| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 29/08/22

 

 

Μπράβο

 

Θα ξεκινήσουμε την εβδομάδα με ένα μεγάλο μπράβο και αυτή τη φορά όχι για την εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού. Αλλά για την πορεία των καταθέσεων, την οποία εδώ και μήνες είχαμε πει πως θα παρακολουθούσαμε στενά, έχοντας εκφράσει την ανησυχία μας για το ενδεχόμενο μείωσης. Για έναν ακόμη μήνα το ύψος των καταθέσεων σημείωσε αύξηση και πλέον διαμορφώνεται στα υψηλά των τελευταίων 11 ετών. Και αυτό συμβαίνει ενόσω τα δημόσια έσοδα κινούνται με ρυθμούς αρκετά υψηλότερους από τον στόχο που έχει τεθεί μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και δεν κρύβουμε πως πραγματικά χαιρόμαστε. Και πραγματικά χαιρόμαστε που διαψευστήκαμε που διαψεύστηκαν οι ανησυχίες μας για την πορεία των καταθέσεων, αν και στενά θα παρακολουθούμε πάντα τα στοιχεία.

 

Για την ιστορία, η μεγαλύτερη αύξηση προέρχεται από τα νοικοκυριά, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, που τον Ιούλιο οι καταθέσεις τους σημείωσαν πτώση. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική από το γεγονός ότι ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας όπου και υπήρξαν σημαντικές πληρωμές υποχρεώσεων από τους πολίτες προς το κράτος (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.λπ.), κάτι που δείχνει περίτρανα ότι η οικονομία ως σύνολο αντεπεξέρχεται χωρίς να αναγκάζονται τα περισσότερα νοικοκυριά να… φάνε από τα έτοιμα.

 
 

 

Τουρισμός

 

Και κακά τα ψέματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτές οι πολύ καλές αποδόσεις των καταθέσεων έχουνε σχέση με την εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού και τα έσοδα. Ένας τουρισμός που πραγματικά σώζει την ελληνική οικονομία και μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.

 

 

 

Μπράβο update

 

Και όσον αφορά τον τουρισμό. Πάμε τώρα να πούμε ένα μεγάλο μπράβο για τα τελευταία στοιχεία. Σταθερά λοιπόν υψηλότερα σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ του 2019 συνεχίζουν να κινούνται οι διεθνείς αφίξεις στο Νότιο Αιγαίο, από τις 27 Μαρτίου που ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος. 

 

Όπως ανακοινώθηκε από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, οι πρώτες είκοσι μέρες του Αυγούστου κλείνουν με αύξηση 16%, σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σφραγίζοντας το 2022 ως την καλύτερη τουριστικά στην ιστορία των νησιών. Ειδικότερα, και τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, Ρόδος, Κως, Μύκονος και Σαντορίνη, για τα οποία υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, σημειώνουν ρεκόρ αφίξεων, καθώς προσέλκυσαν από την 1η έως την 21η Αυγούστου περισσότερους από 700.000 επιβάτες.

 

Ειδικότερα, Ρόδος έχει ήδη ξεπεράσει το 1,7 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, η Κως έχει υποδεχθεί περισσότερους από 800.000, η Κάρπαθος προσεγγίζει τις 57.000, η Μύκονος τις 450.000 και η Σαντορίνη έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο διεθνείς αφίξεις.

 

Αθροίζοντας και τους επιβάτες που έχουν φθάσει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο, μέσω του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα αεροδρόμια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, οι διεθνείς αφίξεις ξεπερνούν ήδη, πριν ακόμα από την εκπνοή του Αυγούστου, τα 4 εκατομμύρια.

 

Παράλληλα, όλες οι ενδείξεις από τις κρατήσεις και τον προγραμματισμό των πτήσεων προμηνύουν μια εξίσου

 δυναμική συνέχεια τόσο για το υπόλοιπο του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα, όσο και για το φθινόπωρο.

 
 

 

Πολύ ενδιαφέρον

 

Να κλείσουμε με ένα ενδιαφέρον θέμα από την οικονομία.  Διαφορετικούς ομολογουμένως, αλλά πολύ ενδιαφέροντες δείκτες. Υψηλό πληθωρισμός, ισχυρή εργασία, ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση, επιβράδυνση της ανάπτυξης: τον τελευταίο καιρό η αμερικανική οικονομία δίνει ανάμεικτα μηνύματα για τις προοπτικές της, με αποτέλεσμα ορισμένοι να εξετάζουν ασυνήθιστους δείκτες, όπως τα ανδρικά εσώρουχα, τον δείκτη του κραγιόν, τις  πωλήσεις της σαμπάνιας, ακόμη και σκουπίδια.

 

Σύμφωνα με μια εταιρεία που διαχειρίζεται τα αμερικανικά απόβλητα, οι τάσεις στα σκουπίδια δεν λένε ψέματα.

 

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Republic Services, Γιον Βάντερ Αρκ, μιλώντας στο  Yahoo Finance ήταν κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε για το αν η εικόνα που παρουσιάζουν τα σκουπίδια σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση: «Θα έλεγα, όχι».

 

«Υπάρχει περιορισμός στην προσφορά αυτή τη στιγμή – η ζήτησή μας είναι απίστευτα ισχυρή σε όλες τις αγορές», πρόσθεσε ο Βάντερ Αρκ. Και βλέπουμε ότι από τον καταναλωτή μέχρι τους βιομηχανικούς και μεγάλους εθνικούς οργανισμούς η ζήτηση είναι πολύ, πολύ ισχυρή». Η αύξηση της ζήτησης για μια εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων,  σημαίνει περισσότερα σκουπίδια στους κάδους, ως εκ τούτου μεγαλύτερη κατανάλωση.

 

Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το 2022, ο κλάδος της διάθεσης απορριμμάτων συνέχισε να παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη.

 

Στις 4 Αυγούστου, η Republic Services ανέφερε συνολική αύξηση εσόδων κατά 21% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, καθώς ο γίγαντας των σκουπιδιών επεκτάθηκε μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης.

 

«Ποτέ δεν έχουμε αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο έχουμε από την άποψη του όγκου και οι προοπτικές μας για το υπόλοιπο του έτους είναι πολύ, πολύ θετικές», υπογράμμισε.

 

Η μετοχή της RS έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών των 147,94 $ στις 17 Αυγούστου, ενώ ο ανταγωνιστής Waste Management  ανέβηκε στιγμιαία στο δικό της υψηλό των 175,82 $ κατά την ίδια συνεδρίαση.

 

Μια «ιστορία βιωσιμότητας»

 

Σε ύφεση ή όχι, η βιομηχανία διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκει ευκαιρίες πέρα ​​από τα σκουπίδια και στρέφεται προς καθαρότερες λειτουργίες.

 

«Έχουμε μετατραπεί από εταιρεία σκουπιδιών σε, πραγματικά, περιβαλλοντικές υπηρεσίες και εταιρεία αειφορίας», είπε ο Vander Ark.

 

Η ώθηση για αύξηση των δυνατοτήτων ανακύκλωσης έρχεται καθώς οι εταιρείες σε όλα τα επίπεδα θέτουν στόχους να μειώσουν το εύρος των αποτυπωμάτων άνθρακα και τη χρήση πλαστικού.

 

Σύμφωνα με τον Vander Ark, αυτές οι πρωτοβουλίες απαιτούν λύσεις διαχείρισης απορριμμάτων που μπορούν να παρατείνουν τον κύκλο ζωής των υλικών.

 

«Το πιο σημαντικό θέμα είναι ότι η ανακύκλωση δεν είναι ίση – ένα κουτί αλουμινίου απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας και έχει τεράστια αξία για να ανακυκλωθεί», διευκρίνισε.

 

«Έτσι, σκεφτόμαστε πραγματικά το αλουμίνιο, τις ίνες και το χαρτόνι, και τα πλαστικά είναι τα κύρια πράγματα που έχουν πραγματικά μεγάλη αξία στην τελική αγορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για να προωθήσουμε την κυκλικότητα».

 

Με τα ποσοστά ανακύκλωσης να κυμαίνονται γύρω στο 50% στις ΗΠΑ, ο Βάντερ Αρκ τόνισε ότι η βιομηχανία έχει πολύ δρόμο μπροστά και σημείωσε ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι ότι αυτό που ανακυκλώνουν δεν εκτρέπεται στον σωρό των σκουπιδιών.

 
 

 

Επιβεβαιώνεται

 

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως επιβεβαιώνεται και ένα πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ για τις σκέψεις νέας εξόδου στις αγορές από το Σεπτέμβριο. Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρονταν:

 

Η Ελλάδα δεν πιέζεται αυτή τη στιγμή να δανειστεί από τις αγορές με ακριβότερους όρους προκειμένου να καλύψει άμεσες ανάγκες, αφού διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων περίπου 39 δισ. ευρώ, το οποίο θα της επέτρεπε να καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους χωρίς να χρειάζεται να βγαίνει στις αγορές.

 

Το Δημόσιο όμως οφείλει να δίνει την εικόνα ότι έχει τη δυνατότητα τακτικής προσφυγής στην αγορά ομολόγων, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει εκπονηθεί για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και αποτελεί «εθνικό στόχο» για την κυβέρνηση. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη ότι προσπαθούν να διατηρούν συνεχώς ανοικτό τον δίαυλο για προσφυγή στην αγορά ομολόγων, ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

 

Άλλωστε, για το 2022 ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει προγραμματισμό για άντληση με εκδόσεις ομολόγων ποσού 12 δισ. ευρώ -αν και μπορεί να διαμορφωθεί κοντά στα 10 δισ. ευρώ- και μια αδυναμία υλοποίησης του προγραμματισμού μπορεί να φαινόταν και ως ένδειξη αδυναμίας από τις αγορές.

 

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει μια νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο, με ένα ομόλογο μεγάλης διάρκειας για να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ, πιθανότατα πριν από την προγραμματισμένη για τις 16 του μήνα αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και DBRS.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum