| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 26/09/23

 

Τουρισμός

Με τον τουρισμό να αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Και με όλα να δείχνουνε πως θα συνεχίσει να αποτελεί. Ασχέτως των ανησυχιών που έχουνε εκφραστεί όλο το προηγούμενο διάστημα, όλα δείχνουνε πως πάμε για μια εξαιρετική χρονιά, με εξαιρετικές επιδόσεις. Πάμε σε αυτό το σημείο στα όσα ενδιαφέροντα έγραψε η Ημερησία σε ένα τελευταίο της δημοσίευμα:  

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στον τουριστικό κλάδο, μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα έσοδα και τις αφίξεις του 7μηνου, αλλά και τούς προκαταρκτικούς δείκτες αλλά και τις ενδείξεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο από τους καλύτερους, παραδοσιακά, μήνες του έτους.

Την ίδια ώρα Γερμανοί και Άγγλοι δίνουν «μάχη» για την πρωτιά, ενώ οι Αμερικάνοι είναι η έκπληξη της φετινής περιόδου. 

Ολα συνηγορούν πλέον στην εκτίμηση ότι το ρεκόρ του 2019 θα ξεπεραστεί εφέτος και όλοι στο εξής θα μιλάνε για το ρεκόρ του 2023, το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι αρκετά υψηλό, με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών – περιμένουν και τα στοιχεία του Αυγούστου – δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα υπερβούν τα 20 δις ευρώ.

Ρεκόρ αναμένεται και στις αφίξεις

Για την επιβεβαίωση των παραπάνω εκτιμήσεων αρκεί κανείς να παραθέσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), Ριχάρδου Λαμπίρη, στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2023, ο οποίος και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ημέρες που από το terminal του αεροδρομίου διακινούνται 102.000 επιβάτες. Εάν οι καλές αυτές επιδόσεις συνεχιστούν με τους μέχρι σήμερα ρυθμούς, θα έχουμε φέτος μία χρονιά ρεκόρ για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ξεπερνώντας και τις ιστορικές επιδόσεις του 2019».

Αξίζει να τονίσουμε ότι το 2019, το ΔΑΑ κατέγραψε 25,58 εκατ. επιβάτες, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία, έως τον φετινό Αύγουστο έφτασε στα 18,7 εκατ. επιβάτες, έναντι 17,3 εκατ. για το ίδιο διάστημα του 2019. Σημειώνεται επίσης ότι τον Σεπτέμβριο, η επιβατική κίνηση παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 11,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα στοιχεία που παρουσίασε η ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 20,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η κίνηση αυξήθηκε κατά 21,9%. Μόνο τον Ιούλιο, η ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε άνοδο κατά 15,8% σε σχέση με τον μήνα του 2022 και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15,1%.

Παράλληλα ανοδικά κινήθηκαν έσοδα και ταξιδιώτες και σε σχέση με το 2019. Την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 9,154 δισ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 10.321 δισ. ευρώ, άνοδος δηλαδή άνω του 12,7%.

Επίσης, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2023, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 16.170,4 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 13.260,6 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022 - αύξηση της τάξης του 21,9% - και έναντι 15.080 χιλ. ταξιδιώτες που ταξίδεψαν στη χώρα μας την αντίστοιχη περίοδο του 2019 - αύξηση της τάξης του 7%.

 

 

Γερμανοί Vs Βρετανοί

Μάλιστα όσον αφορά τις αγορές που προτιμούνε τη χώρα μας. Όπως αναφέρονταν στο δημοσίευμα. Σημειώνεται πως η φετινή άνοδος των εισπράξεων οφείλεται περισσότερο στην αύξηση των αφίξεων και όχι στην αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, αφού αυτή κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. 

Παράλληλα «μάχη» σώμα με σώμα φαίνεται να δίνουν οι Γερμανοί και οι Άγγλοι για το ποιος θα πάρει την πρώτη θέση τόσο από πλευράς εισπράξεως, όσο και επισκεπτών.

Συγκεκριμένα:

Οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από την Γερμανία από την οποία έφτασαν τους 2.301,7 χιλ. ταξιδιώτες. Ακολούθησαν, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έφτασαν τους 2.096,3 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη θέση βρέθηκαν οι επισκέπτες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι έφτασαν τους 1.012,4 χιλ. και 737,4 χιλ. ταξιδιώτες αντίστοιχα. Πάντως η αγορά που φαίνεται να δηλώνει ισχυρό παρόν είναι αυτή των Αμερικανών, αφού οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, κατέγραψαν άνοδο 43,5%. Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η αγορά της Γαλλίας (12,4%) ενώ ακολούθησε η γερμανική αγορά οι ταξιδιώτες της οποίας αυξήθηκαν κατά 11,4% και η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας που αυξήθηκε μόλις 3,2%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις εισπράξεις με τους Γερμανούς να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων 1,716 δις. ευρώ και τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Αμερικανούς να ακολουθούν εισφέροντας σε απόλυτους αριθμούς, 1,620 δισ. ευρώ, 782εκατ. ευρώ και 737,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η αγορά που κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων σε σχέση με πέρυσι ήταν και πάλι οι ΗΠΑ, με τις εισπράξεις να αυξάνονται κατά 33,8%. Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων σημείωσε η αγορά της Γαλλίας, 23,9%, ενώ ακολούθησε η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, 11,9% και αυτή της Γερμανίας 7%.

 
 

Είναι πολύ σημαντικό

Έχοντας πάρα πολλές φορές ασχοληθεί με το ζήτημα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δρόμο για την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα …  Έχοντας εκφράσει την ανησυχία μας …. Βλέποντας τα τελευταία στοιχεία, θα σχολιάσουμε πως τελικά τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά καλύτερα από ότι περιμέναμε και όλα δείχνουνε πως οι δύσκολοι στόχοι από του χρόνου και τα επόμενα χρόνια είναι αρκετά πιο επιτεύξιμοι από ότι πιστεύαμε στην αρχή.

Για την ιστορία λοιπόν. Στα 5.596 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, , έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.314 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 19 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. 

H εντυπωσιακή πορεία των εσόδων τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από τον φόρο εισοδήματος ήταν αυτή που χαρακτήρισε την εικόνα του προϋπολογισμού και για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Αυγούστου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 92 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.426 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4.105 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 43.118 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 61 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 παρά τα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ, καθώς και τη μη είσπραξη: α) του τιμήματος, ύψους 1.496 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Ιούνιο, καθόσον η σχετική διαδικασία για την έγκριση της σύμβασης είναι σε εξέλιξη, και β) της τρίτης δόσης ύψους 1.718 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Αύγουστο. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες κατηγορίες εσόδων σημειώθηκε υπερεκτέλεση, που οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του οκταμήνου, καθώς και στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2023. 

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47.636 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 833 εκατ. ευρώ ή 1,8% έναντι του στόχου.

 

 

Ακίνητα

Έχοντας πάρα πολλές φορές ασχοληθεί με την αγορά ακινήτων και με το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, που γίνεται όλο και πιο έντονο, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Πολύ ενδιαφέροντα βρήκαμε τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, στο Power Game.

«Bόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί χαρακτηρίζονται τα χιλιάδες κλειστά και εγκαταλειμμένα ακίνητα που υπάρχουν διάσπαρτα στο σύνολο της επικράτειας. Ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την επεξεργασία των δεδομένων για το κτιριακό απόθεμα της χώρας από την απογραφή του 2021. Η υψηλή, ωστόσο, φορολογική επιβάρυνση, το μεγάλο κόστος συντήρησης και ανακαίνισης, αλλά και οι φόβοι για την αύξηση στα φέσια απομακρύνουν τους ιδιοκτήτες από το να διαθέσουν στην αγορά προς επαναξιοποίηση τις «κενές» τους κατοικίες και να δώσουν έτσι λύση στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα της χώρας.

Το παλαιωμένο απόθεμα και το υψηλό κόστος ανακαίνισής του

Καθοριστικό παράγοντα στην αύξηση των «κενών» κατοικιών παίζει το εξαιρετικά παλαιωμένο κτιριακό απόθεμα που διαθέτει η χώρα και το υψηλό κόστος που απαιτεί η ανακαίνισή τους. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο powergame.gr ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς: «Σήμερα τα πιο πολλά σπίτια στην Ελλάδα έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή κάθε σπίτι που αδειάζει πολύ δύσκολα μπορεί να ξαναενοικιαστεί, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους».

Συγκεκριμένα, το 51% των διαμερισμάτων της χώρας χτίστηκε στην εποχή της Δικτατορίας, δηλαδή μεταξύ 1967-1974. Αυτό συνέβη καθώς δόθηκαν αλλεπάλληλες επαυξήσεις στον συντελεστή δόμησης και άρχισαν να χτίζονται διαμερίσματα με αντιπαροχή. Επί δεκαετίες ο μεγάλος αριθμός των σπιτιών με αντιπαροχή ενοικιαζόταν σε χαμηλά μισθώματα, με αποτέλεσμα όσα άδειαζαν να μην ξαναγεμίζουν λόγω της παλαιότητάς τους. Πέρα από την ανάγκη της λειτουργικής ανακαίνισης, σήμερα απαιτείται και η ενεργειακή αναβάθμισή τους, η οποία θα γίνει υποχρεωτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του 2030. Αυτή θα καθορίσει αν ένα μεγάλος αριθμός σπιτιών θα μπορέσουν να ενοικιαστούν ή να αποσυρθούν οριστικά από την αγορά.

Όπως υποστήριξε ο κ. Παραδιάς: «Σήμερα τα παλιά κτίρια καταρρέουν και οι ιδιοκτήτες  δεν έχουν τα χρήματα να τα επισκευάσουν. Στην περίπτωση μάλιστα των διατηρητέων κτιρίων, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας που απαιτεί η ανακαίνισή τους».

Η φορολόγηση «βαρίδι» για τους ιδιοκτήτες

Η υψηλή φορολόγηση που υπάρχει στα ακίνητα αποτελεί επίσης μία από τις βασικές αιτίες που ένα μεγάλο μέρος των διαμερισμάτων παραμένει ερμητικά κλειστό. «Τα ακίνητα σήμερα εξακολουθούν να έχουν υψηλή φορολογική επιβάρυνση. Σε αυτήν την επιβάρυνση προστίθεται και ο ΕΝΦΙΑ, που δυσχεραίνει και αποθαρρύνει ακόμη παραπάνω τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα έχουν κανένα οικονομικό όφελος από την αξιοποίηση των παλιών τους κατοικιών», σύμφωνα με όσα τονίζει ο πρόεδρος του ΠΟΜΙΔΑ.

 
 

Φουντώνουν οι φόβοι για αύξηση στα «φέσια»

Σε ό,τι αφορά το ύψος των ενοικίων, όπως δήλωσε ο κ. Παραδιάς, «αν τα εξετάσουμε από την ευρωπαϊκή σκοπιά, θα δούμε ότι η Αθήνα είναι από τις πιο φθηνές πρωτεύουσες για να νοικιάσει κάνεις σπίτι. Το πρόβλημα είναι ωστόσο οι εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Τα υψηλά ενοίκια, τα οποία πολλές φορές είναι δυσβάσταχτα για τα νοικοκυριά, εντείνουν και την επιφυλακτικότητα των ιδιοκτητών, καθώς η πλειονότητά τους φοβάται ότι θα «πέσει» πάνω σε κακοπληρωτές ενοικιαστές.

Να στρέψουμε την προσοχή μας στα παλιά σπίτια

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, για να αντιμετωπιστεί το καίριο ζήτημα των κενών κτιρίων «η κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να τα επισκευάσουν, για να ξαναβγούν στην αγορά, είτε μέσω των νέων προγραμμάτων που προωθεί, είτε μέσω των ίδιων των ιδιοκτητών. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο πώς θα επισκευάσουμε τα παλιά σπίτια, όχι στο πώς θα χτίσουμε καινούργια, των οποίων το κόστος σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Πέρα από τα μέτρα για τη στεγαστική κρίση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, που, όπως επισημαίνει ο κ. Παραδιάς, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται κι άλλες δραστικές ενέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια άμεση μείωση της φορολογίας των ακινήτων, που σήμερα φτάνει μέχρι το 45%. Αν δεν μπορεί να επιβληθεί αυτή τη μείωση για όλα τα ενοίκια, τουλάχιστον θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλες τις νέες μισθώσεις ακινήτων, τα οποία πριν ήταν ξενοίκιαστα ή λειτουργούσαν σαν Αirbnb. Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί, «όποιος νοικιάζει το σπίτι του για κύρια κατοικία θα πρέπει να έχει για τρία με πέντε χρόνια τη μισή φορολογική επιβάρυνση και να πληρώνει τον μισό φόρο. Αυτό θα αλλάξει την εικόνα της αγοράς, θα αυξήσει άμεσα την προσφορά και σε λίγους μήνες θα ρίξει και τα ενοίκια».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum