| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 30/03/22

 

 

Όταν συμβεί αυτό τελειώνουμε ….

 

Θα ξεκινήσουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με όλες τις ενδείξεις (μέχρι τουλάχιστον την ώρα που γράφαμε το σχόλιο) να συνηγορούνε πως υπάρχει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία. Εμείς θα μείνουμε σε κάτι το οποίο έχουμε γράψει αρκετές φορές. Πως μόνο όταν δούμε να ανακοινώνεται μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι μπορούμε να ελπίζουμε για συμφωνία. Και το γεγονός πως χθες οι δύο πλευρές μίλησαν για μια τέτοια συνάντηση (σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτά που δήλωσε μερικές ώρες πιο πριν ο Λαβρόφ), μας κάνουνε και πάλι αισιόδοξους πως μπορεί να τελειώνουμε με τον πόλεμο.

 
 

 

Μπράβο

 

Και πάμε τώρα στον τουρισμό, που σχεδόν καθημερινά παρουσιάζουμε ειδήσεις και στατιστικά κάνοντας μας να πούμε ένα μεγάλο μπράβο.

 

Και θα το κάνουμε και σήμερα για τα παρακάτω στοιχεία που δείχνουνε πως με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη αυξάνονται οι κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα για την περίοδο του καλοκαιριού. Ειδικότερα, καταγράφεται ετήσια αύξηση της τάξεως του 232% σε σχέση με τις κρατήσεις που είχαν γίνει πέρυσι την ίδια περίοδο, ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία με αύξηση κατά 196% και η Κροατία με αύξηση 151%.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τους αναλυτές της AirDNA, ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται σε 74%. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA και αφορούν τις κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι την 1η Μαρτίου, για διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά την περίοδο από τις αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

 

Μεταξύ των επιμέρους περιοχών της χώρας, τη μεγαλύτερη αύξηση με 552% σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν οι κρατήσεις στη Σαντορίνη, ενώ μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται επίσης στην Αθήνα με 429% έναντι του 2021 και στην Κέρκυρα με αύξηση κατά 317%. Ακόμα σημαντικότερο κρίνεται το γεγονός ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των κρατήσεων που έχουν γίνει φέτος είναι και κατά 7% υψηλότερος έναντι του αντίστοιχου μεγέθους του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αντιστροφή της τάσης που είχε κυριαρχήσει την τελευταία διετία λόγω πανδημίας, δηλαδή των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Τόσο το 2020 όσο και το 2021, μεγάλο ποσοστό των κρατήσεων είχαν γίνει τις αμέσως προηγούμενες ημέρες της άφιξης των επισκεπτών. Αυτό φαίνεται πως αλλάζει τη φετινή περίοδο και η αγορά αρχίζει να λειτουργεί όπως και πριν από την πανδημία.

 
 

 

Έχει απόλυτα δίκαιο

 

Σε αυτό το σημείο να σχολιάσουμε πως δυστυχώς τα όσα ενδιαφέροντα έγραφε η Ημερησία, έχουνε βάση. Και λέμε δυστυχώς, εκφράζοντας πάντα την ανησυχία μας για την επόμενη ημέρα του τέλους της πανδημίας και το ξεπάγωμα πλήθους υποχρεώσεων που είναι παγωμένες λόγω Covid.

 

Χαρακτηριστικά σε αυτό σχολιάζονταν πως μία από τις σύγχρονες μάστιγες όχι μόνο στην ελληνική, αλλά στην παγκόσμια οικονομία είναι οι εταιρίες «ζόμπι», επιχειρήσεις που είναι καταδικασμένες να «πεθάνουν», αλλά τράπεζες και πολιτεία τις κρατούν «ζωντανές» με τον «αναπνευστήρα», φοβούμενες τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες εάν τις «αποσωληνώσουν».

 

Στην Ελλάδα πάνω από 40.000 εταιρίες «ζόμπι»

 

Αναλυτές μάλιστα σημειώνουν ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι πολύ πιθανό να θεωρούνται ξεπερασμένα και σίγουρα υποτιμημένα, αφού αφορούν τις συνθήκες στην χώρα προ της πανδημίας και ως φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων θεωρείται ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά.

 

Όπως αναφέρεται σε τελευταίες επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, οι λεγόμενες underperformer επιχειρήσεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας αντιστοιχούσαν γύρω στο 16% των συνολικών επιχειρήσεων.

 

Σύμφωνα με καταγραφή των ΕΚΤ και Κομισιόν στην έκθεση SAFE 2000 στην Ελλάδα υπάρχουν 250.000 επιχειρήσεις (πλην ατομικών, χωρίς προσωπικό και ελευθέρων επαγγελματιών), τότε το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 40.000 επιχειρήσεις «ζόμπι».

 
 

 

Covid-19

 

Με διάθεση black humor τώρα. Όπως έχουμε ξανά-σχολιάσει, να δείτε που θα τελειώσουμε με τον πόλεμο και θα αρχίσουμε πάλι με τον Covid-19. Η αλήθεια είναι πως δεν το πιστεύουμε, αλλά ειλικρινά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά αφού κάθε φορά εκείνη που φαίνεται πως πάμε να ηρεμήσουμε πάντα κάτι γίνεται …. Είναι χαρακτηριστικό πως εκεί που πριν λίγο καιρό τελείωνε ο Covid και υπήρχε αισιοδοξία (για το χρηματιστήριο, την οικονομία κτλ), ήλθε από το πουθενά ο πόλεμος και ο κακός χαμός με τον πληθωρισμό (ενεργειακή κρίση κτλ) ….. Άντε λοιπόν να δούμε τι θα γίνει αυτή τη φορά.

 
 

 

Μάλιστα!!

 

Σε σχέση με τα παραπάνω, θα πούμε και ένα τεράστιο μάλιστα για την παρακάτω είδηση:

 

Νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων covid-19 καταγράφηκε στη Σανγκάη, παρά το μερικό lockdown που έχει επιβληθεί στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, λόγω του οποίου οι κάτοικοι της πόλης έχουν σπεύσει στα σούπερ μάρκετ.

 

Η μητρόπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, με την covid-19 να βρίσκεται σε έξαρση λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού.

 

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν στη Σανγκάη 4.477 νέες μολύνσεις, έναντι 3.500 που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα. Σε όλη την Κίνα ο αριθμός των κρουσμάτων πλησίασε τις 7.000.

 

Ο αριθμός αυτός είναι μικρός σε σχέση με τους απολογισμούς που ανακοινώνουν καθημερινά άλλες χώρες του κόσμου, όμως η Κίνα ανακοίνωνε επισήμως ότι είχε σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020 και έκτοτε κατέγραφε μερικές δεκάδες κρούσματα καθημερινά.

 

Οι αρχές διεξάγουν μαζικά διαγνωστικά τεστ σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση της επιδημίας: μέσα σε μία ημέρα υποβλήθηκαν σε τεστ 8,26 εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

 

Από χθες Δευτέρα έχει επιβληθεί τετραήμερο lockdown στο ανατολικό τμήμα της Σανγκάης. Την 1η Απριλίου θα ακολουθήσει το δυτικό τμήμα της πόλης.

 

Οι αρχές εξήγησαν ότι επέλεξαν να επιβάλουν lockdown δύο φάσεων προκειμένου να αποφύγουν τις οικονομικές επιπτώσεις ενός πλήρους κλεισίματος της πόλης.

 

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων την Κυριακή το βράδυ χιλιάδες κάτοικοι της Σανγκάης έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ.

 

Ράφια και πάγκοι άδειασαν, με πολλά καταστήματα να μοιάζουν λεηλατημένα.

 

"Η τιμή των προϊόντων αυξάνει και οι άνθρωποι πανικοβάλλονται", δήλωσε ο Γιανγκ ένας συνταξιούχος.

 

Στο ανατολικό τμήμα της Σανγκάης, το Πουντόνγκ, που μπήκε σε lockdown από χθες, βρίσκεται το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης και η διάσημη επιχειρηματική συνοικία με τους τεράστιους ουρανοξύστες.

 

Από την Παρασκευή τα περιοριστικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στο Πούξι, το δυτικό τμήμα της Σανγκάης.

 

Μέχρι πρότινος, οι αρχές της κινεζικής πόλης προσπαθούσαν να αποφύγουν το πλήρες lockdown, προκειμένου να μην πλήξουν την οικονομία, υιοθετώντας πιο στοχευμένα μέτρα, όπως 48ωρα lockdown σε συγκεκριμένα κτίρια κατοικιών.

 

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, πολλά εκθεσιακά κέντρα στην πόλη έχουν μετατραπεί σε χώρους καραντίντας.

 

Περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα πιο μακριά, εκατομμύρια κάτοικοι επίσης βρίσκονται σε καραντίνα στη βορειοανατολική Κίνα.

 

Η επαρχία Τζιλίν, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, είναι μία από τις επαρχίες της Κίνας που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δημιουργηθεί 19 νοσοκομεία εκστρατείας.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum