| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 30/09/22

 

 

Ελληνικό Χρέος

 

Με τις συζητήσεις γύρω από το ελληνικό χρέος να συνεχίζονται …. Το έχουμε πει αρκετές φορές πως η κατάσταση για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ καλύτερη από ότι τουλάχιστον φαίνεται, ειδικά μετά την τελευταία εκτόξευση των αποδόσεων. Και αυτό γιατί υπάρχει ένα ρυθμισμένο χρέος, αλλά και ένα μεγάλο μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο διαθέτει η χώρα, το οποίο ευτυχώς δεν έχουμε βάλει χέρι, παρά τα πακέτα στήριξης επί πανδημίας, αλλά και τα τελευταία με την ενεργειακή κρίση.

 

Χαρακτηριστικά λοιπόν ήτανε τα όσα έγραφε χθες η Ελένη Στεργίου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, τα οποία είναι λίγο πολύ αυτά που γράφουμε και εμείς κατά καιρούς.

 

Κόκκινο στη σκέψη για μια νέα έξοδο στις αγορές «ανάβουν» οι αποδόσεις του 5% και τα υψηλά κόστη δανεισμού έχουν αλλάξει το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για νέα έκδοση χρέους. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται όχι τόσο στις υψηλές αποδόσεις αλλά στην μεταβλητότητα της αγοράς.

 

Στο στρατηγείο του Οργανισμού δεν βιάζονται για έξοδο καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα περί τα 39 δισ. ευρώ είναι ισχυρά, εξυπηρετώντας το χρέος ακόμα και χωρίς νέα έξοδο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανά έτος κινούνται στα περίπου 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για το ύψος των διαθεσίμων.

 

Δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του έτους η χώρα να επανεκδώσει κάποιον τίτλο. Ο βασικός στόχος είναι η χώρα να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι παρούσα παρά τις δύσκολες συγκυρίες. Εξάλλου, το δανειακό πρόγραμμα για εφέτος έχει ολοκληρωθεί στο 70% περίπου, αντλώντας έτσι το ελληνικό δημόσιο περί τα 7 δισ.από τις αρχές του έτους.

 
 

 

Ενδιαφέρον

 

Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στην αγορά ακινήτων και την φούσκα που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως, περιμένοντας προσωπικά τα επόμενα 1 με 2 χρόνια μια σημαντική πτώση των τιμών (ήδη αυτή έχει ξεκινήσει κατά τους τελευταίους μήνες). Μάλιστα μέσα σε όλη αυτήν κατάσταση, μιλάμε και για στεγαστική κρίση, με τιμές ενοικίασης και πώλησης ακινήτων σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον πως με βάση τα επίσημα στατιστικά από τις μηχανές αναζήτησης, η αναζήτηση «Κραχ στην αγορά ακινήτων» βρέθηκε προσφάτως στο υψηλότερα επίπεδο της ιστορίας. Και έχοντας την εμπειρία του τι μπορεί να σημαίνει για ένα γεγονός μια τόσο μεγάλη αύξηση της αναζήτησης. Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να ανησυχεί για την αγορά ακινήτων (αναφερόμαστε διεθνώς), εν μέσω μάλιστα και μεγάλης αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικής τράπεζες.

 

 

 

 

Ελληνική αγορά ακινήτων

 

Τώρα όσον αφορά την δική μας αγορά ακινήτων, όπου και εδώ έχει καταγραφεί μια εντυπωσιακή ανάκαμψη των τιμών κατά τα τελευταία 3-4 χρόνια και μετά τα όσα είχανε γίνει επί ελληνικής κρίσης. Προσωπικά κατά μέσο όρο δε βλέπουμε μεγάλη πτώση των τιμών. Ίσως μια πτώση περίπου 10% σε κάποιες περιοχές που έχουνε ξεφύγει οι τιμές, για παράδειγμα νότια προάστια και κάποια κεντρικά σημεία των Αθηνών (όπως και σε κάποια πολυτελή ακίνητα σε νησιά κτλ). Και στην υπόλοιπη Αττική βλέπουμε σταθεροποιητικές τάσεις, με τιμές κοντά στα τρέχοντα επίπεδα (πιθανόν και για τα επόμενα χρόνια οι τιμές να μένουνε κοντά στα τρέχοντα επίπεδα). Ωστόσο περιμένουμε παράλληλα και μια αισθητή μείωση της ζήτησης κατά μέσο όρο 15 με 20%, πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις - περιοχές και περισσότερο.

 
 

 

Στατιστικό 1

 

Μια που αναφερθήκαμε σήμερα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, πάμε να δούμε δύο αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό, πως τον Ιούλιο που μας πέρασε καταγράφηκε η πρώτη πτώση της τιμής των ακινήτων στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2011, μετά δηλαδή από μια συνεχή άνοδο 126 μηνών!!! Νομίζουμε πως αυτό τα λέει όλα ….

 
 

 

Στατιστικό 2

 

Και κλείνοντας με ένα δεύτερο στατιστικό από την αμερικανική αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό και εντυπωσιακό πως με βάση τα επίσημα στατιστικά, η μέση μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων, αυξήθηκε κατά 45% από τα 1.678 δολάρια πέρσι τέτοια εποχή στα 2.442 δολάρια σήμερα, εν μέσω αύξησης του επιτοκίου από το 2,88% στο 6,29%.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum