| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 25/08/22

 

 

«Δεν έχετε δίκαιο σε αυτό»

 

Θα ξεκινήσουμε και σήμερα με την ενεργειακή κρίση. Στέλεχος της κυβέρνησης σχολίασε αυτό που γράφαμε, αναφορικά με το τι δε θα πρέπει να υπάρχουνε οριζόντια μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ρεύματος και ότι θα πρέπει να μπούνε εισοδηματικά κριτήρια. Χαρακτηριστικά λοιπόν μας είπε …. «δεν έχετε δίκαιο σε αυτό» και πως κάνουμε λάθος …. Όπως μας σχολίασε, η κυβέρνηση έβαλε και βάζει εισοδηματικά κριτήρια σε όλες επί της ουσίας μορφές στήριξης, όπως το Fuel Pass …. Αλλά στους λογαριασμούς ρεύματος, μας επανέλαβε, πως θα ήτανε λάθος …

 

Προσωπικά σεβόμαστε πως ένα στέλεχος της κυβέρνησης μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει στα όσα γράφουμε, αν και συνεχίζουμε να μην μπορούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό. Δε μπορούμε για παράδειγμα να καταλάβουμε γιατί δε θα μπορούσαν να υπάρχουνε κλίμακες στήριξης ….. Για παράδειγμα με σταδιακή μείωση της στήριξης σε οικογενειακά εισοδήματα 45-50.000 ευρώ και πάνω (ή στις πολύ μεγάλες περιουσίες). Μην παρεξηγηθούμε, όλα αυτά δεν τα γράφουμε για θεωρούμε πως πρέπει να τιμωρηθούνε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Αλλά γιατί θεωρούμε πως πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των χρημάτων του δημοσίου, επαναλαμβάνοντας πως κατά την άποψη μας, δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο (με τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας) να δίνει μηνιαία στήριξη 1,9δς ευρώ.

 
 

 

Δίνουμε πάνω από 50%....

 

Μελετούσαμε χθες τις τιμές που έδωσαν οι εταιρείες ρεύματος, τόσο κατά τον μήνα Αύγουστο, όσο και τον ερχόμενο, Σεπτέμβριο. Δεν είμαστε ειδικοί του ενεργειακού κλάδου. Ωστόσο νιώθουμε πως η όλη κατάσταση είναι σχεδόν γραφική. Και το χειρότερο είναι πως αν αυτή η κρίση κρατήσει για 5 με 6 μήνες ακόμη, που είναι και το πιθανότερο. Δίνουμε πιθανότητες πάνω από 50% πως κάποια από τις εταιρείες θα κινδυνεύσει να σκάσει, με τους συστημικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει αυτό!!

 

 

 

2 από τις 11

 

Και το ψάξαμε ακόμη περισσότερο. Μελετήσαμε (σε ένα βαθμό έστω) τους  ισολογισμούς των εταιρειών ρεύματος. Πιστεύουμε λοιπόν πως εύκολα κάποια από τις εταιρείες μπορεί να κάνει μια λάθος εκτίμηση στις τιμές για κάποιο ή κάποιους μήνες. Βάλτε και τους απλήρωτους λογαριασμούς ….. Θα λέγαμε πως ειδικά για τις 2 από τις 11 εταιρείες ρεύματος (δεν αναφερόμαστε στην Watt & Volt που εξαγοράστηκε από τη Μυτιληναίος) πολύ τις φοβόμαστε. Δε θα πούμε ποιές. Αλλά σε καμία περίπτωση δε θα αποκλείαμε κάποιο κανόνι τους επόμενους 6 μήνες…

 
 

 

Εντυπωσιακά

 

Με την ενεργειακή κρίση, λόγω κυρίως της τρελής κούρσας του φυσικού αερίου, να σπάει όλα τα κοντέρ. Εντυπωσιακά βρήκαμε χθες τα όσα έγραφε το Bloomberg για τις τιμές ρεύματος.

 

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί τόσο πολύ ώστε πλέον ισοδυναμούν σε πετρέλαιο άνω των 1.000 δολαρίων ανά βαρέλι, υπολογίζει το Bloomberg.

 

Βασική αιτία είναι η κρίση στο φυσικό αέριο, καθώς η μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία εκτινάσσει τις τιμές του αερίου περίπου 13 φορές πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την ίδια στιγμή, οι καύσωνες και η ξηρασία ενισχύουν την ζήτηση για ρεύμα και μειώνουν την παραγωγή των πυρηνικών σταθμών και των υδροηλεκτρικών.

Οι μονάδες παραγωγής που καίνε λιγνίτη δεν μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση, καθώς οι τιμές του άνθρακα βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

 

 

 
 

 

Θετική είδηση

 

Κλείνοντας τώρα με μια θετική είδηση, σε σχέση με αυτά που γράφουμε τον τελευταίο καιρό για την αποκλιμάκωση των τιμών μιας σειράς εμπορευμάτων (commodities).

 

Η Ουκρανία βρίσκεται «σε καλό δρόμο» για να εξάγει τον Αύγουστο σχεδόν όσα σιτηρά θα εξήγαγε πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης.

 

«Χάρη στην έντονη διεθνή συνεργασία, η Ουκρανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξάγει σχεδόν 4 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων τον Αύγουστο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 5 εκατομμύρια τόνους κάθε μήνα, μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση που αρχικά έβαλε φρένο και στη συνέχεια διέκοψε τις εξαγωγές της.

 

Καθώς η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, ο πόλεμος προκάλεσε έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

 

Από τις 22 Ιουλίου, όταν υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με τη μεσολάβηση της Άγκυρας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, 33 πλοία φορτωμένα με συνολικά 720.000 τόνους σιτηρών έχουν αναχωρήσει από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

Εξάλλου, μια άλλη πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέτρεψε την οδική ή σιδηροδρομική μεταφορά άλλων 2,5 έως 3 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύτηκε πρόσφατα για την «εντατικοποίηση» των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία πριν από την έλευση του χειμώνα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό πολλών αφρικανικών χωρών.

 

Μια ανάλογη συμφωνία εγγυάται στη Μόσχα τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum