| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 28/02/23

 

Μπράβο

Πολλές φορές τελευταία έχουμε αναφερθεί στον τουρισμό και τις εκτιμήσεις – προβλέψει για τη φετινή χρονιά, με όλα να δείχνουνε πως παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας πάμε για μια πολύ καλή χρονιά. Πάμε λοιπόν να δούμε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το μομέντουμ του 2022 θα εκμεταλλευτεί ο ελληνικός τουρισμός και φέτος, με «ναυαρχίδα» τα νησιά, όπως διαβλέπουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας. Βάσει των στόχων που επετεύχθησαν πέρυσι στον τουρισμό και των πρώτων στοιχείων ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος για φέτος, η ΕΤΕ στο πλαίσιο των μελετών «Τάσεις του επιχειρείν» προβλέπει ότι ο κλάδος θα καταγράψει ακόμη υψηλότερες επιδόσεις το 2023. 

Ειδικότερα, ισχυρή ανάκαμψη τουριστικών αφίξεων σημειώθηκε το 2022, με τη δυναμική να ανεβάζει ταχύτητα κατά τη διάρκεια του έτους (αναπλήρωση 92% έναντι του 2019 το φθινόπωρο, από 89% το καλοκαίρι), με την τάση αυτή να αντανακλάται και στις αποπληθωρισμένες εισπράξεις. Μέσα σε αυτή τη θετική χρονιά για τον τουρισμό, έντονα ξεχωρίζει η πορεία των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς πέτυχαν πωλήσεις 24% υψηλότερες έναντι του φθινοπώρου 2019 (+9% σε σταθερές τιμές).

Η εξέχουσα αυτή επίδοση είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο ευεργετικών επιρροών:

Οι διανυκτερεύσεις σχεδόν άγγιξαν τα επίπεδα του 2019 (φτάνοντας το 97% αυτών), με τους ξένους τουρίστες να αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Η επίδοση αυτή επέτρεψε στα ξενοδοχεία να προσελκύσουν αυξημένο μερίδιο της τουριστικής πίτας (60% των ξένων τουριστών έμειναν σε ξενοδοχεία, έναντι 57% το 2019).

Οι πωλήσεις ανά διανυκτέρευση ήταν 27% υψηλότερες έναντι του 2019, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό βελτίωση τόσο του εύρους όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας έτσι υγιή περιθώρια κέρδους στον κλάδο. Συγκεκριμένα, ανάλογα με το βαθμό επιβάρυνσης κόστους από την εν λόγω αναβάθμιση, τα περιθώρια κέρδους εν πολλοίς δέχτηκαν ευεργετική επίδραση το 2022 (αγγίζοντας άνοδο μέχρι και 3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι  του 2019). Ως συνέπεια, η λειτουργική κερδοφορία των ελληνικών ξενοδοχείων το 2022 εκτιμάται ότι ενισχύθηκε κατά μέσο όρο σε ένα εύρος της τάξης του 20-35% σε σχέση με το 2019.

Η εξαιρετική επίδοση των ελληνικών ξενοδοχείων, όπως σημειώνει η ΕΤΕ, τους επέτρεψε να ξεχωρίσουν έναντι των ανταγωνιστών τους, καταφέρνοντας έτσι να αυξήσουν το μερίδιό τους στις διανυκτερεύσεις της Μεσογείου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (18,5% το φθινόπωρο 2022, έναντι 17,5% το φθινόπωρο του 2019). Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία παράλληλα πέτυχαν μεγαλύτερη άνοδο στα έσοδα ανά διανυκτέρευση έναντι των ανταγωνιστών τους.

Επιδόσεις ανά προορισμό

Εστιάζοντας στις επιδόσεις ανά προέλευση και προορισμό οι αναλυτές της τράπεζας διαπιστώνουν:

Αυξημένη συγκέντρωση παρατηρείται στις 4 βασικές αγορές (Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Η.Π.Α.), οι οποίες ανέβασαν τη συνεισφορά τους στις αφίξεις κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί ατμομηχανή ανόδου (με αφίξεις +43% έναντι 2019).

Τα νησιά διατηρούν την κυριαρχία τους τους φθινοπωρινούς μήνες, με πωλήσεις 13% υψηλότερες του 2019 (σε σταθερές τιμές), και βασικούς κινητήριους άξονες το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Αντίθετα, οι αναιμικές οδικές αφίξεις κράτησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τους ηπειρωτικούς προορισμούς (-5% σε σταθερές τιμές, έναντι φθινοπώρου 2019).

Σε ό,τι αφορά το 20223, τα πρώτα στοιχεία στη διεθνή τάση του τουρισμού, η Ελλάδα ευνοείται από δύο παράγοντες:

Ισχυρή διάθεση για ταξίδια: Παρά τη συσταλτική επίδραση του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, η τάση για “revenge travel” που επικράτησε αμέσως μετά την πανδημία φαίνεται να κυριαρχεί. Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις βασικές μας αγορές φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά, ενισχύοντας περαιτέρω τη διάθεση για ταξίδια τόσο από χώρες εντός ΕΕ όσο και από πιο μακρινούς προορισμούς (με την ανοδική τάση να κινείται σε ένα εύρος 6%-16%).

Υψηλή προτίμηση για Ελλάδα: Ισχυρό τουριστικό ενδιαφέρον προσελκύει η χώρα μας, αποτελώντας πρώτη επιλογή για το 5,8% των Ευρωπαίων φέτος (έναντι 4,4% για το 2022) όσον αφορά το επόμενο ταξίδι τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή για κρατήσεις τουριστών στη χώρα μας (early bookings) είναι σε επίπεδα 70% υψηλότερα έναντι του 2022, ενώ 11% υψηλότερα κινούνται οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τις πρώτες εβδομάδες Μαρτίου, αποτελώντας σηματωρό επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Τα σημάδια αυτά παραπέμπουν σε έγκαιρη έναρξη τουριστικής περιόδου, ενώ η αξιοσημείωτη επίδοση του φετινού Οκτώβρη (κάλυψε 60% του Σεπτέμβρη, από 54% το 2019) απέδειξε το εφικτόν της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Συνεπώς, με την επιφύλαξη της αβεβαιότητας που δημιουργεί η γεωπολιτική κατάσταση και η επιβάρυνση των ελληνικών ξενοδοχείων από υψηλό ενεργειακό κόστος και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η φετινή τουριστική περίοδος ξεκινάει νωρίς, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ενθαρρυντικές για ενίσχυση της τρέχουσας δυναμικής, ώστε να ξεπεράσει το ομολογουμένως δυνατό 2022, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Εθνικής.

 

 

Στεγαστικά δάνεια

Πάμε τώρα σε μερικά στατιστικά, τα οποία σίγουρα προβληματίζουνε, όσοι και αν η κατάσταση και έτσι είναι μέχρι νεοτέρας χαρακτηρίζεται απόλυτα ελεγχόμενη.

Με βάση λοιπόν τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, πάνω από 8 στα 10 νοικοκυριά (84,4%) διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έναντι 15,3% που πληρώνει ενοίκιο.

Από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι το 21,3% έχει ενεργό στεγαστικό δάνειο (21% το αντίστοιχο ποσοστό το 2021).

Από τα νοικοκυριά αυτά το 18,7% (16,5% το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2021) καταβάλει τις δόσεις του δανείου συχνά με κάποια καθυστέρηση, ενώ το 8,5% (6% το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2021) έχει καθυστερημένες οφειλές για πάνω από 3 μήνες.

Τα αυξημένα ποσοστά καθυστερημένων τραπεζικών υποχρεώσεων για στεγαστικά δάνεια, που καταγράφονται για το 2022 σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, πιθανότατα σχετίζονται και με τη σημαντική αύξηση που έχει παρατηρηθεί στα επιτόκια δανεισμού εξαιτίας της απότομης και σημαντικής αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει οδηγήσει σε αύξηση των μηνιαίων δόσεων των στεγαστικών δανείων ακόμα και έως 30%.

Αυξάνονται τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση

Επιδεινωμένη είναι η εικόνα σε σχέση με την έρευνα του 2021 και ως προς τις εκτιμήσεις των νοικοκυριών αναφορικά με την δυνατότητα εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανειακών τους υποχρεώσεων το 2023.

Συγκεκριμένα, από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι και έχουν στεγαστικό δάνειο, το 8,6% (8,1% το αντίστοιχο ποσοστό το 2021) δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, ενώ το 12,9% (7,2% το αντίστοιχο ποσοστό το 2021) δήλωσε πως μάλλον δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις.

Φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους

Ταυτόχρονα, αυξημένος σε σχέση με το 2021 είναι ο φόβος των νοικοκυριών ότι μπορεί να απολέσουν το σπίτι τους λόγω οφειλών.

Ειδικότερα, το 14,4% (11,3% το αντίστοιχο ποσοστό το 2021) των νοικοκυριών εξέφρασε τον φόβο απώλειας του ακινήτου λόγω αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 55.900 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 30 Νοεμβρίου 2022 (στοιχεία iMEdD Lab).

Τα νοικοκυριά που εκφράζουν εντονότερα τον φόβο αυτό είναι τα πολυμελή (με 5 άτομα και άνω) νοικοκυριά (25,5%) και εκείνα με τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος (24,1%).

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι οι πολυμελείς οικογένειες και όσες έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος είναι εκείνες που εκφράζουν και τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της ακρίβειας.

Συγκεκριμένα απαισιοδοξία δήλωσε το 64,2% των πολυμελών νοικοκυριών και το 61,9% των νοικοκυριών με τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές και κατασχέσεις

Το 7,9% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες για καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια ή/και κάρτες, ενώ το 8,7% των νοικοκυριών δήλωσε πως δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προαναφερόμενες τραπεζικές υποχρεώσεις το 2023.

Επιπλέον, το 3,8% των νοικοκυριών δήλωσε πως το 2022 υπέστη δέσμευση ή κατάσχεση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών, ποσοστό πολλαπλάσιο σε σχέση με το 2021 που ήταν 0,8%.

 

 

 

Παγκόσμια οικονομία - Στατιστικά

Σε ένα διαφορετικό θέμα τώρα. Πιάνοντας τα στατιστικά από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και πιάνοντας 3 μεγάλες “περιφέρειες”, ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία …. Πάμε να δούμε την μέση ετήσια, πραγματική, αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο πριν τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2007-2008 (1999-2007) και την περίοδο μετά την οικονομική κρίση (2007-2022). Και παρατηρούμε πως οι πραγματικοί μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης και στις 3 περιοχές είναι χαμηλότεροι, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στην ευρωζώνη, που από μέσο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης 1,8% έχει πάει στο 0,6%.

1. USA. 1999-2007: 1.7% -> 2007-2022: 1.0%

2. Euro zone. 1999-2007: 1.8% -> 2007-2022: 0.6%

3. Japan. 1999-2007: 1.3% -> 2007-2022: 0.4%

 

 

Εντυπωσιακό στατιστικό

Θέλετε τώρα ένα διαφορετικό στατιστικό, το οποίο δεν κρύβουμε πως βρήκαμε εντυπωσιακό. Με βάση τα επίσημα τα στατιστικά, ένας στους 3 Αμερικανούς δουλεύουνε για τον πατέρα ή τη μητέρα του, δηλαδή ουσιαστικά σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Και όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ, ότι 1/3 των Αμερικανών δουλεύουνε σε οικογενειακές επιχειρήσεις είναι κατά την άποψη μας κάτι εντυπωσιακό και κάτι το οποίο δεν περιμέναμε να δούμε.

 
 

Όταν οι πολιτικοί αρχηγοί ακονίζουν τα ξίφη τους για τηλεμαχία

Κλείνοντας και όπως τώρα έγραφε ο “Βηματοδότης”, το ντιμπέιτ έχει γίνει θέμα αντιπαράθεσης προτού ακόμα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Δεν εκπλήσσει κανέναν βεβαίως στην πολιτική, διότι ντιμπέιτ έχουμε να δούμε από τις εκλογές του 2015, καθώς – υπενθυμίζω ότι το 2019, η Πειραιώς και η Κουμουνδούρου δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν για μια τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Και μας άφησαν χωρίς ντιμπέιτ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι προφανές ότι το εκλαμβάνει ως αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει αρχίσει από τα Χριστούγεννα να προσκαλεί (και να προκαλεί) τον Πρωθυπουργό για μια τηλεοπτική αναμέτρηση. Είναι εξίσου φανερό ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι και τόσο ιδιαίτερα θερμοί, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που κρίνουν πως το ντιμπέιτ δεν έχει να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε κάποιο που προηγείται άνετα στις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς κρίνουν ότι την πίεση την έχει ο Αλέξης Τσίπρας και σκοπεύουν να τον αφήσουν και άλλο με τις… παρακλήσεις του. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το άφησε μόλις χθες ανοικτό.

Εκείνο που μπορώ να σας μεταφέρω εγώ, όπως το μεταφέρουν σε εμένα συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι ότι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει σε αυτές τις εκλογές να ανταποκριθεί στο αίτημα για μια τηλεμαχία, αυτή θα είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν θα περιοριστεί στο επίπεδο της μονομαχίας όπως επιδιώκει να διεξαχθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι αυτονόητο πως θα κυριαρχήσει στην διακομματική επιτροπή που θα συγκροτηθεί μετά τη διάλυση της Βουλής.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum