| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 25/05/22

 

 

Μεγάλο νούμερο

 

Έχοντας επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία μας για την επόμενη ημέρα του τέλους της πανδημίας και του ξεπαγώματος πλήθους υποχρεώσεων, το οποίο μάλιστα αναμένεται να γίνει σε περιβάλλον ιστορικού πληθωρισμού. Θα ξεκινήσουμε με τα τελευταία συμπεράσματα έρευνας.

 

Νέο λοιπόν γύρο ιδιωτικού χρέους δημιουργεί ο τερματισμός των μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις τα οποία είχαν ληφθεί λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με έρευνα γνώμης που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23%) έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις των οποίων την πληρωμή έχει καθυστερήσει. Μάλιστα, το 52% όσων έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να τις τακτοποιήσει τους επόμενους μήνες, ενώ το 61% δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεών τους. Το 9% έχει ζητήσει δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες του το τελευταίο διάστημα. Από όσους υπέβαλαν πρόσφατα αίτημα δανειοδότησης, οι έξι στους δέκα εισέπραξαν αρνητική απάντηση (57%) και μόνον ένας στους πέντε έλαβε θετική απάντηση. Eπίσης το 60% απάντησε ότι η λειτουργία των επιχειρήσεών τους έχει επηρεαστεί πολύ ή αρκετά από τις ανατιμήσεις. Ειδικά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί το 59%.

 

Με βάση και τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 18% αναμένει η πορεία της επιχείρησής του να είναι καλύτερη το επόμενο εξάμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο. Το 35% αναμένει ότι θα είναι χειρότερη και το 34% ίδια.

Τέλος, στο ερώτημα εάν σε περίπτωση νόσησης και απουσίας από την εργασία έχουν οι επιχειρηματίες του δείγματος επαρκείς πόρους για την κάλυψη των άμεσων προσωπικών τους αναγκών, το 41% απάντησε αρνητικά.

 
 

 

Τι μας θυμίζει;

 

Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Άντε οικονομική κρίση, άντε πόλεμο, άντε κρίση πληθωρισμού. Ότι θα ζούσαμε πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια και πως θα αναγκαζόμασταν να γράφουμε σχόλια για αυτήν μας φαίνεται σχεδόν αδιανόητο. Ότι τώρα πριν καν τελειώσει η πανδημία του Covid-19 θα παρακολουθούσαμε όλη αυτήν την ιστορία με την «Ευλογιά των πιθήκων», ειλικρινά ούτε θέλουμε να το σχολιάσουμε. Για την ακρίβεια, μόλις το ακούσαμε μας έπιασαν τα γέλια, μην πιστεύοντας πως ξαφνικά μιλάμε για μια νέα πανδημία, αφού κάπου εδώ ισχύει απόλυτα η φράση: «Τι άλλο θα ζήσουμε;».

 

Για να είμαστε πάντως ειλικρινείς … Γιατροί δεν είμαστε και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ξέρετε όμως τι μας θυμίζει αυτή η ιστορία; Μας θυμίζει τα όσα είχανε γίνει στην οικονομία μετά την κρίση της Lehman Brothers. Μετά λοιπόν τη μεγάλη κρίση, με την πρώτη ευκαιρία όλοι έβλεπαν μια νέα καταστροφή και τη νέα παγκόσμια κρίση, η οποία ποτέ δεν ήλθε και η παγκόσμια οικονομία είχε τα καλύτερα 12-13 χρόνια της ιστορίας.

 

Το ίδιο πιστεύουμε πως συμβαίνει και τώρα. Είναι όλοι τόσο επηρεασμένοι από την πανδημία, που με την πρώτη ευκαιρία φοβούνται και μιλάνε για την νέα πανδημία. Και στατιστικά να το δει κανείς. Μετά από πολλά (για παράδειγμα 25-30), τίποτα δεν αποκλείεται. Αλλά αμέσως μετά από μια πανδημία να έλθει μια νέα πανδημία δεν είναι και το πιθανότερο σενάριο, επαναλαμβάνουμε ακόμη και στατιστικά να το δει κανείς (αν και καλό είναι να μη λέμε μεγάλες κουβέντες).

 

 

 

Σε αυτήν την άποψη θα μείνουμε

 

Και όσον αφορά την όλη ιστορία με την Ευλογιά των πιθήκων, από επιστημονικής άποψης, εμείς θα μείνουμε στα όσα είπε ο κ. Μόσιαλος:

 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία, από αυτό τον ιό ειδικά, το λέω κατηγορηματικά επισήμανε στον ΣΚΑΪ για την ευλογιά των πιθήκων ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.

 

«Προφανώς υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, γιατί περάσαμε πάρα πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού. Στη Βρετανία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό ίσως είναι υπερβολή γιατί μιλάμε για δεκάδες κρούσματα  σε μια χώρα 67 εκατ.» σημείωσε.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, ο ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών ή αν έρθουμε σε επαφή με τα δερματικά εξανθήματα των ασθενών ή αν ακουμπήσουμε τα σεντόνια ή το μαξιλάρι τους.  

 

«Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορωνοϊού, μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε ο καθηγητής.  

 

«Η θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι 3 με 6% με το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής - στα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές και οι υποδομές της Δύσης.  Η συντριπτική πλειοψηφία θα αυτοϊαθούν» σημείωσε.  

 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος, «έχουμε το εμβόλιο, είναι  85% αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να χορηγηθεί στις 4 πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν χορηγηθεί μέχρι την 14η μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα να μην αποτρέψει όμως τη νόσο».

 

Ανέφερε ότι υπάρχει νέο εμβόλιο, της Bavarian Nordic μιας δανικής εταιρείας, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό και τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων που δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι το 2023. Όπως δήλωσε, η ΕΕ θα πρέπει να προμηθευθεί προληπτικά ποσότητες του εμβολίου όπως έκαναν οι ΗΠΑ.

 
 

 

Συμφωνούμε 100%

 

Πάμε όμως τώρα στα της οικονομίας, με τα οποία πολύ περισσότερο προτιμάμε να ασχολούμαστε, από τις πανδημίες και όλα αυτά τα περίεργα.

 

Μην κρύβοντας πως με έκπληξη παρακολουθούμε την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών για τόσο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων (προσωπικά πιστεύουμε πως τελικά οι αυξήσεις θα είναι λιγότερες των όσων φωτογραφίζονται, χωρίς να αποκλείουμε μετά τις αυξήσεις, το 2023 να έχουμε επιστροφή σε μικρές μειώσεις), θα πούμε πως συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη του Τζο Στίγκλιτς.

 

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve θα «σκοτώσουν» την οικονομία, χωρίς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού. Αυτά ανέφερε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζο Στίγκλιτς, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα διεθνώς.

 

«Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα λύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού» ξεκαθάρισε, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο διάσημος καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια.

 

«Σκοτώνοντας την οικονομία μέσα από την αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να λύσει το θέμα του πληθωρισμού σε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο».

 

Επεσήμανε δε, πως «δεν πρόκειται να παράγει περισσότερα τρόφιμα. Και θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, επειδή δεν θα μπορούν να γίνουν επενδύσεις».

 

Άλλωστε, κατά την άποψη του, προτεραιότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να δοθεί στην παραγωγή τροφίμων.

 

«Συνηθίζαμε να έχουμε πλεονάσματα τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να τα έχουμε και πάλι. Τουλάχιστον θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε σε παγκόσμιο επίπεδο για να αυξήσουμε τα επίπεδα προσφοράς, αυτό θα βοηθήσει περισσότερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την πρόκληση ύφεσης» υποστήριξε.

 

Η τοποθέτηση Στίγκλιτς έρχεται λίγες ημέρες πριν την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στο πόσο επιθετικά θα κινηθεί στο εξής η κεντρική τράπεζα αναφορικά με τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

 

«Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι παρεμβάσεις στην πλευρά της προσφοράς» τόνισε.

 

«Ένα από τα πράγματα που επιχείρησε να κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι να ενισχύσει τη μέριμνα για τα παιδιά, κάτι που θα σήμαινε αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, αυτό λύνει ένας από τους περιορισμούς στην προσφορά στην αγορά εργασίας» εξήγησε.

 
 

 

Όταν οι Τούρκοι επιχειρούν να οικειοποιηθούν το Αιγαίο και το… μπουζούκι

 

Τέλος, όπως σχολίαζε και το Βήμα…

 

Οι Τούρκοι (σ.σ. διάβαζε ο τουρκικός οργανισμού τουρισμού) συνεχίζουν, εδώ και δύο καλοκαίρια, την προκλητική καμπάνια τους επιχειρώντας να αλλάξουν το όνομα του Αρχιπελάγους. Προσπαθούν συγκεκριμένα με βιντεάκια στα σόσιαλ μίντια, να καθιερώσουν τον όρο… «τουρκικό Αιγαίο» ώστε να «κτίσουν» την καμπάνια της Τουρκίας, πάνω σε αυτό, για τις μικρασιατικές ακτές. Στόχος τους; Να ξεγελάσουν προφανώς ανυποψίαστους τουρίστες και να τους φέρουν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Έως πρότινος στην Τουρκία για το Αιγαίο η επικρατούσα ονομασία ήταν «Περιφέρεια του Αιγαίου». Πλέον όμως χρησιμοποιείται ο όρος «Turkaegean» στα αγγλικά, «Turkiye Egéene» στα γαλλικά, «Türkische Ägäis» στα γερμανικά, δηλαδή «Τουρκοαιγαίο». Η καμπάνια της Τουρκίας περιέχει ελληνικές αρχαιότητες, θαλασσινά και… μπουζούκι με όνομα «Turkaegean: Coast of Happiness» («η ακτή της ευτυχίας»): Και νάταν μονάχα αυτό;

 

Στο υπουργείο Τουρισμού διαθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Τούρκοι στις τουριστικές τους καμπάνιες προσπαθούν να προσελκύσουν τουρίστες «ντύνοντας» ελληνικές αρχαιότητες με μουσική από μπουζούκι. Δηλαδή δείχνουν σε βίντεο τουρκικά παράλια και τουριστικά θέρετρα με μουσική υπόκρουση από μπουζούκι. Για να φαίνονται όλα ελληνικά!!!

 

Το υπουργείο Τουρισμού είναι ενήμερο της οικειοποίησης της ονομασίας του Αιγαίου και της προκλητικότατης τουριστικής καμπάνιας των Τούρκων, παρακολουθεί το όλο θέμα και μαθαίνω πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργείο Εξωτερικών για τα περαιτέρω, ως πρώτη ενέργεια…

 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum