| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 28/03/24

 

Tragic

Συνεχώς από αυτή τη στήλη του GFF επισημαίνουμε πως μισθολογικά η κατάσταση στη χώρα μας είναι στα όρια του τραγικού. Επισημαίνοντας αυτό πως αυτό που μετράει είναι η πραγματική αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Καθώς και ότι χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, δεν είναι βάσι να περιμένουμε υψηλούς μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και αν δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην ανάπτυξη μέσω κατανάλωσης…

Από τα τελευταία λοιπόν στοιχεία. Στο μισθολογικό «πάτο» της Ευρώπης παρέμειναν οι Έλληνες πολίτες και το 2023, με τον πληθωρισμό να κατατρώει τα εισοδήματά τους, τα οποία είναι ιδιαιετέρως χαμηλά.

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat, δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βρέθηκε η Ελλάδα το 2023 σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Η Βουλγαρία από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες, και η Ελλάδα ακολούθησε με 67 μονάδες.

 
 

Με βάση τα στοιχεία

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, καταγράφονται σημαντικές διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης μεταξύ των χωρών της ΕΕ καθώς η Βουλγαρία κατέγραψε την χαμηλότερη επίδοση, 36% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, ακολουθούμενη μόνο από την Ελλάδα (-33% από το μέσο όρο) και τη Λετονία (-29%).

Από την άλλη, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα), πολύ πάνω από την Ολλανδία (30% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στην Ελλάδα οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν μεν κατά 0,2%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9%, με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην Ε.Ε. των 27, σύμφωνα μεέκθεση του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC), έχοντας πηγή την ετήσια βάση μακροοικονομικών δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (AMECO Database). Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2022 οι Ελληνες απώλεσαν πάνω από το 9,2% της πραγματικής αξίας του μισθού τους, εξαιτίας του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Την ίδια χρονιά τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε.

 

 

ΗΠΑ: Αγορά ακινήτων

Έχουμε τους τελευταίους μήνες ασχοληθεί με το θέμα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας κρίσης, αν και η προσωπική μας άποψη είναι πως απέχουμε πάρα πολύ από το σημείο να μιλήσουμε για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, θυμίζοντας τις κρίσεις άλλων εποχών. Όπως λοιπόν έγραφε το Business Insider, κατάρρευση αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη από το 2008 απειλεί τον αμερικανικό κλάδο των γραφειακών χώρων, σύμφωνα με την Fitch, η οποία προειδοποίησε πως η αγορά δεν έχει ακόμη «πιάσει πάτο».

Μέχρι στιγμής στον τρέχοντα κύκλο, οι τιμές γραφείων στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 35%. Παρότι είναι μικρότερη πτώση σε σύγκριση με το 47% της κρίσης του 2008, οι αναλυτές της Fitch θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένα ανάχωμα στην πτώση.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τιμές βρίσκονται τώρα σε χαμηλό τεσσάρων ετών και οποιαδήποτε ανάκαμψη θα είναι βραδύτερη σε σύγκριση με αυτήν που ακολούθησε την κρίση του 2008. Αυτό οφείλεται στην ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας, τις δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση και τα πολύ υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Ενδεικτικά, περίπου 20-25% των Αμερικανών εργαζομένων εξακολουθούν να εργάζεται από το σπίτι βάσει εκτιμήσεων της Goldman Sachs από τα τέλη του 2023, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για χώρους γραφείων.

Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να ρίξουν σε μόνιμη βάση την αξία τέτοιου είδους των ακινήτων και να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες σε τίτλους που συνδέονται με δάνεια για χώρους γραφείων.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι θα εκτιναχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών για τέτοιους τίτλους και ότι μάλιστα θα ξεπεράσουν το επίπεδο της κρίσης του 2008.

Πάντως, επικρατεί αναστάτωση σε ολόκληρο τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τιμές πέφτουν με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου μισού αιώνα εξαιτίας του υψηλότερου κόστους δανεισμού, που περιόρισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του συγκεκριμένου κλάδου.

Λόγω της πτώσης των τιμών και της ανόδου του κόστους δανεισμού, ορισμένοι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους των δανείων τους, ζητώντας παράταση στην αρχική ημερομηνία λήξης. Όπως όμως έχουν προειδοποιήσει ειδικοί, αυτή η τακτική μπορεί απλώς να καθυστερεί μια κρίση, καθώς το 2027 πρόκειται να λήξουν χρέη ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων σε εμπορικά ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές της Goldman Sachs τόνισαν πριν από μερικές εβδομάδες ότι αυτή η τάση της παράτασης και αναπροσαρμογής δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. 

 
 

Εντυπωσιακό νούμερο

Ως ένα πραγματικά εντυπωσιακό στατιστικό θα χαρακτηρίζαμε τον αριθμό των 1,8εκ (διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε που αναφερόμαστε) σε μια νέα εποχή που όλα δείχνουνε πως ήλθε για να μείνει.

Στα 1,8 εκατομμύρια λοιπόν εκτιμούν Γερμανικά Επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) ότι φτάνουν οι κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία των 83 εκατ. κατοίκων και για το λόγο αυτό το Βερολίνο έχει βάλει μπροστά οργανωμένο σχέδιο προσέλκυσης εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό.

Από την Κολομβία μέχρι τις Φιλιππίνες και την Ινδία η χώρα αναζητά ειδικούς με πιστοποιήσεις για να δουλέψουν στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση με νέα νομοθετική ρύθμιση κάνει από τις αρχές αυτού του μήνα πιο εύκολη τη μετανάστευση τέτοιων εργαζομένων.

Όπως έγραφε σε πρόσφατο δημοσίευμα του ο Ο.Τ., για να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους και από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία άλλαξε ξανά φέτος τη νομοθεσία περί μετανάστευσης. Με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2024 προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιλογή διαμονής στη χώρα για αλλοδαπούς βάσει πρακτικής εργασιακής εμπειρίας. Πλέον άτομα από τρίτες χώρες, πλην ΕΕ, θα μπορούν να εργαστούν στη Γερμανία εάν έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια εργασιακή εμπειρία και διαθέτουν τίτλο επαγγελματικής ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναγνωρίζεται από το κράτος στη χώρα καταγωγής τους .

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάεσερ και ο υπουργός Εργασίας Χιουμπέρτους Χέιλ χαρακτήρισαν τους νέους κανονισμούς ως σημαντικό πυλώνα για την αντιμετώπιση του κενού δεξιοτήτων στη Γερμανία. «Μειώνουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και κάνουμε τη Γερμανία πιο ελκυστική για ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους», υποστήριξε η Φάεσερ.

Σαφάρι από τη Νότια Αμερική μέχρι τις Φιλιππίνες

Οι ανάγκες για εργαζομένους είναι τόσες που αντιπροσωπεία από τη Γερμανία επισκέφτηκε πρόσφατα την Κολομβία για να ενισχυθεί η συνεργασία και να δελεαστούν ειδικευμένοι εργάτες. Της αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο ειδικός επίτροπος της χώρας για θέματα μετανάστευσης, Γιόακιμ Σταμπ. Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φάεσερ έκανε λόγο για προσπάθεια μείωσης της παράνομης και ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών.

“Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες νέων εργαζομένων από την Κολομβία που θα ήθελαν να εργαστούν προσωρινά ή μόνιμα στη Γερμανία”, δήλωσε ο Σταμπ. «Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία, ειδικά για επαγγέλματα με έλλειψη στη Γερμανία, να προσελκύσουν νέους εξειδικευμένους εργαζόμενους με κίνητρα» για δουλειά, είπε.

Τον Δεκέμβριο η Φάεσερ υπέγραψε συμφωνία μετανάστευσης με τη Γεωργία. Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2024 παρόμοια συμφωνία στενής συνεργασίας με το Μαρόκο. Προγραμματίζονται επίσης συμφωνίες με την Κένυα, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

Μεγάλες ανάγκες στον κλάδο υπηρεσιών

Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν εκτός από την παραγωγή και τις πωλήσεις και στις υπηρεσίες. Με πολλές θέσεις στην υγειονομική περίθαλψη να παραμένουν κενές, η Γερμανία έχει στραφεί προς τις Φιλιππίνες για να προσελκύσει νοσοκόμες και νοσοκόμους. Για το λόγο αυτό ο ίδιος ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φέρντιναρντ Μάρκος Τζούνιορ στο Βερολίνο με τον ηγέτη της Γερμανίας να αναφέρει πως οι Φιλιππίνες «έχουν έναν θησαυρό από καλά καταρτισμένους εργάτες»,

Ο Σολτς επεσήμανε ότι η εργασιακή συνεργασία με το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ένας σημαντικός τομέας για τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι θέλει να σημειώσει πρόοδο εδώ με «πολύ συγκεκριμένο τρόπο». Ο Μάρκος από την πλευρά του έκανε κι αυτός λόγο για το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας στη Γερμανία από τις Φιλιππίνες προβλέποντας ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αριθμού αυτού. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 6.000 Φιλιππινέζοι νοσοκόμοι και νοσοκόμες που εργάζονται στη Γερμανία.

Προσέγγιση έχει γίνει και σε αριθμό από τους 43.000 φοιτητές από την Ινδία που σπουδάζουν στη Γερμανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ξένων φοιτητών στη χώρα, από τον οποίο το Βερολίνο ελπίζει να αντλήσει εργατικό δυναμικό σε σειρά κλάδων για να καλύψει τις ελλείψεις.

 
 

Μπράβο

Κλείνοντας να πούμε και ένα μπράβο για τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του τουρισμού.

Αν και λοιπόν ο Ιανουάριος παραδοσιακά είναι ένας από τους πλέον αδύναμους μήνες, αν όχι ο πιο αδύναμος για τον τουρισμό, εντούτοις εφέτος η έναρξη της χρονιάς ήταν εξαιρετικά δυναμική, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η σεζόν μου μόλις τώρα ξεκινάει θα είναι μία εξαιρετική περίοδος.

Αυτό εξάλλου έδειξαν και τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, καθιστώντας τον φετινό Ιανουάριο τον καλύτερο αντίστοιχο μήνα των τελευταίων 10ετιών.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και τις ενδείξεις που υπάρχουν από τις προκρατήσεις, αλλά και από τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιριών, τότε όλα δείχνουν ότι το 2024 θα έλθει ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων και αφίξεων που θα επισκιάσει όλα τα προηγούμενα.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κινήθηκαν εφέτος κατά 27,1% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και την ταξιδιωτική κίνηση να διαμορφώνεται τον πρώτο μήνα του έτους σε 737,3 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 16% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum