| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 27/07/22

 

 

Μπράβο

 

Από τις ειδήσεις – στατιστικά που ξεχωρίσαμε από τις προηγούμενες ημέρες και λέγοντας ένα μεγάλο μπράβο για αυτά. Είναι πως οι Έλληνες δουλεύουν 181 από τις 365 ημέρες του χρόνου για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος προκειμένου να «απελευθερωθούν» φορολογικά. Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦΙΜ), το 2022 ο μέσος ‘Ελληνας χρειάστηκε να δουλέψει 76 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 62 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 42 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και 1 ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου. Κάπως έτσι, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε φέτος την 1η Ιουλίου.

 

Από την ημέρα αυτοί οι φορολογούμενοι είναι «ελεύθεροι» να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα δαπανήσουν το εισόδημά τους, αν βέβαια περισσεύει κάτι μετά την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών διαβίωσης. Όμως μέχρι τότε δουλεύουν μόνο για την Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, εάν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2022 το οποίο αντιπροσωπεύει  μελλοντικούς  φόρους,  τότε  η  Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας  για  το  2022 έρχεται 19 ημέρες αργότερα, την 20η Ιουλίου.

 

Η μελέτη δείχνει ότι το 2020 η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα κατέγραφε υψηλό μέγεθος παραοικονομίας (7η χειρότερη επίδοση), χαμηλή ανταγωνιστικότητα φορολογίας επιχειρήσεων (8η χειρότερη επίδοση), υψηλή ανισότητα (7η χειρότερη επίδοση) και υψηλό ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας (9η χειρότερη επίδοση) ανάμεσα στις 29 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες που εξετάζονται.

 

Επίσης όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία πληρώνουμε σχεδόν 2 φορές περισσότερα σε φόρους και εισφορές  απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες. Η σύγκριση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με τις ετήσιες δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών καταδεικνύει την πολύ μεγάλη επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2020 41,8 δις. ευρώ  για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές έδωσαν 1,6 φορές περισσότερα το ίδιο έτος, και σχεδόν τα διπλάσια το 2021.

 

Τι αποκαλύπτει η μελέτη

 

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΦΙΜ:

 

– Πληρώνουμε σχεδόν 2 φορές περισσότερα σε φόρους και εισφορές  απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες. Η σύγκριση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με τις ετήσιες δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών καταδεικνύει την πολύ μεγάλη επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2020, 41,8 δις. ευρώ  για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές έδωσαν 1,6 φορές περισσότερα το ίδιο έτος, και σχεδόν τα διπλάσια το 2021.

 

– Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα σε 28 Ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζονται μέσα σε μία δεκαετία. Από το 2010 στο 2020 στην Ελλάδα προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος, πίσω μόνο από την Σλοβακία (+30), την ίδια στιγμή που 7 χώρες μείωσαν ή κράτησαν σταθερή την φορολογική επιβάρυνση: Κροατία (0), Δανία και Ρουμανία (-1), Εσθονία (-3), Σλοβενία (-4), Νορβηγία (-8) και Ουγγαρία (-9).

 

–  Το 2020 η Ελλάδα κατέγραφε υψηλό μέγεθος παραοικονομίας με 7η χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 29 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, χαμηλή ανταγωνιστικότητα φορολογίας επιχειρήσεων (8η χειρότερη επίδοση), υψηλή ανισότητα (7η χειρότερη επίδοση) και υψηλό ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας (9η χειρότερη επίδοση).

 

– Κατά τη δεκαετία 1999-2009 ο αριθμός ημερών εργασίας για το κράτος αυξήθηκε περίπου κατά 2 εβδομάδες. Από το 2010 ο αριθμός ημερών εργασίας για το κράτος αυξήθηκε κατά 25 ημέρες σε σχέση με το 2008 που μέχρι τότε ήταν ο υψηλότερος, φτάνοντας τις 175 ημέρες το 2015. Το 2016 καταγράφεται μια νέα αύξηση κατά 10 ημέρες φτάνοντας τις 185 και στη συνέχεια ο αριθμός των ημερών που εργαζόμαστε για το κράτος διατηρείται σχετικά σταθερός έως το 2018, όπου φτάνει το υψηλότερο νούμερο, στις 186 ημέρες. Από το 2019 μέχρι σήμερα ο αριθμός ημερών εργασίας για το κράτος παραμένει σχετικά σταθερός, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού και η επανεμφάνιση των ελλειμμάτων της Γενικής Κυβέρνησης οδήγησε σε διόγκωση του χρέους που μεταφράζεται σε μελλοντικούς φόρους. Αν συνυπολογίσουμε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε το έτος 2009 είναι η μεγαλύτερη κατ’ έτος αύξηση ημερών εργασίας για το κράτος (+19) μέχρι να φτάσουμε στο 2020 όπου η χαμηλή συγκομιδή φορολογικών εσόδων εξ’ αιτίας της πανδημίας και η διατήρηση του ύψους των κρατικών δαπανών κατέληξε σε κατ’ έτος αύξηση 43 ημερών.

 
 

 

Ας το κρατήσουμε

 

Το είχαμε κάνει και προσφάτως. Πάμε και σήμερα σε νέα αναθεωρημένα στοιχεία, τα οποία βρίσκουμε πάρα πολύ ενδιαφέροντα, ειδικά εν μέσω εκρηκτικού πληθωρισμού ανά τον κόσμο. Είναι λοιπόν πάρα – πάρα πολύ ενδιαφέρον. Πως οι τιμές του καλαμποκιού και των σιτηρών είναι κατά μέσο όρο 30 με 40% χαμηλότερα των πρόσφατων υψηλών τους. Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως είναι χαμηλότερα των επιπέδων πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε σε μια εξέλιξη η οποία έχει περάσει πραγματικά στα ψιλά.

 

 

 

 

Παγκόσμιος πληθωρισμός

 

Και αφού πιάσαμε τα στατιστικά. Πάμε να δούμε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά. Τον πληθωρισμό που καταγράφεται σε μια σειρά χωρών παγκοσμίως. Ένας πληθωρισμός ο οποίος σε πολλές από τις αναπτυγμένες χώρες βρίσκεται στη ζώνη του 8,5 με 9 και 9,5%. Θυμίζουμε πως στη χώρα μας, με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο πληθωρισμός ήτανε 12,1%!!

 

Αν τώρα ξεχωρίζει κάτι άλλο από τα παρακάτω στατιστικά, αυτό είναι το εντυπωσιακό 79% της Τουρκίας.

 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum