| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 29/06/23

 

Πλεονάσματα

Έχοντας πάρα πολλές ασχοληθεί με το ζήτημα των πλεονασμάτων, δεν κρύβουμε πως σημασία έχουνε τα όσα ανέφερε (συνολικά για την οικονομία) στο τελευταίο της Report η Fitch. Συγκεκριμένα, για τους αναλυτές της Fitch, ο πήχης της ελληνικής ανάπτυξης είχε ήδη τεθεί πολύ ψηλά στο 2-2,5% για την περίοδο 2023-2026, υψηλότερα δηλαδή από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Οι οικονομικές προβλέψεις στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση της χώρας στις αρχές του μήνα -όπου η Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση BB+ διατηρώντας σταθερή την προοπτική- στηρίχθηκαν στην εκτίμηση ότι οι αρμόδιες αρχές θα συνεχίσουν στην ίδια πορεία σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, συμπληρώνουν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε εκ νέου τις οικονομικές δεσμεύσεις, η Ελλάδα ενδέχεται να υπερβεί αυτές τις προβλέψεις. Όπως αναφέρουν, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι στο επίκεντρο της δημοσιονομικής πολιτικής θα τεθεί ξανά η μείωση του χρέους, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες την προηγούμενη τετραετία. Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών με πρωτογενή πλεονάσματα να συμβάλλουν στη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ.

Επίσης και κυρίως σε αυτό θα μείνουμε εμείς. Ο οίκος προβλέπει αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2% το 2024 από 0,1% το 2022, ενώ στο βασικό σενάριο αναμένει πτώση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024.

Όπως σημειώνει η Fitch, ο κίνδυνος δημοσιονομικής υπο-απόδοσης είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένος σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Αντιθέτως, τα στοιχεία καταδεικνύουν μεγαλύτερο περιθώριο για περαιτέρω υπερ-απόδοση. Οι αναλυτές υπενθυμίζουν πως η ΝΔ δεσμεύτηκε για δαπάνες 9 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, αλλά περίπου τα τρία τέταρτα αυτών έχουν ήδη υπολογιστεί στον υφιστάμενο προϋπολογισμό και το πρόγραμμα σταθερότητας. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση των εσόδων, σημειώνουν οι αναλυτές, ορισμένα από αυτά τα μέτρα μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να οδηγήσουν σε διεύρυνση του ελλείμματος, σχολιάζει ο οίκος

Ωστόσο, σημειώνει πως μακροπρόθεσμα ενδέχεται να καταστεί δυσκολότερη η μείωση του χρέους, λόγω των κοινωνικών δαπανών και των επιτοκίων, εφόσον η Ελλάδα αυξήσει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Επίσης, τονίζουν οι αναλυτές, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε περιοχές πιο «ευαίσθητες» πολιτικά, όπως η υγεία, επίσης ενδέχεται να καταστούν δυσκολότερες στο μέλλον.

 

 

Δεύτερη ανάλυση

Και επί τους ζητήματος των πρωτογενών πλεονασμάτων (και κυρίως το ζήτημα της υπέρ-απόδοσης των εσόδων,) ενδιαφέροντα ήτανε τα όσα ανέφεραν προσφάτως οι οικονομολόγοι της Alpha Bank. Εμείς θα αναφέρουμε για ακόμη μια φορά, πως τα νούμερα πηγαίνουνε αρκετά καλύτερα του αναμενομένου, κάτι το οποίο δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως το κεντρικό σενάριο είναι η χώρα να επιτύχει τα πλεονάσματα που θα απαιτούνται από το 2024, χωρίς την ανάγκη κάποιων νέων μέτρων (βέβαια πάντα διευκρινίζουμε πως η όλη κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την εποχή της κρίσης), με χαρακτηριστικά και τα όσα ανέφεραν οι αναλυτές της Fitch.

Ο πληθωρισμός, η δυναμική της κατανάλωσης και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οδήγησαν στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων το 2022 λοιπόν ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.

Οι αναλυτές της τράπεζας, με επικεφαλής οικονομολόγο τον Παναγιώτη Καπόπουλο, αναφέρουν ότι αυτή η υπεραπόδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, που με τη σειρά της αποδίδεται στους εξής παράγοντες:

Οι αναλυτές της τράπεζας, με επικεφαλής οικονομολόγο τον Παναγιώτη Καπόπουλο, αναφέρουν ότι αυτή η υπεραπόδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, που με τη σειρά της αποδίδεται στους εξής παράγοντες:

• Πρώτον, στις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, που ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων και άρα την καταναλωτική δαπάνη. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους αυξήθηκαν χωρίς να μεταβληθεί ο φορολογικός συντελεστής.

• Δεύτερον, στην αύξηση του όγκου της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω των ισχυρών επιδράσεων βάσης που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση σε σταθερές τιμές (δηλαδή χωρίς την επίδραση του πληθωρισμού) παρέμεινε ανθεκτική και το 2022 καταγράφοντας άνοδο κατά 7,8% και συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνει το δελτίο.

• Τρίτον, στην αυξανόμενη χρήση καρτών στις συναλλαγές (οι οποίες αυξήθηκαν σε 1,74 δισ. συναλλαγές το 2022 από 1,49 δισ. το 2021) και την εξοικείωση του κοινού με τη χρήση των ψηφιακών μέσων πληρωμής, που οδήγησαν στον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής από τους έμμεσους φόρους, διευρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη φορολογική βάση και συμβάλλοντας στην επίτευξη υψηλότερων εσόδων για το 2022.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή η εξέλιξη αποτυπώνεται και στην άνοδο του λόγου των έμμεσων φορολογικών εσόδων προς τα συνολικά φορολογικά έσοδα, ο οποίος αυξήθηκε από 53% το 2013 σε 66% το 2022, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Αυτή η δυναμική φαίνεται να συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος, σημειώνει το δελτίο, καθώς οι έμμεσοι φόροι έχουν φθάσει στο 64% του συνόλου, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να παραμείνουν, αλλά σε ηπιότερο βαθμό σε σχέση με το 2022. Η καταναλωτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί σε 1,2%.

Σύμφωνα με την ανάλυση του δελτίου, το 2022 τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 16,4%, και προσέγγισαν τα 98 δισ. ευρώ έναντι 79 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο από το 2013 έως και το 2021. Η άνοδος των κρατικών εσόδων οφείλεται στην αύξηση, πρωτίστως, των έμμεσων φόρων το περασμένο έτος κατά 7,9 δισ. ευρώ ή 26,5%, και, δευτερευόντως, των άμεσων φόρων (αύξηση 2,1 δισ. ευρώ) και των ασφαλιστικών εισφορών (αύξηση 1,6 δισ. ευρώ). Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν ηπιότερα, κατά 4,4 δισ. ευρώ (+5,1%), με την κατηγορία δαπανών που κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση να είναι οι επιδοτήσεις (3,5 δισ. ευρώ ή 68,6%).

Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023 τα έσοδα συνέχισαν να αυξάνονται με έντονο ρυθμό, καθώς διαμορφώθηκαν σε 31,3 δισ. ευρώ έναντι 28,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

 
 

Ελληνική Οικονομία

Για όποιον δεν την έχει διαβάσει, πάμε τώρα στην τελευταία έκθεση του ΚΕΠΕ για την ελληνική οικονομία.. Σταθερή στο 2,2% διατηρείται η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι από την αρχή του έτους δεν σημειώθηκαν εξελίξεις που να ανατρέπουν τη θετική πορεία των περισσότερων από τα οικονομικά μεγέθη που ενσωματώνονται στην πρόβλεψη.

Όπως σημειώνεται η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με τους ρυθμούς μεγέθυνσής της να έχουν επανέλθει σε επίπεδα που αντανακλούν την μεταπανδημική επιστροφή στην κανονικότητα.

Πιο αναλυτικά το ΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής: Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας για το έτος 2023 προβλέπεται στο 2,2%. Η εκτίμηση αυτή ταυτίζεται με τη σχετική πρόβλεψη που δημοσίευσε το ΚΕΠΕ στις αρχές του έτους (2,2%), δεδομένου ότι δεν σημειώθηκαν στο ενδιάμεσο διάστημα εξελίξεις που να ανατρέπουν τη θετική πορεία των περισσότερων από τα οικονομικά μεγέθη που ενσωματώνονται στην πρόβλεψη. Σύμφωνα με την εκτίμηση, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με τους ρυθμούς μεγέθυνσής της να έχουν επανέλθει σε επίπεδα που αντανακλούν την μεταπανδημική επιστροφή στην κανονικότητα.

Η συνολικά ευνοϊκή προοπτική που διαγράφεται για την ελληνική οικονομία με βάση την πορεία των μεγεθών που λαμβάνονται υπόψη για την πρόβλεψη, βρίσκεται βεβαίως αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις και αβεβαιότητες, σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς και αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού και τις σχετικές επιδράσεις στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, το κόστος παραγωγής και τα επιτόκια.

Από την άλλη πλευρά, προς μία περισσότερο ευνοϊκή εξέλιξη του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να συμβάλουν μία περαιτέρω υποχώρηση της αβεβαιότητας και μία θετική έκβαση όσον αφορά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε συνδυασμό με την εντατική υλοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

 

Φοβερό

Ξανά λέγοντας τις δύο κλασσικές ατάκες πως Brexit ήθελαν και πως οι λαοί είναι πάντα αυτοί που τελικά πληρώνουν τον λαϊκισμό, κάτι το οποίο ξέρουμε πολύ καλά ως ελληνικός λαός από τα χρόνια της κρίσης. Για την παρακάτω είδηση το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι φοβερό, ειδικά όταν μιλάμε για μια τόσο ισχυρή χώρα – οικονομία, όπως η Βρετανία.

Αναφερόμαστε στην είδηση πως 1 στους 7 Βρετανούς αντιμετώπισε πείνα το 2022, σύμφωνα με έκθεση!!!

Ένας στους επτά ανθρώπους στη Βρετανία αντιμετώπισε πείνα το 2022 καθώς δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη φιλανθρωπική οργάνωση Trussell Trust.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, αυτό αντιστοιχεί σε 11,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση οφείλεται σε ένα δυσλειτουργικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας καθώς και στην κρίση κόστους ζωής.

Η Βρετανία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, αλλά οι κάτοικοί της πλήττονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο από τον υψηλό πληθωρισμό. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη, διετή πίεση στο βιοτικό τους επίπεδο από τη δεκαετία του 1950 όταν άρχισαν να διατηρούνται στοιχεία.

Το δίκτυο του Trussel Trust, που διαχειρίζεται 1.300 τράπεζες τροφίμων σε όλη τη Βρετανία, προσέφερε αριθμό ρεκόρ 3 εκατομμυρίων πακέτων με τρόφιμα από τον Μάρτιο του 2022 ως τον φετινό Μάρτιο, αύξηση κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.

«Αυτή η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία αποκαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που δημιουργούν (στους πολίτες) την ανάγκη να στραφούν στις τράπεζες τροφίμων», επεσήμανε το Trussel Trust, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή δεν δικαιολογείται μόνο από την πανδημία covid-19 ή την κρίση κόστους ζωής.

Η φιλανθρωπική οργάνωση επεσήμανε ότι το 7% του πληθυσμού της Βρετανίας λαμβάνει στήριξη προκειμένου να έχει επαρκή τρόφιμα, αν και το 71% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πείνα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε βοήθεια.

Επίσης ανέφερε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που στράφηκε στις τράπεζες τροφίμων του δικτύου της ζει σε νοικοκυριό όπου τουλάχιστον ένα μέλος εργάζεται και ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το σύστημα κοινωνικών επιδομάτων καλύπτει τα βασικά έξοδα.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται, για τον λόγο αυτό προσφέρουμε ποσοστό ρεκόρ οικονομικής βοήθειας, αξίας κατά μέσο όρο 3.300 λιρών (περίπου 3.800 ευρώ) ανά νοικοκυριό», σχολίασε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εργασίας και Συντάξεων απαντώντας στην έκθεση.

Εξάλλου η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα επιδόματα και τις κρατικές συντάξεις ανάλογα με τον πληθωρισμό, αύξησε τον κατώτατο μισθό και παρείχε στήριξη στις οικογένειες για την αντιμετώπιση βασικών εξόδων, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανήλθε στο 18,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.

Χθες, Τρίτη, διευθυντές βρετανικών σούπερ μάρκετ απέρριψαν τις κατηγορίες ότι επωφελούνται από την κρίση του κόστους ζωής εις βάρος των καταναλωτών.

Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη πίεση στο βιοτικό επίπεδο των Βρετανών από τη δεκαετία του

1950 και έχουν εγείρει ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται. Συνδικάτα και πολιτικοί έχουν κατηγορήσει τα σούπερ μάρκετ για απληστία, εκτιμώντας ότι καθυστερούν να περάσουν στους καταναλωτέςτις μειώσεις στις τιμές παραγωγού.

 
 

Τι γύρευαν πέντε Αμερικανοί γερουσιαστές στο Πεντάγωνο

Όπως έγραψε τέλος το Βήμα, πέντε Αμερικανοί μέλη του Κογκρέσου, με επικεφαλής τον Γερουσιαστή Μάικ Κράπο εμφανίστηκαν το πρωί της Τρίτης στο Πεντάγωνο και παραλίγο να συμπέσουν στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου, αφού χθες ήταν ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Τους οδήγησαν (μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη) στην αίθουσα του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και άρχισε αμέσως η ενημέρωσή τους από τον ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Τους είπε για τις αναθεωρητικές τάσεις στην ευρύτερη περιοχή για τις ιδιαίτερες προκλήσεις ασφαλείας που διαμορφώνονται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία και βεβαίως ανάφερε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οι Αμερικανοί είχαν  πολλές ερωτήσεις κυρίως για τα όσα συμβαίνουν με τις αναθεωρητικές τάσεις στην περιοχή. Εκείνο που τους ειπώθηκε από τον Αρχηγό, είναι ότι η χώρα μας είναι μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, δεν θέλει αναταράξεις, αλλά είναι δυνατή και ελκυστική προς φίλους και συμμάχους «και επίφοβη σε αυτούς που μας προσδιορίζουν ως εχθρούς και αντιπάλους».

Στάθηκαν ιδιαιτέρως στο ρόλο που διαδραματίζει το λιμάνι τη Αλεξανδρούπολης, θέλησαν να μάθουν και την στρατιωτική του διάσταση και τον ρόλο του. Ο κ. Αρχηγός τους είπε ότι θα πρέπει να βλέπουν στον χάρτη την γραμμή Βαλτική- Αλεξανδρούπολη- Σούδα και όχι μόνον ένα λιμάνι. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και στη Λάρισα η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Celeste Wallander. Υπήρξε συζήτηση και για τα F-35 με την διαβεβαίωση εκ μέρους των Αμερικανών ότι όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και τα πρώτα F-35 θα βρίσκονται υπό ελληνική κυριότητα το 2028.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum