονιά με 2.222 ευρώ ανά τ.μ.

 
 

Ακίνητα (2)

Συγκρίνοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2023 με το 2010, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από τα ενοίκια σε 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν στην Εσθονία (+211%), στην Ουγγαρία (+180%), στη Λιθουανία (+152%), στη Λετονία (+144%), στην Τσεχία (+122%), στο Λουξεμβούργο και στην Αυστρία (και οι δύο +120%). Μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία(-9,9%), στη Δανία (-7,6%) και στη Σουηδία (-6,8%).

Το αυξημένο κόστος της ιδιοκατοίκησης έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά κατοικίας τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα, τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι το ποσοστό των πολιτών που κατέχουν το δικό τους σπίτι έχει μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013, αγγίζοντας το 72,8%,  αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι πολλά από τα ιδιόκτητα σπίτια επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, τότε προκύπτει ότι οι τέσσερις στους δέκα είναι εκτεθειμένοι στο ακριβό στεγαστικό δάνειο λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, σε ολόκληρη την ΕΕ, τα 2/3 των νοικοκυριών, δηλαδή το 69% είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο 31% ζουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες. Ολόκληρος ο ευρωπαϊκός νότος εμφανίζει πλέον μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης, για παράδειγμα η Πορτογαλία είναι στο 78%, η Ισπανία στο 76% και μόνο η Γαλλία εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 64%. Όσο για τις βαλκανικές χώρες, διατηρούν τα πολύ υψηλά ποσοστά του 80%-90% τα οποία διέθετε και η Ελλάδα, αλλά αρκετές δεκαετίες πίσω. Το υψηλότερο ποσοστά ιδιοκατοίκησης καταγράφηκαν στη Ρουμανία (95%), τη Σλοβακία (93%), την Κροατία (91%) και την Ουγγαρία (90%), ενώ η Γερμανία ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ κράτος μέλος όπου η ενοικίαση ήταν ελαφρώς πιο συχνή, αντιπροσωπεύοντας το 53% του πληθυσμού.

 

 

Το απόρρητο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος

Όπως τώρα σχολίαζε και ο Βηματοδότης, την Τρίτη η Αθήνα «μετατρέπεται» σε… Φρανκφούρτη. Θα αρχίσουν εκείνη την ημέρα να καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλον οι 26 ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά συζύγων και συνεργατών. Στο τέλος της ημέρας αναμένεται να έρθει και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο οικοδεσπότης Γιάννης Στουρνάρας έχει καταρτίσει ένα απόρρητο σχέδιο φιλοξενίας, λόγω βεβαίως και των γεγονότων που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Εχει κηρύξει από χθες, όπως έλεγε, ένα είδος silence period έως την Πέμπτη που τελειώνουν οι εργασίες της συνόδου των ευρωπαίων τραπεζιτών. Ουδείς ακόμα γνωρίζει πού θα μείνουν, πού θα γίνουν τα γεύματα και τα δείπνα, πώς θα μετακινηθούν, σε ποια μέρη θα ξεναγηθούν, τι πρόγραμμα θα έχουν οι σύζυγοί τους και βεβαίως τι θα πουν. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι σε ένα από τα δείπνα θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός και μάλιστα θα μιλήσει. Εάν σας πουν ότι η σύναξη στην Αθήνα των ευρωπαίων τραπεζιτών θα φέρει και ειδήσεις, μην εκπλαγείτε, καθότι αναμένεται να συμπέσει με το τέλος του κύκλου ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η συνεδρίαση δεν θα γίνει στο Ζάππειο (που συνήθως φιλοξενεί συνόδους κορυφής), αλλά στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο εδώ και έναν χρόνο δημιουργούσε όλη την υποδομή που χρειαζόταν για να φιλοξενήσει μια τέτοια σύνοδο, που γίνεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα (η πρώτη έγινε το 2009, χωρίς όμως να δοθεί τότε η ανάλογη δημοσιότητα). Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο καθώς θα το παρακολουθήσουν γύρω στους 35 ξένους δημοσιογράφους. Οσον αφορά τους ελληνόφωνους κεντρικούς τραπεζίτες, που συνήθως αρχίζουν τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, στα ελληνικά, με το «καλημέρα», δεν είναι άλλοι από τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Κύπριο Κωνσταντίνο Ηροδότου και τον Ιρλανδό Γκάμπριελ Μαχλούφ που έχει ελληνοκυπριακή καταγωγή από τον πατέρα του.

 
 

Άδικο έχει;

Κλείνοντας αναρωτιόμαστε. Άδικο έχει ο κ. Κούλογλου για τα όσα ανέφερε στην επιστολή για την κατάσταση του Σύριζα και τον κ. Κασσελάκη. Προσωπικά δεν είχαμε και ιδιαίτερα καλή άποψη … Αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, νιώθουμε πως πραγματικά η κατάσταση έχει ξεφύγει …. Κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αυτό που συνεχώς γράφουμε ….. Όσο πιο κακή η αντιπολίτευση μιας χώρα …. Τόσο πιο κακή κυβέρνηση ….. Και δεν το θέλουμε αυτό…

Ολόκληρη η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου:

Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Αξιότιμε κ. Κασσελάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.

Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.

Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».

Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.
 

Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.

Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.

Ας σημειώσω τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.

Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τραναταχτό, μακάβριο παράδειγμα:

«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».

Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.

Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας, ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Όταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό.

Φυσικά δεν ευθύνεστε για την κρίση του κόμματος που παραλάβατε, οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι έχουν ασφαλώς περισσότερες ευθύνες. Αλλά η έλλειψη πολιτικής που προανέφερα καθώς και η διατύπωση θέσεων -χωρίς μάλιστα καμία εσωκομματική συζήτηση- που υπονοούν μια κρυφή ατζέντα, πολλαπλασιάζουν τις αντιδράσεις και τα ερωτηματικά ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που αναζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην πλήρη ηγεμονία της ΝΔ.

Επιπλέον οι επιθέσεις και οι απειλές για διαγραφή, αποκλεισμό από ψηφοδέλτια κ.λπ, η με το “έτσι θέλω” ανακοίνωση της διαγραφής Τζουμάκα χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, που δεν έχει σχέση ούτε με σχέσεις συνεργασίας σε πολυεθνικές εταιρείες, όχι σε κόμμα με στόχους και ιδανικά. Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο στη μονομερή πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα, επίσης μακριά από την παραδοσιακή πολιτική του. Παρότι δεν είμαι μέλος του κόμματος, η κατάσταση είναι λυπηρή.

Το κλίμα είναι αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές, με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρηση μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum