| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 29/01/24

 

Μετά από τόσα χρόνια κρίσης

Πάντα με κάποια διάθεση υπερβολής και κάποιες φορές με ειρωνικό τρόπο, αρκετές φορές έχουμε σχολιάσει πως παρά τα όσα έχουμε περάσει ως χώρα τα χρόνια της κρίσης, τελικά ελάχιστα έχουνε αλλάξει …. Ελάχιστα, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει στο περιβόητο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ούτε πιστεύουμε πως θα αλλάξει, σε μια οικονομία με βαριά βιομηχανία τον τουρισμό, ωστόσο βασιζόμενη πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε στην κατανάλωση. Πάμε όμως να δούμε τώρα τα όσα ανέφερε ο πάντα σοβαρός κ. Βέττας.

H αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας παραμένει το μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα, τόνισε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο κ. Βέττας έθεσε έτσι ένα θέμα που ξεπερνάει τις πρόσφατες θετικές αναπτυξιακές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και απασχολεί όλους τους αναλυτές σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Οπως παραστατικά το περιέγραψε, μετά τη μνημονιακή 8ετία η οικονομία έχει επιστρέψει μεν στην κανονικότητα, με συστηματική ανάκαμψη, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όπου καλείται να αποφασίσει αν θα αλλάξει παραγωγικό υπόδειγμα ή θα επιστρέψει στα μη ανταγωνιστικά πρότυπα του παρελθόντος.

«Εφεξής οι επενδύσεις και όχι η κατανάλωση πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο», είπε, αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, ενώ μακροπρόθεσμα μίλησε για αλλαγή των δομικών χαρακτηριστικών της οικονομίας. «Προκειμένου να επιτευχθεί η στροφή του παραγωγικού υποδείγματος», τόνισε, «πρέπει να αντιμετωπιστούν χρόνιες εσωτερικές προκλήσεις και ανισορροπίες. Ενδεικτικά: (α) Στην αγορά εργασίας παρατηρείται υψηλή διαρθρωτική ανεργία και αναντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. (β) Στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι κρίσιμο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να αρθούν εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων. (γ) Κρίνεται σκόπιμο να αρθούν αντικίνητρα για δραστηριότητες στην τυπική οικονομία έναντι της άτυπης. (δ) Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η τομεακή διαφοροποίηση της οικονομίας με τη μεταποίηση ως συμπληρωματική κινητήρια δύναμη σε τουρισμό και κατασκευές. (ε) Χρειάζεται βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με έμφαση στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης».

Δεν αρκεί, όμως, να γίνονται επενδύσεις, πρέπει να είναι σωστός και ο προσανατολισμός τους. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχούν οι επενδύσεις σε ακίνητα και κατασκευές, ο κ. Βέττας σχολίασε ότι ενώ είναι επιθυμητές κι αυτές, έχουν πεπερασμένα όρια, καθώς δεν είναι απεριόριστες οι ανάγκες σε κατοικίες. «Χωρίς παραγωγικές επενδύσεις είναι αδύνατον το σύνολο των επενδύσεων να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, πάνω από 20% του ΑΕΠ μας», είπε. Σημειωτέον ότι οι επενδύσεις σήμερα βρίσκονται στο 15% του ΑΕΠ έναντι 23% μέσου όρου στην Ε.Ε.

Πάντως, ο κ. Βέττας σχολίασε ότι επενδύσεις σαν αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα, οι οποίες θα την τοποθετούν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, δεν είναι βραχυπρόθεσμες. Υπό αυτή την έννοια είναι σημαντική η συνεισφορά της σταθερότητας στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

«Γενικότερα», πρόσθεσε, «απαιτείται ενίσχυση της εξωστρέφειας και των επενδύσεων ως μοχλών της οικονομικής ανάπτυξης μακροχρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, βραχυπρόθεσμη ευκαιρία αποτελεί η έγκαιρη και αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ τροποποιήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του 2023, την οποία βλέπει τώρα στο 2,2% (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 2,4%), ενώ για το 2024 αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω στο 2,4% (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 2,9%). Η εκτίμηση αυτή για το 2024 βασίζεται σε πρόβλεψη για αύξηση των παγίων επενδύσεων κατά 11% έναντι κυβερνητικής για 15%.

 
 

Εντυπωσιακό

Έχοντας πάρα πολλές φορές πει πως θα παρακολουθούμε στενά και μήνα με το μήνα την πορεία των καταθέσεων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, οι αντοχές – πορεία των οποίων τα τελευταία περίπου 2 χρόνια μας έχει εντυπωσιάσει, απόδειξη της βελτίωσης που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, παρά την παρατηρούμενη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων που σηκώνει συζήτηση και είναι ένα ζήτημα που θέλει μεγάλη προσοχή. Εντυπωσιασμένοι δηλώνουμε από τα τελευταία στοιχεία από την πορεία των καταθέσεων. Πραγματικά εντυπωσιασμένοι, με τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται κατά 6,376 δισ. ευρώ, το Δεκέμβριο του 2023, έναντι μείωσης κατά 900 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ η χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 3,894 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 792 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα,

Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση κατά 6.376 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2023, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 900 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 3,1% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. 

Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 3.292 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2023, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 747 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 1,6% από -1,6% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 2.650 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 625 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 642 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 122 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 
 

Κλιματική αλλαγή – Δημογραφικό

Με γνωστό πως θεωρούμε τα προβλήματα του δημογραφικού και της κλιματικής αλλαγής από τα πιο σοβαρά προβλήματα, πολύ ενδιαφέροντα βρήκαμε τα όσα έγραφε ο Γιάννης Αγουρίδης στο in.gr …. Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθούν καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια πραγματοποιεί το ΔΝΤ, στην έκθεσή που δημοσιοποίησε χθες, στο πλαίσιο του άρθρου 4. Μάλιστα, εφιστά την προσοχή σε κινδύνους όπως το δημογραφικό, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την κλιματική κρίση, προτείνοντας λύσεις για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο, το Ταμείο ζητά ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών εμποδίων στην προσφορά που θα αναζωογονήσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα αμβλύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Δεδομένων των αρνητικών δημογραφικών προοπτικών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μειώσουν τη δυνητική ανάπτυξη κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, το ΔΝΤ τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας η προώθηση των επενδύσεων και η αύξηση της παραγωγικότητας. Η ταχεία εφαρμογή των του ΕΣΠΑ θα συμβάλει όχι μόνο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανάπτυξης αλλά και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Επιπλέον, η ιεράρχηση των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την προσφορά, όπως αυτές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, θα βοηθήσει επίσης στη συγκράτηση των μισθολογικών πιέσεων και στη μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δημογραφικό και ανάπτυξη

Στο πλαίσιο των δημογραφικών αντιξοοτήτων και της λήξης της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να συγκρατηθεί σε περίπου 1,2% από το 2027 και μετά (1,6% το 2025 και 1,4% το 2026) .Ο προσανατολισμός της δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερος από το 2025, καθώς οι αρχές σχεδιάζουν να διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% περίπου του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Στήριξη των επιχειρήσεων

Επίσης, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της οικονομίας και της παραγωγικότητας. Οι κανονισμοί θα πρέπει να εξορθολογιστούν περαιτέρω ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος και η έξοδος επιχειρήσεων, καθώς και οι αλλαγές στις θέσεις εργασίας, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού δυναμισμού, όπου η Ελλάδα υστερεί έναντι των περισσότερων χωρών της ΕΕ, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση «Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κορυφαίων χωρών στην αύξηση της ψηφιοποίησης τα τελευταία χρόνια, με συναφή αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με βάση στοιχεία από διάφορες χώρες.Όμως, βασικές δείκτες ψηφιοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το αντίστοιχους μέσους όρους της ΕΕ, ιδίως στους τομείς που σχετίζονται με την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας».

Οι τρέχουσες προσπάθειες των αρχών στον τομέα της ψηφιοποίησης θα μπορούσαν να αυξήσουν την εστίαση στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της συνολικής απασχόλησης, για να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά οφέλη και τα οφέλη για την απασχόληση

Εργατικό δυναμικό

Η εξασφάλιση υψηλότερης συμμετοχής στην αγορά εργασίας και ενός καλύτερα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού θα αυξήσει την εργατική δυναμική της αγοράς, διευκολύνοντας παράλληλα περαιτέρω την ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση, προστίθεται στην έκθεση, παρά την έντονη πρόσφατη αύξηση της απασχόλησης, τα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και απασχόλησης εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από εκείνα της ομόλογες χώρες και υπάρχουν επίσης ενδείξεις έλλειψης δεξιοτήτων σε επιλεγμένους τομείς. Κατά το Ταμείο, η κλιμάκωση του πρόσφατα αναβαθμισμένου συστήματος δια βίου μάθησης για την παροχή βελτιωμένης κατάρτισης σε περισσότερους ανθρώπους, μεταξύ άλλων σε θέματα ψηφιακής και πράσινες δεξιότητες, θα μπορούσε να μειώσει τις ελλείψεις δεξιοτήτων.

Κόκκινα δάνεια

Από εκεί και πέρα, η ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος και των εξωδικαστικών διαδικασιών θα συμβάλει στη βελτίωση του επιχειρηματικής δυναμικότητας με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ενώ η ταχεία μείωση των τραπεζικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν αξιοσημείωτη, οι κίνδυνοι έχουν μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στο μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά τομέα (funds και servicers), με το προβληματικό χρέος να ανέρχεται σε περίπου 70 δισ. ευρώ (34% του ΑΕΠ)!

Κλιματική Κρίση

Επιπλέον, το Ταμείο θεωρεί ότι απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων των αρχών και της πράσινης μετάβασης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι πρόσφατες πυρκαγιές και οι πλημμύρες στην Ελλάδα υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα των αποφασιστικών δράσεων τόσο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όσο και για τον μετριασμό της.

Το κόστος προσαρμογής εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,5% του ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια, ενώ η επίτευξη του στόχου των αρχών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απαιτεί σημαντικές πράσινες επενδύσεις άνω του 20% του ΑΕΠ.

Αυξήστε τους φόρους για τον άνθρακα!

Δεδομένης της κυριαρχίας των ορυκτών καυσίμων στην ελληνική ενεργειακή δομή, η πρόοδος στις δράσεις για το κλίμα εξαρτάται καθοριστικά από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις μεταφορές και τα κτίρια.

Οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ενδεχόμενο να αυξήσουν την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών φόρων κατανάλωσης) σε τομείς όπως οι μεταφορές, ώστε να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για την ταχεία και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση.

 

 

Ενδιαφέρον

Και με τις καταθέσεις των νοικοκυριών στη χώρα μας να αυξάνονται, σε μια εποχή με νέες τάσεις, νέα δεδομένα και όπως αναφέραμε μεγάλη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων (όχι μόνο στη χώρα μας). Πολύ ενδιαφέρουσα βρήκαμε ένα δημοσίευμα (από τις ΗΠΑ) με χαρακτηριστικό τίτλο: Ετών 35 με…χαρτζιλίκι – Το 60% των γονέων εξακολουθούν να δίνουν λεφτά στα ενήλικα παιδιά τους.

Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, η οικονομική στήριξη ή εάν θέλετε καλύτερα συνεισφορά των γονέων στην ενήλικη ζωή των παιδιών τους δεν αποτελεί είδηση. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Είτε αυτό αφορά τη χρηματοδότηση του γάμου τους, είτε την απόκτηση σπιτιού, οι γονείς είναι οι βασικοί… σπόνσορες. Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει σήμερα είναι διάρκεια του χαρτζιλικώματος.

Περίπου το 59% των γονέων δήλωσαν ότι βοήθησαν οικονομικά τα νεαρά ενήλικα παιδιά τους τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το Pew Research Center και η οποία επικεντρώθηκε σε ενήλικες κάτω των 35 ετών.

Επιπλέον περισσότεροι νεαροί ενήλικες μένουν στο πατρικό τους. Ενδεικτικά το 57% των ενηλίκων —κάτω των 25 ετών— ζουν με τους γονείς τους.

Χαρτζιλίκι – ενηλικίωση: 1-0

Οικονομολόγοι και ερευνητές αποδίδουν τα παραπάνω στοιχεία, στο γεγονός ότι στη σημερινή εποχή οι νεότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους συγκριτικά με παλαιότερα, επίσης η διαδρομή τους είναι περισσότερο… ακριβή. Το χάσμα πλούτου μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών και των νεότερων είναι μεγαλύτερο, και δίνει σε ορισμένους γονείς περισσότερα μέσα και λόγους να βοηθήσουν. Εν ολίγοις, η ενηλικίωση δεν σημαίνει πλέον την απομάκρυνση από το χαρτζιλίκι.

Το ποσό των χρημάτων και η συχνότητα της βοήθειας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία

Η Kami Loukipoudis δηλώνει στη Wall Street Journal πως εκείνη και ο σύζυγός της γνώριζαν εξ’ αρχής πως θα χρειάζονταν την οικονομική στήριξη των γονιών τους προκειμένου να αγοράσουν σπίτι στη Νέα Υόρκη, καθώς το να προσπαθήσουν να μαζέψουν χρήματα μόνοι τους, ενώ πληρώνουν και ενοίκιο, «θα τους έπαιρνε 300 χρόνια».

Τα ενήλικα παιδιά δεν παίρνουν απαραίτητα περισσότερα λεφτά από τους γονείς τους, αλλά εξαρτώνται από αυτούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι προηγούμενες γενιές, εξηγεί η Marla Ripoll, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Από τα νεαρά ενήλικα παιδιά που δήλωσαν ότι έλαβαν οικονομική βοήθεια από έναν γονέα κατά το προηγούμενο έτος, τα περισσότερα δήλωσαν ότι την έδωσαν για καθημερινά έξοδα του νοικοκυριού, όπως λογαριασμούς τηλεφώνου και συνδρομές σε υπηρεσίες streaming όπως το Netflix, σύμφωνα με την έρευνα της Pew.

«Βοήθησε πάρα πολύ… δεν χρειάστηκε να πάρω άλλα δάνεια»

Το ποσό των χρημάτων και η συχνότητα της βοήθειας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Εκείνοι που βρίσκονται μεταξύ 18-34 ετών είναι πολύ πιο πιθανό να πουν ότι είναι εντελώς ανεξάρτητοι οικονομικά από τους γονείς τους σε σύγκριση με τα νεότερα ενήλικα παιδιά, καθώς πολλά από τα παιδιά της τελευταίας ομάδας ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Σχεδόν το ένα τρίτο των νεαρών ενήλικων παιδιών μεταξύ 30 και 34 ετών δηλώνουν ότι εξακολουθούν να λαμβάνουν γονική βοήθεια.

Η 33χρονη Heather McAfee φυσικοθεραπεύτρια στο Όστιν του Τέξας, δήλωσε ότι ζούσε στο σπίτι της μεταξύ 2019 και 2021, διαφορετικά δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα φοιτητικά της δάνεια, ενώ οι τιμές των ενοικίων στην περιοχή της παρέμεναν τόσο υψηλές. Το σχέδιο λειτούργησε – έκτοτε μείωσε το υπόλοιπο του φοιτητικού της χρέους από 83.000 σε 15.000 δολάρια.

«Βοήθησε πάρα πολύ», είπε. «Δεν χρειάστηκε να πάρω άλλα δάνεια για να πληρώσω για τη διαβίωση σε διαμέρισμα ή κάτι τέτοιο. Αυτό το άγχος έφυγε».

Θέτοντας όρια

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το να έχουν τα ενήλικα παιδιά τους στο σπίτι τούς έφερε πιο κοντά ή βελτίωσε τη σχέση τους, αλλά σχεδόν το 20% δήλωσε ότι αυτό έπληξε τα οικονομικά τους.

Οι οικονομικοί σύμβουλοι βρίσκονται συχνά στη δύσκολη θέση να απευθύνονται και στα δύο άκρα της εξίσωσης: στα ενήλικα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια και στους γονείς που είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Ενώ οι προηγούμενες γενιές έβρισκαν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία στις αρχές της δεκαετίας των 20, τα νεαρά ενήλικα παιδιά σήμερα συχνά δεν μπορούν να φτάσουν σε παρόμοια επίπεδα ανεξαρτησίας, όπως να ζήσουν μόνα τους ή να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι.

Οι οικογένειες συνήθως δεν θέτουν συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το πότε θα υπάρξει οικονομική βοήθεια και για ποιο λόγο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εκπλήξεις στην πορεία, επισημαίνουν οι ειδικοί, όπως το να περιμένουν οι γονείς κάποια στιγμή να τους τα δώσουν πίσω.

 
 

Κι όμως 2 δισ. οπλικών συστημάτων από ΗΠΑ δωρεάν

Πακέτο μαμούθ εξοπλιστικών προγραμμάτων προσφέρουν στην Ελλάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως με πληροφορούν κυβερνητικές πηγές. Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές σίγουρα θα έχει φθάσει η επιστολή Άντονι Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό με την οποία οι ΗΠΑ θα αναφέρουν την τελική φάση στην οποία βρίσκονται τα 40 F-35 για την Ελλάδα (η αποστολή δηλαδή του LOA), αλλά και της δωρεάν παραχώρησης 4 φρεγατών, δύο C-130, εκατοντάδων αρμάτων μάχης και άλλου υλικού (ακόμα και για Λιμενικό) αξίας πάνω 2 δισ. δολάριο.

Όπως τώρα έγραψε ο “Βηματοδότης” …. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα παροχής οπλικών συστημάτων προς την Ελλάδα. Με δυο λόγια έρχεται η επίσημη επιστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Όσον αφορά την επιστολή LOA (Letter of Acceptance) για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 θα έρθει και αυτή τη Δευτέρα στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.

Όπως μαθαίνω η επεξεργασία αυτού του προγράμματος άρχισε με απόλυτη μυστικότητα εδώ και δύο χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες και επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά (στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό). Σήμερα, μέσα στην ημέρα αναμένεται και δήλωση του Πρωθυπουργού, με την Ελλάδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε ένα αβέβαιο μέλλον να βεβαιώνει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum