| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 28/04/22

 

 

Για να τα λέμε όλα ….

 

Ξέρετε πως είμαστε αρκετά σκληροί με τη χώρα μας. Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είμαστε σχεδόν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα όσα περάσαμε τα 10 χρόνια της ελληνικής κρίσης. Και συνεχίζουμε να «κράζουμε» τη χώρα μας για τα κακώς κείμενα, με ελάχιστα πράγματα να έχουνε αλλάξει τα τελευταία αυτά χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Και όσο και αν μας στεναχωρεί, οι γερμανοί είχανε  απόλυτα δίκαιο όταν πολλές φορές επιτίθονταν στη χώρα μας. Ωστόσο πρέπει να τα λέμε όλα. Θα πρέπει λοιπόν να λέμε πως πολλά από όσα περνάει τώρα η Ευρώπη και η ενεργειακά εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι αποκλειστικά δημιούργημα της Γερμανίας (μέχρι και αντικαγκελάριοι και υψηλόβαθμα γερμανικά στελέχη της κυβέρνησης βρέθηκαν να δουλεύουνε επίσημα στις μεγάλες ρωσικές εταιρείες). Μπορεί λοιπόν εμείς να ήμασταν ο παρίας της Ευρώπης, ωστόσο τα μεγέθη μας ήτανε τρομερά μικρά στο σύνολο της Ε.Ε. - ευρωζώνης ….. Ωστόσο για αυτό το χάλι το οποίο ζούνε τώρα οι ευρωπαίοι, με την Ευρώπη ενεργειακά εγκλωβισμένη στην Ευρώπη (πληρώνοντας δυσανάλογα ακριβότερο αέριο σε σχέση με τις ΗΠΑ), φταίει σχεδόν αποκλειστικά η Γερμανία. Και οφείλει να απολογηθεί για αυτό και να πάρει την ευθύνη της.  

 
 

 

Το έχουμε σχολιάσει και άλλη φορά ….

 

Έχουμε πάντως σχολιάσει και κάτι άλλο. Πως αυτό που ξέρουμε είναι πως τα πάντα ξεκίνησαν με το που έφυγε από την καγκελαρία η Α. Μέρκελ. Δε θέλουμε να μπούμε σε θεωρίες συνομωσίας … Δε μας αρέσουνε … Αυτό όμως που πιστεύουμε είναι πως αν στην καγκελαρία της Γερμανίας ήτανε η Μέρκελ, πιθανόν δε θα είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά.

 
 

 

Εντυπωσιακό στατιστικό

 

Και συνεχίζοντας με τη Γερμανία, σε αυτό το σημείο να σταθούμε και σε ένα εντυπωσιακό στατιστικό, τουλάχιστον έτσι το χαρακτηρίζουμε εμείς. Ότι όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες της οικονομίας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκε στη Γερμανία στο ιστορικό χαμηλό. Και όπως και αν δει κανείς, αυτό είναι ένα εντυπωσιακό στατιστικό.

 

 
 

 

Μπράβο

 

Για να μην μιζεριάζουμε .. ας πούμε και ένα μπράβο για τα τελευταία μακροοικονομικά στατιστικά της χώρας μας. Δεν κρύβουμε πως μας εξέπληξαν θετικά τα τελευταία στοιχεία από την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.  Με βάση λοιπόν τα τελευταία στοιχεία, αυξημένα κατά 496 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα από τον ΦΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο και πάνω από 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Παράλληλα και οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος είναι αυξημένες κατά 315 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, εξέλιξη που δείχνει την ανθεκτικότητα των φορολογικών εσόδων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές έλλειμμα ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,33 δισ. ευρώ.

 

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11,96 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,34 δισ. ευρώ ή 10,1% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022. Ωστόσο στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Φεβρουάριο της πρώτης δόσης για το 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 1,718 δισ. ευρώ, η οποία εισπράχθηκε στις 9 Απριλίου 2022.

 

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13.266 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.069 εκατ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου. Εξαιρουμένου του προαναφερόμενου ποσού από το TAA, τα συνολικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 649 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 12,090 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,283 δισ. ευρώ. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, καθώς και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

 
 

 

Παγκόσμιο οικονομία

 

Τέλος και όσον αφορά το μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας, που θυμίζουμε πως αρκετούς μήνες πριν τον πόλεμο και πριν καν ξεκινήσει η νέα χρονιά, προειδοποιήσουμε στο GFF πως το 2022 θα είναι αρκετά δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία. Ενδιαφέρουσα ήτανε η τελευταία έκθεση της Deutsche Bank.

 

Για όποιον λοιπόν δεν την έχει διαβάσει:

 

H Deutsche Bank ήταν η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που έκανε λόγο, ξεκάθαρα, για ύφεση στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserves, που θα επιδιώξει να τιθασεύσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις επιφέροντας, σύμφωνα με το σχέδιο, ήπια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου να αποφύγει στο μέλλον… ένα κραχ.

 

Ωστόσο, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, οι καθοδικοί κίνδυνοι φαίνεται πως πολλαπλασιάζονται, δεδομένου ότι οι τιμές παραμένουν επίμονα υψηλές. Σύμφωνα λοιπόν με τους αναλυτές της Deutsche Bank, για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλά 40 ετών λόγω παραγόντων όπως η πανδημική κρίση, η «στενή» αγορά εργασίας και η αποπαγκοσμιοποίηση, θα χρειαστεί… μεγάλη ύφεση.

 

Πάνω απ’ όλα, όμως, αυτό το οποίο χρήζει προσοχής είναι η μεταβαλλόμενη ψυχολογία της αγοράς, βάσει της οποίας οι εταιρείες και, γενικότερα, όσοι ασχολούνται με το εμπόριο αγαθών είναι πρόθυμοι να  να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους στο καταναλωτικό κοινό. Συνεπώς, λέει η Deutsche Bank, ακόμα και μια επιθετική απόκριση της Fed δεν είναι αρκετή.

 

Μάλιστα, οι αναλυτές της είπαν ότι δεν θα εκπλαγούν αν δουν τον βασικό δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον προτιμώμενο δείκτη της Fed στο 4% έως 5% εντός του επόμενου έτους πριν υποχωρήσει όταν χτυπήσει ύφεση.

 

«Εκτιμάμε μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, με την ανεργία να αυξάνεται κατά 1 έως 1,5 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε ο Peter Hooper, επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας. 

 

«Μια σοβαρή ύφεση, που είδαμε το 2008 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είναι ένα πολύ διαφορετικό γεγονός: κάτι που διαρκεί ενάμιση χρόνο, με την ανεργία να αυξάνεται κατά 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες.

 

«Η ύφεση που έχουμε κατά νου σε αυτό το εναλλακτικό σενάριο κινδύνου για τις ΗΠΑ είναι κάπου μεταξύ των δύο: κάτι που θα διαρκέσει αρκετά τρίμηνα, με σημαντική πτώση του ΑΕΠ και την ανεργία να αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά αρκετή για να αλλάξει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», είπε ο Hooper στο MarketWatch σε τηλεφωνική συνέντευξη την Τρίτη.

 

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, σε γενικές γραμμές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποδεικνύονται σταθερά λάθος υποτιμώντας την επιμονή του πληθωρισμού – ιδιαίτερα όπως μετράται από τον βασικό ετήσιο ρυθμό του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος έφτασε στο 5% τον περασμένο Μάιο και έκτοτε ανεβαίνει. Μια έρευνα της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομική των Επιχειρήσεων, που διεξήχθη νωρίτερα αυτό τον μήνα, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους 84 ερωτηθέντες είδαν μόλις 25% ή μικρότερη πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες.

 

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόσο απέχει η πρόβλεψη ΔΤΚ της Deutsche Bank, όπως αντανακλάται στη γαλάζια διακεκομμένη γραμμή.

 

 

Τώρα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποθέτουν ότι θα είναι σε θέση να επιτύχουν μια «ήπια προσγείωση» κατά την οποία ο πληθωρισμός θα μειωθεί και η ανεργία θα παραμείνει σταθερή, ακόμη και όταν αρχίσουν επιτοκιακές αυξήσεις άνω του 0,5%.

 

Ο πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από την άποψη της Deutsche Bank είναι η πιθανότητα ο πληθωρισμός να είναι επίμονα αυξημένος για περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα των David Folkerts-Landau, επικεφαλής οικονομολόγου και επικεφαλής της έρευνας, Hooper και Jim Reid, επικεφαλής της θεματικής έρευνας. 

 

Οι αναλυτές έγραψαν ότι ο μοναδικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η οικονομική, χρηματοοικονομική και κοινωνική ζημιά του παρατεταμένου πληθωρισμού είναι η Fed «να κάνει λάθος κάνoντας πάρα πολλά».

 

«Βλέπουμε» ότι ο βασικός στόχος των επιτοκίων πολιτικής της Fed ξεπερνά το 3,5%, με έναν συρρικνούμενο ισολογισμό να συμβάλει το ισοδύναμο μιας άλλης μισής ποσοστιαίας μονάδας στη σύσφιξη και μια ύφεση στις ΗΠΑ να σημειώνεται «στα τέλη του 2023/αρχές του 2024». 

 

Επιπλέον, οι ερευνητές βλέπουν τη ζώνη του ευρώ να επιβραδύνεται σχεδόν σε ύφεση στις αρχές του 2024, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρειάζεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα πληθωρισμού «που δεν απέχει πολύ από αυτό στις ΗΠΑ».

 

Δύο ακόμη πιθανοί λόγοι, είπε, είναι ότι «η Fed δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τους πιθανούς κινδύνους για την ανεργία». Ωστόσο, «είναι σπάνιο να έχουμε τόσο εκ των προτέρων προειδοποίηση: Έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα πληθωρισμού και ιστορικά η Fed δεν έχει καταφέρει ποτέ να αντιμετωπίσει αυτού του είδους το πρόβλημα πληθωρισμού χωρίς σημαντική ύφεση στην οικονομία».

 

Η Deutsche Bank έγινε η πρώτη τράπεζα που προέβλεψε ύφεση, όταν αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη σημαντικά προς τα κάτω, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Ενώ τα lockdown σε χώρες όπως η Κίνα είναι πιθανό να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ο Hooper είπε ότι αναμένει ότι η χώρα θα έχει καλύτερες επιδόσεις το επόμενο έτος μόλις ξεπεράσει τις τρέχουσες διαταραχές της COVID-19 – κάτι που θα μειώσει με τη σειρά του τον πιθανό αντίκτυπο στις ΗΠΑ.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum