| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 26/09/22

 

 

To κρατάμε

 

Είχαμε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα πως γενικά ανησυχούμε για μια μικρή αύξηση της ανεργίας τους επόμενους μήνες, σίγουρα σε μια πολύ πιο ελεγχόμενη κατάσταση από τα όσα είχαμε ζήσει τα χρόνια της ελληνικής κρίσης. Και αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα τελευταία στοιχεία από την πορεία της αγοράς εργασίας, με τον προηγούμενο Αύγουστο να είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο χειρότερος Αύγουστος της τελευταίας 20ετίας. Συγκεκριμένα, είχαμε αρνητικό ισοζύγιο (-32.966) που είναι η χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί μήνα Αύγουστο από το 2001 μέχρι σήμερα. Και μάλιστα η αμέσως χειρότερη επίδοση είναι τον Αύγουστο του 2016 με απώλεια θέσεων εργασίας κατά 16.128, με διπλασιασμό δηλαδή του αρνητικού ισοζυγίου τον φετινό Αύγουστο.

 
 

 

Να κρατήσουμε και κάτι άλλο

 

Να κρατήσουμε και κάτι άλλο. Πως με εξαίρεση τη διετία 2020-2021 που είχαμε την πανδημία - lockdown, το θετικό ισοζύγιο του φετινού οχταμήνου υπολείπεται του θετικού ισοζυγίου (αύξηση θέσεων εργασίας) των πρώτων οχταμήνων του 2019, 2018 και 2017 και πέφτει στα επίπεδα του 2016. Και υπάρχει και κάτι που μας κάνει εντύπωση. Πως όλα αυτά συνέβησαν εν μέσω μια πολύ καλή χρονιάς στον τουρισμό, με επιδόσεις πολύ κοντά στη χρονιά ρεκόρ του 2019.

 

 

 

Το χειρότερο

 

Και όπως είχαμε γράψει σε ένα σχόλιο μας. Το χειρότερο είναι πως με βάση τις οικονομικές συνθήκες που φαίνεται πως θα υπάρχουνε τους επόμενους μήνες. Και ανησυχώντας, όπως αναφέραμε, για το σενάριο μικρής αύξησης της ανεργίας. Θα πρέπει να αποκλείονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των  επιχειρήσεων ουσιαστικές αύξησης μισθών. Και η άποψη μας είναι πως χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, τα πράγματα για τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες θα γίνουνε αρκετά χειρότερα. Και όλο αυτό στο μέτωπο της οικονομίας, μεταφράζεται σε μεγάλο πρόβλημα, με επιπτώσεις στην κατανάλωση, αλλά και κίνδυνος αύξησης των χρεών στην εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και κοκκίνισμα δανείων, ειδικά την ώρα που καταγράφεται και αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 
 

 

Ένα ακόμη μάλιστα!!

 

Σε σχέση και με τα παραπάνω και θυμίζοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα την είχαμε κλείσει με στοιχεία για τον αριθμό όσων χρωστούνε στην εφορία. Θα πούμε ένα μεγάλο μάλιστα, παρουσιάζοντας τα αντίστοιχα στοιχεία για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Χαρακτηριστικά, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην έκθεση του, αποτυπώνει  τον χάρτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πόσοι είναι  τελικά οι μεγαλοοφειλέτες αλλά  και πόσοι χρωστούν κάτω από 50 ευρώ στα ταμεία;

 

Το τρέχον υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών το τέλος του Ιουνίου 2022 διαμορφώθηκε στα 43,4 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 590,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.  Η αύξηση αυτή προέρχεται τόσο από την αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 180 εκατ. ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (κατά 410,4 εκατ. ευρώ)

 

Με βάση τα επίσημα στατιστικά, αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 439.201, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022 σε 2.392.558 μητρώα. Αύξηση του αριθμού των μητρώων παρουσιάζεται σε όλες τις κατηγορίες οφειλής, με την μεγαλύτερη να σημειώνεται στις οφειλές μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ (κατά 161.059 μητρώα).

 

 

Οι συνολικές οφειλές διαμορφώνονται σε 28,381 δισ. ευρώ. Αύξηση παρατηρείται στις συνολικές οφειλές κατά περίπου 5,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται τόσο σε αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 3,7 δισ.  ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ). Αναλυτικότερα, αύξηση σημειώνεται σε όλες τις κατηγορίες κύριας οφειλής με τη μεγαλύτερη (κατά 1,8 δισ. ευρώ) να εντοπίζεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 44,4% των οφειλών. ευρώ και τα πρόσθετα τέλη ύψους 12,9 δισ. ευρώ. 

 
 

 

Τουρκική Λίρα

 

Κλείνοντας με τα της Τουρκίας και τα όσα είχαμε γράψει και πάλι την προηγούμενη εβδομάδα πως δε βλέπουμε και λαμπρό το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν, εκτιμώντας πως το 2023 θα είναι μια καθοριστική χρονιά. Μην παραβλέπει κανείς πως κατά την προηγούμενη εβδομάδα η τουρκική λίρα βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά σε σχέση με το δολάριο το οποίο αντιστοιχεί πλέον σε 18,4 λίρες. Σημειώνεται πως περίπου ένα χρόνο πριν, η ισοτιμία ήτανε στο 7 με 7,5χ, με το τουρκικό νόμισμα μέσα σε ένα χρόνο να χάνει το 60 με 65% της αξίας του. Τώρα 3-4 χρόνια πριν, η ισοτιμία ήτανε στο 3 με 4, με το τουρκικό νόμισμα να έχει χάσει σχεδόν όλη την αξία του. Και πραγματικά το πιστεύουμε, πως αυτή η κακή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία (με πληθωρισμό 80 και 100%!!) είναι από τους βασικούς λόγους που ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους με τη χώρα μας.

 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλιαα

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum