| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 29/03/23

 

Καταθέσεις

Είχαμε αναφερθεί χθες στο ζήτημα της μείωσης των καταθέσεων. Παρακολουθώντας το ζήτημα πολύ στενά για λόγους που έχουμε αναλύσει. Ενδιαφέροντα ήτανε τα όσα έγραφε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Συγκεκριμένα:

«Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες (σε επίπεδο ευρωζώνης) στην…απόσυρση των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα απανωτά κύματα ακρίβειας. Ως φαίνεται, ακόμη μια αρνητική πρωτιά σημείωσε η Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες είναι οι πρώτοι που αναγκάζονται να βάλουν «χέρι» στις καταθέσεις προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι είναι δυσβάσταχτοι, αλλά και στο γενικότερα υψηλό πληθωρισμό. Επίσης, οι πολίτες στην Ελλάδα είναι οι περισσότερο ανήσυχοι σχετικά με την πληρωμή των λογαριασμών και τρίτοι στην αλλαγή συνηθειών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγο η Eurostat. Πάντως, είναι γεγονός πως οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν προσαρμόσει τις συνήθειές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, ενώ η παρατεταμένη ακρίβεια «χτυπά» τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων Καταναλωτών απέσυρε τα χρήματά του από τις αποταμιεύσεις του ως απάντηση στους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, οι οποίοι σημειώθηκαν το 2022.  Οι απαντήσεις των καταναλωτών που ερωτήθηκαν διέφεραν πολύ μεταξύ των χωρών. Τα ποσοστά των καταναλωτών που έχουν ξοδέψει ορισμένες από τις αποταμιεύσεις τους λόγω του αυξημένου πληθωρισμού κυμαίνονταν μεταξύ 16% (Κροατία) ως και 58% που αφορά την Ελλάδα, η οποία καταγράφει το χειρότερο ποσοστό.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τάση αποτυπώθηκε και στα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν μείωση των καταθέσεων. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε καθαρή εκροή 4,510 δισ. ευρώ από καταθετικούς λογαριασμούς ιδιωτών. Τον Φεβρουάριο η τάση συνεχίστηκε με καθαρή εκροή 1,456 δισ. ευρώ και συνολικά 5,966 δισ. στο δίμηνο!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την ευρωζώνη, τον Νοέμβριο του 2022, οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν ως επί το πλείστον βραχυπρόθεσμες λύσεις ως αντίδραση στο αυξημένο κόστος, αναζητώντας νέο «δανεισμό, κυρίως μέσω πιστωτικών καρτών: Η συνολική αύξηση ήταν της τάξης του 12% σε σχέση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον ίδιο μήνα του 2021. Αντίθετα, ο νέος στεγαστικός δανεισμός μειώθηκε κατά 24% σε ετήσια βάση.

 

 

Ενδιαφέρον

Και συνεχίζοντας με μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά. Όπως είπαμε και με βάση τα επίσημα στοιχεία, κατά 1,4 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις στις τράπεζες ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της ρευστότητας που διατηρούν οι επιχειρήσεις, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Η μείωση των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από στοιχεία των τραπεζών, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών προκειμένου να περιορίσουν τον δανεισμό τους.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΤΤE για την εξέλιξη της χρηματοδότησης τον Φεβρουάριο, με βάση τα οποία οι αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις, οδηγώντας σε αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», η τάση αυτή που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά 1,4 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο με 90 εκατ. ευρώ, συνεχίστηκε και τον Μάρτιο και αποτελεί την άμυνα των επιχειρήσεων στην άνοδο του κόστους δανεισμού.

Αρνητική ροή κατά 103 εκατ. ευρώ καταγράφηκε και στον δανεισμό των νοικοκυριών, καθώς οι αποπληρωμές τόσο στη στεγαστική όσο και στην καταναλωτική πίστη ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΤΕ, μετά τη μείωση κατά 1,2 δισ. ευρώ των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις, τα υπόλοιπα διαμορφώθηκαν στα 43,1 δισ. ευρώ, περίπου, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 202 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 139,7 δισ. ευρώ. Η άνοδος των επιτοκίων, μέρος της οποίας πέρασε και στα επιτόκια καταθέσεων, οδήγησε σε αύξηση στα υπόλοιπα των προθεσμιακών λογαριασμών που ενισχύθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ στα 27,1 δισ. ευρώ, τραβώντας ρευστότητα από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, που υποχώρησαν σχεδόν ισόποσα. Μετά τις πρόσφατες αναπροσαρμογές των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις θα αυξηθούν περαιτέρω τους προσεχείς μήνες και θα αποτελούν το 30% των καταθέσεων των νοικοκυριών από περίπου 18% σήμερα.

 

 

 

Καλή μας τύχη

Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζεται το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο έχουμε χαρακτηρίσει ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας και της ελληνικής οικονομίας. Όχι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια, όπως εσφαλμένα πιστεύουνε πολλοί. Αλλά ένα πρόβλημα το οποίο ήδη κάνει ζημία στη χώρα και επαναλαμβάνουμε και την ελληνική οικονομία.

 

 

BREXIT ήθελαν

Εμείς ως Έλληνες το ξέρουμε πως οι βλακείες πληρώνονται, ειδικά όταν η μνήμη μας γυρίζει στην ηρωική διαπραγμάτευση του 2015, με τους κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη να καταστρέφουνε το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Για τα όσα λοιπόν περνάν οι βρετανοί και όλα δείχνουνε πως θα συνεχίσουνε να περνάνε. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως BREXIT ήθελαν …. Ας πρόσεχαν….

Οι Βρετανοί λοιπόν, που ήδη ταλανίζονται από τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών των τροφίμων από το 1977, ίσως χρειαστεί να συνηθίσουν στις ελλείψεις φρέσκων λαχανικών, καθώς η αύξηση του κόστους και ο απρόβλεπτος καιρός πλήττουν την εγχώρια παραγωγή.

Οι καταναλωτές αντιμετώπισαν ελλείψεις σε ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η διακοπείσα συγκομιδή στη βόρεια Αφρική μείωσε την προσφορά. Επιδεινώνοντας τα πράγματα, η βρετανική παραγωγή αναμένεται να σημειώσει αρνητικό ρεκόρ φέτος, καθώς η δαπανηρή ενέργεια αποτρέπει τους αγρότες από την καλλιέργεια στα θερμοκήπια.

Τα στοιχεία του κλάδου από την εταιρεία έρευνας αγοράς Kantar την Τρίτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο επίπεδο – ρεκόρ του 17,5% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 19 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ενωσης Παραγωγών δήλωσε ότι υπάρχει πλέον ερωτηματικό για το μέλλον των φρέσκων τροφίμων της χώρας. «Υπάρχει ένα όριο για πόσο καιρό οι παραγωγοί μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν πράγματα με ζημία», δήλωσε.

Οι καλλιεργητές, τα αγροτικά συνδικάτα και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προειδοποιούν για περισσότερες ελλείψεις στο μέλλον, οι οποίες ενδεχομένως σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλες εγχώριες καλλιέργειες, όπως πράσα, κουνουπίδια και καρότα, λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας και των παγετών του χειμώνα.

Ο γραμματέας της Ενωσης Παραγωγών Lea Valley, τα μέλη της οποίας παράγουν περίπου τα τρία τέταρτα της βρετανικής σοδειάς αγγουριών και γλυκών πιπεριών, δήλωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο περίπου οι μισοί δεν είχαν ακόμη φυτέψει, την ώρα που το 10% των μελών σταμάτησε να δραστηριοποιείται πέρυσι

Αδεια ράφια

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα άδεια ράφια να γίνουν συνήθεια», δήλωσε η Μινέτ Μπάτερς, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτών.

Η ένωση, η οποία αναμένει ότι το 2023 η βρετανική παραγωγή κηπευτικών θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1985, είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για τον κίνδυνο να εξαιρεθεί ο κλάδος από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που παρέχει βοήθεια σε εταιρείες που αγωνίζονται με το ενεργειακό κόστος.

Για πολλούς λιανοπωλητές, η δυνατότητα να αποφύγουν τις ελλείψεις θα εξαρτηθεί από το πώς θα τα πάνε στην προμήθεια προϊόντων από το εξωτερικό.

Αυτό μπορεί να περιπλέκεται από την πρακτική των βρετανικών σούπερ μάρκετ να καθορίζουν τις τιμές για ολόκληρη τη σεζόν, ενώ οι ανταγωνιστές τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο ευέλικτοι, δήλωσε στο Reuters ένας παραγωγός, ο οποίος επίσης εισάγει και συσκευάζει προϊόντα.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ έχει επίσης παίξει ρόλο, με την αυξημένη γραφειοκρατία να αποθαρρύνει τους οδηγούς να κάνουν το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην ηπειρωτική Ευρώπη παραμένουν εφοδιασμένα.

 
 

Παρακμή

Διαβάζοντας τώρα τα παρακάτω, μόνο ένα σχόλιο έχουμε να κάνουμε. Πως είναι παρακμή για αυτή τη χώρα, το 2023 να μιλάμε και πάλι για τον κ. Λαλιώτη. Γενικά είναι παρακμή για ένα κόμμα να έχει ως σύμβουλο τον συγκεκριμένο πολιτικό, ειδικά όταν ευαγγελίζεται το καινούργιο και όλα τα γνωστά …..

Όπως λοιπόν αναφέρονταν, λάβρος κατά της κυβέρνησης εμφανίζεται τελευταίως ο Κώστας Λαλιώτης.

Το ιστορικό και πολύπειρο στέλεχος του ΠαΣοΚ, ακούστηκε πρόσφατα, να δίνει συμβουλές σκληρής επίθεσης κατά της κυβέρνησης στον εκπρόσωπο του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο, όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Ο κ. Λαλιώτης θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η κατά μέτωπο επίθεση στο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Εδώ μιλάμε για επιτελικό φιάσκο» επισημαίνει.

Ο κ. Λαλιώτης βάζει στο στόχαστρο και τους αρίστους του Πρωθυπουργού σημειώνει στη σημερινή του στήλη ο ΒΗΜΑτοδότης. «Δεν είναι άριστοι είναι απλώς άχρηστοι» ακούστηκε να λέει.

Ο κ. Λαλιώτης εκτιμά ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών άλλαξαν δεδομένα και διλλήματα και υπάρχει έδαφος για να προωθήσει το ΠαΣοΚ τη δική του πρόταση για την πορεία της χώρας. 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum