| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 29/09/22

 

 

Εντυπωσιακό

 

Πριν από μερικούς μήνες στα πλαίσια μιας συζήτησης, είχαμε ακούσει κάποιον να λέει πως ο αριθμός αυτών που θέλουνε να κλείσουν την επιχείρηση τους, αλλά δε μπορούνε λόγω χρεών, είναι πραγματικά πολύ μεγάλος. Και δεν κρύβουμε πως είχαμε ακούσει αυτή την αναφορά με δυσπιστία, θεωρώντας την υπερβολική. Τελικά λοιπόν μάλλον κάναμε λάθος. Δεν κρύβουμε λοιπόν τη μεγάλη έκπληξη για τα όσα είπε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Συγκεκριμένα, στην ανάγκη για πάγωμα των εισφορών, στην έλλειψη ρευστότητας και στη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκαν θεσμικοί εκπρόσωποι διαφορετικών κλάδων σε κοινή συνέντευξη τύπου. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή 1 στις 2 επιχειρήσεις παρουσιάζουν πρόβλημα ρευστότητας, ενώ το 38% αυτών έχουν ταμειακά διαθέσιμα τα οποία μετά βίας επαρκούν για ένα μήνα. 

 

Όπως αναφέρθηκε (και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό) αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 700.000 επιχειρήσεις "ζόμπι" όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Ε.Α. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, είναι επί της ουσίας ανενεργές χωρίς να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και παραμένουν ενεργές στα χαρτιά. Ο λόγος είναι ότι ο νόμος δεν επιτρέπει να κλείσουν εάν δεν διευθετήσουν προηγουμένως τις οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς άλλους φορείς. 

 
 

 

Το λένε και το ξαναλένε ….

 

Σε ένα διαφορετικό σχόλιο τώρα. Θα γράψουμε και πάλι πως κύκλοι της αγοράς ενέργειας επιμένουνε πως μια από τις «ανεξάρτητες» εταιρείες παροχής ρεύματος έχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, αν και η γενική εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά είναι πως δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος, λόγω του μικρού μεριδίου της αγοράς που έχει η συγκεκριμένη εταιρεία. Βέβαια όσο τα φέσια αυξάνονται, ουδείς ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους μήνες, με τις περισσότερες πάντως εταιρείες να ανήκουνε στους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας … Δεν ξέρουμε παραπάνω να σας πούμε. Ωστόσο σταθμίζοντας τα όλα, θα λέγαμε πως ακόμη και αν το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας ενταθεί, νομίζουμε πως θα υπάρξει κάποια συγχώνευση με άλλη εταιρεία, με την όλη κατάσταση διαχειρίσιμη.

 

 

 

E !! Πάλι καλά

 

Και την ώρα που στην αγορά ενέργειας ακούγονται όλα αυτά. Χθες υπήρχε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τον ενεργειακό Τειρεσία, με τη γενική αρχή να είναι πως θα απαγορευτεί ο «τουρισμός» από τη μια εταιρεία στην άλλη όσων οφείλουν. Ξέρουμε πως η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για όλους μας. Αλλά προσωπικά πιστεύουμε πως θα πρέπει να μην κλείνουμε το μάτι στους μπαταχτσήδες και την ίδια ώρα η πολιτεία να στηρίζει αυτούς που αποδεδειγμένα έχουνε πρόβλημα ….

 
 

 

Μάλιστα

 

Τώρα 13 - 14 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης …. Και πραγματικά έχοντας χάσει το λογαριασμό πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό. Με ενδιαφέρον διαβάσαμε χθες την είδηση για το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο τομέα έρχεται με την ολοκλήρωση του 2022. Από το 2023 η συνταξιοδότηση από το δημόσιο θα προϋποθέτει – τουλάχιστον – την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου δημοσίου υπαλλήλου.  Με βάση σχετικά ρεπορτάζ, αυτό προκύπτει από το συνδυασμό της ρύθμισης που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο και της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γύρω από την πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο.

 

Τώρα εμείς γιατί πιστεύουμε πως θα βρεθούνε και πάλι παραθυράκια δεν ξέρουμε …. Τα ίδια και τα ίδια πάντως, συζητώντας τα ίδια πράγματα, επαναλαμβάνουμε 13-14 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

 
 

 

Την κρατάμε ως είδηση

 

Κλείνοντας. Υπήρξε μια είδηση την οποία κρατάμε. Πιστεύουμε να καταλαβαίνετε το λόγο. Ενδιαφέρουσα λοιπόν ήταν η είδηση πως θα εγκαταλείψουν τη λειτουργία του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir οι τρεις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, μετά τις αυστηρές αμερικανικές προειδοποιήσεις, ανακοίνωσε χθες ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

 

«Υπάρχουν πληρωμές εν εξελίξει, αλλά έχει ορισθεί ημερομηνία» για την διακοπή της λειτουργίας του συστήματος Mir, δήλωσε στο AFP η πηγή που δεν κατονομάζεται και δεν αποκάλυψε την καταληκτική ημερομηνία.

 

Μέχρι τότε, οι τρεις τράπεζες, οι HalkBank, Ziraat και Vakifbank θα επιτρέπουν τις συναλλαγές με την κάρτα Mir.

 

Δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, οι Denizbank και Isbank, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την διακοπή της χρήσης του συστήματος πληρωμών Mir.

 

Την Παρασκευή, το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι διέκοψε για «τεχνικούς» λόγους την λειτουργία των τραπεζικών καρτών Mir, οι οποίες πλέον δεν χρησιμοποιούνται παρά σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους και η Λευκορωσία.

 

Πολύ εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου, η Τουρκία, προσφιλής προορισμός των ρώσων τουριστών, υποδέχθηκε μεγάλο όγκο Ρώσων.

 

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του συστήματος Mir μετά την συνάντηση των προέδρων Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές του Αυγούστου.

 

Όμως η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τις τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες που έχουν συναλλαγές με την Ρωσία με την εφαρμογή κυρώσεων, με την Τουρκία χθες να ανακοινώνει την παύση του συστήματος πληρωμών.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum