| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 25/01/23

 

Συμφωνούμε απόλυτα

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας, λέγοντας πως συμφωνούμε απόλυτα με τα όσα έγραψε και τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ. Ειδικότερα, ανάπτυξη 1,4% προβλέπει το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 4%, από 9,6% το 2022. Το ΙΟΒΕ περιμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων στη χώρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, «βλέπει» μια μικρή καθυστέρηση ενός έως δύο τριμήνων στην εφαρμογή του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 καθώς και ελαφρά υψηλότερες δημόσιες δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Ενδιαφέρον έχουνε και τα όσα ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του οργανισμού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ελληνική οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα, όμως το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί το 2023 δεν θα είναι εύκολο. Η οικονομία θα πρέπει να κινηθεί πιο θετικά από το περιβάλλον της για να πετύχει τους στόχους, εκτιμάται.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι βασικές προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία το 2023 είναι:

–          Αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκεια των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

–          Αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να προκληθεί ύφεση.

–          Έξαρση της πανδημίας στην Κίνα με την χαλάρωση της zero covid πολιτικής.

Για την Ευρώπη, οι κύριες προκλήσεις είναι οι εξής:

–          Διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενεργειακή ασφάλεια.

–          Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων.

–          Επιδράσεις της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

–          Αποτελεσματική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

 

Τουρισμός

Πάμε τώρα σε μερικές ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, με όλα να δείχνουνε πως και η φετινή θα είναι μια αρκετά καλή χρονιά, αν και σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε.

Ανεξάρτητα από τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους ζωής, το ένα τρίτο των ταξιδιωτών σχεδιάζει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για ταξίδια φέτος από ό,τι το 2022, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.

Όπως υποστηρίζει το WTTC, η ζήτηση για ταξίδια φέτος θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, γι’ αυτό και ο τουρισμός αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη.

Ωστόσο, στροφή προς την βιωσιμότητα κάνουν οι ταξιδιώτες αφού η έκθεση αναφέρει ότι το 69%, αναζητούν ενεργά βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές το 2023.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, ο βιώσιμος τουρισμός είναι κάτι που θα «παίξει» πολύ φέτος. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις αναφορές, με τους ταξιδιώτες να ενδιαφέρονται περισσότερο για την βιωσιμότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αγροτικές περιοχές όπου μπορεί να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας και στους τόπους μαζικού τουρισμού όπου είναι εξαιρετικά απαραίτητος για να αποτραπεί η καταστροφή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Η έκθεση του WTTC αλλά και δεδομένα που ελήφθησαν από την Deloitte, έδειξαν ότι οι ταξιδιώτες παγκοσμίως επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών σχεδιάζουν να ταξιδεύουν πιο βιώσιμα στο μέλλον, ενώ ήδη, σχεδόν το 60% έχει επιλέξει πιο βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές τα τελευταία δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα, μια άλλη έρευνα διαπιστώνει  ότι περίπου τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών υψηλής ποιότητας είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για να κάνουν τα ταξίδια τους πιο βιώσιμα.

 

 

 

Γιατί η ΝΔ ζητεί από τώρα εκλογικούς αντιπροσώπους;

Τώρα όπως αναρωτιόταν και ο “Βηματοδότης” …..

Υπάρχουν στιγμές που μπορεί κάποια μηνύματα (e- mails τα λένε στα κόμματα) που μπορεί άθελά τους να προδώσουν σημαντικά γεγονότα. Ένα τέτοιο e-mail στάλθηκε από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας προς όλα τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Ήταν ένα «εσωτερικό» μήνυμα που δεν δημοσιοποιήθηκε. Τι έλεγε αυτό το e-mail; Αφού σημείωνε πως «οι εκλογές που ακολουθούν τους επόμενους μήνες είναι οι πιο κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας όχι μόνον για τα επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες και τις επόμενες γενιές…», ζητούσε από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής εκλογικούς αντιπροσώπους σε κάθε εκλογικό τμήμα σε όλη την επικράτεια. Με δυο λόγια όταν λέμε «ζητούσε», εννοεί ότι τους «ζητεί αμέσως».

Η απορία όσων έλαβαν αυτό το εσωτερικής λήψης e-mail ήταν μία και μοναδική: Γιατί άραγε μας ζητούν από τώρα, στις 21 Ιανουαρίου, τη στιγμή που η επίσημη εκδοχή είναι ότι οι εκλογές, θα γίνουν τους επόμενους… μήνες; Οι πάντες γνώριζαν ότι εκλογικοί αντιπρόσωποι ζητούνται να βρεθούν λίγο πριν αρχίσει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Για παράδειγμα στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου του 2019 ζητήθηκαν εκλογικοί αντιπρόσωποι στις αρχές Μαΐου.

 

 

Δημογραφικό πρόβλημα

Με γνωστές τις απόψεις μας για τη σοβαρότητα του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο “Σύντομα η Ελλάδα χωρίς Ελληνες” έγραψε ο Γ. Μαρίνος στο Βήμα και αξίζει κανείς να το διαβάσει.

------------------

Με μία πολύ δυσάρεστη διαπίστωση ξεκινά ο νέος χρόνος. Την αποκαλύπτει η απογραφή πληθυσμού του 2021, το αποτέλεσμα της οποίας ανακοινώθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια. Και όπως επισημαίνει ο συνάδελφος Ζώης Τσώλης στο Protagon, η Ελλάδα για πρώτη φορά μικραίνει μετά το 1821, οπότε ξεκίνησαν οι επίσημες απογραφές. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμιμος πληθυσμός μειώθηκε μεταξύ 2011 και 2021 κατά 187.397 πολίτες και ο συνολικός αριθμός υποχώρησε στα 9.716.889 άτομα από 9.904.286 που είχαν απογραφεί το 2011.

Η πληθυσμιακή αυτή μείωση έχει σειρά δυσμενών επιπτώσεων όπως α) η έλλειψη εργατικών χεριών στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Δεν υπάρχουν χέρια για να συλλέγουν τους ώριμους καρπούς και φρούτα και τα αναζητούμε από ξένες χώρες (π.χ. Αλβανία), β) η έλλειψη προσωπικού για τις τουριστικές επιχειρήσεις τα καλοκαίρια, που γίνεται όλο και πιεστικότερη καθώς αυξάνει ο αριθμός των τουριστών. Είναι προφανές ότι η υψηλή ανεργία που παρατηρείται στην Ελλάδα (11%) αναφέρεται σε πληθυσμιακά στρώματα που δεν ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα (κυρίως νέους με σπουδές για τις οποίες υπάρχει κορεσμός στην απασχόληση, όπως π.χ. πτυχιούχων θεωρητικών πανεπιστημιακών σχολών).

Η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού αναπόφευκτα ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας. Οι συνταξιούχοι πολλαπλασιάζονται και το βάρος για τα ασφάλιστρα συνεχώς αυξάνει χωρίς να αυξάνουν αντίστοιχα και οι εισροές ασφαλίστρων προς αυτά. Ηδη η αναλογία συνταξιούχων προς ασφαλισμένους έχει υποχωρήσει έτσι ώστε για κάθε συνταξιούχο να αναλογούν 1,7 εργαζόμενοι, όταν για να υπάρχει φυσιολογική λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος απαιτείται σε κάθε συνταξιούχο να αντιστοιχούν τουλάχιστον 3 εργαζόμενοι, οι οποίοι και πληρώνουν με τις ασφαλιστικές τους εισφορές τις συντάξεις.

Αναφορές στο μείζον αυτό οικονομικοκοινωνικό πρόβλημα γίνονται κατά καιρούς και οι κυβερνήσεις, οσάκις εντείνεται η σχετική συζήτηση, ανακοινώνουν βεβιασμένα κάποια μέτρα που υποτίθεται ότι θα αμβλύνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του. Ομως ποτέ δεν έχει μελετηθεί σε βάθος το πρόβλημα και δεν έχει σχεδιαστεί η συστηματική και αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Κάποια ούτως ή άλλως ανεπαρκή επιδόματα προς πολυτέκνους δεν συνιστούν ισχυρή ενθάρρυνση για πλούσια τεκνογονία. Η δε έμφαση που δίνεται στα νέα ζευγάρια για φθηνή στέγη μπορεί να ενθαρρύνει τους γάμους αλλά όχι και την τεκνογονία. Πιστεύω ότι απαιτούνται ισχυρότερα κίνητρα πέραν της γενναίας επιδότησης των πολυτέκνων. Π.χ. η απαλλαγή από τον στρατό γονέων που έχουν τουλάχιστον δύο παιδιά. Η πλήρης απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος εχόντων τρία τουλάχιστον παιδιά ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος. Η προτίμηση πρόσληψης στο Δημόσιο γονέων εχόντων τρία τουλάχιστον παιδιά κατά απόλυτη προτεραιότητα. Η απαλλαγή από τους δασμούς στην αγορά αυτοκινήτων από τους πολυτέκνους και η μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας. Η παρασημοφόρηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας γονέων με περισσότερα από τέσσερα παιδιά. Είναι μερικά από τα κίνητρα για πολλαπλασιασμό του πληθυσμού που θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα προσεκτικά μελετημένο σχέδιο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Η συνέχιση της ουσιαστικής αδιαφορίας στη ριζική αντιμετώπισή του συνιστά εθνικό έγκλημα και δυστυχώς χωρίς τιμωρία.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum