| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 28/09/23

 

Mε τέτοιους μισθούς … Ουσιαστική ανάπτυξη;

Έχοντας ασχοληθεί αρκετές φορές με το ζήτημα, κάνοντας το χαρακτηριστικό σχόλιο πως με τέτοιο ύψος μισθών κατά μέσο όρο, δεν πιστεύουμε πως είναι ρεαλιστικό να έχει κανείς προσδοκίες για βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ρυθμούς που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα μας σε σχέση και με τους στόχους για το χρέος. Όπως φάνηκε και στα τελευταία στοιχεία, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κινούνται οι αμοιβές των εργαζομένων, παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ένας στους τέσσερις μισθωτούς (26%) – συγκεκριμένα 640.718 άτομα σε σύνολο 2.455.046 που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα – εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν κατά μέσο όρο μισθό 430,81 ευρώ, που αντιστοιχεί σε καθαρές αποδοχές της τάξεως των 346 ευρώ.

Σύμφωνα με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων οι 1.815.954 εργαζόμενοι (74% του συνόλου) λαμβάνουν μισθό 1.251,61 ευρώ μεικτά (περίπου 1.140 ευρώ καθαρές αποδοχές).

Έτσι, συνολικά, ο μέσος μισθός στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 1.038,23 ευρώ μεικτά ή 910 ευρώ «καθαρά».

 

 

Πληθωρισμός - Τρόφιμα

Τόσο χαμηλούς μισθούς σε ένα περιβάλλον ακραίου πληθωρισμού στο τρόφιμα, με πολύ κερδοσκοπία. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, επιταχύνθηκαν στην Ελλάδα οι τιμές που πωλούσαν οι αγρότες τα προϊόντα τους στο β’ τρίμηνο φέτος, διατηρώντας έτσι τη μεγάλη πίεση στον πληθωρισμό τροφίμων, ο οποίος κινείται σταθερά σε διψήφια επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 21% σε ετήσια βάση μετά από αύξηση 17% στο α’ τρίμηνο, με την αύξηση να είναι δεκαπλάσια από αυτή του μέσου όρου της ΕΕ, όπου κινήθηκε στο 2% από 17% που είχαν επίσης αυξηθεί στο α’ τρίμηνο.

«Καίνε» οι αυξήσεις σε λάδι, γάλα και αυγά

Οι αυξήσεις στις τιμές στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες από της ΕΕ για πολλές κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, ενώ στην ΕΕ υπήρχαν και δύο κατηγορίες προϊόντων – τα δημητριακά και το γάλα – που καταγράφηκαν μειώσεις και ήταν οι δεύτερες υψηλότερες στην ΕΕ μετά την Πορτογαλία (22%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο ελαιόλαδο (56% έναντι αύξησης 48% στην ΕΕ), στο γάλα (32% έναντι μείωσης 2% στην ΕΕ), στα αυγά (21% έναντι αύξησης 31% στην ΕΕ), στα φρούτα (16% έναντι αύξησης18% στην ΕΕ), στα λαχανικά (11% έναντι αύξησης 13%) και στα δημητριακά (7% έναντι μείωσης 31% στην ΕΕ).

Στην ΕΕ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα εσπεριδοειδή (89%), στο λάδι και τις πατάτες (38%), οι οποίες, σύμφωνα με την Eurostat, οφείλονται κυρίως στην ξηρασία.

Την ίδια περίοδο, το μέσο κόστος εισροών για την αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 5% στην ΕΕ μετά την αύξησή τους κατά 11% στο α’ τρίμηνο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των λιπασμάτων και βελτιωτικών εδάφους (-23%), της ενέργειας και λιπαντικών (-13%) και των ζωοτροφών (-5%).

 
 

Το επαναλαμβάνουμε

Και επειδή συνεχίζονται οι σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, με απειλές του αέρα για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Θα ξανά πούμε πως μια κυβέρνηση δεν είναι για να κάνει διαπιστώσεις, αλλά να παίρνει μέτρα και να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα. Αναφερόμαστε στις συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως πρέπει να σταματήσουνε τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων. Είμαστε υπέρ της λογικής της ελεύθερης αγοράς. Αλλά πάντα υπάρχει και το μέτρο και αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή σε πολλές κατηγορίες τροφίμων είναι καθαρή κερδοσκοπία, που γυρίζει μπούμερανγκ στην ελληνική οικονομία.

 

 

Εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων

Έχουμε γράψει ότι ως χώρα τα βλέπουμε όλα πολύ κοντόφθαλμα. Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί είμαστε σίγουροι πως μέχρι να προσαρμοστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, θα έχουνε χάσει από τις ξένες πολυεθνικές μερίδια αγοράς και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούνε εκτός αγοράς. Πάντα στις κρίσεις, ο μεγάλος γίνεται μεγαλύτερος και ο μικρός μικρότερος. Και αυτός, ειδικά οι πιο μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, να το λάβουνε σοβαρά υπόψη. Γιατί δε θα χάσουνε απλά μερίδια από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που και αυτό θα ήτανε αρνητικό. Αλλά θα χάσουνε μερίδια αγοράς από μεγάλους ξένους ομίλους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 
 

Τριπλός γρίφος και ένας πονοκέφαλος για τον Στέφανο

Όπως τώρα έγραφε ο Βηματοδότης, τρία σοβαρά ζητήματα έχει να διαχειριστεί ο Στέφανος Κασσελάκης το επόμενο διάστημα. Και τα τρία είναι ήδη γνωστά στον Μανώλη Καπνισάκη, τον έμπειρο δικηγόρο που ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του. Επιπλέον ο νέος Πρόεδρος απέκτησε από χθες τον πρώτο του πολιτικό πονοκέφαλο, με το «όχι» της Αχτσιόγλου.

Το πρώτο ζήτημα λοιπόν έχει να κάνει με την ανανέωση του κόμματος με φρέσκα πρόσωπα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράξει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά κάποιες πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποκλείεται να ζητήσει για το θέμα αυτό την άποψη της Έφης Αχτσιόγλου. Αλλά το πότε θα γίνει αυτό το ξέρουν ο ίδιος και ο κ. Καπνισάκης. Το γεγονός όμως ότι η κυρία Αχτσιόγλου αρνήθηκε οποιαδήποτε θέση στο κόμμα ή στην ΚΟ σημαίνει ένα είδος αποστασιοποίησής της. Όσο όμως αργεί ο κ. Κασσελάκης τόσο χάνεται η ευκαιρία. Ήδη όλοι παρατηρούν πως οι τοποθετήσεις των Γιώργου Τσίπρα και Νίκου Παππά σε κρίσιμα πόστα στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν συνάδουν με ανανέωση και φρεσκάδα, αλλά ούτε βοηθούν στη συρρίκνωση των διασπαστικών τάσεων Και ακόμα το σκηνικό πόλωσης στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο ορατό. Το «όχι» από Αχτσιόγλου για ανάληψη ρόλου, η φουλ επίθεση από Φίλη, η «πικρία» από Καλπάκη και Θεοχαρόπουλο προσθέτει έναν ισχυρό πονοκέφαλο στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο ζήτημα που έχει να διαχειριστεί ο Στέφανος Κασσελάκης έχει να κάνει με το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από αυτό. Για να μην γίνει «ροντέο» η υπόθεση και ξεφύγουν τα πράγματα θα πρέπει ξανά ο κ. Κασσελάκης να κινηθεί σε συνεννόηση με την Έφη Αχτσιόγλου ή τους κ.κ. Χαρίτση και Ηλιόπουλο που θεωρούνται ενωτικοί και εξαιρετικά έμπειροι στα οργανωτικά. Και επειδή στο συνέδριο θα πρέπει να παρουσιάσει το όραμά του για τον ΣΥΡΙΖΑ και την μετεξέλιξή του , θα είναι στο χέρι του να διαμορφώσει τις πλειοψηφίες που χρειάζονται ώστε να ελέγξει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Αν το κάνει θα εξασφαλίσει χρόνο, εάν δεν το κάνει τότε θα επιταχύνει τη διάσπαση.

Το τρίτο ζήτημα που θα πρέπει να οργανώσει το γραφείο του κ. Κασσελάκη είναι η προετοιμασία του κόμματος για τις Ευρωεκλογές. Εάν δεν γίνει αυτό σωστά τότε η ανανέωση που φέρνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταγραφεί στα εκλογικά ποσοστά. Και η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές απαιτεί να υπάρξει σύμπνοια και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Για το λόγο αυτό απαιτείται να βγουν μπροστά νέες «υπερτασικές» υποψηφιότητες με περγαμηνές και εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα, που την ίδια στιγμή θα μπορούν να εκπροσωπήσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο απαιτητικό πεδίο των ΜΜΕ. Πόσοι είναι αυτοί; Ελάχιστοι. Αλλά εάν αξιοποιηθούν μπορεί να κάνουν τη διαφορά. 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum