| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 25/09/24

 

Την άποψη μας σας την έχουμε πει ….

Την άποψη μας για το ζήτημα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σας το έχουμε πει πολλές φορές …. Για την ακρίβεια για το πρόβλημα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας. Την πεποίθηση λοιπόν ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί στο «μέτωπο» του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, γιατί μόνο όταν αυτό ισοσκελιστεί η Ελλάδα θα έχει παραγωγικότητα αντάξια των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και επικεφαλής της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων της Ευρώπης.

Για την ιστορία, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κι απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του φορέα, Λουκίας Σαράντη, ο κ. Μυτιληναίος άσκησε σκληρή κριτική κατά της απερχόμενης ηγεσίας της Κομισιόν, υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι «θα θυμόμαστε αρνητικά για δεκαετίες» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ολοκληρώνει τη θητεία της.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι το κόστος για την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ και την επίτευξη των στόχων του 2030, 2040 και 2050, θα αποδειχτεί επί του πρακτέου τεράστιο, ανερχόμενο σε «πάρα πολλά τρισεκατομμύρια». Πρόσθεσε δε πως το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, «τρώει τα σωθικά ευρωπαϊκής οικονομίας».

Εκτίμησε ότι η περίφημη έκθεση Ντράγκι για επενδύσεις ύψους 800 δισ. ευρώ στην ΕΕ ετησίως θα καταλήξει να είναι φωτοβολίδα και θα βρεθεί στον κάλαθο των αχρήστων, ενώ έκανε λόγο για απουσία ηγετών στην Ευρώπη, πολιτικού διαμετρήματος ενός Μιτεράν ή ενός Χέλμουτ Κολ. Επανέλαβε ακόμα ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα είναι το σημαντικότερο γεγονός για την ΕΕ το 2024.

 
 

Αν ισχύει αυτό ….. Το μέλλον της ελληνικής οικονομία δεν το λες και λαμπρό

Θα σας πούμε λοιπόν πως αν ισχύουνε τα όσα είπε ο κ. Μυτιληναίος. Που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό ισχύουν. Το μέλλον της ελληνικής οικονομία δεν προδιαγράφεται και τόσο λαμπρό. Γιατί πολύ απλά, εμείς δεν βλέπουμε πως θα καταφέρουμε ως χώρα να ισοσκελίσουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Πιστεύαμε και πιστεύουμε πως η τελευταία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται περισσότερο στο φαινόμενο του ελατηρίου και λιγότερο στην ουσιαστική βελτίωση των κακώς κειμένων της ελληνικής οικονομίας. Το πιστεύουμε για αυτό το γράφουμε συνέχεια. Πως παρά τα όσα έχουμε περάσει τα χρόνια της κρίσης. Και αν και σίγουρα είμαστε πλέον μια χώρα σε κανονικότητα. Στην ελληνική οικονομία υπάρχουνε τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα, μαζί με το πρόβλημα του δημογραφικού προβλήματος, προβλήματα τα οποία φυσικά συνδέονται.

 

 

Δημοσκόπηση

Πάμε σε μια τελευταία δημοσκόπηση τώρα. Δε θα μείνουμε τόσο στα ποσοστά της ΝΔ, όσο και διαφαινόμενη πλέον διάλυση του Σύριζα την οποία και είχαμε προβλέψει με το που ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης  …

Την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σύστημα, αν και με ποσοστά πολύ χαμηλότερα των εθνικών εκλογών, την παγίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και την άνοδο Ελληνικής Λύσης και άλλων δεξιών κομμάτων αποκαλύπτει ακόμη μία δημοσκόπηση. Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσγειώνεται κάτω από το 8% και παλεύει για την τέταρτη θέση.

Όπως τουλάχιστον σχολιάζονταν σε σχετικά σχόλια. Η άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη έβαλε φρένο στην… κάθοδο των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει η δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει άνοδο τριών μονάδων, ενώ Βελόπουλος, Νατσιός και Λατινοπούλου κρατούν υψηλά τα ποσοστά τους. Αν μάλιστα υπήρχε μία «συνένωση» των δυνάμεων αυτών θα ήταν δεύτερη δύναμη με ποσοστό άνω του 17%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 24,4% (από  22,2%), το ΠΑΣΟΚ 14,9% (από 11,7%), η Ελληνική Λύση 8,3% (από 8,8%), ο ΣΥΡΙΖΑ 7,8% (από 8,3%), το ΚΚΕ 7,4% (από 8,7%), η Φωνή Λογικής 5,5% (από 4%), το κόμμα Νίκη 3,3% (σταθερό), η Πλεύση Ελευθερίας 3,1% (από 3,9%), το ΜέΡΑ25 3%, η Νέα Αριστερά 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 19,8%.

 

 
 

«Θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει ένας στους δύο

Σε σχέση με τα όσα αναφέρουμε για το Σύριζα χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω, με την άποψη μας είναι πως στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο Σύριζα θα κινδυνεύσει μέχρι και με μη είσοδο στη βουλή.

Με ποσοστό λοιπόν 45% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν για πρόεδρο του κόμματος τον Στέφανο Κασσελάκη, έναντι του Παύλου Πολάκη με 15,4% και του Σωκράτη Φάμελλου με 12,5%. Ωστόσο αυτό το 45% προέρχεται από τη συρρικνωμένη δεξαμενή του 7,8%.

Όσον αφορά το μέλλον του κόμματος, ένας στους δύο λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί, τρεις στους δέκα ότι θα συρρικνωθεί και μόλις ένας στους δέκα πιστεύει ότι θα ανασυνταχθεί.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, 3 στους 10 λένε ότι θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 4 στους 10 ότι θα ανασυνταχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσεχές Συνέδριο, θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος, εφόσον αυτές συνοδεύονται από 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και δηλώσεις Πόθεν Έσχες. 

 
 

Τουρισμός – Δαπάνες

Τέλος. Αναφερθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες στα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, με θετική τη συνολική εικόνα και ένα μικρό προβληματισμό για την μείωση των επιδόσεων του Ιουλίου, την οποία πιστεύουμε πως μπορεί να δούμε και τον Αύγουστο, αν και μέρος αυτής της μείωσης θα καλυφθεί από την αύξηση του τουρισμού τον Σεπτέμβριο, που εκτιμούμε πως δούμε, με αρκετούς από τους τουρίστες να πηγαίνουνε τις διακοπές του πίσω, στην προσπάθεια να βρούνε καλύτερες τιμές.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά επιμέρους στοιχεία για την κατά κεφαλή δαπάνη, για όποιον τουλάχιστον δεν έχει διαβάσει τα σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η κατά κεφαλήν δαπάνη για τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 9,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 608 ευρώ, έναντι 668,8 ευρώ τον Ιούλιο του 2023. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 διαμορφώθηκε σε 583,9 ευρώ, μειωμένη κατά 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, όταν είχε διαμορφωθεί στα 618,9 ευρώ.

Συνολικά, οι εισπράξεις για τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 4,2% και διαμορφώθηκαν στα 4,031 δισ. ευρώ, έναντι 4,209 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2023. Όσον αφορά το 7μηνο, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5,6%, στα 10,953 δισ. ευρώ, έναντι 10,375 δισ. ευρώ πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά ο ρυθμός αύξησης έχει επιβραδυνθεί.

Ας δούμε αναλυτικά την κατά κεφαλήν δαπάνη για τον Ιούλιο ανά χώρα:

Για τους Γερμανούς διαμορφώθηκε στα 644 ευρώ, έναντι 803 ευρώ πέρυσι.

Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για τους Βρετανούς ήταν στα 805 ευρώ, έναντι 887 ευρώ.

Για τους πολίτες από τις ΗΠΑ ήταν στα 1.043 ευρώ, από 1.188 ευρώ.

Για τους Γάλλους η μέση δαπάνη ήταν 591 ευρώ, από 937 ευρώ.

Για τους Ιταλούς ήταν στα 687 ευρώ, από 627 ευρώ.

Για το 7μηνο η εικόνα ήταν η εξής:

Οι Γερμανοί ξόδεψαν 634 ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν ξοδέψει 774 ευρώ.

Οι Βρετανοί 763 ευρώ, από 741 ευρώ.

Οι Αμερικανοί 963 ευρώ, από 1.062 ευρώ.

Οι Γάλλοι 634 ευρώ, από 774 ευρώ.

Οι Ιταλοί 611 ευρώ, από 576 ευρώ.

Όσον αφορά τις συνολικές εισπράξεις τον Ιούλιο:

Από τη Γερμανία, οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 9,9% και διαμορφώθηκαν στα 539,9 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 34,2% και διαμορφώθηκαν στα 229,6 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από την Ιταλία μειώθηκαν κατά 1,5% και διαμορφώθηκαν στα 276,3 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 1,2% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 720,1 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 11,7% και διαμορφώθηκαν στα 219,4 εκατ. ευρώ.

Για το 7μηνο, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 1,763 δισ. ευρώ, ενώ από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 13,8% στα 675,3 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 20,7% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 605,3 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες:

Άνοδο 11,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,729 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,0% στα 759,6 εκατ. ευρώ.

Η ταξιδιωτική κίνηση για τον Ιούλιο από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση 12,3% και διαμορφώθηκε σε 838,3 χιλ. ταξιδιώτες, όπως και από τη Γαλλία, με αύξηση 4,3% σε 388,5 χιλ. ταξιδιώτες. Μείωση κατά 10,1% εμφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 402,1 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες:

Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 11,5% και διαμορφώθηκε σε 894,5 χιλ. ταξιδιώτες.

Η κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε σε 210,2 χιλ. ταξιδιώτες.

Τέλος, για το 7μηνο:

Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση 13,2% και διαμορφώθηκε σε 2,605 εκατ. ταξιδιώτες.

Από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 5,2% και διαμορφώθηκε σε 1,065 εκατ. ταξιδιώτες.

Άνοδο 13,8% σημείωσε η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 990,7 χιλ. ταξιδιώτες.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 8,1% και διαμορφώθηκε σε 2,266 εκατ. ταξιδιώτες.

Από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 6,9% σε 788,6 χιλ. ταξιδιώτες.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum