| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 29/05/23

 

Ελληνική Οικονομία

Από την τελευταία ειδησεογραφία γύρω από την ελληνική οικονομία και την περιβόητη συζήτηση για την επενδυτική βαθμίδα. Αν ξεχωρίζει κάτι αυτό είναι η τελευταία έκθεση της SG, με το γενικό συμπέρασμα να είναι λίγο πολύ αυτά που γράφουμε στο GFF εδώ και καιρό.

«Σχεδόν βέβαιη», θεωρεί η Societe Generale την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια από την Ελλάδα κατά τις αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου είτε στις 20 Οκτωβρίου από την S&P, ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch, η οποία αξιολογεί αρχικά την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου, αλλά τότε, δεν θα έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι επαναληπτικές εκλογές.

Η ευρείας έκτασης νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει, σημειώνοντας πως  στις επαναληπτικές εκλογές, το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο το 40% για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες η ΝΔ να έχει πάνω από 150 έδρες.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείται μάλιστα πως έχει προεξοφληθεί από την αγορά ομολόγων, με το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου να συρρικνώνεται κατά 19 μονάδες στο ιστορικό χαμηλό των 47 μονάδων βάσης στις 22 Μαΐου και το ράλι  των τιμών να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

 

 

Τουρισμός

Ας ξεκινήσουμε με τον τουρισμό, βλέποντας μερικά τελευταία ενδιαφέροντα – θετικά στοιχεία, με όλα να δείχνουνε πως φέτος πάμε για νέα ρεκόρ, με επιδόσεις πολύ καλύτερες του 2019, όσο και αν κάποιες βασικές αγορές (πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία) έχουνε αρχίσει να πλήττονται από την ύφεση.

Αύξηση +2,2% σημειώνεται στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για τη φετινή θερινή σεζόν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το AirDataTracker, τον  ψηφιακό κόμβο του ΙΝΣΕΤΕ για την ανάλυση δεδομένων εισερχόμενων διεθνών πτήσεων. 

Στις κύριες αγορές καταγράφεται αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6%) και τις ΗΠΑ (+1,4%), ενώ παρατηρείται μείωση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τη Γερμανία (-14,9 %), η οποία εισήλθε σε ύφεση.

Τι δείχνουν οι αεροπορικές κρατήσεις για τη φετινή σεζόν 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (22/5/23), προκύπτουν τα εξής βασικά σημεία:

Το σύνολο των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για τη θερινή σεζόν (27/3 – 29/10) ανέρχεται σε σχεδόν 25 εκατ., με αύξηση +2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η αύξηση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από αύξηση στο Q2 (+16,1% τον Απρίλιο, +8,1% τον Μάιο και +4,5% τον Ιούνιο), ενώ στο Q3 παρατηρούνται οριακές μειώσεις (-0,3% τον Ιούλιο, -0,7% τον Αύγουστο και -0,3% τον Σεπτέμβριο) και τον Οκτώβριο μείωση -4%.

Παρά την αύξηση στο Q2, η εποχικότητα παραμένει υψηλή με το 53,7% των αεροπορικών θέσεων να είναι διαθέσιμες στο Q3.

Στις κύριες αγορές καταγράφεται αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6%) και τις ΗΠΑ (+1,4%), ενώ παρατηρείται μείωση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τη Γερμανία (-14,9 %) η οποία εν μέρει μπορεί να αποδοθεί και σε base effect, δηλαδή μείωση του overcapacity που παρατηρήθηκε πέρυσι, τη Γαλλία (-8,3%), την Ιταλία (-2,5%), την Ολλανδία (-1,5 %).

Καθώς πλησιάζουμε προς την αιχμή της σεζόν, οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις αυξάνονται κάθε εβδομάδα (από 662 χιλιάδες την προηγούμενη εβδομάδα σε 815 χιλιάδες την επόμενη εβδομάδα και 872 χιλιάδες την μεθεπόμενη).

Ψήφο εμπιστοσύνης από ΗΠΑ

Ως προς τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις, η ανάλυση περιλαμβάνει τις μεταβολές σε σχέση με το 2022,τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις ανταγωνίστριες χώρες: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία. Επίσης, παρουσιάζονται οι μεταβολές στις κρατήσεις προς την Ελλάδα ανά μήνα, ανά αγορά και για τα κύρια αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή τη μεταβολή στις ενεργές κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στα τέλη Απριλίου:

Παρατηρείται σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλες τις κύριες αγορές  (από +34,3% στις ΗΠΑ έως +117% στην Ιταλία). Μείωση παρατηρείται μόνο στη Γαλλία (-5,7%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-7,5%).

Επίσης, η αύξηση αυτή για το σύνολο της χώρας ανέρχεται σε +36,1% και υπολείπεται της αντίστοιχης για την Ιταλία (+50%),ενώ είναι υψηλότερη από αυτήν για την Ισπανία (+28,9%) και την Πορτογαλία (+29,8%).Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον περσινό Απρίλιο υπήρχε έντονος φόβος για την εξέλιξη πανδημίας και οι κρατήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με τα «κανονικά» για την εποχή επίπεδα.

 

 

 

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ….

Όχι ότι δεν υπάρχουνε προβλήματα. Όχι πως δεν υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, με μεγάλο μέρος του κόσμου να αντιμετωπίζει δυσκολίες, με την εισοδηματική μάλιστα ανισότητα να έχει ανοίξει επικίνδυνα (αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα που η κοινωνία και η οικονομία θα το βρει μπροστά της). Αλλά μέσα σε ένα συγκρατημένα αισιόδοξο κλίμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με τον τουρισμό να αναμένεται να σπάσει κοντέρ. Τις καταθέσεις να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Την ανεργία να είναι στα χαμηλά πολλών ετών, με χιλιάδες ακάλυπτες θέσεις στον κλάδο του τουρισμού. Την οικοδομή να έχει πάρει φωτιά, με μεγάλες αυξήσεις τιμών (όσο και αν αυτό έχει και τα κακά του) … Τη χώρα να περιμένει την επενδυτική βαθμίδα, καταγράφοντας μεγάλη μείωση του χρέους, όσο και αν αυτό παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα …. Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το γενικά, κάπως καλό κλίμα (εμείς δε θα πούμε ότι όλα είναι τέλεια, αρκετές φορές αναφερόμαστε στα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας). Και εκεί που κάπως πάμε να ηρεμήσουμε. Ο Σύριζα πρότεινε πριν τις εκλογές κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, παρουσίαζε μια εικόνα καταστροφής κτλ …. Την ώρα που ο Βαρουφάκης πρότεινε τα σχέδια Δήμητρα και δεν ξέρουμε τι άλλο …. Αναρωτιέστε ακόμη γιατί πήγανε ο Σύριζα στο 20% και ο Βαρουφάκης εκτός βουλής.

 

 

Μετά διαμαρτύρονται γιατί δε βρίσκουνε εργαζομένους

Θα κλείσουμε σχολιάζοντας εν τάχει την είδηση: «Ποινική ρήτρα» σε εργαζόμενους, να πληρώσουν 5.000 ευρώ εάν παραιτηθούν.

http://greekfinanceforum.com/aaarticlesfiles/tourismopoimnikhsrthtra.html

Δε νομίζουμε πως πρέπει να γράψουμε και πολλά. Απλώς διαβάζοντας αυτήν την είδηση μην διαμαρτύρονται μετά οι επαγγελματίες του κλάδου που υπάρχουνε 100.000 κενές θέσεις εργασίας και δε βρίσκουνε προσωπικό να τις καλύψουνε.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum