| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 26/05/23

 

Επιστροφή στο ζωνάρι

Έχοντας αναφερθεί από το περσινό φθινόπωρο στο ζήτημα της ανάγκης επιστροφής (από το 2024) της χώρας στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τους κινδύνους που υπάρχουνε σε αυτό. Με την επόμενη κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει μια αρκετά πιο δύσκολη κατάσταση, αδυνατώντας να παρέχει τόσο πολλά πακέτα στήριξης. Βέβαια έχουμε πει τον τελευταίο καιρό πως τα πράγματα πηγαίνουνε καλύτερα από ότι περιμέναμε, με την χώρα να μπορεί να επιστρέψει στα πλεονάσματα, δύσκολα μεν, αλλά πιθανόν χωρίς να χρειάζεται η υιοθέτηση νέων μέτρων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά δημοσιευμάτων. Χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

«Διακόπτη»  δαπανών και παροχών για το 2024 στα 2,5-2,6 δισ. ευρώ βάζει στην επόμενη κυβέρνηση η Κομισιόν. Και με τον όρο αυτόν πάντως, υπερκαλύπτεται πλήρως το σχέδιο παροχών που ενσωμάτωσε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και απέστειλε στα τέλη Απριλίου στις Βρυξέλλες  η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.  Άλλα μέτρα, προγράμματα ή προτάσεις για παροχές και κρατικές δαπάνες 5 δισ. και άνω ετησίως, παραβιάζουν αυτομάτως το όριο που θέτουν οι Βρυξέλλες.

Με βάση τις αναλυτικές εκθέσεις και τις νέες οδηγίες – συστάσεις ανά χώρα που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ελέγχων του Εαρινού εξαμήνου:

· πανευρωπαϊκά, λόγω μέτρων Covid  και Ενεργειακής κρίσης,  οι 14 από τις 27 χώρες της ΕΕ «βουλιάζουν» στα ελλείμματα. Η Ελλάδα όμως καταγράφει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και συνολικά η οικονομία της βελτιώνεται θεαματικά και ουσιαστικά.

· για όλες τις χώρες, από το 2024 επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες και «κόφτης» στα κρατικά ελλείμματα Αν και δεν καθορίστηκε ακόμα το ύψος του, για το έτος 2024 σαν κανόνας τίθεται ένα πλαφόν ανά χώρα στην αύξηση των «καθαρών πρωτογενών κρατικών δαπανών».

·  για την Ελλάδα το όριο  αύξησης των κρατικών δαπανών αυτών, τίθεται στο 2,6%. Με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία, οι «καθαρές πρωτογενείς δαπάνες» ανέρχονται σε περίπου 100 δισ. ευρώ εφέτος. Συνεπώς η αύξηση αυτή των δαπανών αποτιμάται σε περίπου 2,5%-2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό καλύπτεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητος που έστειλε στις Βρυξέλλες η Αθήνα, στις 30 Απριλίου. Εκεί προβλέπονται ονται οι αυξήσεις μισθών (ύψους μισού δισ. ευρώ) στους δημοσίους υπαλλήλους, νέες αυξήσεις συντάξεων από 1.1.2024 (ύψους περίπου 4%) και επιπλέον μέτρα ύψους 0,1% του ΑΕΠ για το 2024, όπως η αύξηση κατά 8% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), μείωση ασφαλιστικών εισφορών, το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από φαρμακευτική δαπάνη κλπ.

 

 

Ελληνικό Χρέος

Έχοντας αναφερθεί αρκετές φορές στο ζήτημα του χρέους, έχοντας γράψει πως αν και τεράστιο (από τα μεγαλύτερα χρέη ως ποσοστό του ΑΕΠ στον κόσμο), είναι αρκετά ρυθμισμένο, με μια αρκετά πιο ελεγχόμενη κατάσταση από ότι πιστεύει αρκετός κόσμος.

Αξίζει να δούμε τα αρκετά ενδιαφέροντα που αναφέρει η Moody’s στην τελευταία της ανάλυση:

Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε πολύ ισχυρά μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, μετά από συρρίκνωση 9% το 2020. Με στήριξη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με τον δείκτη  χρέους της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κάτω από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% στο τέλος του 2022.

Αν και ο δείκτης χρέους της χώρας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το χρέος της έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, τονίζει ο οίκος, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους από το 2017. Σχεδόν το 80% του χρέους, παρατηρεί, η Moody’s, και εξαιρουμένων των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων και συναλλαγών repos, οφείλεται σε ιδρύματα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Ως αποτέλεσμα, καταλήγει η Moody's, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των κρατικών εσόδων – ο προτιμώμενος δείκτης του οίκου για τη μέτρηση της προσιτότητας του βάρους του χρέους – είναι χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εξόδους της Ελλάδας στις αγορές. Σε μία αναλογία περίπου 5,5%-6,1%, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτήν της Ιταλίας και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση Ba3, όπως τονίζει.

 

 

 

Εκλογές

Στο ζήτημα τώρα των εκλογών. Αρκετά ενδιαφέρον το παρακάτω διάγραμμα της Καθημερινής, στον οποίον απεικονίζονται οι αλλαγές στις έδρες, με την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου. Να σημειωθεί πως αν τα κόμματα έπαιρναν τα ίδια ποσοστά στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα έβγαζε αυτοδυναμία, με 171 έδρες.

 

 

Η Παναγιά η Γκέισα και όσα δεν έδειξε η τηλεόραση από το Συμβούλιο των Αρχηγών

Τώρα όπως σχολίαζε ο “Βηματοδότης” …. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αφού στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο.

Αν γράφονταν, λοιπόν στα επίσημα πρακτικά όλα όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα αρχηγών του Προεδρικού Μεγάρου και εκείνα που δεν κατέγραψαν οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης, τότε σίγουρα θα νόμιζε κανείς ότι υπήρξε ένα πηγαδάκι ανάμεσα σε πολιτικούς και όχι σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να συμφωνήσουν σε ένα και μοναδικό πράγμα: Κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να σχηματισθεί, ας σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά;

Επειδή σε εκείνη την αίθουσα με τον πλούσιο φωτισμό στο ισόγειο του Προεδρικού Μεγάρου, λίγο προτού αρχίσει η Σύνοδος των Πολιτικών αρχηγών και εν αναμονή της έλευσης της Προέδρου της Δημοκρατίας ειπώθηκαν πράγματα που πρώτη φορά ακούστηκαν στο Προεδρικό. Για παράδειγμα ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η αγωνία ορισμένων πολιτικών αρχηγών δεν ήταν εάν θα σχηματισθεί κυβέρνηση, ή εάν θα υπάρξει κυβέρνηση ηττημένων ή έστω κυβέρνηση ανοχής, αλλά εάν θα εισέλθουν στη Βουλή… λιβάνια, θυμιατά και εικόνες της Παναγίας. Όλα αυτά με το ερώτημα εάν θα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή το κόμμα «Νίκη». «Ε, αφού δεν τα κατάφερες εσύ με την Παναγία Γκέισα και την Παναγία Ινδιάνα», πείραξε τον κ. Βελόπουλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας .

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum