| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 27/12/22

 

 

Κλειδώνει

 

Νομίζω πως η δήλωση των γιορτινών ημερών ήτανε αυτή του κ. Βορίδη, με όλα να δείχνουνε πως σιγά – σιγά κλειδώνουνε οι ημερομηνίες των επόμενων εκλογών. Χαρακτηριστικά:

 

«Να υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών από την χρονική στιγμή που αποφασίζει ο πρωθυπουργός να διαλύσει την Βουλή για την όλη διαδικασία. Ένα ενδεχόμενο είναι πριν από το Πάσχα να είναι η πρώτη κάλπη και πριν τις πανελλαδικές η δεύτερη», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σχετικά με τις επικείμενες εκλογές και τις ημερομηνία αυτών.

 

 

 

Ελληνική Οικονομία - Πολύ ενδιαφέροντα

 

Στα της ελληνικής οικονομίας τώρα. Θα μείνουμε στα όσα ενδιαφέροντα είπε την προηγούμενη εβδομάδα το Γ.Π. της Βουλής. Ειδικότερα, την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά 12,2 δισ. ευρώ επισημαίνει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που παρουσίασε ο επικεφαλής του, Φρ. Κουτεντάκης. Ωστόσο, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας, με προοπτική σημαντικής επιβράδυνσης της μεγέθυνσης τους επόμενους μήνες. Παράλληλα επισημαίνονται κίνδυνοι που συνδέονται με την εκτίναξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την πολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με τις πιθανότητες σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης αλλά και την πολιτική πόλωση ενόψει εκλογών.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του χρόνου η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θεωρεί ότι η δημοσιονομική βελτίωση κατά 12,2 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε το 10μηνο του 2022 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης των δημοσίων εσόδων κατά περίπου 7 δισ., διασφαλίζει τους δημοσιονομικούς στόχους για το τρέχον έτος.

 

Από την άλλη επισημαίνεται ο περιορισμός του ρυθμού μεγέθυνσης κατά το τρίτο τρίμηνο (2,8%) σε σχέση με τα δύο προηγούμενα (7,8% και 7,1%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 5,9% την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022. Η ανεργία μειώθηκε στο 11,3% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διευρύνεται κυρίως λόγω του κόστους ενέργειας.

 

Ο πληθωρισμός παρουσιάζει στοιχεία αποκλιμάκωσης, φθάνοντας στο 8,8% τον Οκτώβριο (σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή) από 12% τον Σεπτέμβριο.

 

Την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά 12,2 δισ. ευρώ επισημαίνει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που παρουσίασε ο επικεφαλής του, Φρ. Κουτεντάκης. Ωστόσο, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας, με προοπτική σημαντικής επιβράδυνσης της μεγέθυνσης τους επόμενους μήνες. Παράλληλα επισημαίνονται κίνδυνοι που συνδέονται με την εκτίναξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την πολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με τις πιθανότητες σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης αλλά και την πολιτική πόλωση ενόψει εκλογών.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του χρόνου η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θεωρεί ότι η δημοσιονομική βελτίωση κατά 12,2 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε το 10μηνο του 2022 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης των δημοσίων εσόδων κατά περίπου 7 δισ., διασφαλίζει τους δημοσιονομικούς στόχους για το τρέχον έτος.

 

Από την άλλη επισημαίνεται ο περιορισμός του ρυθμού μεγέθυνσης κατά το τρίτο τρίμηνο (2,8%) σε σχέση με τα δύο προηγούμενα (7,8% και 7,1%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 5,9% την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022. Η ανεργία μειώθηκε στο 11,3% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διευρύνεται κυρίως λόγω του κόστους ενέργειας.

 

Ο πληθωρισμός παρουσιάζει στοιχεία αποκλιμάκωσης, φθάνοντας στο 8,8% τον Οκτώβριο (σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή) από 12% τον Σεπτέμβριο.

 
 

 

Το κρατάμε

 

Επειδή αναφερθήκαμε στην ελληνική οικονομία. Κρατήσαμε και κάποια άλλα στοιχεία. Συγκεκριμένα, ανησυχητική άνοδο καταγράφουν τα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς ο αριθμός των ανέργων τον Νοέμβριο σημείωσε αύξηση κατά 12,66% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

 

Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων έφτασε στα 1.061.419 άτομα έναντι 942.164 ατόμων τον Οκτώβριο του 2022 και έναντι 1.091.618 ατόμων τον Νοέμβριο του 2021 (ποσοστιαία μεταβολή -2,77%).

 

Παράλληλα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Νοέμβριο του 2022, ανήλθε σε 1.055.979 άτομα. Από αυτά, 535.308 (ποσοστό 50,69%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 520.671 (ποσοστό 49,31%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 380.499 (ποσοστό 36,03%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 675.480 (ποσοστό 63,97%).

 

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον Νοέμβριο του 2022, ανήλθε σε 5.440 άτομα. Οι άνδρες ανήλθαν σε 1.952 (ποσοστό 35,88%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 3.488 (ποσοστό 64,12%).

 

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Νοέμβριο του 2022, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), ανήλθε σε 147.113 άτομα, από τα οποία οι 103.335 (ποσοστό 70,24%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 43.778 (ποσοστό 29,76%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανήλθαν σε 61.104 (ποσοστό 41,54%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 86.009 (ποσοστό 58,46%).

 

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, 94.735 (ποσοστό 64,40%) είναι κοινοί, 1.219 (ποσοστό 0,83%) είναι οικοδόμοι, 43.778 (ποσοστό 29,76%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 5.305 (ποσοστό 3,61%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 2.032 (ποσοστό 1,38%) είναι εκπαιδευτικοί και 44 (ποσοστό 0,03%) είναι λοιποί.

 

 

 

Μάλιστα

 

Όπως λοιπόν διαβάσαμε και εμείς, σε ένα ζήτημα για το οποίο πρώτη φορά ακούσαμε, αν και το πληρώνουμε και εμείς, ως έχοντες στεγαστικό δάνειο. Την ώρα που η κυβέρνηση και τράπεζες αναζητούν τρόπους για να στηρίξουν τους δανειολήπτες που επιβαρύνονται από την άνοδο των επιτοκίων, υπάρχει μία εισφορά-καπέλο 0,6% στο επιτόκιο κάθε δανείου.

 

Πρόκειται για τη γνωστή και ως εισφορά του νόμου 128/75, η οποία προστίθεται στο επιτόκιο του δανείου, την πληρώνει ο δανειολήπτης στην τράπεζα και η τελευταία την αποδίδει στο Δημόσιο. Αν, για παράδειγμα, το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου είναι 4%, τότε ο δανειολήπτης πληρώνει δόση, η οποία υπολογίζεται βάσει του επιτοκίου (4%) συν την εισφορά. Δηλαδή, πληρώνει 0,6%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε επιδότηση του 50% μιας αύξησης επιτοκίων κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, μιας και το σχέδιο που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες προβλέπει την επιδότηση της μισής αύξησης του επιτοκίου από τα τέλη Ιουνίου 2022. Με τη διαφορά ότι αυτή η επιβάρυνση ισχύει για όλους τους δανειολήπτες (ελληνικών τραπεζών μόνο) και για όλα τα επίπεδα επιτοκίων όλων των περιόδων.

 

Πόσο τελικά είναι το ποσό που εισπράττει το Δημόσιο από την εισφορά αυτή; Απάντηση σε αυτή την τόσο απλή ερώτηση προσπάθησαν να βρουν «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινωνώντας με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υστερα από τρεις ημέρες και επικοινωνία με τουλάχιστον 10 αρμόδια γραφεία, γενικές γραμματείες και διευθύνσεις, το ποσό δεν είχε βρεθεί. Οχι, προφανώς γιατί δεν υπάρχει ή δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει. Διότι και υπάρχει και βρέθηκε και αποτελεί πραγματικό διαθέσιμο του κράτους. Βρέθηκε, αλλά όχι με τη βοήθεια του Γενικού Λογιστηρίου. Μέσω άλλης ανεξάρτητης Αρχής, η οποία απλώς γνώριζε και υπέδειξε το πού δημοσιεύεται δημοσίως η πληροφορία. Αλλά όχι ολόκληρη…

 
 

 

No comment

 

Τώρα για την παρακάτω είδηση, θα πούμε ένα μεγαλοπρεπές No Comment, αφού ούτε θέλουμε να φανταστούμε (προσωπικά σχεδόν το αποκλείουμε, αν και πάντα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι) πως 3 χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, θα αρχίσουμε πάλι να μιλάμε για αυτήν.

 

Κραυγή λοιπόν απόγνωσης ή υπερβολή; Νοσοκομείο της Σαγκάης είπε στο προσωπικό του να προετοιμαστεί για μια “τραγική μάχη” με την COVID-19, καθώς αναμένει ότι οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια ανθρώπους της πόλης θα μολυνθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας,  την ώρα που ο ιός φαίνεται πως σαρώνει την Κίνα ανεξέλεγκτα.

 

Το νοσοκομείο Shanghai Deji, με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο WeChat αργά το βράδυ της Τετάρτης, εκτίμησε ότι υπήρχαν περίπου 5,43 εκατομμύρια θετικά κρούσματα στην πόλη και ότι 12,5 εκατομμύρια στον βασικότερο οικονομικό άξονα της Κίνας θα μολυνθούν μέχρι το τέλος του έτους.

 

“Η φετινή παραμονή των Χριστουγέννων, η Πρωτοχρονιά και το σεληνιακό νέο έτος προβλέπονται επικίνδυνες”, ανέφερε το ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο απασχολεί περίπου 400 άτομα προσωπικό.

 

“Σε αυτή την τραγική μάχη, ολόκληρη η ευρύτερη Σαγκάη θα υποκύψει και θα μολυνθεί  όλο το προσωπικό του νοσοκομείου! Θα μολύνουμε  την οικογένεια μας! Οι ασθενείς μας θα μολυνθούν όλοι! Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε”.

 

Η ανάρτηση, όπως αναφέρει το Reuters δεν ήταν πλέον διαθέσιμη στο WeChat. Ένα άτομο  από το τηλεφωνικό κέντρο που απάντησε δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει το άρθρο.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum