| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 26/04/23

 

Μάλιστα

Έχοντας αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες επισημάνει πως αυτό που μετράει είναι η πραγματική μεταβολή ΑΕΠ και μισθών – αποδοχών και όχι η ονομαστική αξία που δε λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό. Θα μας επιτρέψετε να ξεκινήσουμε με τις τελευταίες επισημάνσεις του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα λοιπόν, σε μείωση των πραγματικών μισθών και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2022, οδήγησε ο υψηλός πληθωρισμός όπως διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε έκθεσή του (Taxing Wages).

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα – δηλαδή το ποσό του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, αφού αφαιρεθούν τα επιδόματα, ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας – μειώθηκε οριακά κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθηκε στο 37,1%, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.

Τι έφερε η μείωση των εισφορών

Η οριακή υποχώρηση της επιβάρυνσης (tax wedge) προέκυψε κυρίως από τη μείωση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, η οποία μείωσε συνολικά την επιβάρυνση κατά 0,21 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή υπερκάλυψε την αύξηση της επιβάρυνσης από τη φορολογία εισοδήματος κατά 0,18 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων.

Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, ο μέσος συντελεστής για την παραπάνω κατηγορία νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητος στο 34,6%.

Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε οριακά κατά 0,03 ποσοστιαίες μονάδες στο 33,7%, ενώ στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,05 ποσοστιαίες μονάδες στο 25,6%.

Για παντρεμένους με δύο παιδιά, εκ των οποίων ο ένας έχει μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού, το tax wedge αυξήθηκε κατά 1,52 ποσοστιαίες μονάδες στο 35,7%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά της κατηγορίας αυτής δεν δικαιούνταν επιδόματα παιδιών λόγω της αύξησης του μέσου μισθού. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για την κατηγορία αυτή ήταν 0,45 ποσοστιαίες μονάδες στο 29,4%.

Πραγματική μείωση μισθού κατά 7,4%

Στην Ελλάδα, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζουν τη σημασία πολιτικών για τον μετριασμό του αντίκτυπου που έχει ο πληθωρισμός. Από στοιχεία που συγκέντρωσε, προκύπτει ότι σε 17 χώρες του εφαρμόσθηκε πέρυσι αυτόματη αναπροσαρμογή του συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ σε 21 χώρες η προσαρμογή ήταν στη διακριτική ευχέρειά τους. Οι περισσότερες χώρες προχώρησαν σε προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών και οι μισές σε προσαρμογή των επιδομάτων.

 

 

Καταθέσεις

Έχοντας πει πως θα παρακολουθούμε την πορεία των καταθέσεων. Από τα τελευταία στοιχεία που κρατάμε είναι πως πλήγμα δέχθηκαν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των ΜΚΙΕΝ, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -7,1% κατά το 4ο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με -6,8% το 4ο τρίμηνο του 2021.

 

 

 

Σχέδιο Δήμητρα

Για την περιβόητη ιστορία με το σχέδιο Δήμητρα του κ. Βαρουφάκη. Τι περιμένετε να σχολιάσουμε; O κ. Βαρουφάκης φταίει ή αυτοί που τον ψηφίζουνε ειδικά μετά τα όσα έκανε το πρώτο 6μηνο του 2015, ζημιώνοντας με αρκετές χιλιάδες ευρώ τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Μπορεί ο κόσμος να τα έχει ξεχάσει ή το πιθανότερο να μην μπορεί να τα αντιληφθεί. Χωρίς όμως καμία διάθεση υπερβολής και εμπάθειας συνεχίζουμε να έχουμε τις ίδιες απόψεις.

Αφενός ο κ. Βαρουφάκης είναι στην παγκόσμια ιστορία ο υπουργός οικονομικών που έχει κάνει στη χώρα του τόσο μεγάλη ζημία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο κ. Βαρουφάκης, για τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, θα έπρεπε να είχε λογοδοτήσει στην ελληνική δικαιοσύνη.

 

 

Budget

Για τους λόγους που συνεχώς αναλύουμε το τελευταίο διάστημα. Ένα νέο μπράβο και για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ σημειώθηκε το α’ τρίμηνο του 2023, έναντι στόχου για 28 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, κατεγράφη αύξηση15,7% στα έσοδα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 220 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.602 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 3.884 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.079 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 28 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1.650 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. 

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.842 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.281 εκατ. ευρώ ή 15,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται κυρίως: (α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του τριμήνου, (β)  στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και (γ) στα αυξημένα έσοδα του ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 18.564 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.648 εκατ. ευρώ ή 16,6% έναντι του στόχου.

 
 

Ακρόπολη

Να κλείσουμε με μια ευχάριστη είδηση, με την εικόνα στο Κέντρο της Αθήνας που κινούμαστε καθημερινά, να είναι πολύ ευχάριστη, με πολλούς τουρίστες ειδικά για την εποχή.

Όπως έγραφε και το Βήμα, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, τα ρεκόρ επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Την Κυριακή καταγράφηκαν 15.000 επισκέψεις, χθες τη Δευτέρα, οι επισκέψεις ανήλθαν στις 16.000. Πέρυσι, τέτοια εποχή η επισκεψιμότητα ήταν περίπου κατά μέσο ότι 10.000 την ημέρα. Οι περισσότεροι που επισκέπτονται την Ακρόπολη είναι πλέον τουρίστες. Αλλά εκείνο που την κάνει διαφορετική από τις άλλες φορές, είναι ο τρόπος που υποδέχεται ο Ιερός Βράχος τα άτομα με ειδικές ανάγκες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν ποτέ να ανέβουν και να ξεναγηθούν στην Ακρόπολη: Ο ανελκυστήρας πλαγιάς που τοποθετήθηκε από πέρυσι κάνει την ανάβαση πιο εύκολη για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τούτη την περίοδο αρχίζουν και τα έργα «θωράκισης» της Ακρόπολης. Δεν είναι μόνον ότι στα σημεία των εισόδων μπαίνουν πλέον πόρτες ηλεκτρικές, αλλά είναι και οι νέες κάμερες ασφαλείας που τοποθετούνται παντού. Σε κάθε σημείο ώστε να αποφεύγονται «περιπέτειες».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum