| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 30/01/23

 

Να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη

Από τις ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας που ξεχώρισαν και μάλιστα αρνητικά ήτανε πως φόρους ύψους 6,703δις ευρώ άφησαν απλήρωτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2022, με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 7,317δις ευρώ. Τον Νοέμβριο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 475 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 113,385 δις. ευρώ εκ των οποίων 26,270 δις. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 87,116 δις. ευρώ.

Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.094.981 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.045.763 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.406.550  έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Για όποιον δεν τα έχει διαβάσει:

Αναλυτικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 29,6%.

Όπως διευκρινίζει η Αρχή, στο νέο ληξιπρόθεσμο 11μηνου συμπεριλαμβάνεται ακραία τιμή ενός οφειλέτη ύψους 0,8 δισ. ευρώ και ακραία τιμή συνολικού ποσού 150 εκ. ευρώ στα πρόστιμα έμμεσων φόρων, «η οποία ναι μεν διορθώθηκε, αλλά αφότου είχε γίνει ληξιπρόθεσμη».

Ο Νοέμβριος

Για τον μήνα Νοέμβριο, το συνολικό νέο ληξιπρόθεσμο που προστέθηκε στα βιβλία της ΑΑΔΕ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι μη φορολογικές κατηγορίες, έφτασε τα 555 εκ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα  776 εκ. ευρώ (μείωση κατά 28,5%).

Σημειώνεται πως το 95,5 % προέρχεται από τις  εξής κατηγορίες:

 

 

… να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι…

Πάντως κακά τα ψέματα είναι τελείως αντιφατικό να υπάρχει μια τέτοια αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών την ίδια ώρα που οι αποταμιεύσεις, τις οποίες έχουμε πει πως θα τις παρακολουθούμε πολύ στενά, δείχνουνε τέτοιες αντοχές, αν και σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί αυτό το γεγονός ως απόδειξη της αύξησης των εισοδηματικών ανισοτήτων. Μπορεί λοιπόν κάποιοι να μιλάνε για επιβράδυνση των ρυθμών .... Αλλά εμείς θα πούμε πως το γεγονός ότι κατά τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει μείωση τους, είναι μια πραγματικά πολύ θετική είδηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά- που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα- ήταν 2,6% το γ’ τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με 4,8% το 3ο τρίμηνο του 2021.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο φετινό 11μηνο τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ενισχύθηκαν κατά 3,95 δισ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η άνοδος είχε προσεγγίσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για μία λογική επιβράδυνση, δεδομένης της μεγάλης δημοσιονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας.

 

 

 

Αμερικανική Οικονομία

Έχοντας εκφράσει την ανησυχία μας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομία τα επόμενα χρόνια, ανάμεσα σε άλλα έχοντας πει πως ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ενδιαφέροντα ήτανε τα όσα έγραψε το Reuters σε ένα τελευταίο του δημοσίευμα. Το καλύτερο μέτρο για να παρακολουθήσει κάποιος πόση αξία προστίθεται σε μία ολόκληρη οικονομία είναι, όπως άλλωστε είναι γνωστό, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Ωστόσο, για όσους προσπαθούν να αναλύσουν τα επιμέρους στοιχεία από την ανάγνωση του αμερικανικού ΑΕΠ, που δημοσιοποίησε σήμερα το Γραφείο Οικονομικών Αναλύσεων των ΗΠΑ, «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες». Και ο διάβολος πράγματι υπάρχει. 

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε περισσότερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οικονομολόγοι στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, κατά 2,9%, παρότι κατέβασε ταχύτητα από το 3,2% του τρίτου τριμήνου. Αυτό είναι μία αρκετά θετική εξέλιξη. Και ως ακόμη ένα σημείο στήριξης, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά, όπως οικιακές συσκευές, οχήματα και έπιπλα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Θεωρητικά όμως, αυτό υποδηλώνει πραγματική υπαρκτή δυναμική. 
 
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η ανάπτυξη της οικονομίας καθοδηγείται από επιχειρήσεις και όχι από καταναλωτές, γεγονός που αντανακλά τον «πραγματικό χτύπο» της οικονομίας. Οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις αύξησαν τις δαπάνες τους για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι σταθερό. Εάν εξαιρέσει κάποιος αυτό και άλλα μη σταθερά στοιχεία, τότε η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, με το μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις αρχές του 2020.

Οι δαπάνες σε διαρκή αγαθά ήταν επίσης περιορισμένες. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 5,6% το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανόδου είχε να κάνει με την τεράστια παραγγελία της Boeing. Εάν λοιπόν βγάλουμε τα αεροσκάφη και τα αυτοκίνητα από την εξίσωση, τότε οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,1%. Και αυτή είναι μία σκληρή πραγματικότητα, όμως το να αγνοεί κάποιος το διάβολο εγκυμονεί κινδύνους.  

 

 

Αυτό πιστεύουμε και εμείς

Συνολικά πάντως όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, θα σας λέγαμε πως γενικά πιστεύουμε αυτό το οποίο έγραψε η SG.

Δεν περιμένει τεχνική ύφεση (δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης) στην Ευρωζώνη η Societe Generale, αλλά εκτιμά ότι ακόμα και εάν έρθει, θα είναι μια ήπια και ρηχή ύφεση. Αντ΄ αυτού, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι δύο χρόνια με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι αναλυτές περιμένουν ρυθμούς ανάπτυξης 1,1% το 2023 και 1% το 2024, με τον πληθωρισμό στο 5,8% και στο 2,5% αντίστοιχα.

Οι 10 τάσεις που περιμένει η Societe Generale για το 2023:

1.       Όχι ύφεση στην Ευρώπη, αλλά δύο χρόνια στασιμοπληθωρισμού.

2.       Όχι ελλείψεις ενέργειας τον χειμώνα του 2023-2024, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

3.       Ο πληθωρισμός και ο δομικός πληθωρισμός θα πέσουν γύρω στο 3%.

4.       Οι πιέσεις για αύξηση των μισθών θα συνεχιστούν παρά την μικρή αύξηση της ανεργίας.

5.       Η ΕΚΤ θα ανεβάσει τα επιτόκια στο 3,75% ή και περισσότερο.

6.       Η ποσοτική σύσφιγξη (QT) είναι απίθανο να προκαλέσει χρηματοοικονομική αστάθεια, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να το κάνουν.

7.       Ένα ευρωπαϊκό sovereign fund μπορεί να δημιουργηθεί, αλλά χωρίς φρέσκο χρήμα ή με πολύ λίγο.

8.       Η δημοσιονομική μεταρρύθμιση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί, αλλά μια πολιτική συμφωνία είναι πιθανή.

9.       Ένας διαφορετικός συνασπισμός στην Ισπανία, πιθανώς και στην Ελλάδα. Η Ιταλία θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την ώρα.

10.   Η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού θα περάσει στη Γαλλία, παρά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

Τι λέει για τις εκλογές στην Ελλάδα

Όπως επισημαίνει η Societe Generale, οι ελληνικές εκλογές είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, καθώς οι κάλπες θα στηθούν έως τον Ιούλιο το αργότερο, αλλά ενδεχομένως την άνοιξη.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Νέα Δημοκρατία τις περισσότερες έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθούν. Η SocGen σημειώνει ότι δύο συνασπισμοί είναι πιθανοί: Νέα Δημοκρατία/ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ.

«Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις και τα projects που προβλέπει η διαδικασία του Ταμείου Ανάκαμψης», τονίζει.

 
 

Η κακοκαιρία έδιωξε τα τουρκικά αεροπλάνα από το Αιγαίο

Τώρα όπως έγραψε Το Βήμα το ΣΚ, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε μηδενική τουρκική δραστηριότητα χθες στο Αιγαίο. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα τουρκικά F-16 και τα τουρκικά UAV, εισέρχονταν κατά κύματα στο Αιγαίο, χθες όλη μέρα δεν ξεμύτισαν από τις βάσεις τους. Τι είχε συμβεί; Μήπως οι Τούρκοι είχα κάποια θρησκευτική ή εθνική εορτή και δεν πέταξαν τα μαχητικά τους ή τα drones τους. Στο ημερολόγιο δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο. Συνεπώς τι συνέβη; Η κυριότερη εκδοχή είναι ότι οι Τούρκοι πιλότοι φοβήθηκαν τον καιρό. Η κακοκαιρία που «χτύπησε» χθες στα νησιά έδιωξε τα τουρκικά αεροπλάνα από το Αιγαίο.

Για να καταλάβετε, την Ρόδο σε κάποια στιγμή, την «χτύπησαν» άνεμοι 10 μποφόρ. Έτσι και οι δικοί μας πιλότοι βρήκαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν γιατί εδώ που τα λέμε, κακοκαιρία ξε- κακοκαιρία, εάν έβλεπαν άγνωστα ίχνη στα ραντάρ τους σίγουρα θα σήκωναν τα μαχητικά τους για την αντιμετώπιση του εναέριου εισβολέα. Αλλά μη νομίσετε ότι τα τουρκικά αεροπλάνα δεν θα ξανάρθουν. Μόλις τελειώσει η κακοκαιρία αναμένονται πάλι οι μαζικές προκλήσεις στον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά όπως λένε οι Έλληνες πιλότοι τα ελληνικά μαχητικά είναι αυτά που θα έχουν πάντα την τελευταία προσγείωση.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum