| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 27/10/22

 

 

1 στους 10 … Τώρα 0 στους 30….

 

Θα αρχίσουμε με την αγορά ακινήτων και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση την οποία είχαμε με άνθρωπο που γνωρίζει καλά την αγορά, μεγάλος κατασκευαστής των Βορείων Προαστίων. Είναι κάτι που μας είπε και το κρατάμε, ως μια πρώτη ένδειξη για τη σταδιακή μείωση της ζήτησης και κυρίως την αύξηση του φόβου – ανασφάλειας που επιστρέφει στην οικονομία. Χαρακτηριστική λοιπόν ήταν η φράση του, πως μόλις πριν από λίγους μήνες, στους 10 ενδιαφερόμενους που είχαμε για την αγορά νεόδμητου διαμερίσματος, σχεδόν ο ένας έκανε συμβόλαια. Ξαφνικά αυτό το σκηνικό έχει αλλάξει και εδώ και περίπου 2-3 μήνες, όχι ένας στους 10, αλλά ούτε ένας στους 30 δεν κάνει συμβόλαια, με φανερή την επιστροφή του φόβου στους αγοραστές.

 
 

 

Είναι θέμα

 

Κακά τα ψέματα, ένας λόγος για την παραπάνω εξέλιξη (με την οικοδομή να έχει τεράστια σημασία για την ελληνική οικονομία) είναι και η σταδιακή, σημαντική, αύξηση του κόστους χρήματος, μετά την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρονταν και σε χθεσινό δημοσίευμα, αρνητική επίδραση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια καταγράφεται από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην οικονομία και οι αυξήσεις στο κόστος χρήματος, έχουν καταστήσει τους ενδιαφερόμενους για απόκτηση κατοικίας με τραπεζική χρηματοδότηση πιο επιφυλακτικούς. Και εκεί που η αγορά είχε ξυπνήσει για τα καλά, θα λέγαμε πως τα σύννεφα επιστρέφουνε και πάλι, αν και έχουμε πει πως προσωπικά δεν περιμένουμε πτώση των τιμών (μόνο μικρές και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις), αλλά κυρίως μείωση των πράξεων συναλλαγής.  

 

 

 

Μας έχει κάνει εντύπωση ….

 

Και μια που πιάσαμε τα της οικονομίας και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Ξέρετε τι μας έχει κάνει εντύπωση τους τελευταίους μήνες; Πως τις καθημερινές βλέπει κανείς όλο και πιο λίγο κόσμο μέσα στα super market. Και ναι μεν τα ΣΚ και κυρίως στις αρχές και τέλος του μήνα που έχει πληρωθεί ο κόσμος, υπάρχει αρκετός κόσμος. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όποιος επισκέπτεται τα super market βλέπει χαρακτηριστικά πολύ λίγο κόσμο. Κάποιες φορές δεν κρύβουμε πως εντυπωσιαζόμαστε από τον τόσο μικρό αριθμό ανθρώπων, ακόμη και αν έχουμε επισκεφτεί κάποιο μεγάλο – κεντρικό κατάστημα ενός super market.

 
 

 

Νέα ήθη, νέα έθιμα …

 

Κακά τα ψέματα όμως. Όχι μόνο εμείς, αλλά όλος ο πλανήτης, μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια πανδημίας και κρίση πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, ζει σε μια νέα εποχή. Μια ιστορία που μας έκανε εντύπωση και κυρίως είναι χαρακτηριστική των αλλαγών που συντελούνται είναι το παρακάτω δημοσίευμα:

 

Μπορούν οι διακοπές να είναι φθηνότερες από το να μείνεις σπίτι σου; Αυτό ακριβώς υποσχέθηκε η EasyJet στους Βρετανούς και το πακέτο που πρόσφερε για διακοπές στην Αίγυπτο ξεπούλησε μέσα σε 24 ώρες.

 

Η αεροπορική εταιρεία διαφήμισε το πακέτο των 28 ημερών σαν μία «απόδραση από το Ηνωμένο Βασίλειο», στοχεύοντας κυρίως σε Βρετανούς που δουλεύουν εξ αποστάσεως.

 

Το all  inclusive πακέτο των 28 ημερών στην Αίγυπτο κοστίζει 650 λίρες ανά άτομο και περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια μετ΄ επιστροφής, διαμονή σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, όλα τα γεύματα πληρωμένα, σνακ, απεριόριστα ποτά, wifi και μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο.

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, ο μέσος Βρετανός ξοδεύει 877 λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο για 28 ημέρες, με τον «λογαριασμό» να περιλαμβάνει το ενοίκιο και τους λογαριασμούς του σπιτιού του, το ίντερνετ, το φαγητό, τις μετακινήσεις και μία υπηρεσία streaming.

 

Πρακτικά, η EasyJet είπε στους Βρετανούς ότι θα τους κοστίσει 227 λίρες φθηνότερα να πάνε διακοπές στην Αίγυπτο από το να μείνουν σπίτι τους.

 

Όπως σημειώνει το CNN, τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι το μέσο βρετανικό νοικοκυριό ξοδεύει 1.926 λίρες τον μήνα. Εάν το ποσό αυτό διαιρεθεί με το 2,3 (που είναι ο μέσος αριθμός ατόμων ανά νοικοκυριό), οι μηνιαίες δαπάνες του μέσου Βρετανού υπολογίζονται στις 837 λίρες, δηλαδή 190 λίρες ακριβότερα από το πακέτο της EasyJet.

 

Και βέβαια, εάν κάποιος λείψει από το σπίτι του για έναν μήνα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα «γλιτώσει» από το ενοίκιο ή την δόση του στεγαστικού δανείου.

 

Σε κάθε περίπτωση, η EasyJet δήλωσε ότι το πακέτο είναι πλέον sold out, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ταξιδιώτες έκαναν κράτηση.

 
 

 

Ας τα λάβουμε υπόψη

 

Αν και υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Αξίζει να σταθεί κανείς στα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

 

Συγκεκριμένα,

 

Ο ραγδαίος πληθωρισμός έχει οδηγήσει τα καθημερινά κόστη σε όλο και υψηλότερα επίπεδα φέτος, προκαλώντας ευρείες ανησυχίες ότι επίκειται παγκόσμια ύφεση.

 

Η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, έχοντας βυθίσει τις μεγάλες οικονομίες σε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

 

Ιδιαίτερα η Ευρώπη αισθάνεται τον …πόνο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιδεινώνει την υφιστάμενη ενεργειακή κρίση της περιοχής, και με τους περιορισμούς στην προσφορά να ωθούν τις τιμές χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ.

 

Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τον Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

 

Μιλώντας στο συνέδριο της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας της Σιγκαπούρης την Τρίτη, ο Birol προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα «την πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση» χάρη στη σύσφιξη των αγορών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

 

Ο Birol δήλωσε ότι μια πιθανή ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης για φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών του καυσίμου στην Ευρώπη, σημαίνει ότι η αγορά θα «σφίξει» το επόμενο έτος.

 

Ταυτόχρονα, η αγορά πετρελαίου πρόκειται να «σφίξει» επίσης, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί μειώνουν την προσφορά, δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΕΑ.

 

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023, ανέφερε ο ΙΕΑ στην τελευταία εκδοχή της εμβληματικής του έκθεσης για την αγορά πετρελαίου. Παρόλο που ο οργανισμός μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ+ -ένας συνασπισμός μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών- συμφώνησε τις τελευταίες εβδομάδες σε συντονισμένες περικοπές της παραγωγής, μειώνοντας την προσφορά σε μια ήδη σφιχτή αγορά.

 

Η κίνηση αυτή, η οποία θα μειώσει το 2% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και χαρακτηρίστηκε ως «κοντόφθαλμη» από την κυβέρνηση Μπάιντεν, χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη» την Τρίτη από τον Birol του ΙΕΑ.

 

«Αρκετές οικονομίες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης», δήλωσε. «Βρήκα αυτή την απόφαση πραγματικά ατυχή».

 

Εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

 

Ο Birol δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι ο κόσμος χρειάζεται το ρωσικό πετρέλαιο να εισρεύσει στην αγορά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αυξανόμενη ζήτηση μπορεί να ικανοποιηθεί.

 

Οι χώρες της G7 εργάζονται επί του παρόντος για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές αργού σε μια προσπάθεια να εντείνουν την οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να βρει διεξόδους για να παραβιάσει το ανώτατο όριο τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι έως και το 90% των αποστολών πετρελαίου της θα μπορούσε να αποφύγει τη συγκεκριμένη πολιτική.

 

Το Reuters μετέδωσε την Τρίτη ότι ο επικεφαλής του ΙΕΑ δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα κάτι θετικό υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς.

 

«Νομίζω ότι αυτό είναι καλό, επειδή ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει στην αγορά προς το παρόν», δήλωσε ο Birol, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. «Ένα 80% με 90% είναι ένα καλό και ενθαρρυντικό επίπεδο προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum