| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 25/08/23

 

Επενδυτές Generation Z

Μια που στο GFF ασχολούμαστε κυρίως με το χρηματιστήριο …. Ενδιαφέροντα βρήκαμε τα όσα έγραφε το Business Insider, για τις επενδύσεις στα χρηματιστήρια και τις συνήθειες συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Ειδικότερα, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από υψηλό πληθωρισμό και αύξηση των επιτοκίων, η Gen Z αναδείχθηκε ως η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο πιθανό να είναι ενεργή στο χρηματιστήριο.

Αλλά αυτή η τακτική ίσως να μην είναι και η καλύτερη, σύμφωνα με έναν αναλυτή.

«Τα στοιχεία το δείχνουν ξανά και ξανά: η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών προτιμά την παθητική επένδυση», σημείωσε ο αναλυτής της Bankrate, James Royal.

«Ενώ μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό να πουλήσει για διάφορους λόγους, όπως η αστάθεια της αγοράς, πρέπει να παραμείνει παθητικός επενδυτής εάν θέλει να έχει μακροπρόθεσμα κέρδη», πρόσθεσε.

Οι συμβουλές του απευθύνονταν σε νεότερους επενδυτές – σχεδόν 9 στους 10 επενδυτές της Gen Z που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι κρατούσαν τις μετοχές μικρό διάστημα το 2023 ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια, σύμφωνα με έρευνα της Bankrate που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, στην οποία συμμετείχαν 3.676 άτομα. 

Αυτό το ποσοστό εμπορικής δραστηριότητας ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη ομάδα. Συγκριτικά, μόνο το 35% των επενδυτών baby boomer δήλωσαν πως ήταν ενεργοί παίκτες την ίδια περίοδο, ενώ 2 στους 3 επενδυτές των millenials απάντησαν πως ακολουθούσαν αυτή την τακτική.

Η ίδια έρευνα σημειώνει ότι οι επενδυτές που ανήκουν στη Gen Z δεν φεύγουν από την αγορά, όταν πωλούν τις μετοχές. Στην πραγματικότητα, είναι πιο πιθανό να αγοράσουν μετοχές σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Πάνω από τους μισούς, ή 53% των επενδυτών της Gen Z δήλωσαν ότι αναμένουν να επενδύσουν στο χρηματιστήριο το 2023, σε σύγκριση με μόλις 19% των επενδυτών Gen X και 9% των επενδυτών baby boomer.

Μια προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι ο φόβος της απώλειας, ή FOMO, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.

Πάνω από το 40% των επενδυτών Gen Z στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν το FOMO ως σημαντικό παράγοντα πίσω από την απόφασή τους να κάνουν επενδύσεις, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου CFA και του Financial Industry Regulatory Authority Investor Education Foundation, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο. 

 

 

Έλληνες & Επενδύσεις

Με αφορμή τα παραπάνω θυμηθήκαμε μια πρόσφατη έρευνα για τις επενδυτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Μόλις λοιπόν το 14% των Ελλήνων θέλει να παίρνει «ρίσκα» στο χρηματιστήριο, έναντι του 63% που τα αποφεύγει ως αποτέλεσμα της δεκαετίας της κρίσης και της σημερινής κατάστασης της οικονομίας. Αυτό είχε διαπιστώσει πριν μερικές εβδομάδες έρευνα της Focus Bari, η οποία διενεργήθηκε ανάμεσα σε 6.210 Έλληνες μεταξύ 18 και 64 ετών και αποτυπώνει επίσης ότι ένα υπολειπόμενο 23% έχει ουδέτερη στάση απέναντι στα χρηματιστηριακά ρίσκα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα τείνουν να δείχνουν οι γυναίκες (69% των γυναικών δήλωσε ότι αποφεύγει τα ρίσκα στο χρηματιστήριο) έναντι των ανδρών (57%). Επίσης, αποστροφή τείνουν να δείχνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες, με τουλάχιστον το 50% των ερωτηθέντων άνω των 25 να δηλώνουν επιφυλακτικοί. Αντιθέτως, ένα σημαντικά μικρότερο ποσοστό, το 39%, των ερωτηθέντων μεταξύ 18 και 24 ετών δήλωσε ότι δεν θέλει να παίρνει ρίσκα στο χρηματιστήριο.

Έτσι, διαπιστώνει η Focus Bari, παρότι το 44% των ερωτηθέντων αναζητά τρόπους να επενδύσει να τα χρήματά του, τουλάχιστον ένας στους δύο δηλώνει ότι οι επενδύσεις σε μετοχές φαίνονται επικίνδυνες. Το μερίδιο όσων υιοθετούν αυτή τη στάση αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι Έλληνες όλων των ηλικιών φαίνεται να γίνονται πιο άνετοι με τα διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, συνειδητοποιούν επίσης περισσότερο τις διαδικτυακές απάτες και ελέγχουν τακτικά τον λογαριασμό τους για ύποπτες συναλλαγές, ενώ παράλληλα δηλώνουν την ανάγκη για περισσότερες εκπαιδευτικές εκστρατείες σχετικά με το θέμα. Όσον αφορά τα προσωπικά τους στοιχεία, οι Έλληνες εξακολουθούν να ανησυχούν για το απόρρητο και την ασφάλειά τους και ποια από τα προσωπικά τους στοιχεία τους είναι διαθέσιμα δημόσια.

Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να μπερδεύει πολύ τους Έλληνες. Ειδικότερα, ένας στους δύο δεν τα κατανοεί ή δεν τα εμπιστεύεται πλήρως. Έτσι, εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι για το τι θα συμβεί στο μέλλον και για το αν πρέπει ή όχι να ενσωματώσουν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin στην καθημερινή τους ζωή. Και πολύ καλά κάνουνε θα προσθέσουμε εμείς ….

 
 

Οκ είναι … «Αλητήριοι εμπρηστές που θέτουν σε κίνδυνο ζωές» .. αλλά

Με τις πυρκαγιές να συνεχίζουνε να καίνε όλη τη χώρα ….. Ακούσαμε χθες τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κικίλια να μιλάει για εννέα απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα. «Αλητήριοι εμπρηστές θέτουν σε κίνδυνο ζωές» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Κικίλιας!!

Μάλιστα έστειλε σκληρό μήνυμα στους εμπρηστές, λέγοντας χαρακτηριστικά «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη».  

Οκ συμφωνούμε …. Είναι αλητήριοι και ευχόμαστε να λογοδοτήσουνε στη δικαιοσύνη, αν ακόμη και για αυτό σε αυτή τη χώρα κρατάμε επιφυλάξεις, με βάση και τα όσα έχουμε δει σε προηγούμενες περιπτώσεις …..

Η δική μας απορία είναι άλλη…. Είναι λογικό, με ίδια κυβέρνηση και μετά τα όσα έχουνε γίνει τα τελευταία χρόνια. Να τρέχουμε εν μέσω πυρκαγιών να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες; Να καθαρίζουμε κάποια κομβικά σημεία κτλ …. Οι αλητήριοι φταίνε και για αυτό; Καλές οι δηλώσεις εντυπωσιασμού …. Αλλά επιτέλους να σοβαρευτούμε ……Φωτιές υπήρχανε και θα υπάρχουνε, στη σκιά και της αύξησης των θερμοκρασιών και της ξηρασίας … Αλλά αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι εικόνα κράτους ….

 

 

Φτώχια

Έχοντας ασχοληθεί πάρα πολλές φορές με τα ζητήματα της φτώχιας και της εισοδηματικής ανισότητας ….. Ας κλείσουμε με ένα διαφορετικό θέμα:

Η πανδημία του νέου κοροναϊού και η αύξηση του κόστους ζωής έριξαν σχεδόν 70 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους στην αναπτυσσόμενη Ασία στην ακραία φτώχεια πέρυσι, αναφέρει σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank, ADB), εξέλιξη που αποτελεί πισωγύρισμα στις προσπάθειες να καταπολεμηθεί η ανέχεια.

Η ADB υπολογίζει στην έκθεση αυτή πως 155,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην αναπτυσσόμενη Ασία, ή περίπου το 3,9% του πληθυσμού, είχε ολισθήσει στην ακραία φτώχεια. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 67,8 εκατομμύρια υψηλότερος από ό,τι προβλεπόταν αν δεν είχαν ξεσπάσει κατά σειρά η υγειονομική κρίση και η κρίση του κόστους ζωής.

Με τον όρο αναπτυσσόμενη Ασία ο περιφερειακός οργανισμός αναφέρεται σε 46 οικονομίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού· εξαιρούνται η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

«Η Ασία και ο Ειρηνικός σταδιακά ανακάμπτουν από την πανδημία του νέου κοροναϊού, αλλά η μεγεθυνόμενη κρίση του κόστους ζωής υπονομεύει την πρόοδο προς την εξάλειψη της φτώχειας», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB, ο Άλμπερτ Παρκ.

Τι ορίζεται ως κατάσταση ακραίας φτώχειας

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ορίζει ως κατάσταση ακραίας φτώχειας το να ζει κανείς με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, βασιζόμενη σε αριθμούς του 2017.

Ο πληθωρισμός σε αρκετές χώρες της περιοχής έφθασε σε ιστορικά υψηλά πέρυσι, τόσο εξαιτίας της αναπήδησης της οικονομικής δραστηριότητας όσο και εξαιτίας των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι αυξήσεις των τιμών έπληξαν τους πάντες, αλλά ακόμα πιο σκληρά τους φτωχότερους, καθώς αναγκάστηκαν να δαπανούν ακόμα μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για τρόφιμα ή καύσιμα, κάτι που σημαίνει ότι δυσκολεύτηκαν να αποταμιεύσουν ή να καλύψουν το κόστος απαραίτητων υπηρεσιών (υγεία, παιδεία).

Ενισχύοντας τα δίκτυα κοινωνικής πρόνοιας για τους φτωχότερους, διευκολύνοντας τις επενδύσεις και την καινοτομία που δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση, οι κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής «μπορούν να ξαναμπούν στις ράγες», κρίνει πάντως ο κ. Παρκ.

Η Ασία οδεύει να καταγράψει ανάπτυξη 4,8% φέτος σε ετήσια βάση, ρυθμό ταχύτερο από ό,τι το 2022 (+4,2%), υπολόγιζε η ADB τον Ιούλιο.

Όμως, παρότι οι οικονομίες στην αναπτυσσόμενη Ασία αναμένεται να σημειώσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της φτώχειας, η ADB εκτιμά πως το 30,2% του πληθυσμού αυτής της περιοχής του κόσμου, ή περίπου 1,26 δισεκ. άνθρωποι, θα συνεχίζει να είναι ευάλωτο από οικονομική σκοπιά περί το 2030.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum