| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 28/09/21

 

 

Μακάρι … αλλά…

 

Θα ξεκινήσουμε με την οικονομία … Και συγκεκριμένα με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος σε συνέντευξη του εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία πηγαίνει σε ταχύτερη ανάκαμψη σε σχέση με τις κυβερνητικές προβλέψεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί πιθανή από εφέτος την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ επισημαίνει πως ο συνδυασμός της ισχυρής ανάκαμψης με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχιση της απόκτησης ελληνικών χρεογράφων από την ΕΚΤ, ακόμη και μετά από την λήξη του έκτακτου προγράμματος. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι στην επόμενη δεκαετία θα διατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης - 3,5% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συμβάλουν στη μείωση του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ - το χρέος από 200% του ΑΕΠ εφέτος, θα μειωθεί στο 187% το 2022. Σχετικά με τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα ο κεντρικός τραπεζίτης τα αξιολογεί ως θετικά, σημειώνοντας ότι με τα μέτρα αυτά που κατέστησαν δυνατά λόγω των αυξημένων φορολογικών εσόδων, πρόκειται να διοχευτεθούν στην οικονομία άλλα 4,4 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

 

Εννοείται πως ευχόμαστε να επιβεβαιωθούνε οι προβλέψεις του κ. Στουρνάρα. Όπως μάλιστα έχουμε γράψει τελευταία, οι τελευταίες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας μας εξέπληξαν θετικά .. και πραγματικά χαιρόμαστε η οικονομία να τα πάει όσο το δυνατόν πιο καλά .. Όσον πάντως αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε μέχρι ανάπτυξη 3,5% ανά έτος. Προσωπικά κρατάμε τεράστιες επιφυλάξεις, με δεδομένα τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ελπίζοντας τα πακέτα στήριξης να γίνουνε «game changer» τα επόμενα χρόνια.

 
 

 

Το έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές

 

Τώρα στα της οικονομίας και σε ένα ζήτημα που έχουμε σχολιάσει και σε αυτή τη στήλη και γενικά στο GFF …. Πως ένα μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας συνολικά δεν είναι πως οι τράπεζες δε δίνουνε δάνεια. Αλλά ότι δεν υπάρχουνε αξιόπιστοι δανειολήπτες. Αρκετά ενδιαφέρον ήτανε τα όσα έγραφε και το capital.gr …. Ειδικότερα, ζητώντας απαντήσεις και από τις δύο πλευρές. Από τις τράπεζες και από τις επιχειρήσεις. Η αλήθεια, μάλλον, βρίσκεται κάπου στη μέση. Σχεδόν το 75% των απορρίψεων οφείλεται σε αρνητικά οικονομικά μεγέθη και σε μη βιώσιμα παραγωγικά μοντέλα, ενώ το υπόλοιπο 25% σε αρνητική συναλλακτική συμπεριφορά. Μάλιστα, από το 75%, το 60% αφορά σε ζητήματα κερδοφορίας, υπερδανεισμού, χαμηλού τζίρου, μικρής ή αρνητικής λειτουργικής κερδοφορίας, πολλών ζημιογόνων χρήσεων κά. Έχει διατυπωθεί και δημοσίως, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η κακή οικονομική κατάσταση ίσως να οφείλεται σε απόκρυψη εσόδων τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν οι επιχειρήσεις αυτές να δικαιολογήσουν δανεισμό αλλά και το πώς επιβίωσαν κατά τη 10ετή κρίση χρέους και της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την ικανότητα αυτή ως ένδειξη βιωσιμότητας και καλής διαχείρισης, που αν υποστηριχθεί σε αυτή τη φάση, θα υπάρξει συνολικότερο όφελος για όλη την οικονομία. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να τηρούν τα τραπεζικά κριτήρια και ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Επίσης, δεν θεωρούν επιχειρήσεις με μηδέν ή 1 εργαζόμενο ως επιχειρηματική μονάδα, η οποία επιδιώκει το κέρδος μέσα από το μέρισμα, δηλαδή την επένδυση και την ανάπτυξή της. Ακόμα, επικαλούνται τα στοιχεία των ίδιων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για τη στενή οικονομική τους κατάσταση, για τον κίνδυνο λουκέτων, την πιθανότητα να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο μέλλον, κλπ.

 
 

 

Τρέλα

 

Τώρα για την είδηση πως οι αρνητές του Covid προχωρούν σε πλήθος αιτήσεων εκταφών νεκρών αλλά και νεκροψιών ….. Τι μπορεί να πει κάποιος; Τι μπορεί να πει κανείς για τόση τρέλα … Τρέλα όμως …. Δε φτάνει που κάποιοι παίρνουνε κόσμο στο λαιμό τους, με τις χαζομάρες και την παράνοια με αυτές τις απίστευτες θεωρίας συνομωσίας …. Προχωράνε και στην ταλαιπωρία των νεκρών!!! Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά … δεν ξέρουμε τι άλλο μπορούμε να πούμε ….

 
 

 

Τα ίδια πρόσωπα …

 

Προσφάτως ακούγαμε ένα πρόσωπο που γνωρίζουμε να λέει σε πηγαδάκι έξω από ένα περίπτερο τις γνωστές απίστευτες ιστορίες, γύρω από τον Covid-19 (σχεδόν δεν υπάρχει κτλ … κτλ … κτλ … ). Από ευγένεια φυσικά δεν είπαμε τίποτα …. Χαμογελάσαμε και φύγαμε …

 

Ξέρετε όμως τι θυμηθήκαμε; …. Ότι ο ίδιος άνθρωπος πίστευε και πιθανόν πιστεύει ακόμη στα 600δις του Σόρας!!!! Νομίζουμε λοιπόν πως όλοι καταλαβαίνετε τι θέλουμε να πούμε.  Είναι τα ίδια πρόσωπα … Αυτά που πίστευαν σε αντιμνημόνια, τα 600δις του Σόρος, τους κακούς ξένους και κυρίως τους γερμανούς. Ψήνανε σουβλάκια και γλένταγαν στο Σύνταγμα την ημέρα του δημοψηφίσματος …. Και μετά έβλεπαν τις τράπεζες κλειστές κτλ .. κτλ …. Είναι τα ίδια πρόσωπα λοιπόν, που κάποιοι από αυτούς πιστεύουνε μέχρι και στο ότι μας ψεκάζουνε … Είναι τα ίδια πρόσωπα που μας κάνουνε να σχολιάσουμε: “αυτή η χώρα δε σώζεται με τίποτα …. Αλλά τίποτα”.

 
 

 

Το ξαναλέμε … προσβολή για τη χώρα μας …

 

Το σχόλιο αρκετών στα παραπάνω είναι πως αρνητές του ιού και αντιδράσεις υπάρχουνε και σε άλλες χώρες. Και αυτό είναι αλήθεια. Τόση τρέλα όμως όχι … Εμείς ως λαός, μονίμως έχουμε πρόβλημα με τα πάντα. Και για αυτό η χώρα μας βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση.

 

Το έχουμε ξαναγράψει. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τη χώρα μνας και όλους εμάς … Με βάση επίσημες διεθνείς έρευνες, να είμαστε η χώρα, που μετά τη Νιγηρία, παγκοσμίως, πιστεύουμε τόσο πολύ στις θεωρίες συνομωσίας. Πραγματικά προσβλητικό!! Και επαναλαμβάνουμε πως αυτό είναι ο λόγος που είμαστε η μοναδική αναπτυγμένη χώρα, κράτους μέλους της ευρωζώνης, με ΑΕΠ (στο τέλος του 2020) όσο πριν από 23-24 χρόνια!!

   

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum