| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 26/01/23

 

Όταν τα -6,6δις ευρώ πρέπει να γίνουνε +4 με +4,5δις ευρώ…

Όπως ανακοινώθηκε χθες, στα 6,6δις ευρώ διαμορφώνεται το πρωτογενές έλλειμμα το 2022. Και έχοντας γράψει πως θα το σχολιάζουμε κάθε φορά που έχουμε επίσημες ανακοινώσεις. Αυτά τα -6,6δις ευρώ θα πρέπει σταδιακά να γίνουνε στην επόμενη διετία (2023 - 2024) περίπου +4,5δις ευρώ, δηλαδή μια βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά περίπου 10δις ευρώ. Και όπως επαναλαμβάνουμε κάθε φορά, μόνο εύκολο δεν είναι αυτό, με μεγάλους κινδύνους για την επόμενη κυβέρνηση, όσο κα αν κανείς δεν ασχολείται αυτή τη στιγμή και λογικό …

 

 

50-50%

Συνεχίζοντας και χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, έχουμε γράψει πως δίνουμε τουλάχιστον 50% πιθανότητα, κάποια από τα μέτρα (φόρους) που έχουνε αφαιρεθεί τα τελευταία χρόνια, σταδιακά να επιστρέψουνε, στην προσπάθεια επίτευξης των πλεονασμάτων που θα απαιτηθούνε. Επαναλαμβάνουμε πως είναι ένα θέμα που δεν είναι της παρούσης, είναι όμως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που κρύβει μεγάλους κινδύνους για την επόμενη κυβέρνηση, ειδικά αν αυτή είναι κυβέρνηση συνεργασίας.

 

 

 

Μια χαρά

Πάμε όμως και σε μια είδηση η οποία κατά την άποψη μα είναι θετική, έχοντας πει πως παρά την κρίση πληθωρισμού, τελικά όλα δείχνουνε πως η φετινή χρονιά θα είναι μια ακόμη πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Από τα τελευταία λοιπόν ρεπορτάζ, συγκρατημένη αισιοδοξία διατυπώνουν φορείς και επιχειρήσεις του ελληνικού τουρισμού αναφορικά με την πορεία του κατά το 2023. Η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται τόσο στις πρώτες ενδείξεις από τις κρατήσεις για τη φετινή σεζόν όσο και στον αριθμό θέσεων προς την Ελλάδα που προγραμματίζουν οι αεροπορικές επιχειρήσεις.

Το βασικό σενάριο για τη διαμόρφωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά την τρέχουσα χρήση, το οποίο φέρεται να ασπάζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αντιπροσωπευτικοί φορείς του ιδιωτικού τομέα του κλάδου, τις βλέπει να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με το 2022. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το ενδεκάμηνο του 2022 και τις αναγωγές στον Δεκέμβριο, τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 17,5-18 δισεκατομμυρίων, δηλαδή οριακά κάτω από τα 18,2 δισεκατομμύρια το 2019.

Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εμφανίζεται αισιόδοξο και για την ελληνική οικονομία εν γένει, επικαλούμενο όμως την ισχυρή ζήτηση και όχι αυτή καθαυτή την τουριστική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση του ΙΝΣΕΤΕ για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 βρίσκεται στο 3% – ρυθμό τουλάχιστον κατά 50% υψηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και πολλών μεγάλων επενδυτικών οίκων, για την Ελλάδα. Η πρόβλεψη ΙΝΣΕΤΕ για την ανάπτυξη το 2024 βρίσκεται στο 3,2%.

Ωστόσο στη σχετική έκθεση για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε το ΙΝΣΕΤΕ, οι συντάκτες που την προσυπογράφουν (ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, ο Αρης Ικκος, επιστημονικός διευθυντής, και ο οικονομολόγος Δημήτρης Μαρούλης) χαρακτηρίζουν σοβαρές απειλές για την ανάπτυξη της Ευρώπης και της Ελλάδας, και γενικά για την παγκόσμια ανάπτυξη, πρώτον, «τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μεγάλα προβλήματα τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο», δεύτερον, την «εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού» και, τρίτον, «την άκρως επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες». Επισημαίνουν όμως ότι οι απειλές αυτές δεν υλοποιήθηκαν στο πλήρες εύρος των σχετικών ανησυχιών (πλην των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις αρνητικές συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία) κατά το 2022. Αλλά, παραδέχονται, ότι έχουν επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη και ενδεχομένως και στην Ελλάδα στο δ΄ τρίμηνο 2022 και κυρίως κατά το 2023. Ιδιαίτερα σοβαρές μάλιστα αναμένουν ότι θα είναι φέτος οι αρνητικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων, αφού αυτές θα οδηγήσουν σε ουσιαστικό περιορισμό της ρευστότητας στις οικονομίες.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί όπως η TUI Group, διατυπώνουν και αυτοί συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φέτος, αναμένοντας αντίστοιχα ή και ελαφρώς υψηλότερα έσοδα από εκείνα του 2019. Και αυτό παρά το γεγονός πως η διάβρωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ευρώπη φαίνεται να περιορίζει τη διάρκεια των προγραμματιζόμενων για φέτος ταξιδιών. Αφενός η αύξηση των τιμών στα πακέτα και αφετέρου η εκτίμηση πως η ζήτηση είναι επαρκώς ισχυρή ώστε οι μέρες που θα μείνουν κενές να καλυφθούν από άλλους ταξιδιώτες, βρίσκεται πίσω από αυτές τις θετικές προσδοκίες.

Επιπλέον, η τουριστική δραστηριότητα της φετινής χρονιάς αναμένεται να ενισχυθεί και από το γεγονός ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αποτελούν μήνες πλήρους λειτουργίας του κλάδου εν αντιθέσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οπότε και παρέμεναν στη θέση τους αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια λόγω της πανδημίας.

 

 

Γιατί οι Τούρκοι στέλνουν UAV τα μεσάνυχτα;

Όπως τώρα έγραψε ο Βηματοδότης …. Ήταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (κατά ακρίβεια ήταν 23.39) όταν το ΓΕΕΘΑ έστελνε το παρακάτω σήμα: «’Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια». Μεσάνυχτα Κυριακής; Όπως σχολίασε το Βήμα, οι Τούρκοι προκαλούν με υπερπτήσεις UAV πάνω από ελληνικά νησιά; Γιατί άραγε; Γιατί τόση η μανία των Τούρκων να προκαλούν νύχτα; Τα UAV πετούν χωρίς πιλότο (pilotless) αφού ο χειρισμός τους γίνεται από απόσταση, έχουν μικρό ίχνος ραντάρ και πετούν σε μεγάλα ύψη. Επιπλέον μπορούν να πετούν για πολύ ώρα και καταναλώνουν πολύ λιγότερα καύσιμα από τα μαχητικά. Δεν μπορούν να δεχτούν υποδείξεις μέσω ασυρμάτου να εγκαταλείψουν την περιοχή καθόσον δεν πρόκειται για επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ακόμη και ο εγκλωβισμός τους από τα συστήματα αεράμυνας δεν μπορεί από μόνος του να τα αποτρέψει από την είσοδο και την παραμονή τους στο ελληνικό FIR». Βεβαίως να ξέρετε ότι αυτά τα «μηχανάκια», όπως τα αποκαλούν οι πιλότοι μας μπορούν, όταν και όποτε χρειαστεί, εύκολα να αντιμετωπισθούν και ας προσπαθούν οι Τούρκοι να… «γκριζάρουν», είτε είναι μέρα είτε νύχτα περιοχές στον εθνικό εναέριο χώρο.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum