| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 28/02/24

 

Ενδιαφέροντα

Έχοντας πολλές φορές μιλήσει για τα κακώς κείμενα της χώρας. Επίσης γράφουμε πολύ συχνά πως αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα, έχοντας αφήσει πίσω τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, αν και διαπιστώνουμε πως υπάρχουνε μεγάλες ανισότητες και πως η βελτίωση της οικονομίας, αναλογικά, αφορά πολύ μικρότερο μέρος της κοινωνίας. Βρήκαμε ενδιαφέροντα τα όσα έγραψε σε ένα δημοσίευμα του το in.gr. Και αν και πάντα σε αυτές τις απόψεις μπορεί να βρει κανείς κάποιες υπερβολές. Υπάρχουνε ζητήματα που θέλουν προσοχή και σηκώνουνε μεγάλη συζήτηση.

Όπως λοιπόν αναφέρονταν στο σχετικό δημοσίευμα:

Ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες υπόσχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια περίοδο που βρίσκεται «καβάλα στο άλογο» χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση και με τα κρατικά ταμεία να γεμίζουν από τους φόρους.

Βεβαίως, οι υποσχέσεις είναι δωρεάν και όταν τα μολύβια βγουν τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, οι δαπάνες έχουν «ταβάνι» και ο απόλυτος οδηγός της επιτυχίας είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που για φέτος έχει τοποθετηθεί στο 2,1% από 1,1% πέρυσι, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον ανάγκες ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτων, στο σκέλος των δαπανών, θα καταβληθεί προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών.

Ναι, αλλά το ΑΕΠ… αυξάνεται

Σκωτσέζικο ντους… Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην Ελλάδα που οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης που καταγράφηκαν ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους στην ευρωζώνη με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να αυξάνεται κατά 2,2% σε ετήσια βάση, επίδοση η οποία είναι μία από τις υψηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο αυτής (0,6%).

Λεφτά υπάρχουν;

Και μπορεί η αναπτυξιακή τροχιά να θεωρείται καλή, μια προσεκτικότερη εικόνα σε επιμέρους δείκτες «γκριζάρει» το success story που σκόπιμα καλλιεργείται.

Πληθωρισμός, ακρίβεια, μισθοί που τελειώνουν πριν βγει ο μήνας, χρωστούμενα και κουμπαράδες που σπάνε, συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου για τα ελληνικά νοικοκυριά που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης.

Μια μάχη με το «τέρας» της εφορίας πάνω από το κεφάλι τους αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σχεδόν 4.000.000 εκατομμύρια ΑΦΜ ή το 40% του πληθυσμού της χώρας, χρωστάνε στην εφορία 106 δισ. ευρώ. Για 2 εκατ. εξ αυτών έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα.

Τα πράγματα δεν πάνε καλά και στο κλάδο των επαγγελματιών καθώς στον ΕΦΚΑ, οι οφειλέτες ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια πρόσωπα, οι οποίοι χρωστάνε 47,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, 400.000 ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ κινδυνεύουν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω των αρρύθμιστων οφειλών.

Κάπως έτσι μπορεί να δικαιολογούνται και τα αρνητικά ποσοστά αποταμίευσης (-4,0%) που κατέγραψε η Ελλάδα το 2022 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat. Με λίγα λόγια οι Έλληνες ξόδεψαν περισσότερα από όσα κέρδισαν.

Στο μεταξύ, τα υψηλότερα ακαθάριστα ποσοστά αποταμίευσης μεταξύ των μελών της ΕΕ το καταγράφηκαν στη Γερμανία (19,9%), στην Ολλανδία (19,4%) και στο Λουξεμβούργο (18,1%).

Με το κατώφλι της φτώχειας να ανέρχεται στο ποσό των 5.251 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.028 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ανησυχητικά.

Τα νοικοκυριά στη χώρα μας που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 742.235 (το 18,8% του συνολικού πληθυσμού) σε σύνολο 4.049.102 νοικοκυριών, και τα μέλη τους σε 1.945.199 στο σύνολο των 10.399.329 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού της χώρας που διαβιεί σε ιδιωτικά νοικοκυριά.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Φυσικά υπάρχουν και οι δείκτες που δικαιολογούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αφήνοντας θετικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2023 ανήλθε σε 447,42 δισ. ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κινούνται αυξητικά με την αγορά ακινήτων να δείχνει δυναμική. Με νέο ρεκόρ εσόδων 20,5 δισ. ευρώ κινήθηκαν τα τουριστικά έσοδα με τον κλάδο όχι μόνο να αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας αλλά να είναι έτοιμος να κατακτήσει και νέες κορυφές.

 
 

Θετικό

Πάμε τώρα σε μια σχετικά θετική είδηση, λέγοντας βέβαια πως χρειάζεται πολύ περισσότερο δουλειά, αφού είναι αποτυχία η φήμη του ελληνικού τουρισμού να είναι μικρότερη άλλων αντίστοιχων χωρών, το οποίο σημαίνει πως κάτι δεν κάνουμε καλά και πως πρέπει να βελτιωθούμε ….

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η φήμη της Ελλάδας, αλλά και η Αθήνας συγκεκριμένα, βρέθηκε στο τέλος του 2023 πιο κοντά στις επιδόσεις των «ανταγωνιστριών» της στη Μεσόγειο, από τις οποίες απείχε σημαντικά το περασμένο καλοκαίρι. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα -και κατά συνέπεια των αξιολογήσεων- ήταν σαφώς μικρότερος σε σύγκριση με το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Στο μικρότερο αυτό δείγμα, πάντως, ο σχετικός δείκτης NSI που παρακολουθεί την online φήμη της Ελλάδας ανήλθε στις 57 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο έναντι 67 μονάδων σε Πορτογαλία και Κροατία και 62 μονάδων σε Ιταλία, ενώ ξεπέρασε την Ισπανία, η οποία είχε μέση απόδοση 45 μονάδων.

Αναλυτικά, τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στη διαδικτυακή φήμη της Ελλάδας στις 52 από μόλις 16 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια υπήρξε κορύφωση τον Νοέμβριο (65 μονάδες) και ελαφρά πτώση τον Δεκέμβριο (52 μονάδες), η οποία δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο μεμονωμένο γεγονός. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και η Αθήνα τους τρεις αυτούς μήνες, με συνολικό σκορ 51 μονάδων.

Σύμφωνα με την επεξεργασία του ΙΝΣΕΤΕ, επιβαρυντικοί παράγοντες για τη φήμη της Ελλάδας ήταν οι διαδικτυακές συζητήσεις για το κλίμα, οι οποίες αν και μειώθηκαν σε σύγκριση με το καλοκαίρι συνέχισαν να επικρατούν. Επιπλέον, οι ειδήσεις περί επίθεσης στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Ικρίτ στο Ισραήλ, τα περιστατικά με αστυνομικούς και οι παραπλανητικές φήμες για κοριούς επηρέασαν αρνητικά τη φήμη της χώρας.

Τέλος, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, η εικόνα της Ελλάδας φαίνεται να επηρεάστηκε από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά όχι σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Τα θετικά για τους τουρίστες

Αντιθέτως, θετικά επέδρασαν οι συζητήσεις για το φαγητό και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως και η ανάδειξη λιγότερο δημοφιλών προορισμών για τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους. 

Αναλυτικά, το κομμάτι του πολιτισμού είχε τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ελλάδα με σκορ 9,4 μονάδων, ενώ ακολουθούν με μικρή διαφορά οι παραλίες (9,1 μονάδες) και η κατηγορία φαγητού και ποτού (9 μονάδες). Όπως συνέβη αντίστοιχα και στη θερινή σεζόν, οι εντυπώσεις για το προσωπικό στη χώρα ήταν εξαιρετικές (9,5 μονάδες), όπως και το «value for money» (9,1 μονάδες), ενώ ελαφρώς χαμηλότερες ήταν οι αξιολογήσεις για το κομμάτι των βιώσιμων ταξιδιών και της υγειινής (8,4 μονάδες αμφότερα). Με πολύ χαμηλή βαθμολογία στις 3,2 μονάδες αξιολογήθηκαν τα μέτρα για την πρόληψη του Covid, το οποίο όμως ήταν αναμενόμενο λόγω της άρσης των σχετικών περιορισμών.

Από άποψη εθνικοτήτων, ενθουσιασμένοι φάνηκε να είναι οι Αμερικάνοι, δίνοντας σκορ 9,3 μονάδων στην Ελλάδα, ενώ ακολουθούν οι Βρετανοί (9), οι Γερμανοί (8,9), οι Ιταλοί (8,7) και οι Γάλλοι (8,6). Σύμφωνα όμως με το ΙΝΣΕΤΕ, υπήρξαν τεράστιες αποκλίσεις στην αξιολόγησή τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Σε κάθε περίπτωση, κατά μέσο όρο όλες οι ελληνικές περιφέρειες είχαν καλές επιδόσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό δείκτη. Πλην της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (8,8 μονάδες), όπου υπάρχει έλλειψη στοιχείων, όλες οι περιφέρειες είχαν σκορ άνω των 9 μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αττική είχε συνολική αξιολόγηση 9,2 μονάδων.

 

 

Ελλάδα - Νεολαία

Η νεολαία της Ελλάδας είχε για το 2022 το υψηλότερο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Eurostat, στο σύνολο της ΕΕ το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης μεταξύ των νέων (ηλικίας 15-29 ετών) ήταν 6,1%.

Το ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο (6,7%) μεταξύ του συνολικού πληθυσμού (όλα τα άτομα που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά).

Τα υψηλότερα ποσοστά νέων που αντιμετώπιζαν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση το 2022 καταγράφηκαν στη Ρουμανία (25,4%), τη Βουλγαρία (18,6%) και την Ελλάδα (14,9%).

Αντίθετα, το ποσοστό ήταν κάτω του 3% σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ: Σλοβενία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Κροατία, Πολωνία, Τσεχία, Ολλανδία, Εσθονία, Μάλτα, Κύπρος, Φινλανδία και Σουηδία.

Το 2022 το συνολικό ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών ήταν 24,5%- 2,9% υψηλότερο από το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού (21,6%).

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μεταξύ των νέων ήταν κατά 2,8% υψηλότερο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό (19,3% μεταξύ των νέων ηλικίας 15-29 ετών σε σύγκριση με 16,5% για τον συνολικό πληθυσμό).

Ομοίως, το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας ήταν 0,4% υψηλότερο μεταξύ των νέων (8,7% σε σύγκριση με 8,3% για τον συνολικό πληθυσμό).

Αντίθετα, το ποσοστό των ατόμων που βιώνουν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερο μεταξύ των νέων σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό.

 
 

Εντυπωσιακό

Είδαμε τώρα το παρακάτω διάγραμμα – στατιστικά …. Και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε. Γνωρίζαμε για το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας, αποτέλεσμα των πολιτικών των προηγούμενων 2 δεκαετιών και των περιορισμών στο να κάνουνε οι οικογένειες πάνω από ένα παιδί. Βρήκαμε ωστόσο εντυπωσιακό πως με βάση τις προβλέψεις, από 1,4δις που είναι σήμερα ο πληθυσμός της Κίνας, εκτιμάται ότι το 2100 θα έχει μειωθεί στους μόλις 525.000.000 !!!  Και όσο και αν μας φαίνεται και δικαιολογημένα μακριά το 2.100. Η συγκεκριμένη μείωση που θα γίνεται κα σταδιακά είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Μάλιστα και σε όρους οικονομίας παγκόσμιας οικονομίας να το δει κανείς, πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, όσο και αν άλλες χώρες-οικονομίες έρχονται από πίσω, με επόμενη μεγάλη δύναμη, και σε όρους οικονομίας και πληθυσμιακά την Ινδία.

 
 

Ο Μακρόν, ο Μητσοτάκης και οι εκπαιδευτές των Ουκρανών

Όπως τώρα έγραψε ο Βηματοδότης. Ήταν σημαντική η συνάντηση που οργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι για βοήθεια στην Ουκρανία, στην οποία μετείχε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημαντική γιατί για πρώτη φορά έγινε λόγος για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, όχι βεβαίως στα μέτωπα με τους Ρώσους, αλλά στην Δυτική Ουκρανία και όχι για να πολεμήσουν αλλά για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς. Μια πρόταση την οποία οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν την είδαν με ενθουσιασμό.. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να το κάνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις, και ότι θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως «πρόκληση» για τη στρατηγική της αυτονομία.

Τώρα όσον αφορά την εκπαίδευση των Ουκρανών, η Ελλάδα επίσης είχε ανταποκριθεί αποστέλλοντας μια ομάδα εκπαιδευτών αρμάτων μάχης στην Ολλανδία για να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στα «Λέοπαρντ». Επιπλέον μια άλλη ομάδα είχε εκπαιδεύσει Ουκρανούς σε μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου, ενώ Έλληνας πιλότος των F-16 είναι έτοιμος μόλις λάβει εντολή να εκπαιδεύσει Ουρκανούς πιλότους στα F- 16. Ακόμα η Ελλάδα έχει αποστείλει στην Ουκρανία άρματα μεταφοράς προσωπικού ρωσικής κατασκευής, πυρομαχικά, ενώ μέρος των πυρομαχικών το αγόρασαν οι ΗΠΑ για να το στείλουν στην Ουκρανία.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum