| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 29/03/22

 

 

Μιλάνε για κάποια θετικά σημάδια …. Ωστόσο κρατάμε αυτές τις δηλώσεις….

 

Σε σχέση και με τα όσα είχαμε γράψει χθες ξεκινώντας τα σχόλια μας και μην κρύβοντας πως έχουμε απογοητευτεί από το πως εξελίσσονται τα πράγματα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με ενδιαφέρον διαβάζουμε και ακούμε τις αναφορές για κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν και πάλι χθες στην Τουρκία. Αυτό που κυρίως ξεχωρίζει είναι η πρόθεση της Ουκρανίας να αποδεχθεί καθεστώς ουδετερότητας. Ωστόσο, εμείς θα μείνουμε στις τελευταίες δηλώσεις Λαβρόφ.

 

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόλις οι δύο πλευρές φθάσουν κοντά σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα.

 

Μιλώντας σε σερβικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, αυτή τη στιγμή θα ήταν αντιπαραγωγική…

 

Σίγουρα τα πράγματα αλλάζουνε από ημέρα σε ημέρα … .Αλλά θυμίζοντας και τα όσα είχε πει ο Λαβρόφ πριν από περίπου 10 ημέρες (πως συνάντηση θα υπάρχει μόνο όταν υπάρχει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις), δε μπορούμε να πούμε πως οι τελευταίες του δηλώσεις μας ενθουσίασαν και τόσο.

 
 

 

Πως να μην είναι νεκρή η αγορά;

 

Όπως έχουμε πει αρκετές φορές, σε κάθε ευκαιρία που έχουμε ρωτάμε ανθρώπους της αγοράς πως κινούνται τα πράγματα. Και η απάντηση που παίρνει κανείς τον τελευταίο καιρό είναι πως στην αγορά δεν κινείται τίποτα. Όπως χαρακτηριστικά λένε η αγορά είναι νεκρή …. Τώρα για να είμαστε ειλικρινείς ….. Το ερώτημα είναι άλλο. Πως να είναι μην είναι νεκρή η αγορά; Και το λέμε αυτό γιατί πραγματικά αυτό με τις ανατιμήσεις που καταγράφονται στην αγορά ειλικρινά δεν ξέρουμε πως θα το διαχειριστούνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 
 

 

Είχαμε προειδοποιήσει…

 

Αρκετές φορές έχουμε σχολιάσει πως το ζήτημα με την αύξηση των καταθέσεων των προηγούμενων μηνών σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Και είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μιας νέας περιόδους – σταδιακής - μείωσης τους, σημειώνοντας μάλιστα πως εν μέσω ακρίβειας τώρα αρχίζουνε να ξεπαγώνει και μεγάλος αριθμός υποχρεώσεων που ήτανε παγωμένες επί πανδημίας … Όπως λοιπόν έχουμε γράψει. Θα περιμένουμε με αγωνία τους επόμενους μήνες να δούμε πως θα εξελιχθούνε τα πράγματα …

 

Για την ιστορία λοιπόν και με βάση τα τελευταία στοιχεία. Τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων άρχισαν να ροκανίζουν οι ανατιμήσεις που προκαλεί στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών η ενεργειακή κρίση η οποία επιτείνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Από τον περασμένο Δεκέμβριο και εντεύθεν οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε φθίνουσα τροχιά όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Τον μήνα Φεβρουάριο οι καταθέσεις των ιδιωτών μειώθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη «βουτιά» των 2,2 δισ. ευρώ που είχαν κάνει το Δεκέμβριο. Το σύνολό τους διαμορφώθηκε στα 177,538 δισ. ευρώ από 177,819 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 180,003 δισ. τον Δεκέμβριο.

 

Επιμέρους οι καταθέσεις των επιχειρήσεων περιορίστηκαν κατά 215 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 42,877 δισ. ευρώ.

 
 

 

Για πάμε …..

 

Ας αφήσουμε όμως τη μιζέρια και την απαισιοδοξία και πάμε στον τουρισμό… Ένας τουρισμός που εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως θα πάει εξαιρετικά, παρά τα απαισιόδοξα σενάρια που εμφανίστηκαν ξαφνικά λόγω πολέμου. Δίνουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες η χρόνια να είναι μια θετική έκπληξη, φτάνοντας κοντά στα νούμερα του 2019, παρά το αντίθετο.

 

Με βάση λοιπόν επίσημα στοιχεία, πάνω από 54.000 γερμανοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον Ιανουάριο, καταγράφοντας το πρώτο τουριστικό ρεκόρ στις αφίξεις του 2022. Ακολούθησαν οι Αγγλοι με 33.400 τουρίστες και οι Γάλλοι με 15.800. Στην χώρα μας έφτασαν και 2.200 Ρώσοι τον Ιανουάριο, αριθμός που αναμένεται να υποχωρήσει κατακόρυφα τον Φεβρουάριο και Μάρτιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Όπως γράφει η Ημερησία, στο μεταξύ, αύξηση κατά 309,8% κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 140,1 εκατ. ευρώ, έναντι 34,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ αύξηση κατά 143,8% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιανουάριος 2022: 79,3 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2021: 32,5 εκατ. ευρώ).

 

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 256,7%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 14,5%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 2,0% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 15,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

 

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

 

Τον Ιανουάριο του 2022, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 309,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 270,6% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 80,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 373,5% (Ιανουάριος 2022: 59,4 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2021: 12,6 εκατ. ευρώ).

 

Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 295,1% (Ιανουάριος 2022: 62,6 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2021: 15,8 εκατ. ευρώ), καθώς και από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 203,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 17,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 227,7% και διαμορφώθηκαν στα 21,4 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία επίσης αυξήθηκαν κατά 486,9% στα 5,4 εκατ. ευρώ.

 

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 524,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 16,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3.768,9% και διαμορφώθηκαν στα 7,0 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 1.085,7% και διαμορφώθηκαν στα 0,9 εκατ. ευρώ.  

 

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση

 

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιανουάριο του 2022 διαμορφώθηκε σε 341,4 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 256,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 352,3% σε σύγκριση με το Ιανουάριο του 2021 και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 182,9%.

 

Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προήλθε τόσο από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης από χώρες της ΕΕ-27 κατά 219,6% όσο και από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 324,4%. Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 148,9 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 270,2%. Άνοδο κατά 125,2% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε σε 48,6 χιλ. ταξιδιώτες.

 

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 183,5% και διαμορφώθηκε σε 54,2 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 424,8% σε 15,8 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 483,9% και διαμορφώθηκε σε 33,4 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 1.379,6% σε 10,8 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία σημείωσε επίσης αύξηση κατά 579,3% και διαμορφώθηκε σε 2,2 χιλ. ταξιδιώτες.

 
 

 

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα …

 

Κλείνοντας, χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας που υπάρχει για τη φετινή τουριστική χρονιά, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και γενικά, ήτανε τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, με την Μεσόγειο να κλέβει τις εντυπώσεις!!

 

Οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν εκτόξευση του αριθμού επιβατών μέσα στους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από το καθολικό Πάσχα στις 17 Απριλίου, παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη από την Κυριακή 27/3 ισχύει το καλοκαιρινό σχέδιο πτήσεων. Οι υπεύθυνοι των αεροπορικών εταιριών και των αεροδρομίων δεν έχουν ωστόσο ψευδαισθήσεις. Μετά από δύο χρόνια βαθιάς κρίσης κανείς δεν περιμένει όλα να λειτουργούν χωρίς προβλήματα σε περιόδους αιχμής. Με άλλα λόγια οι επιβάτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή στους ελέγχους χειραποσκευών, ταξιδιωτικών εγγράφων και απαραίτητων πιστοποιητικών.

 

Η μεγαλύτερη αύξηση πτήσεων θα σημειωθεί το επόμενο διάστημα, ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, στις πτήσεις από την κεντρική Ευρώπη στη Μεσόγειο!! Σύμφωνα με τον γερμανικό Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Αεροπορικών Εταιριών, φέτος έχουν προβλεφθεί 3% περισσότεροι επιβάτες από ό,τι το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum