| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 28/07/23

 

Θερμότερος μήνας στην Ιστορία ο Ιούλιος

Με την κατάσταση με τις πυρκαγιές να είναι πραγματικά πολύ άσχημη κυρίως στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες, ειδικά του ευρωπαϊκού νότου … Αξιόλογο ήτανε το άρθρο της Σοφία Χρήστου στην Καθημερινή …. Πάμε λοιπόν να δούμε τα όσα έγραψε:

Τον θερμότερο μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ βίωσε η ανθρωπότητα τον Ιούλιο, με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό να δίνουν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στον πλανήτη. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου ήταν η θερμότερη περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ ο Ιούλιος του 2023 οδεύει στο να χαρακτηριστεί ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στην Ιστορία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν οφείλονται τόσο στους καύσωνες που σημειώθηκαν σε μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, όσο και στις μέγα-πυρκαγιές σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Ελλάδα, οι οποίες είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, στο περιβάλλον και στις οικονομίες.Η πιο θερμή ημέρα στην Ιστορία

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες, στις 6 Ιουλίου 2023, η παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα ξεπέρασε το ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016, καθιστώντας την έτσι την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη δεύτερη και τρίτη θέση κατατάσσονται η 5η και η 7η Ιουλίου 2023. 

Εκτός των παραπάνω, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία που επικράτησε τον Ιούλιο ξεπέρασε προσωρινά το όριο των 1,5°Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο, κατά την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα του μήνα, ενώ ήδη από τον Μάιο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ήταν πολύ υψηλότερη από τις τιμές που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως, γεγονός που συνέβαλε στον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο.

Παγκόσμια ημερήσια επιφανειακή θερμοκρασία αέρα (°C) από την 1η Ιανουαρίου 1940 έως τις 23 Ιουλίου 2023, απεικονιζόμενη ως χρονοσειρά για κάθε έτος. Η διακεκομμένη γραμμή με το γκρίζο χρώμα αντιπροσωπεύει το όριο του 1,5°C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο (1850-1900). Πηγή: C3S/ECMWF

Προς διπλό ρεκόρ η Ελλάδα

Πολύ πιθανό είναι ο Ιούλιος να γίνει και ο θερμότερος μήνας που έχουν βιώσει οι Έλληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Εθνικό Αστεροσκοπείο συγκεντρώνει ήδη πληροφορίες σχετικά τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας αυτόν τον μήνα και στο τέλος του Ιουλίου θα είναι σε θέση να επισημοποιήσει τις προβλέψεις. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο καύσωνας «Κλέων» ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας

Σημειώνεται πως το σύστημα υπηρεσιών FireHub της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND, του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε προ ολίγων ημερών τα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 13 ετών στη χώρα μας, σε ότι αφορά τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου.

Επισημαίνοντας πως οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στις καμένες εκτάσεις, το Ινστιτούτο επιβεβαίωσε πως οι καμένες εκτάσεις που καταγράφηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 13 ετών. Σε περίπτωση λοιπόν που επιβεβαιωθεί πως ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας για τα χρονικά της Ελλάδας, τότε η χώρα μας θα έχει καταγράψει διπλό ρεκόρ τόσο σε θερμοκρασία όσο και σε καμένες εκτάσεις. 

«Η εποχή του βρασμού έφτασε»

Τις θερμοκρασίες-ρεκόρ που σημειώθηκαν στον πλανήτη σχολίασε ο διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus, Κάρλο Μπουοντέμπο, επισημαίνοντας πως αυτά τα δεδομένα αποτελούν μέρος της δραστικής αύξησης των θερμοκρασιών παγκοσμίως.

Οι ανθρωπογενείς εκπομπές είναι τελικά ο κύριος μοχλός για την αύξηση αυτών των θερμοκρασιών.

«Το ρεκόρ του Ιουλίου είναι απίθανο να παραμείνει απομονωμένο φέτος και οι εποχικές προβλέψεις που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι στις χερσαίες περιοχές οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να κινηθούν πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Οι ανθρωπογενείς εκπομπές είναι τελικά ο κύριος μοχλός για την αύξηση αυτών των θερμοκρασιών», επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, καθηγητής Πέτερι Τάαλας, τόνισε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούλιο είναι η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του μέλλοντος.

«Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια αλλά μια αναγκαιότητα», σχολίασε. 

Το καμπανάκι κινδύνου χτύπησε και ο γενικός γραμματέας Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις του αναφορικά με το καταγεγραμμένο ρεκόρ. 

Οι συνέπειες είναι σαφείς και τραγικές: παιδιά παρασύρονται από τις βροχές των μουσώνων, οικογένειες τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες, εργάτες καταρρέουν από την καυτή ζέστη.

«Οι συνέπειες είναι σαφείς και τραγικές: παιδιά παρασύρονται από τις βροχές των μουσώνων, οικογένειες τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες, εργάτες καταρρέουν από την καυτή ζέστη. Για μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι είναι σκληρό, ενώ για ολόκληρο τον πλανήτη, είναι μια καταστροφή», ανέφερε. 

Ο κ. Γκουτέρες πρόσθεσε πως όλα αυτά συνάδουν απόλυτα με τις προβλέψεις και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και πως η μόνη έκπληξη είναι η ταχύτητα της αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι τρομακτική και είναι μόνο η αρχή. Η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη τελείωσε και η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έφτασε», ανέφερε. 

Οι ηγέτες πρέπει να ηγηθούν. Τέρμα οι δισταγμοί. Όχι άλλες δικαιολογίες

Ο ίδιος κάλεσε τέλος τους ηγέτες των κρατών σε όλο τον πλανήτη να αναλάβουν δράση. «Οι ηγέτες πρέπει να ηγηθούν. Τέρμα οι δισταγμοί. Όχι άλλες δικαιολογίες. Τέρμα η αναμονή για να κινηθούν πρώτοι οι άλλοι. Απλώς δεν υπάρχει πια χρόνος για κάτι τέτοιο. Είναι ακόμα δυνατό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφευχθούν τα πολύ  χειρότερα της κλιματικής αλλαγής. Οι ηγέτες πρέπει να δώσουν έμφαση και στο στάδιο της προσαρμογής, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται το νέο φυσιολογικό. Όλες οι χώρες πρέπει να ανταποκριθούν και να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους από την καυτή ζέστη, τις θανατηφόρες πλημμύρες, τις καταιγίδες, ξηρασίες και τις πυρκαγιές που προκαλούν», είπε μεταξύ άλλων. 

 

 

Τρόφιμα

Έχοντας αναφερθεί το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα των ανατιμήσεων της τιμής των τροφίμων, πάμε να δούμε τα όσα ενδιαφέροντα ανέφερε το ΔΝΤ σε μια από τις τελευταίες της εκθέσεις.  

Συγκεκριμένα, τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές των σιτηρών στις διεθνείς αγορές έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από τη στιγμή που η Ρωσία αποσύρθηκε από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που επέτρεψε στην Ουκρανία να μεταφέρει με πλοία της τα σιτηρά μέσω των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας. 

Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη και 15%, προειδοποίησε το ΔΝΤ. «Είναι απόλυτα σαφές ότι η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές των σιτηρών ήταν κομβικής σημασίας προκεμένου να διασφαλιστεί η άφθονη προσφορά τους στον υπόλοιπο κόσμο στη διάρκεια του 2022. Οι μηχανισμοί πλέον λειτουργούν αντίστροφα και τώρα είναι πολύ πιθανόν να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές», αναφέρει ο Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. 

Ενώ το ΔΝΤ προσπαθεί να αποτιμήσει στις προβλέψεις του τον αντίκτυπο της αποχώρησης της Ρωσίας, μία αύξηση των τιμών κατά 10% έως 15% είναι πλέον πολύ πιθανή έκβαση, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο. 

Η Ρωσία έβαλε τέλος στη συμφωνία για τις εξαγωγές των σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα – σχεδόν μετά από ένα χρόνο που διήρκεσε η συμφωνία – σε μία εξέλιξη που υπογραμμίζει την αβεβαιότητα ως προς την παγκόσμια προσφορά τροφίμων την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Η κίνηση αυτή θέτει υπό απειλή ένα βασικό εμπορικό δρόμο από την Ουκρανία, μία θαλάσσια διαδρομή που ακολουθούσε η διεθνής ναυτιλία για τη μεταφορά των σιτηρών, την ώρα που ξεκινά η επόμενη σεζόν της σοδειάς σιτηρών. 

Η Ε.Ε. γνωστοποίησε σήμερα ότι είναι έτοιμη να εξάγει σχεδόν όλη την παραγωγή σιτηρών της Ουκρανίας μέσω «γραμμών αλληλεγγύης» – δηλ. μέσω σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων μέσω των χωρών μελών της Ε.Ε. που συνορεύουν με την Ουκρανία. 

Περίπου το 60% των εξαγωγών της Ουκρανίας μεταφέρονται μέσω των γραμμών αλληλεγγύης και το 40% μεταφέρθηκε μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όσο ήταν σε ισχύ η συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα σιτηρά. 

Σήμερα, οι τιμές του σιταριού σκαρφάλωσαν σε υψηλό πέντε μηνών, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών λιμανιών που μεταφέρουν τα σιτηρά εντάθηκαν.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 2,6%, στα 7,7725 δολάρια ανά μπουσέλ, στο πιο υψηλό σημείο τους από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι τιμές του σιταριού έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ νωρίτερα φέτος, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Μόσχας στη γειτονική χώρα. Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορεύσιμου σιταριού, εγείροντας ανησυχίες για τις ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στο 3% από το 2,8% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, αν και παραμένει χαμηλότερα από την ανάπτυξη του 3,5% το 2022. Όσο για τον πληθωρισμό, ο Γκουρίνχας ανέφερε ότι θα χρειαστεί έως τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025 για να επιστρέψει στο στόχο του 2% των κεντρικών τραπεζών και για να ολοκληρωθεί ο σημερινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων. 

 
 

Παγκόσμιο χρέος & Πληθωρισμός

Πάμε και σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα για το χρέος, τον πληθωρισμό και τις μεγάλες επιπτώσεις που υπάρχουνε σε αρκετές χώρες:

Για δεκαετίες οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες προχώρησαν σε αθρόες εκδόσεις χρέους αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το κόστος εξυπηρέτησης των οποίων αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό. Όμως το κόστος αυτό που ήταν φθηνό όταν οι τιμές παρέμεναν στάσιμες, με γοργούς ρυθμούς μετατράπηκε σε ακριβό.

Ο προβληματισμός για τον πληθωρισμό για τις ευρύτερες προκλήσεις που προέκυψαν στο τέλος μια εποχής περισσότερο μιας δεκαετίας όπου το χρήμα ανά τον κόσμο κυκλοφορούσε εύκολα και φθηνά, μια περίοδος κατά την οποία στους δανειολήπτες χορηγήθηκαν τεράστια ποσά με πολύ χαμηλά, και μερικές φορές αρνητικά, επιτόκια.

Πλέον όμως, οι επενδυτές βρίσκονται σε επιφυλακή, μετά την κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ φέτος, αλλά και από τις πιέσεις που αναδύονται στα εμπορικά ακίνητα.

Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί απότομα για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει το βασικό τους επιτόκιο για να απορροφήσουν τις πιέσεις στις τιμές. Τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί στα δάνεια που συνδέονται με τον πληθωρισμό, όμως δεν αποτελούν τη μόνη πηγή πίεσης.

Όταν λήγουν τα ομόλογα με σταθερό επιτόκιο, πρέπει να αντικατασταθούν με ακριβότερο νέο χρέος. Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια των δανείων συνήθως είναι κυμαινόμενα, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτά επιδρούν γρήγορα οι αλλαγές στα επιτόκια.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σταθερού επιτοκίου, ένα υποκατάστατο για το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων, έχουν σκαρφαλώσει σε περίπου 4,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 3,9% στις ΗΠΑ. Και οι δύο αποδόσεις βρίσκονταν χαμηλότερα του 1% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα 2,2 τρισ. δολάρια το κόστος πληρωμής των τόκων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch Ratings, μόνο για φέτος οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά περί των 2,2 τρισ. δολαρίων σε τόκους. Το κόστος για τους τόκους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκε κατά 25% στα 652 δισ. δολάρια τους εννέα μήνες μέχρι τον Ιούνιο. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Γερμανίας αναμένεται να εκτοξευθεί στα 30 δισ. ευρώ φέτος, από 4 δισ. ευρώ το 2021.

Στα τέλη του 2022, οι κυβερνήσεις είχαν 3,5 τρισ. δολάρια σε ανεξόφλητο χρέος συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, που μεταφράζεται σεχ σχεδόν 11% του συνολικού δανεισμού τους.

Το «μαύρο πρόβατο» στο πρόβλημα με το χρέος που συνδέεται με τον πληθωρισμό είναι η Βρετανία, η οποία έχει βιώσει την ταχύτερη αύξηση του κόστους του χρέους στη G7. Το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά είδε θετικά αυτού του είδους το χρέος υπό την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ και το 1981 έγινε μία από τις πρώτες ανεπτυγμένες οικονομίες που εξέδωσαν χρέος συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό: τίτλους που είναι γνωστοί ως linkers στη Βρετανία και Treasury Inflation-Protected Securities, ή TIPS, στις ΗΠΑ. Τόσο το ποσό που οφείλεται στους επενδυτές όταν λήξουν τα ομόλογα όσο και οι τακτικές πληρωμές τόκων που λαμβάνουν κυμαίνονται βάσει του πληθωρισμού.

Περίπου το ένα τέταρτο του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό, ακολουθώντας το παράδειγμα κάποιων αναδυόμενων αγορών με ιστορικό ανεξέλεγκτων τιμών, όπως η Ουρουγουάη, η Βραζιλία και η Χιλή. 

«Ξεχωρίζουμε σαν πονεμένος αντίχειρας», επισημάνει ο Σανζάι Ράζα, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα προβλήματα με το χρέος της Βρετανίας περιπλέκονται από τη μακροχρόνια εξάρτησή του από ένα μέτρο αύξησης των τιμών που βρίσκεται σε δυσμενή θέση: τον δείκτη τιμών λιανικής ή RPI. Περίπου 600 δισεκατομμύρια λίρες σε ομόλογα συνδέονται με αυτό το μέτρο, το οποίο αυξάνεται σταθερά ταχύτερα από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες των τιμών καταναλωτή. Το Λονδίνο έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τον RPI έως το 2030.

Ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον RPI, ξεπέρασε το 14% τον Οκτώβριο και εξακολουθούσε να βρίσκεται στο 11% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να υποχωρεί φέτος, αν και πιο αργά από ό,τι σε άλλες μεγάλες οικονομίες. 

Η θεωρία απέχει από την πράξη

Θεωρητικά, οι υψηλότερες πληρωμές για τους τόκους θα έπρεπε να εξισορροπούνται από την αύξηση των εσόδων. Ενώ ο υψηλότερος πληθωρισμός σημαίνει μεγαλύτερες πληρωμές στους κατόχους ομολόγων, θα πρέπει επίσης να αποφέρει περισσότερους φόρους.

Αυτή η λογική ισχύει ιδιαίτερα σε αγορές όπως της Βρετανίας, όπου οι δείκτες του πληθωρισμού είναι βαθιά ενσωματωμένοι στην οικονομία. Τα φορολογικά όρια, οι συντάξεις και οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, τα εισιτήρια των σιδηροδρόμων και οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας συνδέονται συχνά με τους δείκτες τιμών.

Όμως το ενεργειακό σοκ που τροφοδότησε τον πρόσφατο πληθωρισμό ανέτρεψε αυτό το μαθηματικό σύστημα, καθώς οι υψηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας οδήγησαν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε άνοδο, ακόμη και όταν τα κέρδη και οι καταναλωτικές δαπάνες υστερούσαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει το «λάθος είδος πληθωρισμού», δήλωσε αυτό το μήνα το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού της Βρετανίας. Η ευαισθησία του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου στον πληθωρισμό είναι πρωτοφανής, προσθέτει. 

Η βιωσιμότητα του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών μετά την κατάρρευση των αγορών το περασμένο φθινόπωρο, η οποία προκλήθηκε από τα σχέδια της τότε πρωθυπουργού Λιζ Τρας για μείωση των φόρων.

Ο διάδοχός της Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών με δεσμεύσεις για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη μείωση του χρέους. Καθώς το κόστος της Βρετανίας για τους τόκους ανεβαίνει και με το χρέος να ξεπερνά πλέον το 100% του ΑΕΠ, οι υποσχέσεις αυτές καθίστανται όλο και πιο δύσκολο να τηρηθούν διατηρώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το βάρος του χρέους υπονομεύει επίσης τις ελπίδες του Σουνάκ να πείσει τους ψηφοφόρους και να αναζωογονήσει την οικονομία με περικοπές φόρων και μέτρα για δαπάνες ενόψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το επόμενο έτος.

«Θα μπορούσαμε γρήγορα να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα αντιμετωπίσουμε εκ νέου κάποια αίσθηση κρίσης, ιδίως με οικονομικό υπόβαθρο τον στασιμοπληθωρισμού με πραγματικά αδύναμη ανάπτυξη και υπερβάλοντα πληθωρισμό», υποστηρίζει ο Μαρκ Ντάουντινκγ, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. «Περαιτέρω λάθη πολιτικής θα μπορούσαν εύκολα να τιμωρηθούν από την αγορά».

Το κόστος εξυπηρέτησης ακολουθεί την ανιούσα

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και ο επίμονος πληθωρισμός θα επιβαρύνουν με επιπλέον 30 δισ. λίρες το κόστος εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμά ο οικονομολόγος της Bank of America Ρόμπερτ Γουντ.

«Η κυβέρνηση έχει τρεις επιλογές: Θα μπορούσε να αυξήσει τους φόρους ή θα μπορούσε να δανειστεί περισσότερα. Σίγουρα θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η αύξηση του κόστους των τόκων του χρέους είναι ασύμβατη με τη μείωση των φόρων», τονίζει ο ίδιος.

Η Βρετανία πουλάει λιγότερα ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, τα οποία είναι πιθανό να αποτελούν το 11% της έκδοσης ομολόγων κατά το τρέχον οικονομικό έτος, από περισσότερο από 20% καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010.

Ένας βετεράνος κεντρικός τραπεζίτης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι τα linkers έχουν κάνει σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά τους όπως την οραματίστηκαν τη δεκαετία του 1980.

«Βγαίναμε από μια δεκαετία κατά την οποία ο πληθωρισμός ήταν εξαιρετικά υψηλός. Ο κόσμος ήταν πολύ επιφυλακτικός ως προς την ικανότητα οποιασδήποτε κυβέρνησης, ιδίως της συντηρητικής κυβέρνησης, να μειώσει τον πληθωρισμό σε χαμηλό και σταθερό ποσοστό», αναφέρει ο Τσαρλς Γκούντχαρτ, ο οποίος ήταν σύμβουλος στην Τράπεζα της Αγγλίας από το 1969 έως το 1985.

Οι φόβοι ότι τα ομόλογα αυτά θα οδηγούσαν σε νέα σπιράλ μισθών-τιμών, καθώς τα συνδικάτα απαιτούσαν αυξήσεις που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, δεν επαληθεύτηκαν,. Η Θάτσερ, η οποία έχει αποκαλέσει τον πληθωρισμό «καταστροφέα των πάντων», είδε τα linkers ως «κοιμώμενους αστυνομικούς», διασφαλίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα έμπαινε στον πειρασμό να αφήσει τον πληθωρισμό να τρέξει για να βοηθήσει στη διόγκωση του χρέους.

«Κάνει την τρέχουσα δημοσιονομική θέση πιο δύσκολη. Όμως αυτό είναι που ήθελε στην πραγματικότητα η κ. Θάτσερ. Ήθελε οι κυβερνήσεις να αντιστέκονται πιο σθεναρά στον πληθωρισμό», προσθέτει ο Γκούντχαρτ.

Οι εταιρείες αισθάνονται επίσης την πίεση από το χρέος που συνδέεται με τον πληθωρισμό. Η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, η Thames Water, σχεδόν κατέρρευσε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν την ικανότητά της να αποπληρώσει χρέος ύψους 14 δισ. λιρών, περίπου το ήμισυ του οποίου συνδέεται με τον πληθωρισμό. Το χρέος της Thames Water συνδέεται με τον πληθωρισμό, όμως οι τιμές των πελατών ακολουθούν πλέον τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος υστερεί έναντι του RPI κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες.

 

 

Belh@rra το «αριστούργημα της τεχνολογίας»

Σύμφωνα με την Naval Group που κατασκευάζει τις ελληνικές φρεγάτες η Belh@rra είναι αριστούργημα της τεχνολογίας.. Όπως αναφέρει η FDI Belharra είναι φρεγάτα μάχης πολλαπλών ρόλων διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες κατά πλοίων, έναντι εναέριων απειλών, ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων όπως και προβολής ειδικών δυνάμεων. Ακόμα θα ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού και θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum