| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 25/11/22

 

 

Δεν νομίζουμε … Αλλά

 

Ας ξεκινήσουμε με λίγο παρασκήνιο και «παραπολιτικά», τα οποία όπως θα καταλάβετε έχουνε σχέση με τα της οικονομίας. Υπάρχει λοιπόν μια συγκεκριμένη ομάδα οικονομολόγων - στελεχών στο περιβάλλον της κυβέρνησης (αν μπορεί κανείς να το πει έτσι), που επιμένουνε πως πριν τις εκλογές θα έχουμε μια σειρά πολύ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, για προφανής λόγους. Από αναβαθμίσεις μέχρι και την πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και μπορεί προσωπικά να μην πιστεύουμε, ειδικά το δεύτερο που πολύ δύσκολα το βλέπουμε να συμβαίνει πριν το β΄ εξάμηνο του 2023 (για κάποιες αναβαθμίσεις δεν το αποκλείουμε). Ωστόσο όλες αυτές τις αναφορές τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, ειδικά όταν προέρχονται από ανθρώπους που μιλάνε με τους ξένους οίκους κτλ….

 
 

 

Αυτό είναι το πιθανότερο

 

Μένοντας στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, συμφωνούμε απόλυτα με αυτά που έγραψε η JP Morgan. Συγκεκριμένα, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, μετά δηλαδή από τις εκλογές που θα λάβουν χώρα πριν το τέλος του Ιουλίου του νέου έτους, αλλά και «αύξηση θέσεων» στα ελληνικά ομόλογα ιδίως μετά την περίοδο των εκλογών που μπορεί να αποτελέσουν και ως επενδυτική ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις στους ελληνικούς 10ετείς τίτλους, συστήνει στους επενδυτές η JP Morgan.

 

Όπως αναφέρουνε οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, ο πολίτικός κίνδυνος στην Ευρώπη είναι περιορισμένος πάρα τις προγραμματισμένες για το 2023 εκλογές σε Ελλάδα, Ισπανία και Φινλανδία, εντούτοις σημειώνεται πως καθώς για την χώρα μας, οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι πρώτες μετά από μερικές δεκαετίες στις οποίες δεν θα υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, συνολικά, ο κίνδυνος μιας χρονοβόρας διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού είναι υπαρκτός.

 

 

 

Το κρατάμε

 

Στα του πολέμου της Ουκρανίας, έχουμε γράψει σε σχόλια μας τον τελευταίο καιρό πως βλέπουμε κάποιο φως στο τούνελ, μην αποκλείοντας όλες αυτές οι μυστικές διεργασίες (που έχουνε παραδεχθεί και οι δύο πλευρές), μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να βγάλουνε κάπου. Από τις ειδήσεις λοιπόν των τελευταίων ωρών που κρατάμε είναι πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα έχει «απευθείας επαφή» με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα «στις επόμενες ημέρες». «Σκοπεύω να έχω άμεση επαφή μαζί του μέσα στις επόμενες ημέρες για μη στρατιωτικά πυρηνικά ζητήματα πρώτα και κύρια και για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, μετά από επικοινωνία» με τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε δημοσιογράφους. Και θα προσθέταμε και αυτήν την εξέλιξη στις θετικές, θέλοντας να ελπίζουμε πως συντομότερα από ότι φαίνεται θα μπει ένα τέλος στον πόλεμο, τουλάχιστον με τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή.  

 
 

 

Πάντα σοβαρές δηλώσεις

 

Με τις δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου, που εννοείται πως γνωρίζει πολύ καλά την αγορά ενέργειας, να είναι πάντα σοβαρές. Για όποιον δεν έχει διαβάσει τις τελευταίες του δηλώσεις για την πορεία της τιμής του αερίου, αξίζει να το κάνει, δηλώσεις που πρέπει όλοι μας ν λάβουμε σοβαρά υπόψη και ας πιστεύουμε εμείς πως τα χειρότερα τα έχουμε δει.  

 

Δώρον άδωρον λοιπόν χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Eυάγγελος Μυτιληναίος την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ/MWh, εκτιμώντας ότι μια τέτοια τιμή «μεταφράζεται» τιμές ηλεκτρισμού της τάξης των 600-700 ευρώ/MWh.

 

Αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου υπενθύμισε την πρόβλεψη που είχε κάνει προ διμήνου (και που επαληθεύτηκε…) για υποχώρηση στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh, προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο «επιστροφής» της κρίσης τιμών την άνοιξη του 2023, ιδίως εάν η γεωπολιτική ένταση παραμείνει «στο κόκκινο».

 

Όπως εξήγησε, «oι ισορροπίες στην αγορά αερίου είναι οριακές. Μεγάλοι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι επειδή υπάρχει οι αποθήκες είναι γεμάτες (με αποτέλεσμα πλοία έμφορτα με LNG να περιμένουν να ξεφορτώσουν) και ο χειμώνας είναι -προς το παρόν- ήπιος, δεν θα έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές έως ενδεχομένως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μετά όμως οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν  και θα φτάσουμε στο Μάρτιο οπότε οι αποθήκες θα αρχίσουν να αδειάζουν και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο, με πολλούς αναλυτές να διαβλέπουν ένα νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη. Ερωτώμενος για το θέμα του πλαφόν σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο θέμα «γιατί θα πρέπει να οριστεί σε ένα επίπεδο που αφενός θα προσελκύει φορτία, αφετέρου θα οδηγήσει σε φθηνότερες τιμές φυσικού αερίου, διαφορετικά γιατί να μπει». Το προτεινόμενο επίπεδο προφανώς δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

 
 

 

Όχι, κύριοι της τρόικας, δεν μπορείτε να τιμωρήσετε έναν λαό

 

Κλείνοντας και αφού ευχηθούμε καλό ΣΚ … Ενδιαφέροντα ήτανε τα όσα έγραψε ο «Βηματοδότης»:

 

Ακόμα, όπως λέει βουίζει στα αυτιά του Γιάννη Στουρνάρα αυτό το «game over», που εκτόξευσε ο Σόιμπλε, στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων. Ο Γερμανός, τότε υπουργός Οικονομικών ήθελε με το «game over» να πει πως όλα τελείωσαν και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, με έξοδο από την ευρωζώνη. Παρά ταύτα, όπως λέει ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης, δεν τον αιφνιδίασε, γιατί γνώριζε καλά τον τότε πανίσχυρο υπουργό Οικονομικών κύριο Σόιμπλε. Μάλιστα όπως χθες μου είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. εκθειάζει τον Σόιμπλε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο Podcast «ΒΑΒΕΛ» του ΟΤ και στον συνάδελφο Νίκο Φιλιππίδη. Αλλά τι ήταν αυτό που δεν πρόκειται να ξεχάσει ο κ. Στουρνάρας στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών;. «Την τιμωρητική πολιτική που ακολουθούσαν οι τροϊκανοί, όλοι τους και όχι μόνον ο Τόμσεν, μια πολιτική με την οποία προσπαθούσαν να μας τιμωρήσουν. Όχι όμως κύριοι δεν μπορεί αν τιμωρήσετε ένα ολόκληρο λαό», είπε. Όταν τον ρώτησα γιατί το έκαναν αυτό; Απάντησε: «Επειδή νόμιζαν ότι τους κοροϊδέψαμε για το έλλειμμα, ότι τους εξαπατήσαμε, ότι τους είπαμε ψέματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να τιμωρήσεις και μάλιστα σκληρά έναν ολόκληρο λαό»

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum