| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 30/09/21

 

Αυτά να τα βλέπουμε

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας …. Και παρά τις ομολογουμένως πολύ θετικές επιδόσεις των τελευταίων μηνών και τις συνεχείς αναθεωρήσεις του ΑΕΠ. Είναι λάθος να ξεχνάμε τα μόνιμα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει αυτή η χώρα. Προβλήματα που είναι εξαιρετικά βαθιά. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως στο 38,2% αναρριχήθηκε η ανεργία των νέων στην Ελλάδα κατά το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όταν είχε υπολογιστεί στο 36%, κατέγραψε αύξηση 2,2 ποσοστιαίων μονάδων. Βέβαια, τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι το α' τρίμηνο του 2021 ήταν στο 43,3% η ανεργία των νέων, γεγονός που θα υποδήλωνε μείωση.

 

Όπως βέβαια σχολίαζε και σχετικό δημοσίευμα, μόνο που ειδικά για φέτος, η συγκεκριμένη περίοδος είναι μάλλον δύσκολο να εκτιμηθεί σε σχέση με τη συνολική πορεία της αγοράς εργασίας, καθώς στο σύνολό της η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς αυστηρού lockdown. Συνεπώς, οι όποιες συγκρίσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο, ειδικά για φέτος, κρύβουν το στοιχείο της επισφάλειας.

 

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της ανεργίας των νέων παραμένει δυσεπίλυτο. Άλλωστε, είναι χαοτική η διαφορά και σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο μέσος όρος της ανεργίας σε αυτή την πολύ «ειδική» κατηγορία πολιτών ήταν 18,9% το α' τρίμηνο του 2021 στην Ε.Ε. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη είχε καταγραφεί αύξηση, συγκριτικά με το 15,6% που είχε υπολογιστεί η ανεργία των νέων το α' τρίμηνο του 2020, εντούτοις η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει σχεδόν διπλάσια ποσοστά.

 

Ακόμα και αν επικεντρωθεί η ανάλυση που έγινε από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στους νέους κάτω των 25 ετών, πάλι η ανεργία που τους μαστίζει είναι πολύ υψηλή. Τα επίσημα στοιχεία, όπως έχουν αντληθεί από τη μηνιαία απεικόνιση της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες ήταν 32,3% τον περασμένο Ιούλιο. Βέβαια, καταγράφεται μείωση κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με το 35,8% του Ιουλίου του 2020. Όμως, πάλι τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά και χρήζουν προσοχής. Όλα αυτά, ενώ η εικόνα για την απασχόληση στη χώρα φαίνεται ότι βελτιώνεται όσο περνούν οι μήνες. Ακριβέστερα, τον Ιούλιο, οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα έφτασαν τα 4.011.357 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 182.886 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Πρόκειται για μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 4,8%, στοιχείο που δείχνει ότι η εν λόγω αγορά, μετά την πίεση των διαδοχικών lockdown, επιδιώκει να ανακάμψει. Παρ' όλ' αυτά, όμως, δεν διαφαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική απασχόλησης στις νέες ηλικίες, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης εργασίας.

 
 

Χαρακτηριστικές δηλώσεις

 

Είχαμε αναφερθεί χθες στις ανησυχίες που υπάρχουνε στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας και τα παιδιά. Και χαρακτηριστικές ήτανε οι τελευταίες δηλώσεις της κα. Λινού. Ειδικότερα, την ανησυχία της για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και την αύξηση κρουσμάτων όταν πέσει η θερμοκρασία, εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

 

Όπως είπε, υπάρχει ανησυχία γιατί ο ρυθμός εμβολιασμού είναι χαμηλός, γατί η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική παντού, ενώ την ίδια ώρα πέφτει η θερμοκρασία και ο κόσμος θα είναι περισσότερο μέσα στα σπίτια. Επίσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και προτείνει τα παράθυρα να μένουν ανοικτά ακόμα και με χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για το κόστος της θέρμανσης.

 

Για τα παιδικά πάρτι σημείωσε ότι καλό θα ήταν να γίνονται με λιγότερα παιδιά και με ανοιχτά παράθυρα, ενώ τόνισε ότι η μετάδοση του ιού μεταξύ των παιδιών γίνεται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.

 

Σημείωσε ακόμα ότι είναι απαραίτητο να γίνει και το εμβόλιο της γρίπης από όλους, και από τους εμβολιασμένους για τον κορωνοϊό, οι οποίοι όπως είπε «νομίζουν ότι δεν χρειάζονται μέτρα προστασίας». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον παράλληλο εμβολιασμό για τη γρίπη και τον κορωνοϊό.

 

Η κα Λινού κάλεσε τους πολίτες άνω των 60 να κάνουν την τρίτη δόση, γιατί, όπως είπε, δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό προστατεύουν τα αντισώματα.

 
 

 

Lockdown … nop …

 

Ασχέτως πάντως των παραπάνω. Και των αχρείαστων δηλώσεων της κα Παγώνη πως δε βλέπει να κάνουμε Χριστούγεννα …. Έχουμε πει πως σχεδόν καθημερινά παρακολουθούμε τα στατιστικά από τη χώρα μας και άλλες 3-4 χώρες …. Και αν και σίγουρα κανείς δε μπορεί να ξέρει …. Δε μας προκύπτει πως αργά ή γρήγορα θα πάμε σε lockdown. Πιστεύουμε πως ακόμη και μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων να έχουμε, με ακόμη και 7.000, 8.000 ή και 10.000 κρούσματα. Κανείς δε θα λέγαμε απόφαση για καθολικό lockdown. Μπορεί να κλείσουνε τα σχολεία. Τα μπουζούκια … Να σταματήσει η μουσική … Να μπει υποχρεωτικά μάσκα παντού … Ωστόσο καθολικό lockdown όπως τα προηγούμενα δε φαίνεται.

 
 

H ίδια ιστορία .

 

Βλέπαμε τα σχετικά video από τη Βρετανία και το χάος που επικρατεί κυρίως στην αγορά καυσίμων, παράλληλα όμως με μεγάλες ελλείψεις στα super market ….. Και το πρώτο πράγμα που θέλουμε να παρατηρήσουμε …. Είναι πως Brexit ήθελε ο λαός ….

 

Κυρίως όμως θέλουμε να σταθούμε σε κάτι άλλο …. Πως βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια ιστορία, που την ξέρουμε καλά στη χώρα μας …. Οι λαϊκιστές πολιτικοί (οι οποίοι φυσικά είναι πάντα μια χαρά) παρασέρνουνε τον κόσμο ….. Η χώρα τελικά βρίσκεται μπροστά σε προβλήματα, πολλές φορές μπροστά και σε αδιέξοδο. Και στο τέλος την πληρώνουν οι λαοί ….. Και μόνο να θυμηθεί κάποιος τα όσα έγιναν στη χώρα μας το 2015, με τα δημοψηφίσματα …. Τα capital controls .. και τα δις που χάθηκαν … Καταλαβαίνει τι εννοούμε ….

 

 

 
 

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία

 

Και θα κλείσουμε με επίσης κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από την οικονομία, που είδαμε προσφάτως. Με βάση λοιπόν τα επίσημα στατιστικά … Σχεδόν τρία στα δέκα νοικοκυριά έχουν την υποχρέωση εξόφλησης τουλάχιστον ενός δανείου, χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσοστό να περιλαμβάνονται τα νοικοκυριά που έχουν λάβει ενυπόθηκο δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας. Στην ουσία τα δάνεια αυτά είναι κυρίως καταναλωτικά, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη και τα περίφημα «διακοποδάνεια», που την εποχή των «παχιών αγελάδων» έκαναν θραύση! Παρά τις όποιες υποχρεώσεις, πάντως, πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά διατηρεί τη συνήθεια της αποταμίευσης σε μηνιαία βάση, ενώ σχεδόν 1 στα 4 αναγκάζεται να ζει με τις αποταμιεύσεις, είτε αυτές βρίσκονται σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό ή κάτω από το… στρώμα στο σπίτι.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το 71,6% των νοικοκυριών δεν έχει υποχρέωση να εξοφλήσει κανένα δάνειο, εξαιρώντας τυχόν ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά της κύριας κατοικίας (σ.σ. το ποσοστό των νοικοκυριών που έχει λάβει ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά κύριας κατοικίας καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά δεν αποτυπώνεται στην εν λόγω έρευνα), ενώ το 28,4% έχει την υποχρέωση εξόφλησης ενός τουλάχιστον δανείου – το 20,1% ενός δανείου, το 6,4% δύο δανείων, το 1,6% τριών και το 0,3% τεσσάρων.

 

Κύριος λόγος για τη λήψη δανείου αποτελεί η αγορά περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων των οικιακών επίπλων και συσκευών και της διακόσμησης εσωτερικών χώρων, αλλά εξαιρουμένων στεγαστικών δανείων), εντός ή εκτός της χώρας διαμονής (55,1%), ακολουθούν η κάλυψη καθημερινών εξόδων διαβίωσης (45,8%), η εκπαίδευση (9%), η αγορά μεταφορικού μέσου (7,7%), οι διακοπές (6,9%), η ιατρική περίθαλψη (3,7%), το προσωπικό δάνειο για χρηματοδότηση ιδίας επιχείρησης (1,7%) και η αναχρηματοδότηση δανείων (1,4%).

 

Το μέσο ποσό, συμπεριλαμβανομένων τόκων και κεφαλαίου, των δανείων των νοικοκυριών για όλα τα μέλη του που πληρώθηκε τον περασμένο μήνα (με εξαίρεση τυχόν ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά της κύριας κατοικίας) εκτιμάται σε 236,15 ευρώ.

 

Στο τέλος του μήνα τα νοικοκυριά αποταμιεύουν χρήματα σε ποσοστό 36,9%, ενώ το 27% βρίσκεται σε ανάγκη να ξοδεύει από τις αποταμιεύσεις του (είτε πρόκειται για καταθέσεις στην τράπεζα είτε για χρήματα που φυλάσσονται σπίτι), το 16,9% βρίσκεται σε ανάγκη δανεισμού από τρίτους και το 19,1% ούτε αποταμιεύει ούτε βρίσκεται σε ανάγκη εκταμίευσης ή δανεισμού.

 

Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα ήταν δυνατό να διατηρήσει το νοικοκυριό το τρέχον βιοτικό του επίπεδο με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των αποταμιεύσεών του, το 32,9% δήλωσε για λιγότερους από 3 μήνες, το 17% από 3 έως 6 μήνες, το 8,2% από 7 έως και 12 μήνες και το 5,9% για περισσότερους από 12 μήνες, ενώ το 36% δεν διαθέτει αποταμιεύσεις.

   

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum